Särskolan är en skolform för psykiskt utvecklingsstörda elever. Landstinget är idag huvudman för denna skolform. Resurstilldelningssystemet är elevbaserat och beräknas som grundresurs och en tilläggsresurs för hemspråk och svenska som andra språk. Härutöver kan länsskolnämnderna medge en behovsprövad kompletteringsresurs. Ingen huvudman kan bedriva särskoleverksamhet, enligt uppställda mål, utan denna kompletteringsresurs. Detta system har inte något tak. När systemet infördes 1986-07-01 gjordes bedömningen att det är så stor skillnad mellan särskolans olika skolformer och mellan huvudmännen, att detta varken skulle vara lämpligt eller möjligt. I stället lade man ansvaret för bedömning av resursnivån på länsskolnämnderna.
Särskolekommittén, som har till uppgift att utreda frågan om ett generellt överförande av ansvaret för särskolan från landstingskommunerna till primärkommunerna, beräknas slutföra sitt arbete i mars 1991. I uppdraget ingår bl.a. att se över statsbidragssystemet för särskolan.
Regeringen föreslår nu i budgetpropositionen att bestämmelsen om den behovsprövade kompletteringsresursen skall upphävas fr.o.m. den 1 juli 1991. I stället bör kompletteringsresursen för varje landstingskommun fastställas till 1989/90 års nivå.
Jag anser att man inte skall föregripa särskolekommitténs betänkande och ändra statsbidragssystemet. Länsskolnämnderna bör även 1991 kunna fördela denna resurs till särskolans elever. Därefter bör skolverket ha ansvaret.
Kompletteringsresursen är nödvändig framför allt för de kostnadskrävande flerhandikappade eleverna. Att fastlägga denna resurs till 1989/90 års nivå kan få mycket negativa effekter för många av särskolans elever. De huvudmän som har en hög kvalitet på sin verksamhet kommer att tvingas att sänka sin ambitionsnivå radikalt.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statsbidrag till särskolan.
Stockholm den 24 januari 1991 Barbro Sandberg (fp)