I regeringens proposition 1990/91:18 om ansvaret för skolan föreslås att nuvarande länsskolnämnder avvecklas och att länsskolnämndernas stödorganisation förs till den myndighet som skall svara för handikappade elever, institutet för handikappfrågor inom skolväsendet.
Hörselvårdsutredningen, som genomförts på uppdrag av socialdepartementet, Riksförbundet för döva, hörselskadade och språkstörda barn, DHB, Hörselskadades Riksförbund, HRF, och Sveriges Dövas Riksförbund, SDR, överlämnades i maj 1989 till socialdepartementet.
I utredningens avsnitt om skolan för döva och hörselskadade barn finns olika förslag som syftar till att förbättra undervisningens organisation och även den stödorganisation som måste finnas kring döva och hörselskadade barn.
Landstingens hörselvårdskonsulenter ansvarar i dag för att föräldrarna får den information som behövs för att rätt skolplacering sker. Länsskolnämnderna köper hörselpedagogisk expertis från landstinget. För detta finns sedan många år tillbaka en miljon kronor totalt för hela landet. Detta system är ej tillfredsställande. Mer direkta kanaler behövs till det regionala pedagogiska stödorganet som har ett skolansvar för alla elever i länet.
Vid varje sådant regionalt stödorgan bör därför finnas en konsulent för döva och hörselskadade skolelever -- en hörselkonsulent, vars uppgift är att dels medverka vid planeringen inför skolstart för samtliga döva och hörselskadade elever, dels ansvara för integrerade hörselskadade elevers skolgång.
Ett regionalt samarbete är nödvändigt för att man skall kunna utnyttja och tillgodose de sammantagna resurserna och behoven på rätt sätt. Detta gäller såväl förskola/skola, föräldrautbildning och personalutbildning som för att tillvarata de samlade kunskaper som finns i regionen och möjliggöra förändring och utveckling av de olika verksamheterna för döva och hörselskadade.
För detta behövs en särskild regionkonsulent med ett team för döva och hörselskadade elever. I detta regionala team, som utgör länken mellan landstingens förskolekonsulenter, hörselkonsulenterna, föräldrarna, eleverna och specialskolan/grundskolan, skall ingå såväl pedagogisk som psykosocial kompetens.
Det regionala teamet skall organisatoriskt finnas i det län där specialskolan finns. En utveckling av denna regionala samverkan kan innebära att hörselkonsulenterna i framtiden ingår i det regionala teamet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om hörselkonsulenter och regionala team för döva och hörselskadade elever.
Stockholm den 24 januari 1991 Bengt-Ola Ryttar (s) Inger Hestvik (s) Ove Karlsson (s) Arne Mellqvist (s) Leo Persson (s)