Riksdagen har hösten 1990 beslutat att statsbidrag fr.o.m. den 1 januari 1991 skall utgå till personalkooperativa daghem på samma sätt som till kommunala daghem. Det innebär att ett statsbidrag om 475 000 kr. utgår för varje femtontal inskrivna barn vid det personalkooperativa daghemmet, dvs. 31 700 kr. per barn och år.
När det gäller grundskolan har riksdagen beslutat om ett nytt statsbidragssystem för denna och andra skolformer. För driften av grundskolan skall det finnas en grundresurs för basändamål och två specialresurser för mer omfattande specialundervisning resp. undervisning i hemspråk m.m. och stödundervisning i svenska. Grundresursen för en kommun beräknas med utgångspunkt i det nuvarande statsbidraget till kommunens grundskola exkl. de två specialresurserna. Grundresursen följer i princip elevantalet i kommunens grundskola. För att dämpa genomslaget av ett annars helt proportionellt förhållande mellan förändrat elevantal och bidragets storlek är samtliga kommuner indelade i fyra grupper med hänsyn till antalet elever per kvadratkilometer. Bidraget per elev blir därmed differentierat med hänsyn till kommunens struktur.
Som ett exempel på hur det nya bidragssystemet fungerar i tätortskommuner som Stockholm, Göteborg och Malmö (grupp 4) skall nämnas att statens grundresurs för sådana kommuner för varje elev som försvinner minskar med 90 % av det föregående årets genomsnittliga bidrag per elev i kommunen. Vid positiv elevantalsutveckling erhåller en glesbygdskommun (grupp 1) för varje tillkommande elev 95 % av det föregående årets genomsnittliga bidrag per elev i kommunen. Genomsnittligt för landet kan grundskolans resurs beräknas till ca 22 000 kr. per skolpliktig elev läsåret 1991/92.
I prop. 1990/91:18 om ansvaret för skolan anförde föredragande statsrådet att det är nödvändigt att se över statsbidragsnivåerna för de fristående skolorna så att ''nivåerna blir mer jämförbara'' med vad som i fortsättningen kommer att utgå i form av statligt finansiellt stöd för kommunernas skolverksamhet.
I budgetpropositionen föreslås nu för godkända fristående skolor ett bidrag om 13 000 kr. per elev. Detta motsvarar knappt 60 % av den för riket genomsnittliga grundresursen per skolpliktig elev och är 9 000 kr. lägre än vad som riksgenomsnittligt utgår per elev i fråga om kommuns grundresurs. När det gäller fristående skolor som har ett högre bidrag än nämnda 13 000 kr. -- t.ex. Kristofferskolan i Stockholm, som budgetåret 1990/91 har ett bidrag om ca 18 000 kr. per elev -- föreslås i propositionen att dessa skolors bidrag skall frysas och på sikt sänkas till en nivå som motsvarar 13 000 kr. i nuvarande penningvärde.
En godkänd fristående skola skall ge kunskaper och färdigheter som till art och nivå väsentligen svarar mot de kunskaper och färdigheter som grundskolan förmedlar. Skolan skall även i övrigt väsentligen svara mot grundskolans allmänna mål.
Vi har den uppfattningen att det till såväl personalkooperativa som andra godkända fristående skolor skall utgå en lika stor grundresurs per elev som staten låter utgå för elev i kommunens skolväsende. I detta sammanhang vill vi erinra om vad som gäller för personalkooperativa daghem (31 700 kr. per barn och år).
Om statsfinansiella skäl talar för att man nu accepterar viss del av regeringens förslag, bör man acceptera den del som avser ett indexreglerat grundbelopp om 13 000 kr. per elev vid vissa fristående skolor så länge det är fråga om elevplatser som kommer till stånd före utgången av budgetåret 1991/92. För tiden därefter måste regeringens förslag vidareutvecklas för att framstå som rimligt och rättvist. Det förslag som vi kommer att presentera är så konstruerat att det håller sig inom de kostnadsramar som gäller för skolområdet fr.o.m. budgetåret 1992/93. Det medför alltså inte i sig nya kostnader för statsverket.
Vi föreslår för tiden fr.o.m den 1 juli 1992 en beräkningsmodell för bidrag till fristående skolor som i viss utsträckning ansluter sig till det nya statsbidragssystemet för grundskolan. För varje i dag inrättad och godkänd fristående skola skall fastställas en grundresurs utifrån det samlade statsbidraget till skolan budgetåret 1991/92. Detta bidrag skall utgöra ett samlat finansiellt stöd till skolverksamheten och årligen räknas upp med gällande skolindex. Vid negativ elevantalsutveckling för skolan bör man tillämpa de bidragsreduktionsregler som finns för grundresursen till en liten kommun. När det gäller elevplats som tillkommer efter den l juli 1992 för antingen en befintlig godkänd fristående skola eller en nystartad sådan bör grundbidraget per elev inte vara lägre än den reduktion som statsverket gör av en kommuns grundresurs när elev flyttar från kommunen, dvs 90 % av det föregående årets genomsnittliga grundbidrag per elev i tätortskommuner som Stockholm, Göteborg och Malmö. I fråga om här angiven elevplats vid statsbidragsberättigad fristående skola är det alltså enligt vår mening logiskt att staten efter den 1 juli 1992 till skolan överlämnar 90 % av det grundresursbelopp som utgår per elev i den kommun där eleven är kyrkobokförd.
Vi vänder oss vidare mot att nuvarande statsbidrag till Kristofferskolan i Stockholm, Hillelskolan i Stockholm, de estniska skolorna i Stockholm och Göteborg, Göteborgs högre samskola och Lundsbergs skola enligt budgetpropositionen skall frysas och därmed på sikt minskas drastiskt. Enbart för Kristofferskolan rör det sig om att på sikt minska statsbidraget med ca 3 milj. kr. i nuvarande penningvärde. Det synes inte rimligt att statsbidraget till dessa skolor sänks på sätt som regeringen föreslagit. Skolornas statsbidrag bör i stället årligen räknas upp med det skolindex som skall gälla för såväl kommunala skolor som övriga fristående skolor. Regeringens förslag bör i detta hänseende avslås.
Till slut en detalj som är värd att uppmärksamma. När det gamla statsbidragssystemet med basresurser m.m. fanns för grundskolan, var det befogat att fastställa en elevtalsram för det antal skolpliktiga elever vid resp. fristående skola som fick utgöra grund för statsbidrag. Detta för att undvika dubbelkostnader så mycket som möjligt (kommunens basresurser var inte alltid fullt utnyttjade; klasserna i kommunen var i sådana fall inte fulla, varför de kunde rymma ytterligare elever).
Alla elever skall fullgöra skolplikten. Det föreligger inte längre skäl för en särskild elevtalsram för en statsunderstödd fristående skola som är godkänd för att erbjuda undervisning för skolpliktens fullgörande. Om t.ex. regeringen eller skolverket fastställer en elevtalsram om 100 platser som grund för statsbidrag för en viss statsbidragsberättigad fristående skola och skolan ett visst år av olika skäl tar emot 110 elever, innebär detta att skolans redan låga bidrag per elev minskas med 10 %. En sådan ordning förefaller inte vara rimlig, i all synnerhet som statsverkets kostnader för varje elev som går över till en fristående skola minskar med 90 % av den genomsnittliga kostnaden per elev i en tätortskommun.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag att sänka statsbidragen till Kristofferskolan i Stockholm, Hillelskolan i Stockholm, de estniska skolorna i Stockholm och Göteborg m.fl. fristående skolor,
2. att riksdagen beslutar att grundbidraget per skolpliktig elev vid godkända fristående skolor när det gäller elevplats som tillkommer efter den 1
juli 1992 skall vara 90
% av det grundresursbelopp som utgår per elev i grundskolan i kommunen,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att elevtalsram inte längre bör tillämpas för statsbidragsberättigade fristående skolor när det gäller sådana elever som har att fullgöra sin skolplikt, eftersom en sådan ram på grundskolenivå inte längre fyller en logisk funktion i det nya bidragssystemet.
Stockholm den 24 januari l991 Jan-Erik Wikström (fp) Gunnar Hökmark (m) Eva Goe s (mp)