Skolöverstyrelsen kommer att omorganiseras i år och omvandlas till skolverket. Länsskolnämnderna avvecklas och kommunernas ansvar ökar.
I grundskolan finns det ca 63 000 elever med invandrarbakgrund. Av dem är 33 % elever med finska som modersmål. Några tusen har tornedalsfinska som modersmål.
I språk- och kulturarvsutredningen sägs det att finska språket har en särställning i Sverige. På sin tid föreslog utredningen att en särskild pedagogisk utvecklingsverksamhet för finskspråkiga elever skulle påbörjas. Verksamheten är också ett bevis på finska språkets särställning. Den pågår nu som försöksverksamhet.
För drygt tio år sedan startades en försöksverksamhet med finskspråkiga gymnasielinjer i Skanstull.
Sverigefinnarna är den överlägset största minoritetsgruppen i Sverige. De hör till den nordiska gemenskapen och ingår därmed i det samarbete, som regleras av flera nordiska avtal och konventioner.
När skolverket börjar sitt arbete är det viktigt att finska språkets särställning beaktas. Det behövs tvåspråkig (finsk- svensk) personal som har kapacitet att fortsätta med den ovannämnda försöksverksamheten samt med den finskspråkiga undervisningen i allmänhet. Det innebär att man i samband med omorganisationen bildar en avdelning inom skolverket, som har uppgiften att ta hand om den finskspråkiga verksamheten. Till denna avdelning skulle även undervisningen på och i tornedalsfinska och samiska anknytas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolverkets framtida organisation.
Stockholm den 18 januari 1991 Lahja Exner (s) Erkki Tammenoksa (s) Lena Boström (s)