Omvälvningarna i Europa skapar nya förutsättningar för vår framtid. Detta ställer nya krav på såväl nationer som enskilda människor. En förutsättning för medborgarnas engagemang i ett demokratiskt förändringsarbete är tillgång till information och möjligheter att skaffa sig kunskaper.
Framtidsforskare talar alltmer om att industrisamhället övergår till ett kunskapssamhälle. Ett samhälle där utbildning, kompetens och kreativitet blir betydelsefulla för utvecklingen. Förändringarna i Europa, där på många håll utvecklingen till ett jämlikare samhälle avstannat eller till och med gått i motsatt riktning, visar på behovet av en bred spridning av kunskaper och annan information till stöd för en demokratisk utveckling.
Diskussionen om ett svenskt inträde i EG fokuseras vanligen till ekonomi- och handelsområdet och dess lagar och regler. Men de på längre sikt avgörande frågorna kommer emellertid att handla om vad som sker mellan människorna i Europa. Kunskaper i språk blir viktiga, kunskaper om de olika ländernas kultur, osv. Ett samhälle som vill ligga långt fram i utvecklingen måste vara starkt medvetet om betydelsen av utbildning, pedagogisk forskning och utvecklingsarbete.
En framgångsrik utbildningspolitik måste bygga på forskning och utvecklingsarbete. Här finns i Sverige en uppenbar obalans mellan det traditionella pedagogiska området och vuxenpedagogisk forskning. Den pedagogiska forskningen bör prioriteras men framför allt måste en större del av forskningen gälla det vuxenpedagogiska området.
I vårt samhälle finns i dag tre huvudaktörer inom vuxenutbildningen. I samhällets regi med exempelvis grundvux, komvux och AMU. Därtill folkbildningen med bland annat studiecirklar och som den tredje näringslivets företagsinterna utbildningar. Den senare har under senare år vuxit mycket kraftigt. Detta talar för att näringslivet inser betydelsen av ökade kunskaper. Kunskap blir en konkurrensfaktor.
Allmänt sett är det kunskapsnivån hos befolkningen som avgör konkurrenskraften och därmed i ett längre perspektiv levnadsförhållandena i en föränderlig värld. Inte bara kunskaper i ekonomi, naturvetenskap och teknik, utan även kunskaper om levnadsbetingelser, historia och kultur.
Den politiska diskussionen om fördelningen av samhällets ekonomiska resurser är omfattande. Denna diskussion leder förmodligen fram till avgörandet av den viktigaste utvecklingsfaktorn för vårt samhälle. Här avgörs vuxen- och folkbildningens framtida utformning.
En förändring i Sverige kan inom vuxenutbildningsområdet förutses, som innebär att komvux ingår i gymnasieskolan. Det kan leda till att vuxenpedagogiken kan komma att få stå tillbaka och ersättas av de metoder som normalt används inom den traditionella ungdomsskolan.
Även om folkbildningen kommer att få en ökad frihet, framstår frågan som betydelsefull om hur vuxenpedagogisk forskning och utveckling kan förstärkas. Detta inte minst så som fördelningen sker redan idag. Fördelningen av resurser inom pedagogisk forskning har nämligen en övervikt för barn- och ungdomsområdet. Enligt vår mening borde mer av tillgängliga resurser styras över till vuxenområdet.
Den forskning som bedrivs måste i större utsträckning än nu inriktas på vuxensektorns behov och handla om utveckling av metoder, undervisning och arbetsformer. Information och spridning av forskningsresultaten måste bli bättre. Här måste prövas både ökade insatser från högskolans sida och frågan om utbildningsaktörernas egen information. För de senare är det en fråga om ökade resurser.
Utvecklingsverksamheten måste bli mer aktionsinriktad, handla mer om processer och metodutveckling. Ett omfattande utvecklingsarbete sker i det tysta genom att lärare och t.ex. cirkelledare på egen hand utvecklar nya metoder. Men frågan blir hur detta tillsammans med forskares arbete kan tas tillvara och förstärkas. En samverkan mellan forskning, utveckling och praktiskt fältarbete borde leda till en angelägen effektivisering inom det vuxenpedagogiska området.
I den nuvarande utbildningen av lärare förekommer till någon del även ämnet vuxenpedagogik. Det är emellertid oklart om detta ens idag har en ställning som förutsetts. Detsamma gäller i huvudsak fortbildningsverksamheten för verksammma inom vuxenutbildningens övriga olika grenar. Det finns en betydande risk för att vuxenpedagogiken i framtiden och speciellt vid en fortsatt integrering av komvux i gymnasieskolan kommer att ytterligare reduceras. Denna utveckling kan inte accepteras.
Ställningen för forskningen, utvecklingsverksamheten och utbildningen inom sektorn vuxenutbildning och folkbildning måste således klarläggas liksom de framtida behoven. Som en utgångspunkt bör därvid kunna gälla vad som angivits i motionen ovan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en översyn av vuxenpedagogikens ställning och utveckling.
Stockholm den 22 januari 1991 Berit Oscarsson (s) Anders Nilsson (s) Nils Nordh (s)