Skolministern har enligt uppgift för avsikt att föreslå att idrottsämnet skall bli frivilligt på gymnasieskolan. Förslaget kommer samtidigt som det på allt fler arbetsplatser blir vanligt att organisera fysisk träning på arbetstid. Det görs för att minska sjukfrånvaron och förhindra belastningsskador som i allt högre grad drabbar unga människor. Även stora samhälleliga satsningar görs på friskvård.
Idrottsämnet är alldeles för viktigt för individens framtida hälsa och välbefinnande för att göras till ett frivilligt ämne. Med stor sannolikhet kommer många elever att taktikvälja. De avstår ifrån idrottsämnet därför att de upplever det viktigare att förkovra sig i ämnen som är direkt nyttiga för de fortsatta studier de tänkt sig. Andra elever kommer att avstå därför att de just då finner annan sysselsättning vara trevligare.
Homo sapiens har funnits ca 250 000 år men rent fysiskt har vi inte förändrats så mycket. Vi är fortfarande i grunden konstruerade för fysisk aktivitet. Vårt samhälle har dock utvecklats så att fysiska aktiviteter inte längre finns naturligt i vårt arbete eller i vår livsföring. Läkare rekommenderar nu fysisk aktivitet som behandlingsmetod och som förebyggande åtgärd.
Idrottsämnet är idag ett ämne som ger eleverna inte bara fysisk träning utan också kunskaper i ergonomi, hälsa och träningslära. Det är under barn- och ungdomsåren som vanor och attityder grundläggs. Merparten av de ungdomar som upplevt fysiska aktiviter som positiva och trevliga fortsätter med att motionera som vuxna. Dessutom är det helt klart att en god fysik befrämjar också den teoretiska prestationsförmågan. Varje individ är unik och har sina egna speciella förutsättningar, fysiska kvaliteter liksom andra. Dessa speciella kvaliteter måste få stimulans och utvecklas i skolan.
Alla industriländer i västvärlden har obligatorisk idrottsundervisning bl a på grund av den betydelse den har för folkhälsan. Vi svenskar kan inte spoliera utan borde snarare öka möjligheterna för våra ungdomar att ha en god hälsa. Ett sätt att nå dit är att ge dem en obligatorisk undervisning i idrottsämnet i gymnasieskolan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att idrottsämnet skall vara obligatoriskt i gymnasieskolan.
Stockholm den 21 januari 1991 Eva Björne (m)