Den tekniska utvecklingen har tillsammans med ökad kunskap om hur distansundervisning kan bedrivas skapat nya förutsättningar för att göra utbildning tillgänglig i hela landet.
Regeringen aviserar i budgetproposition att den avser att senare återkomma till riksdagen med ett förslag rörande en gemensam strategi för återkommande utbildning genom att knyta samman gymnasieskola och vuxenutbildning.
Frågan om utnyttjande av media i den högre utbildningen behandlades av utbildningsutskottet under hösten 1990. Utskottet konstaterade att utbudet av distansundervisning är omfattande och att så gott som samtliga högskoleenheter erbjuder någon utbildning i denna form. Utskottet drog slutsatsen att samverkan bör öka mellan högskoleenheterna inbördes och mellan dessa och utbildningsradion samt uttalade sin optimism vad gäller en samverkan på frivillig grund.
Vi vill för vår del framhålla att all utbildning oavsett organisationsform skall hålla en hög kvalitet. Önskemålet om ökad tillgänglighet kan givetvis tillgodoses genom en utvecklad distansundervisning.
Karakterisktiskt för sådan verksamhet är att den i en mening är extremt decentraliserad. Den som svarar för verksamheten behöver emellertid inte vara lokaliserad ens till samma region som de studerande man vänder sig till. Det viktiga är att man besitter en verkligt hög kompetens i de discipliner som ingår i utbudet.
Vi vill således framhålla det angelägna i att utnyttja bästa tänkbara kompetens för att utveckla såväl material som metoder för distansundervisning.
Den tekniska utvecklingen har öppnat och öppnar nya former för kommunikation: persondatorer kopplas i nätverk, disketter, bildskivor, video etc. Någon klarhet om Tele-X-satelliten kommer att användas i dessa sammanhang har inte vunnits. Vidare har Sveriges Radio, och då framför allt utbildningsradion, betydande kunskaper och resurser för distansundervisning.
Enligt vår mening är det nu lämpligt att studera möjligheterna till en ökad samordning för att undvika dubbelarbete och för att engagera dem som har den bästa kompetensen och förutsättningarna i övrigt för att bedriva en framgångsrik verksamhet.
Vi föreslår därför att en parlamentarisk beredning tillsätts med uppgift att lägga förslag i frågan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en parlamentarisk beredning av frågor om distansundervisningen.
Stockholm den 23 januari 1991 Ann-Cathrine Haglund (m) Birgitta Rydle (m) Birger Hagård (m) Ulf Melin (m) Hans Dau (m) Birgit Henriksson (m) Rune Rydén (m) Göran Allmér (m) Elisabeth Fleetwood (m)