I Lgr 69 angavs biologi, fysik och kemi som naturorienterande ämnen. Ämnenas veckotimtal angavs ämnesvis och fördelades på högstadiets olika årskurser.
I Lgr 80 har de naturorienterande ämnena inte namngetts. De har fått ett sammanlagt veckotimtal för hela högstadiet, utan specifikation på årskurser. Det åligger rektor att fördela högstadiets veckotimtal på de tre årskurserna. Syftet med detta arrangemang kan kortfattat sägas vara att eleverna skall vinna i överblick och helhetssyn. Bakom konstruktionen kan man ana, något pretentiöst uttryckt, en tvärvetenskaplig uppfattning.
I förarbetena till Lgr 80 framförde vissa remissinstanser kritik mot No-sektorns konstruktion. Erfarenheterna av försök med den samlade undervisningen (''tvärvetenskapliga'') som konstruktionen förutsatte var ''långtifrån goda''. Varje ämne som ingick i No-sektorn borde beskrivas genom egna mål och huvudmoment. Vidare borde varje ämne få ett bestämt angivet veckotimtal. Dessa krav var nödvändiga för att lärarna skulle kunna planera och undervisa på ett ändamålsenligt sätt. Genom den föreslagna konstruktionen kunde man befara att vissa ämnen inte skulle bli tillräckligt tillgodosedda.
Verkligheten har visat att det finns fog för den nämnda kritiken. Av speciellt intresse är en nyligen gjord kunskaps- och färdighetsbedömning (pedagogiska institutionen, Umeå universitet) som visar att ämnena fysik och kemi missgynnats på ett sätt som inte är acceptabelt -- i vissa fall på gränsen till utplåning. Erfarenheten visar nu att det var felaktigt att i de naturorienterande ämnena avskaffa den naturliga struktur som ämnesindelningen ger åt skolans undervisning. Det har lett till irreparabla kunskapsblottor i elementära avseenden.
Ett sådant ämne som t.ex. fysik, där inlärningen i hög grad bygger på experiment och mätning, kräver ovillkorligen som bas fasta kunskaper om de storheter och enheter, som mätningsförfarandet bygger på. Det tvärvetenskapliga anslag som i det föregående antyddes är för svårt för att ha som norm för grundskolan. Det bör därför allvarligt övervägas om inte No-sektorn bör upplösas i sina ämnen biologi, fysik och kemi. Om och i vilken mån ett tvärvetenskapligt arbetssätt kan komma till användning bör vara en angelägenhet för arbetsenheten att avgöra. Den kan utifrån resultatet av undervisningen avgöra samordningens vidd.
Undervisningen i religions- och livsåskådningsfrågor har under senare delen av 1900-talet genomgått en utveckling från konfessionell undervisning i nära anslutning till svenska kyrkan till en mera allsidig belysning av olika ståndpunkter i sådana frågor. Denna utveckling kan avläsas i läroplanerna för den obligatoriska skolan alltifrån 1919 års undervisningsplan till nu gällande 1980 års läroplan (Lgr 80).
I 1969 års läroplan blev kristendomsämnet en del i ämnet religionskunskap och miste därigenom sin ställning som självständigt ämne.
I Lgr 80 har religionskunskapen inordnats i den samhällsorienterande ämneskretsen (So-sektorn). Av förarbetena till Lgr 80 framgår att det fanns remissinstanser som befarade att integrationen kunde leda till att religionskunskapens ställning försvagades på ett sätt som innebar att den så småningom försvann ur undervisningen. Nyligen företagna undersökningar visar att dessa farhågor inte varit ogrundade. Det finns nu klasser där undervisningen i religionskunskap upphört.
Det är angeläget att få veta orsaken till detta. Under de senaste årtiondena har vid olika tillfällen gränsdragningen mellan konfessionell undervisning och en allsidig belysning av olika religions- och livsåskådningsfrågor varit föremål för behandling i riksdagen. Därvid har bl.a. kravet på allsidighet och saklighet vid undervisningen i ämnet religionskunskap starkt understrukits.
Erfarenheten låter förmoda att det finns lärare i vars religiösa övertygelse det konfessionella inslaget ingår som en bärande och oskiljaktig del. För dem kan oron över att brista i allsidighet och saklighet leda till att deras undervisning i religionskunskap försvagas till utplåning. En undersökning borde därför söka klargöra antalet av här åsyftade lärare. Skulle den visa på ett inte försumbart antal, bör det övervägas att inlemma religionskunskapen i historia och samhällskunskap inom So-sektorn. Det skulle därigenom bli klargjort, något som den lagfästa religionsfriheten förutsätter, att inslag av bekännelsekaraktär inte får förekomma i skolan utan är förbehållna kyrkan och de olika trossamfunden. En sådan lösning skulle också medföra att de ej sällan svårtillämpade bestämmelserna i skollagen om befrielse från morgonsamling och religionskunskap kunde upphävas (skollagen 5 kap. 28 §).
Förbindelserna mellan länder och folk ökar. För att vi skall klara oss i det alltmer internationaliserade samhället behöver vi som medborgare ökade språkkunskaper. I många vanliga arbetsuppgifter överallt i samhället kommer det att ingå internationella moment av varierande karaktär. Det kan gälla att tala i telefon, skriva brev eller läsa bruksanvisningar med fackuttryck på främmande språk. Allt fler anställda inom serviceyrken, inte minst inom detaljhandeln och turistnäringen, kommer i kontakt med människor från andra länder. För att kunna sköta sina arbetsuppgifter måste de kunna förstå och helst tala främmande språk. De behöver också ha viss kännedom om andra kulturer och religioner. Även utanför arbetet vill människor i allt större utsträckning kunna ta del av informations- och kulturutbudet på främmande språk, såsom litteratur, tidningar och tidskrifter, film och television.
Det är därför nödvändigt att låta de elever som så vill få studera två främmande språk (i första hand tyska och franska) som tillval i grundskolan utöver det obligatoriska ämnet engelska.
De fria aktiviteterna på grundskolans timplan samt den praktiska arbetslivsorienteringen (prao) -- till vilken enligt läroplanen skall anslås upp till tio veckor -- ger enligt vår mening inte ett rimligt utbyte i förhållande till sina kostnader. Med hänsyn till det ökande behovet av språkkunskaper bör det tidsmässiga utrymmet för utökade språkstudier i grundskolan skapas genom att man tar i anspråk timmar för fria aktiviteter och i övrigt gör viss mindre omdisposition av timmarna på högstadiet samtidigt som utrymmet för prao minskas, vilket indirekt kommer övriga ämnen på schemat till godo.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att det i den läroplansöversyn som är en följd av riksdagens beslut med anledning av proposition 1990/91:18 om ansvaret för skolan skall ingå att lämna förslag om den naturorienterande sektorns konstruktion, religionskunskapens ställning och en utökad språkundervisning.
Stockholm den 23 januari 1991 Rune Rydén (m) Martin Olsson (c) Erling Bager (fp) Gösta Lyngå (mp) Karin Falkmer (m) Per Stenmarck (m) Ingrid Sundberg (m)