Innehåll 1
Inledning 2 2
Annas skola 2 3
Våra förslag 4 3.1
Likvärdig utbildning 4 3.2
Kunskaper och klara mål 4 3.3
Skilj på omsorg och utbildning 4 3.4
En skolförberedande förskola 5 3.5
Tidigare skolstart 5 3.6
Rätt att välja skola 5 3.7
Bidragen följer eleven 6 3.8
Skolor skall vara olika 6 3.9
Åldersblandade klasser 6 3.10
Skolbarnomsorg 6 3.11
Läxor 7 3.12
Betyg 7 3.13
Mera frihet -- färre regler 7 3.14
Valmöjligheter och ämnen på högstadiet 8 3.15
Gymnasiet -- en inriktning mot framtiden 8 3.16
Krav på förkunskaper 8 3.17
Kunniga lärare 8 3.18
Fristående utvärdering 9
Hemställan 9
1 Inledning
Skolan skall utformas med utgångspunkt i elevernas olika behov. Skolans huvuduppgift är att ge alla elever goda kunskaper och färdigheter. Möjligheterna att välja skola och påverka innehållet i utbildningen skall ökas. Det är en klar skillnad mellan utbildning och barnomsorg.
2 Annas skola
Anna fyllde sex år i april. Det är höst och Anna skall börja skolan. Redan tidigt i våras kom information om vilka skolor som fanns att välja på och vad de olika skolorna lägger särskild vikt vid. De olika skolorna hade då också öppet hus där de visade vad de hade att erbjuda.
Anna har gått i en skolförberedande förskola. Hon kan redan läsa litet och hon vill gärna lära sig att skriva flera ord. Hon tycker om siffror och har ett starkt intresse för naturen.
Anna och hennes föräldrar väljer en skola där man ägnar mycket tid åt naturstudier. Några av Annas kamrater väljer andra skolor. En vill komma till en skola som lägger extra vikt vid språkundervisningen. En annan av Annas kamrater har konstnärlig läggning och väljer en skola där bild- och dansgrupperna är mycket omtalade.
Anledningen till att välja en viss skola varierar. Många väljer som Anna för att just den skolan är särskilt bra på någonting. Många vill gå i den skola som ligger närmast, men några föredrar skolor som ligger nära föräldrarnas arbetsplatser.
När Anna kommer till sin klass finns där redan äldre kamrater som går i tvåan eller trean. De kan rutinerna i klassen och blir ett stöd för både läraren och sina yngre kamrater. Anna har besökt sin klass redan på våren så hon känner ganska många.
Första tiden prövar man sig fram. Arbetssättet liknar det Anna är van vid från förskolan. Så småningom har läraren en ganska klar bild av vad Anna kan och vad hon behöver arbeta särskilt med. Tillsammans med föräldrarna gör läraren upp en plan för hur Anna skall arbeta under det närmaste halvåret.
Mycken tid ägnas läsning, skrivning och räkning. Man har många utflykter i naturen. I skolan arbetar man vidare med vad man funnit när man har varit ute tillsammans.
För Anna är det spännande att ha läxor redan från början, att ha en egen skolväska och att hemma visa upp vad hon lär sig.
Eleverna arbetar i olika grupper allt efter förkunskaper och mognad. Några lär sig att läsa väldigt fort och arbetar vidare med större och svårare böcker. Men en duktig ''läsare'' behöver inte ha nått lika långt i räkning och arbetar därför tillsammans med andra kamrater i detta ämne.
Huvudsaken är att kunskaperna och färdigheterna blir goda och att ingen elev arbetar vidare utan att ha lärt sig behärska grunderna i det föregående avsnittet. Arbetet får ta olika lång tid för olika elever. Målet är att ge alla så bra förutsättningar som möjligt för att lära och utvecklas.
Mycket som skolan förut svarade för sköts efter skoltid i föreningar eller på annat sätt. Det kan t.ex. vara trafiklek eller extra undervisning i musik.
För alla skolor gäller en gemensam läroplan. Men hur man når målen får varje skola avgöra. I läroplanen betonas att skolan skall ge alla elever bra kunskaper och färdigheter. Ett annat viktigt mål är att väcka intresset för fortsatta studier.
Arbetet i lågstadiet följs upp med samtal mellan föräldrar, elever och lärare. Där kontrollerar man hur Anna uppfyller sina mål. Nya mål sätts upp efter hand. Ingen lämnar lågstadiet utan att behärska grunderna.
Föräldrar och lärare deltar i skolans styrelse. Man har ansvar för planering och budget. I andra skolor som är helt privata anställer styrelsen också lärare och rektor. Styrelsernas sammansättning varierar. I en föräldrakooperativ skola är föräldrarna i majoritet. I en skola som drivs av en grupp lärare har dessa också det avgörande inflytandet över skolan.
Bidragen följer eleven till den skola eleven väljer och ingen behöver därför betala extra för att gå i en viss skola.
Många väljer förstås populära skolor. Andra skolor visar sig vara mindre intressanta. Det blir en signal till förändringar vid dessa. Det leder ofta till att just en sådan skola blir mycket bra. Bra skolor ger stimulans och blir förebilder för utveckling.
När Anna slutar lågstadiet får hon sitt första riktiga betyg. Betygen visar att Anna klarat de krav som ställts på lågstadiet. I fortsättningen får Anna betyg vid slutet av varje termin. Även om Anna inte når det högsta betyget finns alltid möjlighet att bättra på resultatet.
På mellanstadiet ökar kraven efter hand. Mycket läses gemensamt, men man arbetar också med ämnen som valts efter eget intresse. Klassen är fortfarande liten så att läraren kan hjälpa alla, även om de arbetar med olika saker. Genom att skolan valt att göra klasserna små behövs inte så mycket extra hjälp.
På högstadiet har klassen fortfarande många gemensamma ämnen, men kamraterna växlar mer efter hur långt man nått eller vilka kurser man valt. Kurserna följer den välkända ämnesindelningen. Det finns möjligheter att fördjupa sig i ett ämne eller att själv studera ett tema som spänner över flera ämnen. Redan från början finns information om vad man skall kunna om man vill läsa vidare eller välja ett visst yrke.
Lärarna kan göra undervisningen intressant genom att de har gedigna kunskaper i sina ämnen. Lärarna får, liksom sina kolleger på lägre stadier, tillfälle att ta en paus i skolarbetet och studera vidare vid universitetet, vilket ger aktuella kunskaper och inspiration att utveckla arbetet i skolan.
Inslagen av självstudier och eget ansvar ökar. Väljer någon fel finns möjligheten att ta om ett avsnitt som man missat tidigare.
Inför valet av gymnasielinje har alla fått en fast grund av kunskaper och färdigheter. Gymnasiet erbjuder ett antal valmöjligheter: humanistisk, samhällsvetenskaplig, naturvetenskaplig eller teknisk inriktning. Där finns också möjligheter att välja yrkesutbildning, antingen i form av ny och modern lärlingsutbildning, eller en med skolförlagd utbildning. I bägge fallen bedrivs en stor del av utbildningen på arbetsplatser.
Den grundregel som studievägledaren ger är att välja det som är intressant och som man tror sig klara av. Det finns klart angivet vad man skall kunna för att välja en viss linje på gymnasiet. Vid valet skapas inga återvändsgränder.
Om man ser tillbaka har skolan givit eleverna en bas av kunskaper, men också en nyfikenhet och vilja att lära mer. Anna känner sin förmåga och vet att kunskap föder framgång, men att det inte kan ske utan ganska mycket arbete.
För att alla skolor skall kunna vara som Annas måste stora förändringar vidtas. Många av dessa innebär en uppgörelse med det förlegade socialdemokratiska tankegods som alltför länge präglat skolans verklighet.
3 Våra förslag
Våra förslag syftar till att ge varje elev bästa möjliga förutsättningar att utvecklas maximalt efter sin förmåga. Målet är att ge varje elev goda kunskaper och färdigheter och ett stöd för utveckling av personligheten.
Socialdemokraterna vidhåller att skolan skall verka för social utjämning och fortsätter att lägga förslag som syftar till att använda skolan för en förändring av samhället i socialistisk anda.
Nedan redovisas kortfattat våra förslag till hur Sverige kan få en bra skola. De bildar tillsammans en helhet som Moderata Samlingspartiet konsekvent driver som sitt alternativ till den socialdemokratiska politiken.
I separata motioner redovisas utförligt våra argument rörande:Läxor i grundskolanBetyg för bättre kunskaper och en bättre skolaÖkad kvalitet genom ämnesstudier och valfrihetEn gymnasieskola för framtidenLäraren skall vara bäst i klassen Utbildningens och forskningens frihet 3.1 Likvärdig utbildning
Begreppet likvärdig utbildning förekommer flitigt i debatten om skolan. Detta utan att begreppet preciseras. Likvärdig kan avse ''likadan'' eller ''samma möjligheter''. Det talas ofta om likvärdig undervisning när man i själva verket avser en undervisning med samma innehåll, dvs. ''lika åt alla'' eller rent av ''likriktning''.
Vi anser att begreppet likvärdig i detta sammanhang skall avse individens möjlighet till optimal utveckling. En likvärdig undervisning skall således syfta till att gälla skolans skyldighet att så långt som möjligt medverka till att varje elev utvecklas optimalt.
3.2 Kunskaper och klara mål
Moderata Samlingspartiet anser att det av läroplanen skall framgå att skolans huvuduppgift -- överordnad andra uppgifter -- skall vara att ge alla elever goda kunskaper och färdigheter.
Vi anser att målen för skolan behöver en ny precisering och att läroplanen måste göras tydlig för att skolans uppgift skall bli möjlig att genomföra. Riksdagen skall besluta om målen och om hur resultaten skall följas upp. Sedan får man på skolorna välja hur man vill arbeta för att nå de eftersträvade resultaten.
3.3 Skilj på omsorg och utbildning
I budgetpropositionen anger skolministern sin avsikt att utarbeta ett gemensamt måldokument för barnomsorg och skola. Detta skall innehålla mål för verksamheten samt riktlinjer för verksamhetens genomförande. Det gemensamma måldokumentet blir en följd av skolministerns strävan att låta barnomsorg och skola växa samman och finnas i en gemensam lokal organisation.
Enligt vår mening är det värdefullt med samverkan mellan barnomsorg, förskola och skola. Det är dock helt nödvändigt att varje verksamhet har sin klart definierade uppgift, vilket även måste framgå av måldokumenten. Moderata Samlingspartiet anser att det måldokument som avser skolan skall lyfta fram den kunskapsförmedlande uppgiften. Av dokumentet skall också klart framgå rätten att välja skola. Vi kan för vår del inte se fördelarna med att verksamhet inom omsorg och utbildning avhandlas i samma måldokument.
3.4 En skolförberedande förskola
Barn behöver en pedagogisk, väl strukturerad och systematisk träning som förberedelse för skolan. Deras nyfikenhet och intresse av att lära måste tas tillvara och stimuleras på ett helt annat sätt än i barnomsorgen -- hur bra den än är.
Den allmänna förskolan för sexåringar har till viss del haft som uppgift att förbereda skolstarten, men den behöver utvecklas. Den skolförberedande träning som i dag ges på daghemmen fungerar olika väl.
Vi föreslår att alla barn året före skolstarten skall erbjudas en klart skolförberedande förskola. Denna skall ses som grunden i skolsystemet och ge en målmedveten förberedelse för skolan. Denna förskola -- i ordets egentliga mening -- skall ha skolan som huvudman och skolan skall ange dess mål och innehåll. Därigenom underlättas barnens övergång från förskola till skola.
Alternativa skolförberedande förskolor skall uppmuntras. De ger föräldrarna valfrihet. Samtidigt vitaliserar de utbildningen, eftersom de arbetar med speciella mål eller med en speciell pedagogik. Detta är av värde för såväl barnens utveckling som skolsystemet.
3.5 Tidigare skolstart
Moderata Samlingspartiet har länge krävt att skolstarten skall sänkas till sex års ålder. Det finns inga skäl som talar för att barn i Sverige skulle vara senare i sin utveckling än barn i andra länder. Barn skall få de utvecklingsmöjligheter som skapas genom en individuellt strukturerad inlärning och träning. Vårt motiv för tidigare skolstart är pedagogiskt: Fler elever skall få mer och bättre kunskaper. Sexåringarnas vetgirighet och läraktighet skall tas till vara.
Metodik och pedagogik skall anpassas till den nya situationen och lärarna få möjlighet till fortbildning. En tidigare skolstart kräver en översyn av lågstadiets kursplaner och metoder.
3.6 Rätt att välja skola
Föräldrarna måste ges möjlighet att välja vilken skola barnet skall gå i. Denna rätt bör avse val av såväl skola inom det offentliga skolsystemet som fristående skola.
Rätten och möjligheten att välja skola är det viktigaste instrumentet att vitalisera skolan. I och med valet skapas ett engagemang hos såväl elever, föräldrar som personal. För skolans huvudman uppstår ett incitament till förändring om skolans popularitet sjunker.
Inget land utanför de totalitära systemen har så få fristående skolor som Sverige. Trots att Sverige undertecknat internationella konventioner om föräldrarnas rätt att välja utbildning för sina barn betraktas fristående skolor av socialdemokraterna närmast som ett undantag.
3.7 Bidragen följer eleven
För att friheten att välja skola skall bli reell krävs att statsbidraget konstrueras så att det följer eleven till den skola denne väljer att gå i. Samma bidrag skall utgå även för de fristående skolorna. Rätten att välja skola skall gälla alla och inte begränsas till dem som kan betala.
3.8 Skolor skall vara olika
Rätten att välja skola får sin särskilda mening när inte alla skolor är lika. Givetvis skall alla skolor svara för att ge samtliga elever en gemensam kärna av kunskaper och färdigheter. Men därutöver bör alla skolor ha rätten och möjligheten att skapa sig en egen profil.
Det bör vara möjligt att bilda skolor eller driva vissa klasser med speciell inriktning. Det bör vara naturligt att redan från början välja en skola som särskilt satsar på sitt språkprogram, på humaniora eller naturvetenskap och teknik. Inom det konstnärliga området finns en rad specialiteter.
En skola med speciell inriktning kommer att locka både elever och personal med ett gemensamt intresse. Otaliga exempel finns på hur ett sådant intresse verkar sammanhållande. Det medverkar till en god anda, som därtill som regel har den effekten att den leder till engagemang och goda prestationer.
Det faktum att utbudet och valmöjligheterna naturligen begränsas på orter med litet befolkningsunderlag kan, enligt vår mening, inte anföras som skäl mot rätten att välja skola.
3.9 Åldersblandade klasser
Många skolproblem grundläggs redan i lågstadieåldern. En orsak är att en del elever aldrig hinner befästa sina kunskaper i ett moment innan det blir dags för nästa. Detta kan i sin tur leda till ytterligare misslyckanden, som i senare skolstadier kan leda till skolleda och även utslagning.
I dagens skola är nära hälften av alla elever i behov av någon form av särskilt stöd. Arbetssituationen är ofta splittrad. Skolan bör, enligt vår mening, ha en annan organisation som ger möjlighet till en individuellt avpassad studietakt. På lågstadiet bör undervisningen med fördel bedrivas i åldersblandade klasser.
3.10 Skolbarnomsorg
Moderata Samlingspartiet anser att valfri skolbarnomsorg i olika former är viktig särskilt för de yngre skolbarnen. Hur skolbarnomsorgen organiseras och utformas måste avgöras efter förutsättningarna i varje kommun.
Föräldrar måste kunna välja den form av skolbarnomsorg de anser bäst för sina barn. Alternativa former av skolbarnomsorg måste ges med den offentliga omsorgen likvärdiga villkor.
3.11 Läxor
Vi har i en separat motion föreslagit att det i den kommande läroplanen klart skall framgå att läxor skall ingå som ett reguljärt inslag i skolans arbete. Av skolforskningen framgår att svenska skolbarn får läxor i långt mindre utsträckning än barn i andra länder. De går därigenom också enligt forskarna miste om åtskillig kunskap.
Läxor förekommer givetvis i skolan, framför allt på högre stadier. Vi vill emellertid framhålla att hemuppgifter redan från skolstarten grundlägger en vana och ger eleven ett ansvar som är av värde för framtiden. Elevens kunskaper och färdigheter blir bättre.
3.12 Betyg
Betyg är ett sätt att respektera kunskaper och kvittera prestationer. Betyg ger information och stimulans. De verkar uppfordrande och är ett sätt att utvärdera undervisningen.
Vi föreslår att betyg sätts efter en tolvgradig betygsskala och att betyg ges första gången när eleven lämnar lågstadiet. Därefter skall betyg ges varje termin. Betygen skall visa elevens kunskaper. Dagens relativa betygssystem avskaffas. Informationen följs upp genom samtal mellan elever, föräldrar och lärare. Betygen skall kunna kompletteras.
Tack vare antalet steg i betygsskalan blir betygsgivningen mindre avgörande, samtidigt som det blir lättare att sätta korrekta betyg. Eleven får större möjligheter att påverka ett betyg. Skolan måste se som sin uppgift att alla elever skall nå tillfredsställande resultat vad gäller basfärdigheter. Därigenom blir betyget också ett sätt att utvärdera skolans arbete.
Vi har i en särskild motion utförligt redovisat våra förslag rörande betyg.
3.13 Mera frihet -- färre regler
De många regler som i dag styr skolan hindrar lokala lösningar och motverkar kreativiteten. Med vårt bidragssystem -- där de offentliga bidragen bildligt talat ställs vid skolporten -- blir alla skolor i princip självstyrande. Vid varje skola beslutar man själv om inriktning, arbetsformer och hur man vill styra verksamheten.
Vårt system öppnar möjligheter för personalkooperativa, föräldrastyrda, organisationsdrivna eller enskilt drivna skolor. Möjligheter skapas för personal att öppna egna skolförberedande förskolor och skolor där de kan använda sina kunskaper och erfarenheter till att förverkliga sina visioner om en annorlunda metodik eller organisation.
Vår utgångspunkt är att föräldrarnas och elevernas önskemål skall vara avgörande för beslut om godkännande av skola. Kommunerna skall därför ha skyldighet att godkänna fristående skolor förutsatt att dessa kan bedriva en undervisning som svarar mot läroplanens övergripande krav. Endast i undantagsfall skall ett godkännande kunna nekas. Vid sådant avslag skall beslutet kunna överklagas.
3.14 Valmöjligheter och ämnen på högstadiet
Vi har i en särskild motion föreslagit att elevernas möjlighet att påverka innehållet i skolans undervisning genom egna val gradvis bör öka ju längre upp i högstadiet eleven når.
Vi föreslår också att undervisningen skall baseras på ämnen. Den utslätning av ämnena som blir konsekvensen av den allt mer utbredda blockläsningsprincipen kan vi inte acceptera. De enskilda ämnenas ställning måste markeras och stärkas. Ämnesstudier ger begrepp som blir redskap för att förstå verkligheten. Lärarna skall ha utbildning i de ämnen som de skall undervisa i.
3.15 Gymnasiet -- en inriktning mot framtiden
Vi har i en separat motion föreslagit att gymnasieskolans olika linjer skall ha en tydlig inriktning. Detta gäller såväl den studieförberedande som den yrkesförberedande utbildningen. Vi anvisar således breda linjer med gemensamt innehåll som leder till att gymnasiet i praktiken blir en förlängd grundskola.
Yrkesutbildningen skall ha en klar och omfattande anknytning till arbetslivet. Den bör därför organiseras som en ny, modern lärlingsutbildning eller i form av mer skolförlagd utbildning med omfattande inslag på arbetsplatser.
3.16 Krav på förkunskaper
Tydliga krav på förkunskaper måste ställas för tillträde till utbildningar såväl i gymnasieskolan som på högskolenivå. I de fall urval mellan behöriga sökande måste tillgripas skall de som har de bästa förutsättningarna att klara en viss utbildning också antas till denna.
På alla nivåer skall finnas kompletteringsmöjligheter för den som behöver höja ett betyg eller valt fel. För vissa utbildningar där krav på speciella färdigheter kan ställas bör intagning kunna ske på grundval av test eller på bedömningar av den sökandes lämplighet.
3.17 Kunniga lärare
En bra utbildning kräver kunniga och väl utbildade lärare. Dagens lärarutbildning förmår inte att leva upp till detta krav. Vi föreslår i vår motion ''Läraren skall vara bäst i klassen'' att det skapas en ny -- på ämnesstudier grundad -- utbildning för blivande lärare.
Ett nytt innehåll i och en ny organisation av arbetet på lågstadiet kräver fortbildning av både förskollärare och grundskollärare. Vi har föreslagit att alla lärare minst vart tionde år, utöver den fortbildning som kontinuerligt måste ges, skall få ett erbjudande om att genomgå en sammanhängande, ämnesinriktad fortbildning om 20 poäng.
3.18 Fristående utvärdering
Riksdagen har beslutat att avskaffa skolöverstyrelsen och länsskolnämnderna och i stället inrätta ett skolverk. Vi har för vår del konsekvent hävdat att myndighetsuppgifter och utvärdering inte bör bedrivas av samma myndighet. Viss utvärdering ingår i all verksamhet och så skall ske också i skolan.
Vi har därför föreslagit att det skapas en från skolan fristående organisation för utvärdering. Som förebild har vi visat på den fristående myndighet som finns i Storbritannien.
Konkret förslag redovisas i annan motion.
nMed hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skolans huvuduppgift -- överordnad andra uppgifter -- skall vara att ge alla elever goda kunskaper och färdigheter,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en utbildning som ger alla elever möjlighet att utvecklas optimalt,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om klara mål för skolan,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betydelsen av att skilja på målen för omsorg och utbildning,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en skolförberedande förskola,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en tidigare skolstart,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten att välja skola,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bidragen skall följa eleven,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolor med egen profil,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åldersblandade klasser,
11. att riksdagen beslutar om godkännande av fristående skola i enlighet med vad som anförts i motionen,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheter till kompletterande utbildning.
Stockholm den 23 januari 1991 Carl Bildt (m) Lars Tobisson (m) Ingegerd Troedsson (m) Anders Björck (m) Görel Bohlin (m) Rolf Clarkson (m) Rolf Dahlberg (m) Ann-Cathrine Haglund (m) Gunnar Hökmark (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Arne Andersson (m) Sonja Rembo (m) i Ljung