Att ge våra barn och ungdomar en bred kunskap och en god grund att stå på när de kommer ut i arbetslivet är en av de viktigaste uppgifterna som vi vuxna har. Dagens skola ger våra barn en god utbildning och vi har ett uppväxande släkte som är duktigt och självständigt.
Det finns dock en punkt i utbildningen där det finns mycket övrigt att önska och det gäller utbildning om arbetslivet och dess lagar och avtal.
På en del håll är skolorna inte intresserade av att använda sig av den kunskap som fackföreningsrörelsen erbjuder, utan menar att skolan själv klarar av den fackliga informationen, utan inblandning från den fackliga rörelsen. Givetvis kan ingen bättre informera om fackliga frågor än den som själv dagligen arbetar fackligt. Det förefaller lite konstigt att vissa skolor tackar nej när fackföreningsrörelsen erbjuder sina tjänster.
Det är mycket viktigt för ungdomarna att de får reda på vad som väntar dem när de kommer ut i arbetslivet efter avslutad skolgång. Arbetslivet skiljer sig mycket från den värld som ungdomarna är vana vid från skolan och att vara välinformerad och väl förberedd för vad som väntar i framtiden gör att steget ut i arbetslivet blir lättare.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om vikten av att de fackliga organisationerna ges möjlighet att komma in på skolorna och informera om arbetslivet och dess lagar och avtal.
Stockholm den 22 januari 1991 Marianne Andersson (s) i Gislaved Nils Nordh (s) Ingegerd Elm (s)