Skolan måste ge varje elev möjlighet att bli duktig på nånting. Nu går många barn ut skolan och har lärt sig att de inte kan. Att kunna något ger en självkänsla som gör det lättare att lära hela livet. Det är så överklassens barn klarat sig, säger skolverkets nye chef, Ulf P Lundgren.
Detta uttalande instämmer vi till fullo med. Det är därför så betydelsefullt att de övervintrade lanthushållsskolorna får chans att överleva.
För 20 år sedan fanns det 40 lanthushållsskolor. Idag är de 14, om ett par år kanske helt borta. Förr i tiden var det lantbruksdöttrar som sökte sig hit, men idag är det ungdomar som kommer för att skaffa sig grunden till ett yrke eller just för sin egen skull.
Det talas om att inordna denna utbildning i den treåriga gymnasieskolan, konsumtionsutbildningen. Detta får inte ske på bekostnad av dessa skolor. De som arbetat med detta har blivit professionella och skolorna har den standard som behövs eller kan komplettera den. Risken finns att lanthushållsskolorna läggs ner och att utbildningen i gymnasiet får en sämre kvalitet. Det kan bli svårt att förena praktik och teori av rumsliga skäl på skolenheten i gymnasiet. Det bästa vore att samordna och samarbeta mellan skolorna.
Att möta morgondagens krav som konsument, kräver just de kunskaper som dessa elever besitter. Ämnena i en hushållsskola handlar om ekonomi, hushållning och t o m överlevnad. De ger självtillit eftersom eleverna vet att de kan klara sig i de svåra situationer som vi aldrig vet när de infaller. Dessutom ger hushållsskolorna kunskaper som inte längre är självklara, eftersom industrin har tagit över så många delprocesser av hushållens göromål. Här lär man sig planera sin bostad, matsedel (med datorernas hjälp), deklarera, begripa familjelagar, hushålla både med pengar och råvaror, städa rationellt och miljövänligt, väva, sy, lappa, laga, kompostera och mycket mera.
Att denna utbildning lockar mest flickor får inte vara ett hinder. Tvärtom -- man borde marknadsföra utbildningen för pojkar, precis som man gör för att få fler flickor i tekniken. Enligt den nye skolchefens uttalande bör varje elev få chansen att bli bra på något. Här finns chansen att klara av livets alla skeden, att lära sig hushållets ABC, vilket borde stärka både flickors och pojkars självkänsla. Denna kunskap har stor betydelse. Inte att förglömma på ålderns höst, när det visar sig att om mannen blir änkling, så har han svårare att finna en mening med livet, mycket beroende på att han inte lärt sig sköta hushållet och uppskatta det.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lanthushållsskolor.
Stockholm den 21 januari 1991 Eva Goe s (mp) Anna Horn af Rantzien (mp)