År l977 antog Världshälsoorganisationen (WHO) där Sverige är medlem ett hälsopolitiskt mål med rubriken ''Hälsa för alla år 2000''. För att nå detta mål har de europeiska medlemsstaterna inom WHO utarbetat en strategi där de förebyggande åtgärderna utgör en grundläggande del. Här understryker man vikten av att lära ut och förankra positiva livsstilar i unga år. Det innebär ett ansvar för skolan att förmedla kunskap om bl.a. kroppens funktion, personlig hälsovård samt betydelsen av näringsriktig kost och allsidig regelbunden fysisk träning. Allt detta är nödvändigt i ett förebyggande hälsoarbete som leder till minskad sjuklighet i en rad sjukdomar som hjärt- kärlsjukdom, tumörer, sexuellt överförbara sjukdomar och belastningsskador.
I Sverige har vi sedan 70-talet satsat stort på friskvård i olika former där kost och motion intagit en framskjuten plats. Trots detta har motionsaktiviteter bland ungdomar minskat under senare år vilket är oroande. Lars-Magnus Engström redovisar i en undersökning att omkring hälften av alla flickor och 2/3 av alla pojkar är aktiva medlemmar i idrottsföreningar men att deltagandet sjunker under tonåren. Andelen barn och ungdomar som ägnar sig åt idrott utanför idrottsföreningarna -- s.k. spontanidrott -- har sjunkit kraftigt och andelen barn och ungdomar som inte alls ägnar sig åt idrott har ökat markant under senare år. Var tredje flicka och var fjärde pojke promenerar inte ens. Undersökningar visar dessutom att tonåringar väger genomsnittligt nästan två kilo mer idag än för tio år sedan.
Det är därför viktigt att idrottsämnet bevaras och utvecklas mot ett hälsoämne på skolans alla stadier så att alla ungdomar får kunskap om motionens betydelse och i vilka former man kan motionera utan att för den skulle behöva ägna sig åt tävlingsidrott.
En idrottsundervisning med hälsoämnesprofil innebär för elevenen förutsättning för bättre studieresultat en förbättrad hälsa på kort och lång siktkunskaper för att aktivt och meningsfyllt utnyttja fritiden för samhälletmindre produktionsbortfall besparingar inom vårdområdet för yrkeslivetbättre tränade samt ergonomiskt och arbetsmiljömässigt mer medvetna individer, vilket leder till mindre sjukfrånvaro.
Med tanke på de positiva effekter en sådan utveckling av idrottsämnet skulle medföra anser vi att det bör utgöra en obligatorisk del av undervisningen och fortsätta att utvecklas mot ett hälsoämne vars huvuduppgift är att få alla elever intresserade av att sköta sin kropp och hälsa samt att skapa ett livslångt intresse för fysisk aktivitet.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om idrottsämnets ställning och utveckling i skolan.
Stockholm den 21 januari l991 Barbro Westerholm (fp) Ylva Annerstedt (fp) Christer Eirefelt (fp)