I budgetpropositionen föreslås att statens skolhandikappinstitut skall lokaliseras till Härnösand. Regeringen anser inte att det finns skäl för en samlokalisering med skolverket utan att regionalpolitiska skäl skall vara vägledande.
Skolutvecklingen under de två senaste decennierna har präglats av en ökad strävan att integrera de handikappade medborgarna i samhället. Skolan har gått i spetsen för denna utveckling. Majoriteten av elever med fysiska och psykiska handikapp får i dag sin skolgång i olika integrationsformer av det allmänna skolväsendet. Som exempel kan nämnas att skoldelen vid landets enda skola för blinda och gravt synskadade elever, Tomtebodaskolan, sedan flera år är avvecklad. Alla dessa elever med synhandikapp är idag integrerade i kommunernas ungdomsskola. En utveckling i samma riktning är den pågående förändringen av huvudmannaskapet för särskolan från landstingskommunerna till primärkommunerna.
En förutsättning för en pedagogisk och social integration i skolvardagen har varit en administrativ integration på olika nivåer i skolhierarkin. De statliga specialskolorna och den statliga stödorganisationen till handikappade elever och vissa vuxna har varit en integrerad del av skolöverstyrelsens och länsskolnämndernas verksamhet. På liknande sätt omfattas i dag de handikappade eleverna, med undantag för eleverna i särskolan, av kommunernas ansvar.
Medan således skolverksamheten arbetar mot en ökad integration av de handikappade eleverna i det allmänna skolväsendet, har riksdagen beslutat inrätta en särskild myndighet med arbetsnamnet statens skolhandikappinstitut. I beslutet talas emellertid om de starka samverkansbanden på olika områden mellan skolverket och skolhandikappinstitutet.
Det är vår bedömning att denna samverkan kommer att kräva täta personliga kontakter mellan de båda myndigheterna. Exempel på sådan integrerad samverkan mellan de två centrala myndigheterna är det arbete som snart skall igångsättas med en ny läroplan. Detta skall äga rum inom ramen för en läroplansberedning, och målet är en läroplan som i sina väsentliga delar är gemensam för all undervisning av elever i de obligatoriska skolformerna d.v.s. grundskola, särskola och specialskola. Redan detta är ett starkt argument för en samlokalisering till Stockholm.
Vi instämmer med propositionen att det är av vitalt intresse för ledningen av institutets verksamhet att den bedrivs så att handikappades organisationer kan få inflytande på verksamheten. Samtliga riksförbund med vilka den nya handikappmyndigheten skall samverka har sina styrelser och kanslier förlagda till Stockholmsområdet. En lokalisering till Härnösand kommer att allvarligt försvåra det nödvändiga samarbetet med dessa organisationer.
Handikappinstitutets centrala uppgift är att leda den rådgivande konsulentverksamheten, som i praktiken huvudsakligen rör enskilda elevers situation i det offentliga skolväsendet. Ca 88 procent av de elever som skall bli föremål för handikappinstitutets insatser och den övervägande delen av berörda konsulenter återfinns i län och kommuner söder om Västernorrlands och Jämtlands län.
En väl fungerande nationell arbetsledning förutsätter goda fysiska kommunikationer och rimliga avstånd. Även i detta hänseende är en lokalisering till Härnösand mindre tillfredsställande.
Handikappinstitutet skall vidare arbeta i nära kontakt med de statliga specialskolorna. Av dessa nio skolenheter ligger åtta enheter med tillsammans ca 90 procent av eleverna och personalen i Sigtuna kommun och i kommuner söder därom. Även för skolledning och övrig personal vid dessa skolor skulle en lokalisering till Härnösand vara geografiskt ofördelaktig och försvåra kontakterna med den centrala myndigheten.
Exempel på centrala handikapporganisationer lokaliserade i Stockholmsområdet är:De Handikappades Riksförbund (DHR)Sveriges Dövas Riksförbund (SDR)Synskadades Riksförbund (SRF) Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn o Ungdomar Föreningen Sveriges Dövblinda (FSDB)HCK, Handikappförbundens Centralkommitté Riksföreningen för Psykotiska BarnRiksförbundet för Utvecklingsstörda Barn, Ungdomar och Vuxna (FUB)
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar att förlägga statens skolhandikappinstitut till Stockholm.
Stockholm den 17 januari 1991 Ann-Cathrine Haglund (m) Birgitta Rydle (m) Birger Hagård (m) Ulf Melin (m) Hans Dau (m) Birgit Henriksson (m) Rune Rydén (m) Göran Allmér (m) Elisabeth Fleetwood (m)