1. Sammanfattning
Utbildning skall ge alla elever förutsättningar för pesonlig utveckling. I gymnasieskolan skall, enligt vår mening, eleverna förbereda sig antingen för högre studier eller för inträde på arbetsmarknaden. Regeringen framhärdar däremot i att se gymnasieskolan som ett medel att nå bl.a. förmenta jämlikhetsmål. Därigenom eftersätts kraven och eleverna bibringas därför inte de kunskaper de annars skulle fått. Motivation, arbetsglädje och kvalitet går förlorade. Eleverna utvecklas inte maximalt efter sina förutsättningar.
Våra huvudförslag är följande: Eleverna måste ges ökade möjligheter att påverka innehållet i gymnasieutbildningen genom egna val. Gymnasieskolan får inte bli en förlängd grundskola. De olika utbildningsvägarna skall redan från början ha en tydlig inriktning. Undervisningen skall ske inom ramen för tydligt definierade ämnen.
All gymnasial yrkesutbildning skall ha anknytning till arbetslivet. Detta skall ske genom två olika former av yrkesutbildning: en ny och modern lärlingsutbildning samt en skolförlagd utbildning med omfattande verksamhet förlagd till arbetsplatser.
Regeringen förbereder en förändring av gymnasieskolan som i väsentliga delar skiljer sig från de moderata förslagen. Försöksverksamhet med treårig yrkesinriktad utbildning pågår. Försöksverksamheten är ett stort misslyckande för regeringen. Trots detta förefaller den vilja permanenta försöken som, förutom att de har stora innehållsliga och organisatoriska svagheter, dessutom leder till kostnader i miljardklassen för såväl stat som kommuner. Försöksverksamheten bör i stället, enligt vår mening, omedelbart avbrytas.
2. Inledning
Utbildningen har en nyckelroll i återupprättandet av Sveriges ekonomiska styrka. Kraven på våra unga måste vara tydliga. Ingenting mindre är acceptabelt än att den svenska skolan intar en tätposition i världen.
Dagens ungdom kommer att ställa nya krav i sin yrkesutövning. För att få behålla sina medarbetare kommer arbetsgivarna i ökad utsträckning att erbjuda de anställda meningsfulla arbeten och personliga utvecklingsmöjligheter. Uppgifter som i dag utförs av skilda yrkeskategorier kommer att smälta samman. Vissa yrken försvinner samtidigt som nya tillkommer.
Alla verksamheter utvecklas i en riktning som kräver allt mer kunskap. Möjligheterna att behålla vårt relativa välstånd i ett litet land som Sverige är helt beroende av en utbildning som ger hög kompetens och konkurrenskraft. Välutbildade ungdomar kommer alltid att vara mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. Perioder med låga födelsetal kan leda till framtida brist på arbetskraft. Det är en uppenbar risk att vi i Sverige inte kan få fram tillräckligt många kvalificerade personer.
Det naturliga för arbetsgivarna är därför att satsa på kompetensuppbyggnad och på att behålla duktiga medarbetare. Vi vet att ungdomars värderingar nu kräver ett innehåll och en organisation av arbetet som också ger trivsel och möjligheter att utvecklas i arbetet. Arbetslivet kommer framdeles att i än högre grad satsa på människan.
Den ökande internationaliseringen förutsätter att allt fler väl behärskar minst ett av världsspråken. Rörligheten över gränserna kommer också att leda till att svensk utbildning och prestationer i Sverige jämförs med vad som åstadkoms i andra länder.
Arbetsmarknaden förändras också genom övergången från varuproduktion till tjänsteproduktion. Den kunskapsintensiva och tjänsteproducerande delen av arbetsmarknaden växer snabbare än den varuproducerande. Elektronik och datorer kommer in i allt fler processer.
Arbetslivets nya villkor kräver inte bara goda basfärdigheter utan också bredare kunskaper av kulturell, teknisk och naturvetenskaplig karaktär. Det ökade internationella samarbetet leder till att det blir allt viktigare att ha goda språkkunskaper.
Konsekvenserna för skolans del är uppenbara. Om Sverige skall vara med och ''spela i samma division'' som andra avancerade länder måste svensk utbildning i effektivitet och kvalitet kunna mäta sig med den bästa i varje annat land. Stora krav måste ställas på grundskolan att ge alla elever den nödvändiga basen och de goda basfärdigheter som arbetslivet kommer att kräva av samtliga anställda.
Utbildningen i såväl grundskolan som gymnasieskolan måste ta sin utgångspunkt i individen. Den måste ge var och en tillfälle att maximalt utvecklas efter sina förutsättningar. Den måste erbjuda kunskap och självförverkligande. Den måste utöver en god bas erbjuda valfrihet och flexibilitet som ger möjlighet till personlig profilering. All utbildning skall präglas av respekt för goda kunskaper och oavsett inriktning vara en grund för fortsatt lärande.
Skolan skall utformas för att nå dessa mål. Andra mål måste då träda tillbaka.
3. Grundskolan ger grunden
Arbetet i grundskolan måste inriktas så att alla elever väl behärskar de grundläggande färdigheterna och den kärna av kunskaper som kan beskrivas som allmänbildning. Allmänbildning bör på grunskolenivå innefatta bl.a. kunskaper om vårt land och andra länder, deras historia och samhällsskick, litteraturhistoria, frågor om tro och etik samt kunskaper om natur och miljö.
Allt fler elever har under senare år valt att fortsätta i gymnasieskolan. Detta innebär inte att man kan göra avkall på de krav som skall ställas i grundskolan. Om så sker är risken uppenbar att tiden i gymnasieskolan får användas till att lära och bearbeta sådant som skall vara avklarat på den grundläggande nivån.
Med de klara mål för skolan som vi förordar kommer i stället kraven att skärpas redan under grundskoletiden, vilket kommer att leda till väsentligt ökade prestationer. Det är också viktigt att de enskilda ämnena behålls och inte ersätts av blockämnen eller tematiska studier. Detta förhindrar på intet sätt samverkan mellan ämnen, men utan en fast struktur blir verksamheten otydlig, rekryteringen av lärare försvåras och kunskaperna blir sämre.
4. Gymnasieskolan
Den frivilliga gymnasieutbildningen skall enligt vår mening antingen förbereda eleverna för högre studier eller ge en grundläggande yrkesutbildning som är i takt med utvecklingen i arbetslivet.
Tydligt inriktade utbildningsvägar har stora fördelar. Eleverna blir motiverade av att se ett direkt samband mellan utbildningen och det mål den syftar till. Att lära sig något område riktigt grundligt är en bättre bas för kommande fort- och vidareutbildning än ytliga kunskaper från flera områden. Det är därför varken möjligt eller önskvärt att i en och samma utbildning nå alla mål.
Svenska och minst ett främmande språk bör förekomma på samtliga utbildningsvägar. Behovet att kunna kommunicera korrekt i tal och skrift gäller alla. Samtliga elever i gymnasieskolan bör också få ett stöd för att utveckla goda vanor vad gäller motion, ergonomi etc. Ämnet idrott bör även i fortsättningen vara obligatoriskt i gymnasiet.
Enligt uppgift planerar regeringen att införa ett nytt ämne -- ekologi -- i gymnasieskolan. Det kan förefalla attraktivt att på detta sätt föra in ansvaret för miljön i skolan. Ekologiundervisning är emellertid en benämning på en tvärvetenskaplig verksamhet. Det är värdefullt att en ekologisk dimension kommer in i undervisningen, men utan fast teori- och kunskapsbas riskerar verksamheten att övergå i ett löst tyckande.
För en korrekt behandling som grundas på fakta måste undervisningen, enligt vår mening, utgå ifrån en kompetens som finns inom de mot ämnena svarande vetenskapliga disciplinerna. Utan ett sådant samband kan heller inga kvalificerade lärare utbildas eller rekryteras för uppgiften att undervisa om ekologi och ekologiska samband.
För att undervisa om vår totala miljö krävs kunskaper i såväl samhälls- som naturorienterande ämnen. Redan dessa beteckningar i timplanen leder till en fortsatt urholkning av kompetensen i sådana ämnen som geografi eller biologi. Enligt vår mening bör blockämnesindelningen för dessa ämnen slopas.
Det är inte heller rimligt att i en frivillig skolform försöka att skapa för alla elever gemensamma ämnen så som sker i grundskolan. Vi har ovan framhållit att kraven på grundskolan måste ge den för alla gemensamma kunskapsbasen. Utan en principfast hållning i denna fråga kommer gymnasieskolan att få karaktären av en förlängd grundskola som fylls av allehanda verksamheter, som var för sig är angelägna, men som raderar ut gymnasieutbildningens profil.
5. Vuxenutbildningen
Gymnasieutbildningen kan inte ses isolerad från annan utbildning. Inom den så kallade vuxenutbildningen finns i dag möjlighet att ge ytterligare utbildning. Denna utbildning kan avse komplettering och korrigering för den som valt fel inriktning. Den kan också avse kompetenshöjning.
Cirka 40 procent av dem som i dag är yrkesverksamma har en kortare utbildning än den som nästan alla ungdomar får i dag, d.v.s. kortare än tvåårig gymnasial utbildning. Även om andelen som lämnar gymnasieskolan med treårig utbildning ökar måste efterfrågan på personer med god och aktuell utbildning tillgodoses genom fort- och vidareutbildning.
Utöver den utbildning som i dag sker i gymnasieskolan erbjuds möjligheter till utbildning på samma nivå även inom den kommunala vuxenutbildningen och arbetsmarknadsutbildningen. Vi anser att det nu är dags att resa bestämda krav på samordning av gymnasieutbildning, vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildning. Denna samordning bör också ta hänsyn till om utbildningen kan organiseras på annat sätt, t.ex. i form av uppdragsutbildning som tillhandahålls av en fristående arrangör av utbildning.
6. Valfrihet och mångfald för ökad kompetens
Vi anser att varje elev tillsammans med sina föräldrar skall kunna påverka valet av skola. I en frivillig skolform borde detta vara självklart. Statsbidragssystemet bör vara så utformat att bidraget följer eleven till den skola som valts. Denna rätt till statliga bidrag bör omfatta även fristående skolor som bedriver yrkesutbildning. Den framtida konkurrensen om arbetskraft kan komma att öka intresset för företag eller branscher att starta egna skolor.
I dag finns särskilda möjligheter för den som är intresserad av idrott och vissa konstnärliga yrken. Det borde på liknande sätt vara naturligt med skolor som tar tillvara specialintressen och utvecklar specialkompetens. Det borde t.ex. vara en självklarhet att -- lika väl som det finns schackgymnasier -- särskilda språk- eller matematikgymnasier skulle få starta om intresse för detta finns.
Även på gymnasial nivå skulle det vara en stimulans om det fanns ett utbud av fristående skolor med speciell inriktning. Mångfalden och valfriheten skulle öka. Samtidigt skulle konkurrens mellan olika skolor kunna bidra till en positiv förändring av utbildningen.
7. Betyg och principer för antagning och urval
Vi utvecklar i annan motion vår syn på sambandet mellan goda kunskaper och betyg. Vi har konsekvent hävdat och vidhåller att betyg stimulerar till goda prestationer och att de bättre än andra metoder ger en begriplig information om resultaten. Betygen skall vara graderade i tolv steg, och de skall redovisa inhämtade kunskaper och färdigheter. Detta gäller såväl allmänna ämnen som yrkesämnen d.v.s även för de kompetensbevis som skall ges efter genomgången modul i yrkesämne.
I dag ger genomgången grundskola rätt att oberoende av betyg antas till vilken gymnasielinje som helst. Bara när det är fler sökande än antalet platser spelar den sammanlagda betygspoängen roll. Resultatet är att många elever kommer in på en viss linje, men att de sedan upptäcker att deras förkunskaper inte räcker. De studieavbrott som oftast följer på detta innebär ett avbräck för den enskilde, samtidigt som dyrbara utbildningsplatser inte utnyttjas.
I ett system med tydligt inriktade utbildningar måste kraven på förkunskaper vara tydligt angivna för att eleverna skall ha möjlighet att göra val som utan omvägar gör det möjligt att bli antagen till en eftersträvad utbildning. Detta gäller för såväl gymnasieskolan som den högre utbildningen. Taktiska val, som inte syftar till ökade och förbättrade kunskaper, skall elimineras. Kraven hjälper eleverna att förbereda sig för vad de senare kommer att möta. Kraven bör kunna formuleras som genomsnittsbetyg, lägsta betyg i vissa ämnen och i vissa fall dokumentation av särskild färdighet eller lämplighet.
I princip förordar vi att högskolorna skall vara fria att anta alla som har tillräckliga förkunskaper för att genomgå den sökta utbildningen. I den mån urval måste ske skall inriktningen vara att den som har de bästa förutsättningarna att tillgodogöra sig utbildningen också skall antas.
Betyg kan i vissa fall vara alltför trubbiga instrument i urvalssituationen. Det finns således skäl att för ett antal utbildningar på både gymnasial och postgymnasial nivå införa ett antal kompletterande eller alternativa urvalsinstrument. Det kan vara tester, praktiska prov, intervjuer etc. allt efter de krav den aktuella utbildningen eller yrket ställer.
Att ge allmän behörighet för högre studier är ett av målen i de försök med treårig yrkesinriktad gymnasieutbildning som nu pågår. Av vår ovan redovisade ståndpunkt följer att det inte är rimligt att för en yrkesinriktad utbildning också ha som mål att den skall ge generell behörighet för högskolestudier. I stället skall de allmänna ämnen som ingår i yrkesutbildningen väljas så att de blir till nytta i det framtida yrkeslivet.
Att föra in ytterligare teori bara för att vinna det politiska mål som ligger i att kunna säga att all gymnasieutbildning ger allmän behörighet för högskolestudier har inget praktiskt värde. Som ovan framhållits är det de faktiska kunskaperna som är av betydelse. Alltför många allmänna ämnen blir i sämsta fall en belastning för den som ej är studiemotiverad. I stället bör det vara möjligt att genom komplettering skaffa sig de förkunskaper som behövs för högre studier.
8. Den studieförberedande utbildningen
Enligt vår mening bör gymnasieskolan utformas så att eleverna ges största möjliga valfrihet. En sådan skola ansluter till de förutsättningar som det framtida arbetslivet kommer att ge. I ett sådant kursutformat gymnasium bör eleven erbjudas att själv välja kurser utöver en liten kärna av obligatoriska ämnen.
Vissa kombinationer kan vara givna för att ge en profilering mot humanistisk respektive naturvetenskaplig/teknisk inriktning av studierna. Det bör dock vara möjligt för en naturvetare att som tillval förkovra sig i humanistiska ämnen och vice versa.
Reformeringen av den studieförberedande delen av gymnasieskolan bör vara en ständigt pågående process. Basen skall vara dagens organisation, som i huvudsak fungerar tillfredsställande. Reformeringen syftar främst till ökad valfrihet genom en friare kurssammansättning.
Den ökande internationaliseringen och rörligheten över gränserna kräver emellertid att alla väl behärskar minst ett av världsspråken. I praktiken blir detta i flertalet fall engelska. Språkutbildningen måste förstärkas. Så gott som alla kommer att behöva kunna tolka bruksanvisningar och instruktioner på främmande språk. Många kommer att möta utländsk facklitteratur som ställer krav på goda kunskaper inte bara i engelska.
I den studieförberedande utbildningen bör, under alla tre åren, ingå minst ytterligare ett främmande språk för samtliga elever.
De utbytesprogram som svenska studerande skall vara delaktiga i förutsätter att vi i Sverige tar emot elever från andra länder. Gymnasieutbildning bör därför i vissa fall kunna genomföras med väsentliga inslag på något främmande språk.
Hur regeringens förslag till linjeindelning av gymnasieskolan slutligen kommer att utformas är i dag inte känt. Av de förslag som remissbehandlats framgår att arbetet inriktas på att skapa en enhetlig gymnasieskola med få ingångar. Mot bakgrund av vad som ovan sagts kommer vi att avvisa ett sådant förslag.
9. Den yrkesinriktade utbildningen
All yrkesutbildning skall ha en effektiv och omfattande anknytning till arbetslivet. Eleverna måste få erfarenheter av aktuell teknik, samtidigt som de får en realistisk bild av de krav som ställs i yrkeslivet. Detta sker bäst genom att den som genomgår utbildning bereds tillfälle att aktivt delta i produktionen.
Även om yrkesutbildning har det allmänna som huvudman måste arbetslivet ta ett omfattande ansvar för att utbildningen får en bra utformning. Om så ej sker drabbas arbetsgivare av de kostnader som krävs för att i efterhand komplettera den gymnasiala yrkesutbildningen.
Företag som erbjuder utbildningsplatser måste ha möjlighet att väl klara sina åtaganden. En handledarutbildning skall erbjudas de personer inom företagen som engageras i dessa uppgifter.
Undervisningen skall bestå av för yrket specifika ämnen, allmänna ämnen, fackteori och arbetsteknik. Stor hänsyn skall tas till de speciella krav och behov som gäller för respektive yrke och bransch vid utformningen av kurs- och timplaner.
Utbildningen skall kunna variera beroende på inriktning. Vissa utbildningar behöver vara treåriga, men såväl längre som kortare utbildningstider kommer att vara rimliga lösningar för att nå den eftersträvade kompetensen inom olika områden.
Huvuddelen av yrkesutbildningen bör förläggas till arbetsplatser. I skolan undervisas eleven i allmänna ämnen, fackteori och arbetsteknik.
Det är ofrånkomligt att det för en rad utbildningar med stor utbildningsvolym och där arbetets art är sådant att det svårligen går att bedriva utbildning på arbetsplatsen är mest rationellt att verksamheten är skolförlagd, men även här skall givetvis strävan vara att så mycket som möjligt sker på arbetsplatserna. Flexibla lösningar måste kunna väljas där företagens möjligheter att medverka används så effektivt som möjligt.
Många arbeten förändras av en fortgående automatisering och datorisering. Allt fler arbetsprocesser styrs av några få personer som hanterar stora värden. Investeringarnas storlek gör att det inte är möjligt att göra sådana avbrott i produktionen som utbildningen kräver. Detta talar för att delar av den framtida gymnasieutbildningen måste vara skolförlagd. En avvägning av vad som kan vara rimliga krav på maskininvesteringar etc. måste då ske.
Inom många branscher och yrken ställer man nu så stora krav på allmänna ämnen och kvalificerad fackteori att en betydande del av utbildningen i vissa fall måste vara skolförlagd. I sådana fall kan branschens intresse av att medverka lösas på olika sätt.
Slutsatsen är att den yrkesinriktade utbildningen måste utformas så att den studerande får en modern utbildning som bedrivs på eller i nära samverkan med arbetsplatserna. Detta kräver att utbildningen organiseras flexibelt efter förhållanden som de lokala förutsättningarna ger.
10. Erfarenheterna av försöksverksamheten med treårig yrkesinriktad utbildning
Försöken med treårig yrkesinriktad gymnasieutbildning är nu inne på sitt tredje år. De första eleverna med denna nya utbildning lämnar skolan våren 1991.
Genom sena beslut har förutsättningarna för undervisningen inte varit de bästa. Regeringen avser uppenbarligen att, trots att erfarenheterna från försöksverksamheten inte är uppmuntrande, redan i februari lägga förslag om en generellt treårig gymnasieutbildning. Regeringen har heller inte redovisat vilka kostnader som uppstår vid reformens genomförande.
Vi har motsatt oss försöksverksamheten och i stället förordat att utbildningen sker i form av en utvecklad lärlingsutbildning.
Av de erfarenheter som nu föreligger framgår bl.a. följande:
Kostnaderna för utbildningen blir, för både kommuner och arbetsgivare, långt högre än man föreställt sig. Statskontoret beräknar att en förlängning av den yrkesinriktade utbildningen till tre år kommer att öka statens årliga utgifter med cirka 1,6 miljarder kronor. Kommunernas kostnader uppgår till minst samma belopp, och därtill krävs omfattande investeringar i lokaler, maskiner och annan utrustning.
Den del av verksamheten som förläggs till företag skall vara utbildning -- inte någon enklare form av studiebesök eller praktik. Det innebär att arbetsplatserna måste ställa upp med en rejäl utbildningsinsats. I försöksverksamheten har man inte lyckats anskaffa handledare. Alla handledare har heller inte kunnat få utbildning för uppgiften.
Det har över huvud taget visat sig vara svårt att få utbildningsplatser i arbetslivet med den av regeringen valda uppläggningen av yrkesutbildningen. Detta gäller framför allt de mindre företagen.
Enligt planerna skall företagen i sin modulindelade undervisning bygga vidare på den skolförlagda delen av verksamheten. Skolan ställer således preciserade krav på vilka moment som företagen skall lära ut. Det har emellertid inte varit möjligt att i önskad omfattning få denna direkta koppling mellan vad som sker i skolan och på arbetsplatserna.
I försöken får all yrkesutbildning i gymnasiet samma tidsram. Utbildningen förutsätts generellt vara tre år. Det innebär att man inte tar hänsyn till de olika yrkenas faktiska behov. Regeringen har som målsättning att ge alla elever allmän behörighet för högskolestudier i stället för att ge eleverna den undervisning de behöver för att bli skickliga och kompetenta yrkesutövare.
Sammantaget innebär våra utgångspunkter och de erfarenheter som vi här redovisat att den nu bedrivna försöksverksamheten inte utan omfattande förändringar kan vara utgångspunkt för gymnasieskolans yrkesutbildning.
Försöksverksamheten med treårig yrkesinriktad utbildning bör avbrytas. Vi finner det inte försvarbart att i dagens samhällsekonomiska läge göra omfattande fortsatta investeringar i en utbildningsform som uppenbarligen måste förändras på ett genomgripande sätt. Riksdagen bör således besluta att inga nya försöksplatser skall ställas till förfogande samt att nu pågående försök avbryts i och med att nuvarande elever fullföljt sin utbildning.
Vi anger nedan efter vilka principer en till skola och arbetsplatser förlagd yrkesutbildning bör organiseras.
11. En modern lärlingsutbildning
Den ''gamla'' lärlingsutbildningen är, enligt vår mening, en väl fungerande form av utbildning inom vissa yrkessektorer eller då få elever skall lära ett yrke.
Yrken som rör bygg- och anläggningsverksamhet och hantverksyrken lämpar sig för ett lärlingssystem. Även inom handel och kontor kan lärlingsutbildning vara en bra utbildningsform. Av den lärlingsutbildning som hittills bedrivits finns goda erfarenheter.
Att denna form av utbildning inte i dag får större genomslag förklaras av att linjetänkandet -- som är det förhärskande -- är inriktat på att organisera utbildningen för stora grupper. Detta synsätt är så djupt rotat att möjligheter till en mer individanpassad utbildning inte ges ens i fall där lärlingsutbildning borde kunna vara en given lösning.
Inte heller studievägledningen fungerar så att information om den hittillsvarande lärlingsutbildningen presenterats så att den blivit känd eller setts som ett reellt alternativ. Vidare har nu gällande avtal och bestämmelser om anställning medverkat till en restriktiv hållning från arbetsgivarnas sida.
I budgetpropositionen 1990 föreslogs minskade anslag till lärlingsutbildning. Motivet var att man haft så få sökande till en utbildning man ej marknadsfört!
Ofta felbedömer elever, lärare och studievägledare ett yrke på grund av bristande kunskaper om verksamhetens innehåll. Under flera år har det varit svårt att rekrytera ungdomar till verkstadsteknisk utbildning. Förutfattade meningar blockerar informationen. Arbetarna på ett verkstadsföretag kan representera över 50 olika yrken. Det är vår övertygelse att dessa olika yrken för många skulle kunna introduceras på ett sätt som lockar långt fler än vad som i dag är fallet.
Vi vill förbättra yrkesutbildningen i gymnasieskolan genom att skapa en ny och modern lärlingsutbildning.
Vi avser med lärlingsutbildning en verksamhet där huvuddelen av utbildningen förläggs till en eller flera arbetsplatser, där ''eleven'' erhåller ersättning för sitt bidrag till produktionen och där inslaget av allmänna ämnen har samma omfattning som i övrig yrkesutbildning. Det kommer i många fall att vara naturligt att förlägga undervisningen i dessa ämnen till skolans lokaler.
En sådan utbildning blir i hög grad verklighetsanknuten. Innehållet kommer att präglas av aktuell teknik. Motivationen från såväl arbetsgivare som arbetstagare att ge verksamheten ett bra innehåll kommer att vara stor.
Ersättning skall ges för produktiva insatser och kommer således att stiga mot slutet av utbildningen. Förslaget förutsätter att särskilda avtal träffas som reglerar ersättningsnivåer och säkrar att cirkulationen upprätthålles så att nya lärlingar kan antas. Det är ett för alla parter gemensamt intresse att finna ersättningsnivåer som inte är högre än att arbetsgivare ser det som rimligt att engagera sig i utbildningsuppgiften.
Genom en sådan uppläggning kan en väsentlig del av den gymnasiala yrkesutbildningen ges i form av denna nya och moderna lärlingsutbildning.
12. Annan yrkesutbildning
Även om ambitionen skall vara att så mycket som möjligt av yrkesutbildningen sker på arbetsplatser måste, som ovan framhållits, en betydande del av denna utbildning ske i skolan.
Den mer skolförlagda yrkesutbildningen kan ses som en beställning av utbildning för arbetslivet. Det innebär att arbetslivets krav även i denna måste få stort genomslag.
Erfarenheterna av den försöksutbildning som nu pågår talar starkt för att den modell som nu används måste omprövas. En utgångspunkt är härvid att utbildningen måste utformas efter yrkets krav. Det innebär att utbildningen skall ha en längd som leder till att eleverna får den kompetens som krävs för att självständigt kunna utöva yrket i fråga.
De allmänna ämnena skall väljas så att de blir ett stöd för den valda yrkesinriktningen och ge en god grund för fortsatt framtida utbildning.
Lärarna måste få möjlighet att kontinuerligt delta i en fortbildning som gör att deras kunskaper är väl i nivå med den aktuella utvecklingen i arbetslivet.
Formerna för rekrytering av utbildningsplatser i arbetslivet och utbildning av handledare måste lösas utan att det byggs upp en omfattande byråkrati.
Den mer skolförlagda yrkesutbildningen kräver stora investeringar i såväl lokaler som utrustning. Med de allt kortare avskrivningstider som gäller för utrustningen kommer här att krävas mycket stora belopp. Det är således viktigt att samarbete etableras för att utnyttja resurserna effektivt.
Undersökningar visar att beläggningen i undervisningslokaler ofta är låg. Lokal- och maskinanvändningen kan bli bättre med en mindre konventionell planering av verksamheten. En annan väg att nå ökad effektivitet är att sambruka resurser för gymnasieskola, vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildning.
Med det bidragssystem som riksdagen nyligen beslutat om kan utbildning upphandlas på ett nytt sätt. Det ligger, enligt vår mening, inget egenvärde i att bedriva yrkesutbildning i egen regi. Utbildningen kan upphandlas så att den på ett kostnadseffektivt sätt når de avsedda resultaten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utgångspunkterna för gymnasieutbildningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av tydligt inriktade utbildningsvägar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att undervisningen skall ske inom ramen för klart definierade ämnen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nuvarande blockämnesindelning,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om de skilda uppgifter som vilar på grundskola respektive gymnasieskola,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samordning av gymnasieskola och vuxenutbildning,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fristående skolor på gymnasial nivå,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om tydligt angivna förkunskaper för antagning till gymnasium och högskola,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om allmänna ämnen i den yrkesinriktade gymnasieutbildningen,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökade möjligheter att genom egna val påverka innehållet i utbildningen,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om yrkesutbildningens anknytning till arbetslivet,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att försöken med treårig yrkesinriktad utbildning bör avbrytas i enlighet med vad som anförts i motionen,
13. att riksdagen beslutar att inrätta en modern lärlingsutbildning i enlighet med vad i motionen anförts,
n14. att riksdagen hos regeringen begär förslag till en jämfört med lärlingsutbildningen mer skolförlagd yrkesutbildning i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 10 januari 1991 Ann-Cathrine Haglund (m) Birgitta Rydle (m) Birger Hagård (m) Ulf Melin (m) Hans Dau (m) Birgit Henriksson (m) Rune Rydén (m) Göran Allmér (m) Elisabeth Fleetwood (m)