I grundskoleförordningen (1988:655) 6 kap. 24--25 §§ stadgas om åtgärder för elevers tillrättaförande.
Därav följer att en bråkig elev kan omplaceras efter samråd med föräldrarna/vårdnadshavarna. Skolan är angelägen om att parterna ska vara överens om de åtgärder som vidtas.
Om föräldrar/vårdnadshavare till den störande eleven vägrar samtycka till omplacering, saknar skolan stöd att agera för en tvångsförflyttning av eleven. Detta är otillfredsställande.
Olika fall har kommit till vår kännedom, där grundskoleelever vid upprepade tillfällen på grundskolenivå stört lektionerna för klasskamrater och lärare och omöjliggjort en meningsfull undervisning utan att skolmyndigheten haft rättsliga möjligheter att kunna ingripa för att flytta den störande eleven till annan klass eller skola när föräldrarnas medgivande och samtycke saknats.
Så t.ex. har mobbande elever vars föräldrar vägrat ställa upp på förflyttning fått gå kvar i klassen, medan de mobbade, d.v.s. offren för mobbaren, blivit de som tvingats flytta från klass och skola för att kunna orka fortsätta skolarbetet.
Vi anser det önskvärt, att föräldrar/vårdnadshavare och skola kan komma överens om åtgärder som rör den enskilda eleven. Däremot menar vi, att det måste finnas möjlighet för skolan att använda sig av tvångsförflyttning av elever, som allvarligt stör och skadar undervisningen. Självklart måste skolan i första hand genom olika insatser söka få eleven att bättra sig. Först när eleven inte ändrar sitt för lärare och övriga elever skadliga beteende måste skolan ges befogenheter att tvångsförflytta allvarligt störande och mobbande elever utan föräldrarnas samtycke.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen hos regeringen begär förslag om sådan ändring av skollagen att det i vissa fall blir möjligt att tvångsförflytta elever på grundskolenivå.
Stockholm den 10 januari 1991 Ingbritt Irhammar (c) Marianne Andersson (c) i Vårgårda