Innehåll 1. Sverige skall tillbaka till toppen1 2. Våra utgångspunkter2 3. Den högre utbildningen3 4. Socialdemokratisk utbildningspolitik4 5. En ny syn6 6. Sjupunktsprogram för att föra Sverige tillbaka till toppen7 7. Hemställan10 1. Sverige skall tillbaka till toppen
Alltsedan slutet av 1960-talet har Sveriges relativa styrka när det gäller utbildning och forskning försvagats. Detta kan avläsas på många sätt. Förfallet sammanfaller i tiden med de stora socialdemokratiska experimenten på den högre utbildningens och forskningens område (UKAS/PUKAS, U 68/H 75 m.m.), vilkas effekter nu till fullo börjar slå igenom. Det är en händelse som ser ut som en tanke att Sverige under perioden 1970--1990 från att ha varit i tillväxtligans topp under de 100 föregående åren har hamnat i dess nedre del. Sverige är nu unikt genom att tillväxten i år kan förväntas bli negativ, eller i klartext att vi inte ens förmår att upprätthålla fjolårets produktion av varor och tjänster.
Denna utveckling måste omgående brytas. Sverige skall tillbaka till toppen. Högre utbildning och forskning är därvid av avgörande betydelse. Moderata samlingspartiet och folkpartiet liberalerna redovisar i det följande bakgrunden till dagens alarmerande situation samt lägger förslag till åtgärder som måste vidtas under de närmaste åren för att restaurera och skapa en bättre grund för svensk högre utbildning och forskning.
Regeringen beskriver i propositionen åtgärder som syftar till en avreglering och decentralisering av den högre utbildningen. Regeringen har därmed på en rad punkter anslutit sig till förslag som moderata samlingspartiet och folkpartiet liberalerna lagt i riksdagen. Det gäller bland annat uppbrytandet av linjesystemet, vissa förändringar av den institutionella organisationen och möjligheten att lokalt inrätta och tillsätta tjänster.
Enligt vår mening finns det anledning att gå betydligt längre än regeringen gör i propositionen. Det är emellertid symptomatiskt för den socialdemokratiska synen på högre utbildning och forskning att det främsta motivet för de aviserade förändringarna förefaller vara möjligheterna att minska vissa kostnader. Universitetens och högskolornas nyckelroll i återupprättandet av Sveriges ekonomiska styrka berörs inte alls.
2. Våra utgångspunkter
Svensk forskning och universitetsutbildning åtnjöt under lång tid ett välförtjänt gott rykte internationellt. De politiska partierna i Sverige var också i huvudsak överens om betydelsen av satsningar på utbildning och forskning, oavsett om det gällde den grundläggande skolutbildningen eller avancerad forskning vid forskningsfronten. I relation till bruttonationalprodukten (BNP) var Sverige det land i världen som satsade mest resurser på detta område.
Det är bland annat mot denna bakgrund Sveriges goda tillväxt under de tidigare efterkrigsåren skall ses. Det är till stor del till följd av satsningarna på högre utbildning och forskning som svensk industri klarat sig i konkurrensen gentemot omvärlden. Kreativitet, kompetensutveckling och konkurrenskraft har fått sin näring i den grogrund som ett gott utbildnings- och forskningsklimat skapar. Sverige låg under en lång följd av år i tillväxtligans världstopp och hade -- bortsett från Japan -- världens snabbaste tillväxt under perioden 1870--1970.
Kunskapen känner i dag inga nationsgränser. Med hjälp av modern telekommunikation är det enkelt att från universitetsbiblioteket i Lund kommunicera med och inhämta de senaste forskningsrönen från Stanford University i Californien eller universitetet i Kuala Lumpur i Malaysia. Vad som krävs är kunskap och kompetens att rätt värdera informationen, samt oftast annan forskning ''att handla med''. Duktiga forskare söker sig oberoende av nationsgränser till de universitet eller de företag som kan erbjuda de mest spännande forskningsmiljöerna och de bästa villkoren i övrigt.
Inte heller företag eller kapital är bundna till de enskilda nationerna. Det är till och med så att företag ofta bestämmer var de skall lokalisera sin verksamhet efter kvaliteten på de universitet som finns på respektive ort. Ett talande exempel på denna strategi är Tetra Pak, som konsekvent byggt upp sin internationella verksamhet i anslutning till framstående universitet. Få kan hävda att Tetra Pak har misslyckats i sitt strategival.
Internationaliseringen fortskrider. I Europa syftar t.ex. det pågående integrationsarbetet inom den Europeiska Gemenskapen till att riva kvarstående hinder för personer, varor, tjänster och kapital att fritt röra sig över nationsgränserna. Den högre utbildningens och forskningens kvalitet i de olika EG-länderna kommer då att få än större betydelse för dessa länders konkurrenskraft. Den stora satsning som EG gör på såväl den högre utbildningen som forskningen inom ramen för många olika program (ERASMUS, COMETT, SCIENCE etc.) kommer att medverka till att den internationella konkurrenskraften för EG som helhet kommer att stärkas.
Sverige måste, som blivande EG-medlem, ha en utbildning och forskning som väl kan mäta sig med -- och helst överträffa -- övriga EG-länders. Inte minst viktigt är det att svenska medborgare kan kompensera det svenska språkets ringa utbredning med goda kunskaper i flera främmande språk.
3. Den högre utbildningen
Sveriges relativa styrka när det gäller högre utbildning och forskning har försvagats samtidigt som socialdemokraterna genomdrivit stora förändringar av såväl organisatoriskt som innehållsmässigt slag på detta område.
Trots att svenskt näringsliv lägger mer pengar på forskning och utveckling per förädlingskrona än näringslivet i något annat OECD-land har Sverige ingen utpräglad högteknologiprofil i produktion och utrikeshandel.
Trots att företagen i Sverige jämfört med andra länders företag (inklusive de s.k. NIC-länderna, nyligen industrialiserade länder som Sydkorea och Singapore) har en fördel i de lägsta komparativa kostnaderna för civilingenjörer har de en komparativ nackdel i bristande tillgång på högutbildade tekniker.
I Sverige utbildas helt enkelt för få personer med kvalificerad teknisk kompetens. Antalet personer med teknisk högskoleutbildning var i december 1988 bara 3,5 procent av befolkningen mellan 18 och 64 år, eller ungefär en femtedel av alla med högre utbildning. Som framgår av tabell 1 hade 1985 mer än 70 procent av alla högskoleutbildade anställning inom den offentliga sektorn! De hade också en utbildning som i huvudsak var inriktad mot den offentliga sektorn. Endast ca 4 procent av de högskoleutbildade hade anställning inom kunskaps- och FoU-intensiva branscher. Det är mot denna bakgrund inte konstigt att näringslivet inte utvecklas så snabbt som vore önskvärt.
nTabell 1 Samtliga högskoleutbildade per arbetsmarknadssektor (1985)
Bransch/arbetsmarknadssektorer
Utbildningssektorer Kunskaps- Övrigt, Offentliga Summa och FoU- privata sektorn intensiva sektorn branscher
Teknisk 16 183 41 734 33 980 91 897 Administrativ-- ekonomisk--social 7 503 59 823 74 411 141 737 Kultur--information 828 18 317 28 899 48 044 Vård 1 555 20 168 122 852 144 575 Undervisning 738 13 261 185 312 199 311 Totalt 26 807 153 303 445 454 625 564 Källa: SCB, UHÄ och Lennart Ohlsson
I Sverige hade 1987 mer än hälften av arbetskraften mindre än gymnasium som utbildningsbakgrund, vilket framgår av tabell 2. I dåvarande Västtyskland hade 26,9 procent av arbetskraften motsvarande låga utbildning. I USA var det ännu färre, eller 20,6 procent.
Tabell 2 Andel av arbetskraften med mindre än gymnasium 1987
Sverige Väst- Stor- USA Japan Finland
tyskland britannien
Totalt 44,1 22,5 56,2 16,4 29,2 73,8 Industrin 50,1 26,9 57,5 20,6 32,1 -- Källa: OECD Employment Outlook, juli 1989
Vid samma tid hade bara 4,9 procent av arbetskraften i svensk industri högskoleexamen. Detta kan jämföras med 10,4 procent i brittisk och 18,1 procent i amerikansk industri.
Tabell 3 Andel av arbetskraften med högskoleexamen 1987 (procent)
Sverige Väst- Stor- USA Japan Finland
tyskland britannien
Totalt 11,1 6,3 17,0 23,4 14,5 10,3 Industrin 4,9 2,7 10,4 18,1 11,7 -- Källa: OECD Employment Outlook, juli 1989
Siffrorna över svensk forskarutbildning är än mer alarmerande: 1988/89 examinerades endast 1 430 personer. Det motsvarar mindre än en forskarexamen per professor vid våra högre läroanstalter! Drygt 8 600 eller ca 20 procent av högskolans personal har forskarutbildning, vilket i och för sig är en alltför liten andel. Av dessa har dock en del docentkompetens och kan tjänstgöra som handledare för forskarstuderande. Det ringa antalet examina är mot denna bakgrund än mer uppseendeväckande.
Av ovanstående redovisning framgår att det är alldeles nödvändigt att fler personer genomgår högre utbildning och att det är likaledes nödvändigt att fler personer kan få en sådan utbildning att de blir attraktiva för näringslivet. Först då kan Sverige på allvar bryta sig ur tillväxtligans bottenskikt.
Hösten 1990 sökte 65 000 personer till 23 000 utbildningsplatser vid våra universitet och högskolor. När antagningen var klar stod många tusen behöriga och studieintresserade ungdomar utan plats...
4. Socialdemokratisk utbildningspolitik
Hög kvalitet parad med rimlig kvantitet på högre utbildning och forskning tar lång tid att bygga upp. Det går väsentligt fortare att rasera.
Socialdemokratiska regeringar har misslyckats i högskolepolitiken framför allt för att de haft svårt att frigöra sig från ideologiska bindningar från ''U 68-tiden''. Grundläggande i den filosofin har varit att staten in i minsta detalj skall styra universitetens verksamhet. Socialdemokraterna har trott sig kunna styra utbildningens inriktning och uppläggning efter vad som oftast har kallats ''samhällets'' behov. Genom framför allt UKAS/PUKAS och U 68/H 75 skulle universiteten förändras till att bli ''samhällets'' instrument för en av socialdemokraterna önskad utveckling.
Det tidigare fria tillträdet till en stor del av universitetsutbildningarna byttes ut mot en totalspärrad högskola. De olika utbildningsvägarna dimensionerades därefter så att de flesta platserna gavs till utbildning inriktad mot den offentliga sektorn.
Samtidigt kunde många konstatera att utbildning inte gav något privatekonomiskt mervärde till följd av lönesättning och inkomstskatter. Detta i kombination med brister i studiefinansieringssystemet har avskräckt många från att satsa på högre utbildning och forskning.
Ledningsansvaret för universitetens verksamhet fråntogs i stor utsträckning dem som hade vetenskaplig kompetens. Verksamheten skulle ''demokratiseras''. Vetenskaplig kompetens i universitetens ledande organ byttes ut mot s.k. allmänintressen, dvs. politiskt utsedda personer. För att säkerställa det politiska inflytandet inrättades fler beslutsorgan på skilda nivåer, bl.a. de s.k. regionstyrelserna. Byråkratin ökade med dem.
Ett antagningssystem som bland annat premierade ålder, föreningsvana och yrkesverksamhet infördes. Följdriktigt steg de studerandes genomsnittsålder, antalet avlagda examina minskade, de forskarstuderande blev äldre och färre av dem klarade av sin examen. Systemet utformades dessutom så att det uppmuntrade de sökande att skaffa sig sämre förkunskaper genom att välja korta och mindre studieförberedande gymnasielinjer. Antagningssystemet gjordes därtill så komplicerat att en ny och frodande byråkrati kunde uppstå i dess kölvatten.
Till följd av bland annat bristande förkunskaper klarade många studenter inte av att fullfölja sina studier till examen. Studiemotivation och effektivitet i studierna gagnades inte heller av att examina sedermera avskaffades.
Docenttjänster och universitetslektorstjänster avskaffades. Alla skulle benämnas högskolelektorer. Bara vissa skulle ges möjlighet att inom tjänsten få vidmakthålla eller utveckla sin forskningskompetens.
För att bättre kunna styra flödena av pengar skulle forskning och utbildning skiljas åt. Detta gällde såväl beslutsorganen som anslagen. Att forskningen är en förutsättning för utbildningen, som ju bygger på forskningsresultaten, och att en god utbildning utgör basen för rekryteringen till forskarutbildning och grunden för framtida forskning föreföll vara av underordnad betydelse. Under senare tid har dessutom forskning betraktats som finare och till och med fått realt förstärkta anslag medan utbildningen successivt givits allt sämre förutsättningar. Det har blivit mer och mer sällsynt att studenterna undervisas av professorer eller forskningsverksamma lärare.
Våren 1990 lät SCB ett urval bland ca 15 000 examinerade från högskolan bedöma vad de tyckte om sin utbildning. Mer än 60 procent ansåg följdriktigt att forskningsanknytningen och kontakterna med forskarna var dålig. Nästan hälften tyckte att träningen i kritiskt tänkande var dålig.
Även om medel till forskningsverksamheten som sådan har funnits har anslagen till inredning och utrustning av högskolans lokaler eftersatts. Forskarna har därigenom inte fått tillgång till modern vardagsutrustning -- större projekt har ibland kunnat få pengar -- och studenterna har utbildats med gårdagens instrument. Avskrivningstiden för mindre mikroskop och annan nödvändig utrustning har ibland varit upp emot 50 år!
Den nuvarande socialdemokratiska regeringen har nu till viss del börjat inse vilka förödande konsekvenser de tidigare besluten har lett till. Den har därför i vissa hänseenden givit efter för den kritik våra partier framfört och delvis -- om än motvilligt -- accepterat vissa av våra förslag till förändringar.
I kompletteringspropositionen föreslår regeringen förändringar rörande examina, institutionell organisation, linjesystem m.m. Vi tror emellertid inte att de föreslagna eller tänkta förändringarna är tillräckliga.
Det största hotet mot möjligheterna att renovera och återuppbygga grunderna för svensk högre utbildning och forskning utgörs emellertid nu av regeringens förslag om nedrustning av den studieförberedande gymnasieskolan. Den kompromiss som socialdemokraterna förbereder i utbildningsutskottet, vilken innebär ytterligare resurser samt diverse smärre justeringar av förslagen, ändrar inte vår bedömning att gymnasiepropositionen på många sätt är olycklig. Riksdagen bör därför återförvisa propositionen till regeringen. En ny regering bör som en av sina första åtgärder lägga förslag om förändringar av gymnasieskolan som innebär en kvalitativ förstärkning av såväl den studieförberedande som den mer yrkesinriktade gymnasieutbildningen.
Oavsett de förändringar som kan och måste vidtas när det gäller högre utbildning och forskning blir dessa helt verkningslösa om den underliggande skolformen raseras. Den studieförberedande gymnasieutbildningen måste i stället för att försämras förbättras så att de blivande studenterna får så goda förutsättningar som möjligt att med utmärkta resultat klara de fortsatta studierna. Detta är den i särklass viktigaste åtgärden för att stärka svensk högre utbildning och forskning och göra det möjligt för Sverige att åter nå toppen, såväl i den internationella forsknings- och utbildningsgemenskapen som i nationernas tillväxtliga.
5. En ny syn
Det svenska samhället kommer kring sekelskiftet att vara så beroende av kunskap, ständigt förnyad och utnyttjad inom en mångfald områden, att mycket av det nuvarande planerandet och organiserandet i stora nationella system med rader av snäva tillämpningsområden skulle framstå som direkt enfaldigt. Det inskränkta socialdemokratiska planerings- och behovstänkandet måste bytas ut mot en mer renodlad kunskapssyn. Det fria sökandet efter kunskap måste vara utgångspunkten för statsmakternas avreglering av och anslagsgivning till den högre utbildningen och forskningen.
Med kunskapssynen som grund för förändringar blir det självklart att den högre utbildningen och forskningen måste ges väsentligt större frihet såväl vad gäller organisation som uppläggning av verksamheten och dess innehåll. Detta kommer att leda till olikartade förhållanden vid olika universitet och högskolor. Mångfald och variationsrikedom uppmuntras. En hälsosam konkurrens mellan lärosätena befrämjar kvalitet och framåtskridande. Sökandet efter ''excellens'' medverkar till att universiteten bemödar sig om att rekrytera alla de studenter som har förutsättningar att med gott resultat klara sina studier och eventuellt fortsätta på en forskarbana. Rekrytering blir viktigare än urval. Kvantitet blir viktigt för att nå kvalitet och excellens.
Kunskapssynen leder till en mängd förändringar av det plan- och regelstyrda system som nu kännetecknar universitetsvärlden. Linjesystemet bryts upp, antagningen av studerande decentraliseras, en nödvändig integrering av utbildning och forskning sker, antalet beslutande instanser minskar radikalt, inomvetenskapliga kriterier blir vägledande för de beslut som måste tas, lärarnas och forskarnas kompetens tas bättre till vara, byråkratin skärs ned och statens inblandning minimeras. Målet är universitet som i princip är autonoma i förhållande till statsmakterna. Detta ger enligt vår mening de bästa förutsättningarna för utvecklingen av kreativitet, kompetens och konkurrenskraft.
6. Sjupunktsprogram för att föra Sverige tillbaka till toppen
En ny regering måste prioritera insatser för att förstärka förutsättningarna och riva hindren för en dynamisk utveckling av svensk högre utbildning och forskning. Vi betraktar investeringar på detta område som likvärdiga med investeringar i realkapital. Högre utbildning och forskning är en del av samhällets infrastruktur. Det är därför motiverat att överföra visst kapital som i dag är bundet i den statliga förmögenheten till universitetsvärlden. Som tidigare fastslagits är den högre utbildningens och forskningens utveckling en av de avgörande förutsättningarna för Sveriges möjligheter att åter nå tillväxtligans topp.
Det är emellertid inte bara de ekonomiska förutsättningarna som måste förbättras. De tvångströjor som i dag motverkar kreativitet och kompetensutveckling, i första hand bestående av institutionella och organisatoriska enhetslösningar dikterade av statsmakterna, måste tas av.
Åtgärderna brådskar. Nedan redovisas sju centrala punkter som skall vara ledstjärnor i arbetet. Förslagen bör vara genomförda senast 1995, vilket innebär att beslut om förändringar måste tas så snart som möjligt under nästa mandatperiod. Riksdagen bör nu ange de principiella riktlinjerna för detta reformarbete.
1. Ett antal av de nuvarande universiteten och forskningshögskolorna ombildas till att bli från statsmakterna fristående, stiftelseägda universitet
Det hittillsvarande sättet att styra högre utbildning och forskning i Sverige har genom åren utsatts för allvarlig kritik. Det skapar byråkrati och på längre sikt en risk för en politisering av beslut som bör fattas utifrån vetenskapliga kriterier. Regeringen har föreslagit, som en del av en besparingsplan, en reformering av högskolans styr- och anslagssystem, som tar fasta på en del av den kritik som framförts. En grundtanke är att fler beslut skall fattas lokalt och att bland annat UHÄ därigenom kan bantas. Så långt har vi naturligtvis inga invändningar.
Utgångspunkten för vårt förslag är att det sannolikt krävs radikalare grepp för att åstadkomma det önskvärda systemskiftet. Risken är uppenbar att ambitionerna att förändra stannar på pappret, om inte universiteten också ges vissa maktinstrument i form av ekonomiska resurser som är oberoende av den politiska viljan.
Vi föreslår därför att ett antal av de nuvarande universiteten samt de tekniska och medicinska högskolorna ombildas till stiftelseägda, autonoma institutioner. Handelshögskolan i Stockholm och en lång rad utländska universitet kan tjäna som förebilder.
Stiftelserna skall vara fria att organisera sin verksamhet på de sätt de själva önskar. Detta innebär att bl.a. studievägar, antagning, beslutsstruktur m.m. kan komma att variera från ett universitet till ett annat. Staten sluter kontrakt med respektive universitet om minimiantal studerande, vissa forskningsresurser och ämnesinriktning m.m. Universiteten är fria att anta fler studerande och finansiera ytterligare verksamhet på annat sätt. Genom att de studerandes önskemål i större utsträckning får styra vilken utbildning som erbjuds kommer dagens snedfördelning till förmån för utbildning med inriktning mot den offentliga sektorn att brytas.
För att garantera universiteten en stabil ekonomisk bas tillförs stiftelserna ett stiftelsekapital från staten. Detta möjliggörs genom försäljning av andra statliga tillgångar.
Stiftelserna skall kunna ha olika sammansättning av huvudmän. Viktigt är att huvudmännen kan ställa krav på verksamhetens inriktning och kvalitet.
Flera av de stora universiteten har redan en avsevärd erfarenhet och kompetens vad gäller förvaltning av fondmedel. Uppsala universitet förvaltar t.ex. likvida medel, fastigheter, aktier och andra värdepapper till ett sammanlagt värde av omkring en miljard kronor. Karolinska institutet förvaltar en förmögenhetsmassa på ca 650 miljoner kronor och Lunds universitet har tillgångar på drygt 570 miljoner kronor. I dessa fall rör det sig ofta om testaments- och donationsmedel där användningen ibland begränsas av givarnas direktiv.
Stiftelsekapitalet bör vara av sådan storlek att avkastningen täcker dels dagens kostnader för central administration, dels en del av de nuvarande fakultetsanslagen. Det är emellertid viktigt att slå vakt om och ytterligare utveckla den princip i det svenska forskningssystemet som innebär att forskningsresurser skall erhållas i tävlan med andra. De fria universiteten skall alltså leva på att ''sälja'' utbildning och forskning i konkurrens med andra institutioner. Det är därför viktigt att även de forskningsmedel som ställs till förfogande genom utskiftning av statliga tillgångar, samt genom det system med ''forskning i tjänsten'' som vi berör nedan, fördelas efter vetenskaplig granskning.
Enligt vår mening bör stiftelseformen i första hand öppnas för universiteten och forskningshögskolorna. Det är emellertid viktigt att också de mindre och medelstora högskolorna ses i ett forskningsperspektiv. Inte minst för kvaliteten i den undervisning som ges vid dessa enheter är det nödvändigt att forskningsanknytningen förstärks. Genom systemet med ''forskning i tjänsten'' blir det än viktigare än hittills att hitta system som på ett naturligt sätt integrerar forskningsarbete som utförs av personer verksamma vid de s.k. regionala högskolorna med den som bedrivs på universitetsorterna.
Ett helt annat sätt att tillföra universitet och högskolor utbildningsmedel skulle vara att pröva ett system där studenternas val direkt och automatiskt styrde resurserna till det valda universitetet. Ett sådant system är på högskoleområdet förenat med praktiska svårigheter, bl.a. därför att kostnaden för en utbildningsplats varierar kraftigt mellan utbildningarna. Samtidigt har systemet fördelar: Det leder sannolikt till en kraftigare prioritering av utbildningens kvalitet än andra styrsystem. Det skulle därför vara av stort intresse att genomföra ett försök på ett utbildningsområde. De praktiska och administrativa svårigheter som kommer att finnas bör gå att lösa. Erfarenheterna får sedan visa om det finns anledning att gå över till det systemet i större skala.
2. Den grundläggande högre utbildningen måste förstärkas såväl kvalitativt som kvantitativt
Inom ramen för de nämnda kontrakten mellan statsmakterna och stiftelserna respektive anslagsgivningen till de statliga högskolorna måste resurser tillföras för att möjliggöra en kraftig expansion av antalet utbildningsplatser. Vi bedömer att minst 18 000 fler studerande bör antas per år jämfört med innevarande budgetår. Genom den uppgörelse som träffats i utbildningsutskottet om högskolans dimensionering kommer en del av denna ökning att åstadkommas. Vi menar att statsmakterna måste gå vidare på den inslagna vägen. Vi har beräknat att den av oss förordade dimensioneringsökningen och önskvärda kvalitativa förstärkningar kräver ett resurstillskott -- jämfört med innevarande budgetår -- på i storleksordningen en miljard kronor.
3. Rekryteringen till forskarutbildning och forskningsmiljön måste förbättras
Examinationen från forskarutbildningen bör fördubblas. I genomsnitt bör varje professor med rätt miljö effektivt kunna handleda sex doktorander. Enbart till följd av detta skulle antalet examinerade kunna öka från 1 430 läsåret 1988/89 till 2 700 vid mitten av 1990-talet.
En högkvalitativ undervisning kräver att lärarna har vetenskaplig kompetens och möjlighet att aktivt följa aktuell forskning samt helst också själva ägna sig åt forskningsverksamhet. Enligt vår mening bör utrymme för forskning finnas i alla tjänster som har forskarkompetenta innehavare. Detta bör uppgå till minst en tredjedel av arbetstiden. Vi bedömer att det på längre sikt bara i undantagsfall kan förekomma forskarkompetenta lärare på högskolan som inte medverkar i forskning.
Omvandlingen av utbildningsbidrag till doktorandtjänster bör forceras och resurser tillföras för att finansiera studierna för fler forskarstuderande.
4. Forskning och utbildning skall ses i ett sammanhang
Nuvarande uppdelning av anslagen från statsmakterna på olika verksamheter upphör. Universiteten tillförs anslag, vilka de inom ramen för de upprättade kontrakten har frihet att disponera efter eget skön. Genom en förändrad beslutsstruktur inom universiteten, lärare som förutsätts forska inom tjänsten och ett anslagssystem som premierar de universitet som kan redovisa de mest framstående utbildningsoch forskningsresultaten kommer en integrerad syn på utbildning och forskning att utvecklas.
En friare resursanvändning medför i sig besparingsmöjligheter genom mindre byråkrati och minskad suboptimering m.m. Kvalitetsförstärkningen enligt ovan kan emellertid inte uppnås utan resurstillskott. Vi beräknar att kostnaden för de av oss föreslagna kvantitativa och kvalitativa åtgärderna sammantaget ligger i storleksordningen två miljarder kronor. Avkastningen på viss del av löntagarfondernas nuvarande kapital samt det ovan nämnda stiftelsekapitalet bidrar till att våra mål uppnås snabbare än vad som annars vore möjligt.
Vi vill i detta sammanhang något beröra regeringens förslag att spara pengar genom att slå ihop små institutioner till större. Vi bestrider inte att vissa institutioner i den svenska högskolan är så små att ekonomiska vinster skulle möjliggöras genom sammanslagningar. Beslut i frågor av detta slag måste självfallet fattas lokalt. Vi avvisar propositionens argumentation om att det finns ''demokratiska skäl för större arbetsenheter''. Även vid en mindre institution, som leds av en prefekt, kan alla medarbetare ges goda möjligheter till inflytande. Några bindande uttalanden från statsmakternas sida i dessa frågor bör inte göras.
5. Universitet och högskolor måste ges engångsanslag för att snabbt förnya försliten och omodern materiel för forskning och utbildning
Utrustningssituationen inom högskolan är på många håll alarmerande. De omedelbara investeringsbehoven har av bland annat Sveriges akademiska rektorskonvent bedömts till minst 500 miljoner kronor. Vi menar att statsmakterna på nytt måste ta ställning till denna fråga, som utan att lösas diskuterades i samband med riksdagens forskningspolitiska beslut 1990. Beslut om anslag i den angivna storleksordningen bör fattas så snart som möjligt.
6. Internationaliseringen av universitetens och högskolornas verksamhet måste intensifieras
Ytterligare medel måste anslås för att förbereda ett fullvärdigt och helhjärtat deltagande i den Europeiska Gemenskapens skilda utbildnings- och forskningsprojekt. De studerande måste dessutom ha sådana förkunskaper att de kan tillgodogöra sig kurslitteratur på främmande språk. En större andel av universitetsutbildningen måste också förmedlas på andra språk än svenska. Studiemedel för studier utomlands måste ges på samma villkor som för studier i Sverige.
7. Den studieförberedande gymnasieskolan måste förstärkas i stället för att försämras!
Den nuvarande regeringens planer på nedrustning av den studieförberedande gymnasieutbildningen måste slås tillbaka. Förstärkningar som möjliggör fördjupade ämnesstudier skall i stället genomföras. Det innebär bl.a. satsning på mer forskningsanknytning i gymnasiestudierna genom att fler lektorat inrättas och besätts. Inte minst viktigt är det att de blivande studenterna bibringas goda språkkunskaper.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen hos regeringen begär förslag till utökning av den högre utbildningen och ombildning av universitet och forskningshögskolor till fristående stiftelser i enlighet med vad som i motionen anförts,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att pröva ett system där studenternas val av utbildning påverkar resursfördelningen,
3. att riksdagen godkänner riktlinjer för omställning och minskning av den statliga administrationen vad gäller högre utbildning och forskning i enlighet med vad som anförts i motionen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om examination, m.m. inom forskarutbildningen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att främja en ökad internationalisering av den högre utbildningen.
Stockholm den 8 maj 1991 Carl Bildt (m) Bengt Westerberg (fp)