Under så gott som hela 1970- och 1980-talet har det varit brist på läkare i Sverige. Rapporter från socialstyrelsen om läkarsituationen 1985, 1987 och 1989 visar att mellan 1 200 och 1 300 befattningar för specialister och allmänläkare varit vakanta.
Besvärligast är situationen för Norrlandstingen som 1989 saknade drygt 250 specialister och allmänläkare eller omkring 17 % av de 1 500 inrättade tjänsterna. På grund av den otillräckliga grundutbildningen har Norrlandstingen också haft svårast att besätta AT (Allmän tjänstgöring)- och FV (Fortsatt vidareutbildning)-blocken och saknar innehavare på ett hundratal av dessa utbildningstjänster.
Bristen på läkare är i dag ett avgörande hinder för att uppfylla hälso- och sjukvårdslagens mål om en vård på lika villkor för hela befolkningen. Även om en tillfällig förbättring uppnåtts, bl.a. på grund av att landstingen efter rekommendation från Landstingsförbundet varit restriktiva med inrättande av nya läkartjänster, kommer bristen på läkare att bestå under hela 1990-talet. Enligt de nordiska läkarförbundens prognos från 1990 förvärras läkarbristen från sekelskiftet. Ett par år in på det nya seklet pensioneras således fler specialister och allmänläkare än vad det utexamineras nya läkare.
Källa: Nordiska läkarförbundens rapport 1990 ''Den framtida läkararbetsmarknaden i Norden''.
Som belysande exempel kan nämnas att Norrbottens läns landsting beräknar att mellan åren 2005 och 2015 kommer pensionsavgångarna inom länets läkarkår att vara 160 personer eller 60 % av de specialister och allmänläkare som i dag finns i landstinget.
Under 1980-talet har läkarutbildningen i landet skurits ner från 1 020 intagningsplatser per år till 845. Den under 1990 genomförda ökningen med 20 årsplatser i Umeå och de av utbildningsutskottet nu föreslagna ökningarna med tillsammans 40 platser i Uppsala och Göteborg är steg i rätt riktning men räcker inte för att motverka den drastiskt ökade bristen på läkare som läkarförbundens prognos anger. Då det tar minst 12--13 år från intag i läkarutbildningen tills vederbörande är färdig specialist eller allmänläkare, är det hög tid att riksdagen nu beslutar om en ordentligt utökad läkarutbildning i Sverige.
UHÄ har i en arbetsrapport från 1989 angivit att antalet nybörjarplatser i läkarutbildningen måste ha utökats med 400 vid sekelskiftet för att läkarkåren inte skall minska efter 2008.
I en första utbyggnadsetapp bör läkarutbildningen utökas från nuvarande 865 till tidigare volym 1 020 intagningsplatser per år. Det är viktigt att ökningen i första hand förläggs till de regioner i landet som har den största läkarbristen, dvs. norra sjukvårdsregionen.
Vid riksdagens beslut om specialiseringstjänstgöring och läkarförsörjning uttalades bl.a. med anledning av socialutskottets utlåtande 1989/90:SoU9 ''att samhället inte kan acceptera den brist på läkare som råder i vissa delar av landet och inom vissa prioriterade specialiteter.''-- ''Utskottet delar den uppfattning som kommit till uttryck vid utskottsutfrågningen att det behövs en större flexibilitet när det gäller fördelningen av platser till bristområden.''
Efter samråd mellan Norrlandstingen och rektorsämbetet vid Umeå universitet har en särskild utredning tillsatts som i början av maj 1991 kommer att lägga fram förslag till utökning på läkarlinjen i Umeå med ytterligare 50 platser per år. Delar av den kliniska tjänstgöringen på terminerna 6--11 kommer att förläggas till länssjukhus och primärvård ute i norra sjukvårdsregionen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av ett ökat antal platser på läkarlinjen vid Umeå universitet.
Stockholm den 7 maj 1991 Mats Lindberg (s) Monica Öhman (s) Britta Sundin (s) Nils-Olof Gustafsson (s)