Inledning
Folkpartiet liberalerna har i utförliga parti- och kommittémotioner de senaste månaderna angivit vår syn på skolpolitiken. I denna motion behandlas endast ett antal konkreta frågor som tas upp i regeringens proposition om vissa skollagsfrågor. För den läsare som önskar ta del av vår samlade skolpolitik och de grundläggande värderingar som bär upp våra ställningstaganden hänvisas alltså till motioner som väckts från folkpartiet liberalerna under allmänna motionstiden och med anledning av regeringens gymnasieproposition.
I denna motion behandlas fyra frågor:Tidigare skolstartRätten att välja skolaVillkoren för friskolorElev- och föräldrainflytande
I en annan motion behandlas skolhälsovårdsfrågor.
Skolstarten
Folkpartiet liberalerna har i många år krävt en sänkt skolpliktsålder. Vi har gjort det, för att vi haft tilltro till den del av den pedagogiska expertisen som menat att det är bra också för svenska barn att börja i skolan tidigare. Vi har ibland hänvisat till hjärnforskaren professor David Ingvars tal om ''hjärnans engångschans'' i 3--6-årsåldern. Vi har framhållit att pedagogiken för sexåringarna självfallet måste anpassas till deras förutsättningar och att grundskolan i samband med en sådan förändring bör förlängas, och alltså bli tioårig.
Regeringen föreslår nu att skolplikten visserligen, liksom hittills, skall inträda det år barnet fyller sju år, men att barnets vårdnadshavare skall få rätt att kräva plats i skolan även för sexåringar.
I regeringens tidigare dokument har de ekonomiska argumenten lyst igenom mycket tydligt. Regeringen försöker nu tona ned dessa, dock utan någon större framgång. Fortfarande konstateras att sexåringarna blir billigare i skolan än på daghem. Statsrådet betonar att den flexibla skolstarten innebär att den ökning av årskullarna i skolan som är att vänta bara kommer tidigare.
Regeringens förslag reser flera frågor.Är dagens lågstadium väl lämpat att ta emot sexåringar?Är det problemfritt att många elever kommer att lämna grundskolan ett år yngre än i dagens system?Kan ett nytt läsår i början av skoltiden kompensera bortfallet av det sista? Kommer, med andra ord, resultatet av sexårsreformen bli att många lämnar grundskolan med mindre kunskaper än i dag?Är det rimligt att skolpliktsåldern ligger kvar på sju år även om de flesta barn börjar vid sex?Bör inte föräldrarna även i fortsättningen erbjudas det stöd i valsituationen som skolmognadsproven utgjort? Enligt vår mening bör riksdagen i samband med ett beslut av det slag som regeringen föreslår uttala att grundskolan på sikt skall göras tioårig och att skolpliktsåldern, efter en övergångstid av exempelvis den längd regeringen föreslår, skall inträda det år barnen fyller sex år.
Kunskapsstoffet är så stort att ett tionde grundskoleår är starkt motiverat. Vi tror att det är bättre att 15--16- åringarna, som nu, är i grundskolan än i gymnasieskolan.
På flera håll i landet pågår nu verksamhet som innebär att förskolan och lågstadiet arbetar tillsammans. I realiteten innebär detta att lågstadiet i de fallen består av fyra årskurser. Vad händer med dessa kommuner om regeringens förslag blir verklighet? Såvitt vi förstår kommer dessa elever att i praktiken berövas ett skolår. I propositionen berörs dessa kommuners verksamhet. Regeringens slutsats är att erfarenheterna från dessa kommuner kommer att kunna komma skolan till del. Man synes vara omedveten om konsekvenserna för eleverna. Även i detta perspektiv ter sig vårt förslag om en tioårig grundskola som den enda rimliga lösningen.
Höga kvalitetskrav måste ställas på lågstadiet. Kommuner bör endast acceptera att ta in sexåringar om de har haft tid att organisera mottagandet på ett tillfredsställande sätt. Enligt vår mening bör ett åldersintegrerat, årskurslöst arbetssätt prövas på fler håll. Mognadsspännvidden bland nybörjarna är så stor att ett sådant arbetssätt ger möjligheter att individualisera undervisningen på ett värdefullt sätt. Det är förvånande att skolministern tror att grundskolan kan genomföra kraftiga besparingar -- som föreslås i samband med gymnasiepropositionen -- samtidigt som sexårsstarten skall genomföras på ett kvalitativt bra sätt.
Vi anser att skolan även i fortsättningen bör erbjuda skolmognadsprov, som en frivillig möjlighet för de föräldrar som vill ha ett stöd i sin valsituation.
Rätt att välja skola
Folkpartiet liberalerna presenterade i somras rapporten ''Den självstyrande skolan''. I den utvecklas våra krav på vidgade möjligheter för elever och föräldrar att välja skola. Även i vår partimotion om skolan till detta riksmöte har vi utvecklat dessa tankegångar. Vi kommer därför i det följande bara kommentera propositionens förslag.
Oaktat förvirrande signaler från regeringen pågår nu en utveckling i Skolsverige som vidgar möjligheterna för elever och föräldrar att välja skola.
I flera kommuner har frågan om en vidgad rätt att välja skola tagits upp. På några håll har förslagen avslagits -- det gäller t.ex. Norrköping och Västerås. Men på andra håll har det gått bättre. Två förortskommuner till Stockholm -- Nacka och Sollentuna -- har nyligen infört intressanta system. Också Göteborgs beslut att släppa fram kooperativa skolor är intressant i detta perspektiv.
I Nacka fick de föräldrar vilkas barn började skolan i augusti förra året möjlighet att ange vilken av kommunens skolor de föredrog för sina barn. 14 % angav en annan skola än den närmaste. I praktiskt taget samtliga fall kunde önskemålen tillgodoses.
I Sollentuna har kommunen infört en skolpeng i den meningen att elever som flyttar till friskolor ''får med sig'' en summa som i princip motsvarar vad eleven kostat i den kommunala skolan.
I Göteborg har socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet varit positiva till önskan att starta kooperativa skolor. Vi återkommer något till den idén i avsnittet om profilskolor. I detta sammanhang räcker det att konstatera att kooperativa skolor givetvis måste kombineras med en rätt att välja. Det strider helt mot den kooperativa idén att någon skulle tvingas in i ett kooperativ. Med andra ord måste de elever som inte vill gå i den kooperativa skolan även om den ligger närmast, ha rätt att gå i någon annan skola.
Regeringens förslag har på denna punkt motsatt innebörd: Inget valfrihetssystem skall, enligt regeringen, kunna utestänga en elev från den skola som ligger närmast.
Eftersom vi betonar rätten att välja skola anser vi självfallet också att den som vill gå i den närmaste skolan bör få göra det. Vi stöder dock inte den lagtekniska lösning på problemet som regeringen föreslår.
Vi anser att skolmyndigheterna skall vara skyldiga att informera om rätten att välja skola samt i största möjliga utsträckning söka tillgodose elevernas och föräldrarnas val av skola.
''Närhetsprincipen'' är naturligtvis viktig. De flesta föredrar kort skolväg. Vi förordar dock en mer generell utformning av en lagbestämmelse. Om kommunen ges en skyldighet att i största möjliga utsträckning tillgodose föräldrars och elevers önskemål, inkluderar det en skyldighet att söka tillfredsställa också dem som föredrar den närmaste skolan. Det bör ankomma på utskottet att utforma en sådan förändring av den föreslagna lydelsen av 4 kap 6§ skollagen.
Vi anser också, till skillnad mot regeringen, att även denna rättighet bör definieras som en ''civil rättighet''. Det innebär att även beslut om placering vid skolenhet måste kunna överprövas av domstol och inte av den föreslagna nämnden.
Friskolor
Vi anser att det skall stå föräldrar fritt att starta skolor under förutsättning att de bygger på för det svenska samhället grundläggande värderingar som demokrati, tolerans och alla människors lika värde samt i rimlig utsträckning uppfyller läroplanens krav. Skolor som inte delar dessa värderingar skall inte tillåtas.
En sådan rätt att starta skolor måste också följas av ekonomiska möjligheter. Det finns ingen anledning att fristående skolor skall leva under sämre villkor än andra. De har ändå speciella förhållanden som kräver ett särskilt engagemang från både lärare och elever. Så är t.ex. de fristående skolorna ofta mindre än andra och kan därmed inte utnyttja de stordriftsfördelar som ofta finns inom det allmänna skolväsendet. Vi ser inte i första hand fristående skolor som en idéstimulans för den vanliga grund- och gymnasieskolan utan som en självklar rättighet. Sverige har också anslutit sig till flera internationella konventioner där denna frihet slås fast. Vi anser också att fristående skolor främjar mångfalden och erbjuder en välgörande konkurrens till de allmänna skolorna.
Med uttrycket fristående skolor avser man skolor med enskild huvudman. I Sverige går ca 0,5 procent av eleverna i fristående skolor. Det kan jämföras med Danmark där så många som ca 10 procent av alla barn går i skolor med enskild huvudman. I Danmark kallas dessa skolor friskolor.
I slutet av 1986 fick 31 fristående skolor i Sverige statsbidrag för sin verksamhet. Ungefär lika många bedrev verksamhet utan statsbidrag. Ett antal skolor har också kommunala bidrag.
Skolplikten får enligt förslaget till ny skollag fullgöras i enskild skola. Regeringen föreslår att frågan om godkännande av fristående skola skall prövas av statens skolverk. Enligt förslaget skall skolan bli godkänd, om den förmedlar en undervisning som ''ger kunskaper och färdigheter som till art och nivå väsentligen svarar mot de kunskaper och färdigheter som grundskolan förmedlar och skolan även i övrigt väsentligen svarar mot grundskolans allmänna mål''.
Skolverkets beslut skall kunna överklagas till kammarrätten. Detta förslag överensstämmer i princip med vad vi tidigare föreslagit. Möjligheten att starta, och på rättvisa villkor driva, en fristående skola är en medborgerlig rättighet i en demokrati. Den här föreslagna besluts- och överprövningsordningen synes stå i bättre överensstämmelse med den europeiska konvention om mänskliga rättigheter som Sverige anslutit sig till.
Med godkännande följer, så vitt vi kan förstå, inte en automatisk rätt till vare sig kommunala eller statliga bidrag. Regeringen har vare sig i denna proposition eller i årets budgetproposition klarlagt när och under vilka förutsättningar rätt till statsbidrag föreligger. Enligt gällande praxis krävs för att en fristående skola skall få statsbidrag att den tillämpar en alternativ pedagogik. Den skall också följa en läroplan som har godkänts av SÖ.
Skolminister Göran Persson sa den 7 mars 1991 i en interpellationsdebatt följande: ''För det första bör man i samma ögonblick som man godkänner en fristående skola för skolpliktens fullgörande ge skolan rätt till statsbidrag. Så är det inte enligt dagens system, utan statsbidragsprövningen sker frikopplad från godkännandet av skolplikten. Jag tycker det är rimligt att dessa båda saker kopplas ihop: blir skolan godkänd skall den också ha ett statsbidrag.''
Klarare kan det inte sägas. Vi konstaterar med förvåning att skolministern inte följt upp sitt klara ställningstagande i propositionen. Vi föreslår därför att riksdagen gör det. En skola som blir godkänd bör därmed automatiskt vara berättigad till statliga och kommunala bidrag.
Elev- och föräldrainflytande
Trots mycket vackert tal om decentralisering menar vi att regeringen hittills haft en övertro på vad politisk styrning kan åstadkomma i skolan. Vi tror att de stora, dynamiska effekterna i skolans förändringsarbete inte nås genom att sprida makten bland politiker utan genom att släppa in nya aktörer, nämligen hundratusentals lärare, elever och föräldrar. Den statliga och kommunala skolpolitiken kan lägga en grund, men sedan är det de verksammas engagemang vi måste lita till.
En invändning mot detta resonemang är givetvis att det är kommunalpolitikernas sak att i nästa led sprida makten vidare. Men vi menar att elevers, föräldrars och lärares rättigheter gentemot systemet är en så viktig fråga att den, åtminstone i viss utsträckning, måste regleras i skollagen. Rätten till elev- och föräldrainflytande i skolan bör betraktas som så viktiga medborgerliga rättigheter, att de bör slås fast i lag. Skolministern väljer nu att föreslå att elevernas rätt till inflytande skall garanteras i skollagen. Däremot finns det inget motsvarande förslag för att garantera föräldrarnas rätt till inflytande. I stället konstaterar skolministern att ''i en skola med decentraliserat verksamhetsansvar kan inte elev- och föräldrainflytande garanteras av centrala bestämmelser''. Vi delar inte den uppfattningen. Vi anser att det normala bör vara att en skola har en styrelse som leds av rektorn och i övrigt består av representanter för elever, föräldrar och personal. Därför bör skollagens 4 kap 2§ kompletteras så att även föräldrarnas rätt till inflytande garanteras.
Vi har i den allmänna debatten noterat ett växande stöd för idén med självstyrande skolor. Bland annat har den statliga ungdomsutredningen varit inne på liknande tankar, liksom en expertgrupp som skrivit en bilaga om utbildning till 1990 års långtidsutredning.
Vi vill alltså ha en lagstiftning som ger de verksamma vid en skola viss rätt till medinflytande. En sådan lagstiftning skall innebära att de verksamma vid en skolenhet har rätt att överta vissa beslutsbefogenheter från skolstyrelsen, t.ex. budgetprioriteringar inom givna ramar, ämnesprofil och särskild tillvalsprofil, skoldagens förläggning, klasstorlekar, vissa personalfrågor m.m. En sådan organisatorisk lösning bör komma till stånd när flertalet av de vid en skolenhet verksamma så önskar.
Vi anser alltså att det vid sidan av de fristående skolorna också bör kunna utvecklas kommunala skolor med ett långtgående självstyre.
Vi anser att det bör kunna inrättas en styrelse på den lokala kommunala skolan bestående av personal, föräldrar och elever med beslutsrätt i bl.a. de frågor som nyss exemplifierats. Detta är inte möjligt enligt den nuvarande kommunallagen och såvitt vi förstår inte heller enligt det förslag till kommunallag som regeringen nyligen presenterat för riksdagen. Vi föreslår därför att riksdagen i skollagen beslutar ta in en bestämmelse som gör det möjligt för kommunerna att delegera beslut till ett skolråd. Det bör ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
En annan juridisk form som diskuteras i vissa kommuner är att kommunen överlämnar en del av grundskolan att drivas av annan, dvs. att ett entreprenadförhållande skapas mellan kommunen och en annan juridisk person, t.ex. styrelsen på en skola. De juridiska förutsättningarna för detta är inte fullt utredda. Enligt vår mening är det av värde att rättsläget klargörs också i detta alternativ.
Vi kan se fall där möjligheterna att föra en kommunal skolpolitik som lever upp till kommunens förpliktelser enligt skollagen hindras eller försvåras genom ett system med ''självstyrande skolor''. Lagstiftningen bör därför innehålla en undantagsbestämmelse med innebörden att i fall där det lokala beslutsfattandet uppenbart står i strid med allmänintresset, som det kommer till uttryck i statliga och kommunala beslut, kan den lokala beslutsrätten inskränkas.
Det bör ankomma på utskottet att utforma erforderlig lagtext.
med anledning av det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att skolplikten på sikt skall inträda när eleven fyller sex år och vara tioårig,
2. att riksdagen beslutar att 4 kap 6 § skollagen skall utformas i enlighet med vad i motionen anförts,
3. att riksdagens beslutar att beslut enligt 4 kap 6 § skollagen skall kunna överklagas hos kammarrätt,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att en fristående skola som godkänts av skolverket också skall vara berättigad till statliga och kommunala bidrag,
5. att riksdagen beslutar att föräldrars inflytande skall garanteras i skollagen,
6. att riksdagen beslutar att skollagen skall utformas så att det blir möjligt för kommuner att delegera beslut till ett skolråd i enlighet med vad i motionen anförts,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolmognadsprov.
Stockholm den 16 april 1991 Lars Leijonborg (fp) Carl-Johan Wilson (fp) Margitta Edgren (fp) Barbro Westerholm (fp)