Flexibel skolstart
Regeringen har i prop 1990/91:115 lagt förslag om flexibel skolstart från 6 år.
Vårt land har en unik förskola/barnomsorg inte minst genom att den omfattar så många barn. Idag räknar vi med att 86 % av alla förskolebarn deltar i någon form av förskoleverksamhet antingen i daghem, deltidsförskola, öppen förskola eller familjedaghem. 98 % av alla sexåringar går antingen i deltidsförskola (60 %) eller i daghem med skolförberedande verksamhet.
Förskolan/barnomsorgen är också unik genom sin kombination av omsorg och pedagogik. Pedagogiska aktiviteter, social samvaro och fostran samt fri lek utgör en helhet. Personalen med sina olika utbildningar och roller arbetar i arbetslag utifrån denna helhetssyn.
Tack vare den stora omfattningen av barnomsorg och verksamhetens kvalitet, klarar vi en långtgående integrering av barn med behov av särskilt stöd. 70 % av alla handikappade barn och 90 % av de psykiskt utvecklingsstörda barnen går i vanliga daghem.
Flexibel skolstart utformad utifrån barnens behov och förutsättningar, kommer att kräva både utvecklings- och förändringsarbete. Att bara skriva in sexåringar på lediga platser i första klass är inte en lösning, som vi kan förorda. Det handlar om att forma en ny verksamhet, som tar till vara det unika och positiva i svensk förskolepedagogik för att det fina målet i propositionen,en elevanpassad undervisning ska uppnås.
Propositionen tar inte ställning till hur en sådan verksamhet kan organiseras utan lämnar det till kommunerna. Vi tycker ändå att det är viktigt att peka på goda exempel och ge vägledning.
I skolan arbetar man idag oftast med åldersbundna klasser eller med åldersblandade klasser, där tex 7--9- åringar bildar en syskongrupp. Vad som nu behövs är en organisation, som kan uppnå balans mellan barn med olika mognad och möjligheter, för att få en harmonisk och positiv verksamhet.
Barnen ska ha rätt att mötas av en skoladär pedagogik och omsorg blir en helhetdär ett undersökande och utforskande arbetssätt uppmuntrasdär leken är en viktig metod för inlärning och bearbetningdär stort utrymme finns för skapande och kreativitet
En åldersblandad grupp 6--9 år, har goda förutsättningar att skapa det pedagogiska och sociala klimat, som kan tillgodose olika mognadsbehov och ge en mjuk och flexibel skolstart. Barnomsorgen är organiserad i åldersblandade grupper sedan lång tid, vilket är en fördel. Barn som kommer från daghem eller familjedaghem till skolan, är vana vid att vistas i grupper med barn i olika åldrar. Det är tillåtet att vara liten i en åldersblandad grupp och det blir helt naturligt att anpassa verksamheten till barnens individuella mognad och förmåga.
Propositionen tar upp frågan om förskollärare i arbetsenheten. Detta vill vi understryka. En ny organisation med ett nytt sätt att arbeta kräver naturligtvis en allsidig och bred pedagogisk och social kunskap hos personalen. En sådan bred kompetens finns i arbetslag med både förskollärare och grundskollärare. I en samordnad skola/skolbarnomsorg kommer även fritidspedagoger in med sin kompetens i arbetslaget. Med en samordnad organisation kan kulturaktiviteter och andra icke timplanebundna aktiviteter passas in under dagen allt utifrån barnens och gruppens behov.
Det finns en risk, som påtalas i propositionen, nämligen att avgiftssystemet skulle styra föräldrar mot en tidigare skolstart för barnen. Det kan skilja åtskilligt mellan en daghemstaxa och en fritidshemstaxa. Det finns kommuner som redan varit förutseende och beslutat att fritidshemstaxan ska gälla för alla sexåringar. Frågan om en neutral taxesättning måste uppmärksammas i det fortsatta arbetet med flexibel skolstart.
En viktig fråga, som inte tas upp i propositionen är den skolförberedande sexårsverksamheten i daghem eller deltidsgrupp. Med en tidigare skolstart måste självklart de skolförberedande aktiviteterna byggas ut, i första hand för femåringarna. Regeringens proposition om flexibel skolstart aktualiserar riksdagens beslut från 1985 om utbyggd deltidsförskola för alla barn från fyra år, som inte finns i daghem. Likaväl som 98 % av alla sexåringar hittills fått delta i skolförberedande verksamhet måste det bli så för femåringarna.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skolförberedande verksamhet för femåringar i daghem eller deltidsgrupp, neutral avgift samt om förändrad organisation av lågstadiet med åtföljande personalförändringar.
Stockholm den 16 april 1991 Maj-Inger Klingvall (s) Margareta Winberg (s) Ingegerd Sahlström (s) Ines Uusmann (s)