I propositionen föreslås en flexibel skolstart fr.o.m. 6 år. Förslaget innebär att barnets vårdnadshavare får bestämma om barnet ska börja skolan vid 6 års ålder. Kommunerna får en övergångsperiod på sig för att planera och genomföra detta.
I dag har föräldrarna möjlighet att ha sina 6-åringar i förskola. Nästan alla föräldrar utnyttjar denna möjlighet och efter vad vi vet är de mycket nöjda med det sätt som förskolan bedriver sin pedagogiska verksamhet på.
I propositionen uttrycks följande om förskollärarnas roll i samband med den flexibla skolstarten: ''Att t.ex. en förskollärare ingår i arbetsenheten på lågstadiet finner jag naturligt.''
Vi delar den uppfattningen men tycker inte bara att det är naturligt utan även att det är nödvändigt att förskollärare ingår i arbetsenheten på lågstadiet och då främst i arbetet med 6-åringarna. Ett av syftena med den flexibla skolstarten är ju att avdramatisera skolstarten och att komma ifrån de samverkansproblem som finns i dag.
Ett annat skäl till detta är att i högre grad än i dag överföra till skolan den fina pedagogik som praktiseras i förskolan och som med fördel även kan tillämpas för större barn. Förskollärare har stor kunskap om små barn, pedagogiskt och socialt. Det måste vara bättre att ta in förskollärarna i skolan i stället för att vidareutbilda lågstadielärarna. På så vis får vi en automatisk vidareutbildning av två yrkesgrupper.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om personalsammansättningen vid den flexibla skolstarten.
Stockholm den 16 april 1991 Gunilla Andersson (s) Eivor Husing (s)