Den aktuella propositionen har en lovvärd och insiktsfull ansats, när den beskriver kunskapssamhällets utmaningar. Det är dock angeläget att den följs upp av konkreta förslag, som verkligen förankrar tankegångarna i en framtida gymnasieskola. Därför är det olyckligt att en uppföljning saknas vad gäller en viktig faktor i den sk. kunskapsexplosionen, nämligen bilden -- härmed avses hantverkliga bilder såväl som foto, film, video, datorgrafiska bilder, m.m.
Den moderna medietekniken vilar i hög grad på visuell kommunikation. Bilden är obunden av verbala språk och därmed ett oerhört viktigt medel i kommunikation när nationsgränser suddas ut.
Detta borde ha beaktats bättre i gymnasiepropositionen, som en följd av de principiella ståndpunkterna. Därutöver finns andra skäl för att bildens ställning inom framtidens gymnasieskola behöver förbättras.
Kunskapsprocessen och bilden
Idag är det allmänt erkänt att barns och ungdomars kunskapsprocesser i hög grad baseras på integrationen av skilda språkformer såsom bild, ord, musik, etc. Insikter om bildens och konstens betydelse för personlighets- och kunskapsutveckling utgör en självklar grund för decenniers reformpedagogiska tänkande.
Av tradition har dessa insikter främst realiserats inom undervisningen för yngre elever. Bildämnet har därför fått en helt annan och fastare förankring inom grundskolan. Aktuell forskning har dock visat att bildtänkandet och bildkunnandet även för vuxna är av betydligt större vikt än vad man tidigare förstått och speciellt för det kreativa tänkandet. Redan idag är en väsentlig del i individens förmåga att möta kunskapssamhällets utmaningar en fråga om dennes kompetens vad gäller visuellt tänkande och visuell kommunikation.
Bland annat därför bör bildundervisningens ställning stärkas jämfört med gymnasiepropositionens förslag, som över huvud taget inte beaktar bildens betydelse för inhämtande av kunskap. Grundskolans jämförelsevis framsynta ansatser bör följas upp även i en gymnasieskola för framtiden.
Den moderna informationsteknologin
Den moderna informationsteknologin och masskommunikationen är intimt förbunden med industrisamhällets utveckling. Redan designens betydelse vid massproduktion av varor kan förstås i dessa termer. Genom den teknologiska utvecklingen har massmedierna expanderat explosionsartat.
Masskommunikationen har skapat informationsflöden som i vissa avseenden fördjupat demokratin men den har också skapat problem. Masskommunikationen är nämligen i hög grad enkelriktad och auktoritär och individen utsätts genom medierna för en ständig påverkan, inte minst genom ett påträngande men ibland subtilt bildspråk.
Gymnasiepropositionens förslag om ett medieprogram och ett estetiskt program berör dessa frågor, men alla individer behöver genom bildundervisningen bygga upp en kompetens att självständigt och kritiskt kunna granska och välja i medieutbudet.
Med datoriseringen förs informationsteknologin framåt med stormfart. Datorgrafiken intar rollen av spjutspets i utvecklingen mot framtiden, inte bara genom datorbildens utveckling utan genom att datoriserad information alltmer bearbetas och framställs på ett visuellt sätt. Det mest slående exemplet härpå är diagrammens betydelse inom affärslivet. Även arbetet med s k desk top publishing blir alltmer självklart inom de flesta samhällssektorerna. Grafisk bearbetning av stora mängder datoriserad information är av stor betydelse inom industri, sjukvård och forskning. Kvaliteten i sådana nya arbetssätt och kommunikationsformer hänger till väsentlig del på att man besitter visuell kompetens.
Informationsteknologins utveckling talar för att bildundervisningen behöver nå alla gymnasieelever som ett s k huvudämne. Alla medborgare bör erhålla en grundläggande kompetens att arbeta kritiskt och demokratiskt i samhället. Alla ungdomar bör åtnjuta samma kompetens för att bättre kunna ta till sig hur man inom en mängd yrken arbetar på ett specialiserat sätt med en grafiskt, visuellt orienterad information och kommunikation.
Bilden i skolan
Vad som anförts utgör grunden för bildens och bildundervisningens ställning och roll i skolan. Historiskt har bilden i läromedlen alltid spelat en stor roll, men genom de moderna mediernas utveckling har bildundervisningens betydelse ökat.
Även pedagogikens egen utveckling mot ämnesövergripande arbetssätt bidrar till detta. Bildkunskapens betydelse är stor när eleverna arbetar med självständigt informationssökande inom alla ämnen, liksom när de arbetar tematiskt och ämnesövergripande och måste skapa konkreta, sammanfattande redovisningar i form av utställningar, bildspel, videos etc. På ett konstruktivt och kreativt sätt skall eleven kunna kombinera verbal och visuell information på basis av egna och andras texter och bilder. Betydelsen av sådana grundläggande kommunikationsfärdigheter är stor i allt kreativt skolarbete och i alla skolans ämnen, också de tekniska, naturvetenskapliga och samhällsorienterande ämnena.
Att sådana pedagogiska arbetssätt kunnat utvecklas inom grundskolan får tillskrivas det faktum att båda ämnena svenska och bild är tydliga och obligatoriska kommunikationsämnen.
Det framstår som utomordentligt viktigt att dessa förutsättningar följs upp på ett tydligt och konsekvent sätt inom gymnasieskolan. I den aktuella propositionen saknas emellertid sådana förutsättningar eftersom bildundervisningen inte föreslås bli obligatorisk för alla elever.
Alla elever måste få en grundläggande undervisning i visuell kommunikation, i nära anslutning till övrig undervisning i grundläggande kommunikationsfärdigheter och i enlighet med det moderna kunskapssamhällets kommunikationsformer.
Kulturarvet i Europa
Med förslaget till den nya gymnasieskolan försvinner ämnet Konst- och musikhistoria. Vi anser att motsvarande kunskaper bör ges garanterat utrymme i gymnasieskolan.
Genom en god bildundervisning kan eleverna tillgodogöra sig mycket av det kulturarv som finns inneboende i dagens informationsteknologier, som arbetar med visuell kommunikation: bildspråket i vårt samhälle har utvecklats inom den västerländska bild- och konsthistoriska kultursfären.
Genom internationaliseringen ökar betydelsen av att människor uppmärksammar såväl det egna nationella kulturarvet som ett gemensamt europeiskt kulturarv. Här får kulturkunskap och traditionell konsthistoria ökad betydelse.
Sammanfattningsvis vill vi framhålla att det är av största betydelse att man vid utformningen av en dynamisk gymnasieskola beaktar forskningens rön om den visuella förmågans betydelse för den enskildes kunskapstillväxt och kreativitet. Man bör även ge den enskilde förutsättningar för att självständigt och kritiskt möta de bildflöden som ständigt och i ökande grad översköljer människan. Man bör även arbeta i samklang med den moderna medieutvecklingen och informationsteknologin.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att alla gymnasieelever skall ges en mer omfattande och grundläggande bildundervisning,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bildens och bildundervisningens roll inom det estetiska programmet förstärks,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att bild- och konsthistorien ges en framträdande plats inom gymnasieskolans kulturkunskap.
Stockholm den 14 mars 1991 Ingela Mårtensson (fp) Ylva Johansson (v) Kaj Nilsson (mp) Marianne Andersson (c) i Vårgårda