Samhället satsar idag mycket stora belopp på att förebygga ohälsa och olyckor samt stimulera till friskvårdsinsatser inom t ex arbetslivet. Samtidigt framlägger nu regeringen ett förslag till förändrad gymnasieutbildning som innebär att ämnet gymnastik förändras till idrott-hälsa, vilket är en riktig breddning av ämnet enligt vår åsikt. Det är enligt vår uppfattning då inte logiskt att samtidigt som ämnet breddas så kommer antalet timmar att skäras ned högst avsevärt i jämförelse med de nuvarande förhållandena.
Gymnastik/idrott är viktigt, vilket man insåg redan i början av 1800-talet då ämnet blev obligatoriskt i skolan. Där skall alla ges möjlighet till fysisk träning vilket höjer prestationsförmågan och positivt påverkar elevernas hela skolsituation. Ämnet idrott-hälsa innehåller grunderna i friskvård, ergonomi, hälsa, träningslära, dans, rytmik m.m. Människokroppen är ovärderlig och vi måste lära oss hela livet att skona den på bästa sätt. Följden av en minskning av tid för idrott-hälsa innebär sannolikt att belastnings- och förslitningsskador ökar och att kroppsvikten ökar, vilket medför ett ökat antal ''välfärdssjukdomar''.
Med tanke på alla rapporter som visar att framför allt flickors fysiska kondition, men också pojkars, har minskat de senaste årtiondena, så är detta betänkligt. Ett folks hälsa är inte bara en fysisk faktor. Det är också en ekonomisk faktor och avspeglar sig bl a i arbetsskador såsom belastningsskador och större sjukfrånvaro. Regeringen har inte överhuvud taget gjort någon konsekvensanalys av effekterna av sitt förslag. Vad kostar det landet att våra ungdomar får försämrad kondition? Vad kostar det i ökad sjukskrivning? Vad kostar det i minskad produktivitet osv? Detta är ingen ovanlig brist i regeringens förslag.
Alternativkostnader är något som ständigt saknas i regeringens sammanlagda bedömningar. Sverige får inte bli det första och enda industriland i västvärlden som inte utvecklar elevernas fysiska kvaliteter under de sena tonåren.
Mot denna bakgrund föreslår vi att ämnet idrott-hälsa ges en tid på minst tre veckotimmar och att dessa timmar fördelas på minst tre tillfällen under en normalvecka i skolan. Det finns heller ingen logik i att ge T-grenen mindre antal veckotimmar än de teoretiska grenarna om man med innehållet i idrott-hälsa avser att ge eleverna bättre kunskap i att undvika belastnings- och förslitningsskador som kommer senare i ett aktivt yrkesliv. Det vi här ovan anfört gäller såväl nationella som individuella program.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ökat antal veckotimmar för ämnet idrott-hälsa för såväl nationella som individuella program,
2. att riksdagen hos regeringen begär en analys av vilken betydelse ämnet idrott-hälsa har för att förebygga skador av olika slag och den betydelse ämnet har för hälsa och välbefinnande samt om det finns någon skillnad i ämnets betydelse för kvinnor och män.
Stockholm den 14 mars 1991 Jan Hyttring (c) Görel Thurdin (c)