Fortbildning för skolväsendets personal
Propositionen föreslår att det ankommer på kommunerna att se till att fortbildning kommer till stånd för skolans personal samt att staten ansvarar för att det finns tillgång till fortbildning av hög kvalitet i alla delar av landet. Ett särskilt ansvar åligger staten när det gäller sådana fortbildningsinsatser som beror på centralt beslutade reformer.
Jag stöder dessa förslag men vill anföra följande:
Begreppet fortbildning har i svensk skolverksamhet blivit svårt att tolka. Inom vissa lärargrupper betyder fortbildning ämnesfördjupning och ämnesmetodik. I andra grupper något helt annat.
Fortbildningens syfte är att öka måluppfyllelsen och att utveckla verksamheten inom skolan. I ovannämnda syfte är därför fortbildningens uppgift att öka personalens kunskaper, färdigheter och insikter.
Detta skulle få en större tyngd om man använde begreppet personalutveckling i stället för fortbildning. Personalutveckling är ett vedertaget begrepp och innebär alla de åtgärder för utveckling och nyförvärv av kunskaper, färdigheter och attityder som syftar till att göra en anställd bättre skickad för sin anställning.
Det är av avgörande betydelse att också attityddelen lyfts fram. Kunskaper och färdigheter blir mekaniska om de inte kopplas till attityder.
Staten kommer således enligt propositionen att även i fortsättningen stödja och samordna ''fortbildningen''. Det förutsättes att stödet är av ekonomisk art. Därvid bör fortsättningsvis inte några ''fortbildningspengar'' läggas ut på den nya statliga skoladministrationen. Kommunerna bör vara enda mottagare av statens ekonomiska stöd.
De av riksdagen beslutade ''fortbildningarna'', kompletteringsfortbildning och skolledarutbildning, bör snarast avvecklas. Kommunerna kan klara dessa uppgifter bl a genom samverkan mellan olika kommuner. I Kalmar län samarbetar de sex södra kommunerna inte bara beträffande personalutveckling för skolledare utan även för skolhälsopersonal och syo-personal. Detta samarbete kommer successivt att byggas ut.
Slutligen vill jag framhålla att man till varje pris undviker att göra universitet/högskolor både till samordnare och anordnare av utbildningar inom ''fortbildningsområdet''.
Med stöd av det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna de i motionen framförda synpunkterna beträffande ''fortbildning'' för skolväsendets personal.
Stockholm den 25 oktober 1990 Marianne Jönsson (c)