Turisthotellutbildning
I den nya gymnasieskolan skall det finnas 16 nationellt fastställda treåriga program. Hotell- och restaurangprogrammet skall utbilda elever för flera yrken inom hotell, restaurang och storhushåll. Efter ett grenlöst första år delar sig programmet i de två grenarna hotell respektive restaurang.
Genom samordningen i ett treårigt program för hotell- och restaurangyrken kan gymnasieskolan utbilda kompetent personal på området, vilket anses vara en av förutsättningarna för att Sverige skall kunna konkurrera inom turistnäringarna.
Turisthotellens storlek varierar väsentligt beroende på ortens storlek och läge. Främst inom glesbygden finns många små turistföretag som sammantaget har en stor betydelse för regionens sysselsättning.
De små turisthotellen har genom sin låga beläggning inte underlag för att anställa personal som är specialistutbildade på hotell eller restaurang. Man efterfrågar därför personal som kan växla i arbetsuppgifter mellan kök, servering, lokalvård, reception och vissa administrativa göromål.
För närvarande finns ett flertal turisthotellutbildningar som tar upp denna breda utbildning. Från hotellföretagen har man fått ett mycket positivt gensvar för denna allroundutbildning.
Med anledning av den nya inriktningen på hotell- och restaurangprogrammet har en stor osäkerhet uppstått huruvida det ges möjligheter för denna allroundutbildning att finnas kvar. Det måste beredas möjligheter till en turistutbildning som genom lokala grenar är anpassad till små turisthotell, en utbildning till vilken elever från hela Sverige har möjligheter att söka.
Turistnäringen utgör en livsviktig sysselsättning för många små kommuners fortlevnad. Därför är det av allra största vikt att även utbildningen är anpassad efter deras behov av personal.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utbildning av personal anpassad för de små turisthotellen.
Stockholm den 14 mars 1991 Eivor Husing (s)