I Torsås inrättade 1958 ett korrespondensgymnasium, som bidraget till att denna gelsbygdskommun närmat sig riksgenomsnittet för studier på linjerna H, S, E och N, de linjer som finns på skolan. Studierna bedrivs som en kombination av lärarledd undervisning (med reducerat timtal) och utnyttjande av Hermods distansundervisningsmaterial, preparandkurser och särskilda prövningar. Koncentrationsläsning tillämpas och eleverna läser 5--6 ämnen samtidigt. Denna gymnasieskola har med sin speciella uppläggning uppvisat goda studieresultat och utgör en stor tillgång för eleverna i regionen. Den är också ett värdefullt alternativ för dem från andra kommuner -- innevarande läsår ett 80- tal elever -- som föredrar denna studieform. Många tidigare elever har genom åren vittnat om att denna modell för gymnasiestudier varit en god förberedelse för högskolan. Det kan tilläggas att det under flera år varit möjligt för vuxenstuderande att genom samlässning följa gymnasiets undervisning. För de flesta hade studier vid en mera avlägsen komvuxenet knappast varit möjliga på grund av arbets- och/eller familjeförhållanden. I propositionen sägs på sidan 45: Det lokala inflytandet skall bli större, samtidigt som den nationella likvärdigheten inom dessa utbildningsområden garanteras. Individens valmöjlighet skall öka. Många ungdomar föredrar denna pedagogiska modell och det är därför angeläget att den också i fortsättningen får vara riksrekryterande. Denna gymnasieform kan också vara av intresse för andra små kommuner. De preparandkurser som Hermods svarar för är mycket uppskattade av eleverna. Dessa kurser och de därefter följande särskilda prövningarna genomförs av erfarna och duktiga lärare och därmed garanteras den nationella likvärdigheten. Enligt gällande ''Förordning om distansundervisning på gymnaisal nivå i Torsås kommun'' 1988-06-09 (med ändring 1989-06-08) utgår enligt 32 § statsbidrag efter avtal mellan skolöverstyrelsen och Hermods. För sådana utbildningar som påbörjats före den 1 juli 1992 är huvudmannen skyldig att anordna dessa till dess elverna har avslutat dem. Ekonomiska garantier måste därför ges så att eleverna kan fullfölja studierna efter redan fastställda planer. Det är vidare mycket angeläget att Hermods garanteras sådana villkor för sin verksamhet att glesbygdskommuner, enskilt studernade och utlandsskolor kan använda deras tjänster även i framtiden.
Med hänvisning till det andförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att del av lärarledd undervisning som hittills kan ersättas med distansundervisning på det sätt som sker vid korrespondensgymnasiet i Torsås,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Hermods ges ekonomiska möjligheter att också i fortsättningen svara för distansundervisningsmaterial, preparandkurser och särskilda prövningar,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att denna gymnasieform även i fortsättningen blir riksrekryterande.
Stockholm den 14 mars 1991 Nils Fredrik Aurelius (m) Bertil Danielsson (m) Ingrid Hasselström Nyvall (fp) Marinanne Jönsson (c) Agne Hansson (c) Lena Öhrsvik (s) Bengt Kronblad (s)