Det finns knappast några delade meningar när det gäller ett av de centrala målen för svensk utbildningspolitik: att så långt möjligt tillförsäkra alla medborgare likvärdig tillgång till utbildning oberoende av bl.a. social bakgrund och bostadsort. Statens skola för vuxna (SSV) har härvidlag varit en ovärderlig tillgång för dem som varken kunnat satsa tid eller pengar på heltidsstudier. Vid utbyggnaden av komvux i början på 1970-talet kom SSV:s berättigande att ifrågasättas men detta ledde inte till att nedläggningsförslagen förverkligades. Man kom fram till att SSV behövdes som komplement till komvux och att distansundervisningen för vuxna i första hand skulle erbjuda sådan utbildning som inte kunde komma till stånd inom komvux med tillräcklig spridning och regelbundenhet.
Samma argument emot en nedläggning gäller fortfarande. Statens skola för vuxna behövs för glesbygden och de små kommunerna som saknar underlag för att få igång kurser i tillräcklig omfattning.
För blivande biståndsarbetare har SSV givit en unik möjlighet att på ett enkelt sätt kombinera förvärvsarbete och språkstudier. SSV kan erbjuda kurser i elva olika språk. När det gäller så udda ämnen som de s.k. biståndsspråken är det knappast troligt att någon kommun skulle ha något intresse av att starta sådan utbildning.
För den som bedriver distansstudier är det skäligen ointressant från vilken ort undervisningen administreras. Inte heller lär någon enskild kommun kunna ge samma mångfald och flexibilitet i studieuppläggningen som SSV när antalet distansstuderande är alltför litet. Det vore slöseri med både tid och ekonomiska resurser om kommunerna skulle bygga upp en organisation för distansundervisning i egen regi. Det enda rimliga är ju att bygga vidare på den kompetens som redan finns.
Den fortlöpande förändringen på mediaområdet och de nya möjligheter att utveckla distansutbildningen denna ger, talar för en översyn av den nuvarande verksamheten. Detta är emellertid inte skäl nog för att redan nu fatta beslut om att lägga ned SSV.
Jag delar alltså inte statsrådets kategoriska ställningstagande att statens skolor för vuxna skall upphöra och verksamheten vara avvecklad senast den 1 juli 1992.
För att SSVs verksamhet skall kunna fortsätta krävs ytterligare resurser. I folkpartiet liberalernas partimotion med anledning av proposition 1990/91:85 återfinns yrkanden på ytterligare resurser till SSV.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att statens skolor för vuxna skall bedriva sin verksamhet som i dag i avvaktan på den aviserade utredningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ytterligare resurser till statens skola för vuxna (SSV).
Stockholm den 14 mars 1991 Margareta Fogelberg (fp)