Innehåll
Inledning 4
En sektorsindelad gymnasieskola 4
En gemensam kärna 4
Tudelningen består 4
Utbildning för framtidens yrken 5
Den föreslagna gymnasiemodellen 5
Ge eleverna ansvar 5
Självförvaltande gymnasieskolor 5
Brukarinflytande i lagstiftningen 6
Elevinflytande 6
Arbetsformer för inflytande 7
Förnya de traditionella skolämnena 7
Ge eleverna inflytande 7
Central reglering av elevernas inflytande 8
Nationella program 8
Kontakt med yrkeslivet 8
Garanterad undervisningstid 9
Verksamhet utöver den garanterade timplanen 9
Miljöundervisningen 10
Individuella program 10
Elevernas rätt till utbildningsval 11
Betygen 11
Betygsfri intagning 12
Vuxenutbildning 12
Grundläggande vuxenutbildning 12
Vuxenutbildningens särdrag 13
Uppdrag åt andra att anordna komvux 13
Statens skolor för vuxna 13
Finansiering och genomförande 14
Fortbildning 15
Utrustning 15
Hemställan 15
Inledning
Gymnasieskolan och vuxenutbildningen är av grundläggande betydelse dels för den enskilda människans möjligheter att hävda sin rätt, delta i samhällslivet och utvecklas i sitt arbete, dels för samhällets och arbetslivets utveckling i stort.
Utbildningen, som idag är en av de viktigaste faktorerna bakom de orättvisor som finns i vårt samhälle, är samtidigt en nyckel till ett mer jämlikt och rättvist samhälle med självständiga, starka och aktiva människor.
I den här motionen redovisar vi i vänsterpartiet vår syn på hur gymnasieskolan och vuxenutbildningen bör utvecklas.
En sektorsindelad gymnasieskola
Vänsterpartiet har under många år förespråkat att en sektorsindelad gymnasieskola skall ersätta den tudelning mellan yrkesutbildning och allmänna, studieförberedande linjer som finns idag. Utbildningarna bör ha en gemensam kärna av allmänna ämnen som krävs för ett aktivt deltagande i demokratiska processer och samhällslivet i stort. Varje sektor skall ha sina karaktärsämnen som är gemensamma för alla studerande inom sektorn. Därutöver skall det vara möjligt för eleverna att göra individuella val. Eleverna skall ha möjlighet till successiv specialisering. Samtliga utbildningar bör vara treåriga och anknyta till arbetslivet. De bör innehålla en betydande del av praktik eller arbetsplatsförlagd utbildning.
En gemensam kärna
Förslagen i regeringens proposition tar flera steg i rätt riktning. På många punkter är förslaget bra. Regeringen föreslår att samtliga utbildningar, som kallas program, skall vara treåriga. En gemensam kärna av allmänna ämnen skall finnas inom samtliga program.
Det är av stor betydelse att samtliga elever nu skall få tillgång till kunskaper i svenska, matematik, engelska, samhällskunskap, idrott och hälsa, naturkunskap. Det innebär att alla ungdomar får möjlighet att skaffa sig allmän behörighet till högre studier och bättre förutsättningar att ta aktiv del i samhällslivet samt ställa krav inom arbetslivet. Dessutom blir estetisk verksamhet, specialarbete och tillval obligatoriskt inom samtliga program. Detta är särskilt glädjande eftersom det innebär en väsentlig uppvärdering av de estetiska ämnena och att det självständiga, undersökande arbetssätt som bör prägla specialarbetet ges ett obligatoriskt utrymme inom samtliga timplaner.
Tudelningen består
På vissa avgörande punkter är vi kritiska mot regeringens förslag. Det gäller framför allt det faktum att den föreslagna modellen fortfarande innebär en tudelad gymnasieskola. Även om skillnaderna mellan yrkesutbildningarna och de studieförberedande utbildningarna minskar jämfört med dagens gymnasieskola, så vilar skuggorna från läroverk och yrkesskola också över regeringens förslag.
Utbildning för framtidens yrken
Arbetslivet har genomgått och genomgår dramatiska och snabba förändringar. Yrken förändras och skillnader mellan olika yrkesgrupper suddas ut. Inom flera yrkesområden minskar skillnaderna mellan arbetare och tjänstemän och hierarkiska organisationer plattas till. Detta är en utveckling som är bra. Jobben blir mer meningsfulla när de anställda får använda både handen och hjärnan. Gymnasieskolan bör utformas så att den är i takt med, och ytterligare skyndar på, denna omstrukturering av arbetslivet.
Därför bör de föreslagna programmen successivt ersättas av ett fåtal sektorer. Sektorerna bör vara så pass breda att den som skall bli undersköterska skall hamna inom samma sektor som den som skall bli läkare och den som skall bli kontorist inom samma sektor som den som skall bli ekonomichef osv. Den föreslagna modellen med successiva grenval och utrymme för individuella val passar bra även i en sektorsindelad gymnasieskola. Samtliga utbildningar bör innehålla en betydande del praktik eller arbetsplatsförlagd utbildning. Tänkbara sektorer är ekonomi/handel, industri/teknik, natur/miljö och humaniora/samhälle/omvårdnad.
Gymnasieskolan skall ge de grundläggande kunskaperna och bädda för ett livslångt lärande. Färdigutbildning inom olika yrken måste ges i arbetslivet.
Den föreslagna gymnasiemodellen
Vi har ovan beskrivit hur vi vill att gymnasieskolan skall utvecklas och vi anser att regeringen tar ett alltför litet steg i den riktningen. Vänsterpartiet väljer dock att i princip ställa sig bakom den modell för gymnasieskolan som propositionen föreslår. Men vi räknar med att gymnasieskolan skall vara stadd i ständig förändring och utveckling och att denna utveckling på lite sikt skall leda till en sektorsindelad gymnasieskola.
Ge eleverna ansvar
Skolans verksamhet är ett gemensamt arbete som utförs av lärare och elever tillsammans med övriga anställda på skolan. En bra skola måste ytterst skapas av dem som är verksamma där.
Decentraliseringen av beslut och ansvar bör inte göra halt vid kommungränsen eller hos politikerna. Möjligheterna att skapa självförvaltande skolor som, inom de ramar som nationella styrdokument och kommunala skolplaner utgör, självständigt kan styra och ansvara för verksamheten måste bli större.
Självförvaltande gymnasieskolor
Den modell vi vill förorda är en skolenhetsstyrelse som består till hälften av elever och till hälften av dem som är anställda på skolan. Denna modell har nyligen föreslagits av den av regeringen tillsatta Ungdomskommittén, som framför fyra principer för en skolenhetsstyrelse;Klar gräns mellan det politiska ansvaret och förvaltningsansvaret på skolenheten. Inga politiker i skolenhetsstyrelsen. Endast elever och personal på skolenheten skall ingå i styrelsen.Styrelsen leds av en ansvarig personal, utsedd på viss tid av den politiska nämnden.Styrelsen ska till hälften bestå av elever som utses i direkta och hemliga val bland eleverna.
En sådan skolenhetsstyrelse bör kunna fatta beslut i de frågor som rör skolenhetens drift och verksamhet och ha ansvar för en av politikerna fastställd budget. Inom budgeten bör styrelsen prioritera insatser som leder fram till de mål som finns formulerade i läroplan, kommunens skolplan och den lokala arbetsplanen.
Det är viktigt att det politiska ansvaret för gymnasieskolan, den skolpolitiska debatten i kommunen och väljarnas möjligheter att via valsedeln påverka inriktningen på kommunens skolpolitik inte försvagas med självförvaltande gymnasieskolor. Enligt vänsterpartiet står inte ett tydligt politiskt ansvar i motsättning till ett större brukarinflytande när det gäller skolans förvaltning inom de ramar som de politiskt ansvariga sätter upp.
Vi vill påpeka att den modell vi förordar inte skall förväxlas med det ''entreprenadförhållande'' mellan privatdrivna skolor och kommunen som ibland förekommit i debatten.
Brukarinflytande i lagstiftningen
Om självförvaltande gymnasieskolor enligt denna modell ska införas eller inte måste självklart avgöras av de politiskt valda i varje kommun. Modellen förutsätter att kommunerna ges möjlighet att delegera beslutanderätt inte bara till tjänstemän utan även till grupper av ''brukare''. Det fordrar en ändring i kommunallagstiftningen. Regeringen har aviserat en proposition om ny kommunallag våren 1991. Vi avser att återkomma till denna fråga i det sammanhanget.
Ett ökat lokalt ansvar för den dagliga verksamheten i gymnasieskolan står inte i motsättning till nationella beslut om läroplaner och statens ekonomiska ansvar för skolan. Enligt vänsterpartiet är det möjligt att uppnå lokalt ansvar och mångfald inom ramen för en likvärdig utbildning.
Elevinflytande
Elevernas inflytande och ansvar i skolan måste stärkas av flera skäl. Det är naturligt att en demokratisk gymnasieskola måste ge eleverna betydligt större möjligheter att vara med och bestämma över sin skola. Decentraliseringen av ansvar får inte leda till att lärare och rektorer ges större makt på elevernas bekostnad. Tvärtom måste eleverna ses som medarbetare på skolan och få ta sin del av det decentraliserade ansvaret.
Åtskilliga studier visar att eleverna önskar mer inflytande över sin situation när det gäller trivsel, ordning, undervisningens innehåll och arbetssätt. De sämsta möjligheterna till inflytande har eleverna vad gäller undervisningen. Det är samtidigt här som eleverna har redovisat störst önskan om ett vidgat inflytande.
Arbetsformer för inflytande
Elevernas möjligheter att påverka undervisningen och sin egen arbetssituation är nära förknippat med de arbetsformer som används i gymnasieskolan. Enligt vänsterpartiet så måste elevinflytandet öka dels av demokratiska skäl, dels därför att det krävs för att undervisningen skall ge bra resultat. I den kreativa process som inlärning och kunskapsutveckling är spelar eleven själv huvudrollen och måste själv vara delaktig. Det går inte att tvinga på någon kunskap, den kunskap som eleven själv har efterfrågat är den kunskap som har det största värdet.
Den katederundervisning som fortfarande är dominerande ger, tillsammans med en undervisning som styrs av läroböckerna med tillhörande arbetsuppgifter och som organiseras i korta lektionspass, inte mycket för eleverna att vara med och besluta om. Förslaget om att ange undervisningstiden i 60 min-timmar under hela utbildningen istället för lektionsveckotimmar per årskurs kan möjligen underlätta en mer flexibel planering av undervisningen.
Fortfarande har läroböckerna alltjämt en central plats i undervisningen. Studier visar att de står för det mesta av innehållet och definierar vad som är viktigt att kunna. Flera studier visar att eleverna sitter den mesta tiden tillsammans i klassrummet och lyssnar på läraren eller löser likadana uppgifter. Grupparbete liksom verkligt individuella uppgifter är undantag. Ännu mer ovanligt är fältstudier eller projektarbeten. Eleverna får sin kunskap huvudsakligen genom läroboken och läraren. Det är läraren som talar, medan eleverna sitter tysta eller svarar på frågor.
Det är av största vikt att den organisatoriska reformeringen av gymnasieskolan går hand i hand med ett pedagogiskt nytänkande och en förändring och demokratisering av arbetsformerna i gymnasieskolan. Särskilt angeläget är att det samarbete som inletts mellan vissa lärare i yrkesämnen och lärare i allmänna ämnen breddas och utvecklas.
Förnya de traditionella skolämnena
Snäva ämnesgränser kan försvåra både elevinflytande och ett problemorienterat undervisningssätt. Det är därför angeläget att de garanterade undervisningstimmarna i de olika ämnena, t.ex. inom kärnämnena, inte uppfattas som ett hinder för lärare och elever som vill arbeta ämnesövergripande.
Ge eleverna inflytande
Vänsterpartiet anser att det är självklart att både elevernas inflytande över undervisningen och möjligheterna att ta ansvar för den egna skolan måste utökas.
När det gäller elevernas inflytande över undervisningen bör de kommande läroplanerna, för såväl gymnasiet som grundskolan, mycket tydligt ange att det är eleverna som tillsammans med lärarna skall planera, genomföra och utvärdera undervisningen.
Vänsterpartiet har bl.a. i samband med att riksdagen behandlade ansvarspropositionen (1990/91:18) krävt att elevernas rätt till inflytande skall lagfästas. Nu föreslår regeringen en portalparagraf i skollagen som tydligt markerar elevernas rätt till inflytande över sin utbildning och vi noterar med tillfredsställelse att vårt krav nu tillgodoses.
De ökade valmöjligheter för eleverna som nu föreslås får aldrig fungera som en ersättning för elevernas inflytande över planeringen och genomförandet av undervisningen.
Central reglering av elevernas inflytande
Formerna för elevernas inflytande utformas bäst lokalt. Det gäller även elevernas inflytande över de beslut av mer övergripande karaktär som rör skolan och skolarbetet.
Med regeringens förslag försvinner den centrala reglering som hittills funnits när det gäller skolkonferensen i gymnasieskolan. Det kan innebära antingen att ett elevinflytande i nya och mer aktiva former får chans att blomma upp eller att de möjligheter som idag finns för eleverna att medverka i för skolan gemensamma beslut helt försvinner.
Vänsterpartiet accepterar den föreslagna avregleringen av skolkonferenserna och förutsätter att man lokalt finner än bättre former för elevernas ansvar och inflytande. Det kan t.ex. ske genom den modell för självförvaltande skolor som vi beskrivit ovan. Men vi vill inte utesluta att centralt reglerade beslutsformer kan komma att krävas om det vid den kontinuerliga utvärderingen och uppföljningen visar sig att kommunerna sätter elevinflytandet på undantag.
Nationella program
Vänsterpartiet vill, som vi har redogjort för ovan, ha en sektorsindelad gymnasieskola. Det betyder att vi i framtiden vill se en utveckling av de nationella programmen som leder till att tudelningen i yrkesutbildning och studieförberedande utbildning försvinner.
Kontakt med yrkeslivet
Vänsterpartiet har länge förordat att all gymnasieutbildning skall innehålla praktikperioder. Den försöksverksamhet som bedrivits med ämnesanknuten praktik på de nuvarande s.k. teoretiska linjerna har varit mycket uppskattad av eleverna.
Regeringen skriver i propositionen att man vill betona vikten av att verksamheten inom samtliga program knyts närmare arbetslivet och samhällslivet i övrigt. Det är viktigt att ämnesanknuten praktik ger eleverna konkreta erfarenheter av arbetslivet och knyter ihop ämnesundervisningen med tillämpningar i arbets- och samhällslivet.
Vänsterpartiet anser att den s.k. ämnesanknutna praktiken inom samhällsvetenskaps- och naturvetenskapsprogrammen liksom inom det estetiska programmet är av sådan vikt att den bör finnas med inom den garanterade tiden för de olika programmen på ett liknande sätt som föreslås för de övriga nationella programmen. Omfattningen bör utgöra 200--250 timmar spridda över de tre åren. Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag härom. Mer detaljerade beslut som gäller denna praktik bör fattas lokalt.
Ett beslut om garanterad praktik/arbetsplatsförlagd utbildning inom samtliga nationella program måste följas av ökade anslag när det gäller handledarutbildning och sektorsbidraget.
Garanterad undervisningstid
Regeringen föreslår en helt ny modell för de nationellt fastställda timplanerna. De skall, för varje nationellt fastställt program, ange den minsta tid som kommuner och landsting skall garantera varje elev lärar/handledd undervisning. Vänsterpartiet accepterar denna konstruktion av timplanerna.
Men när regeringen preciserar antalet garanterade timmar inom de olika nationella programmen så gör man det genom en timplanekonstruktion som ger eleverna väsentligt färre lektionstimmar jämfört med utbildningen på de nuvarande linjerna. Det rör sig om minskade undervisningstimmar med ca 15 %. Vi kan inte acceptera denna standardsänkning.
Den sammanlagda garanterade undervisningstiden för eleverna totalt inom programmen föreslås av regeringen vara följande:
Estetiskt program 1 650 timmar Naturvetenskapsprogram 1 750 timmar Samhällsvetenskapsprogram 1 650 timmar Övriga program 2 250 timmar
Den stora skillnaden mellan tiden för de olika programmen motiveras med att de övriga programmen skall innehålla minst 15 % arbetsplatsförlagd utbildning.
Eftersom vänsterpartiet arbetar för ett närmande mellan de ''teoretiska'' programmen och de yrkesutbildande programmen föreslår vi ovan att en viss del av den garanterade tiden på samtliga program utgörs av praktik/arbetsplatsförlagd utbildning. Därmed försvinner motivet för väsentliga skillnader när det gäller den totala garanterade lärar/handledda tiden på de olika programmen.
Vi föreslår att den totala garanterade lärar/handledda tiden för det estetiska programmet, naturvetenskaps- och samhällsvetenskapsprogrammen utökas till ca 2 200 timmar. Av dessa timmar bör ca 10 % utgöras av praktik. Den garanterade undervisningstiden inom programmen bör alltså förstärkas med 200--300 timmar. Användningen av dessa utökade timmar bör till en väsentlig del kunna beslutas lokalt. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.
Verksamhet utöver den garanterade timplanen
Orsaken till att det i dagens gymnasieskola finns ett ganska stort lektionsbortfall är verksamhet som vanligen är både önskvärd och nödvändig. Det gäller t.ex. prov, studiebesök, politisk information, syo-information och vissa projektarbeten.
Enligt vänsterpartiets mening är prov, studiebesök, politisk information, syo-information liksom projektarbeten naturliga inslag i skolarbetet och undervisningen. Att dessa verksamheter föreslås ske utöver den garanterade timplanen får inte innebära att de bedöms som mindre viktiga än de garanterade timmarna. Att så inte blir fallet bör noga uppmärksammas i det utvärderings- och uppföljningsarbete som kontinuerligt skall ske. Om det skulle visa sig att kommunerna och skolorna bortser från dessa delar av skolarbetet bör riksdagen inte vara främmande för att utställa centrala direktiv.
Det är väsentligt att proven i gymnasieskolan är en naturlig del av undervisningen t.ex. genom laborativa prov eller s.k. process-skrivning. Att tiden för prov läggs utanför de nationellt fastställda timplanerna får inte innebära att stora aulaskrivningar av tentamenstyp blir dominerande. Provtillfällen bör utnyttjas som en del i undervisningen.
Miljöundervisningen
Miljöfrågornas vikt för den långsiktiga överlevnaden på jorden står klart för de flesta i vårt land. Men fortfarande är steget långt från en allmän insikt om miljöfrågornas vikt till en handlingsberedskap för att aktivt kunna påverka det som idag hotar och förstör jordens framtida livsbetingelser.
Vänsterpartiet har länge arbetat för att miljöundervisningen skall utökas och förbättras såväl i grundskolan och gymnasieskolan som i vuxenutbildningen. Vi har i flera år fört fram krav på en allmän förstärkning av de naturvetenskapliga kunskaperna och vi arbetar för en skola som fostrar till engagemang, ifrågasättande och handlingsberedskap.
För att varje medborgare dels skall kunna ta aktiv del i den miljöpolitiska debatten och ställa krav på myndigheter och företag, dels få handlingsberedskap för det förändrade levnadssätt som naturen kräver av varje människa, måste skolan, i alla årskurser och på alla utbildningslinjer, ge miljökunskap ett stort utrymme. Det handlar inte enbart om utrymme i skolans timplaner, det handlar också om hur undervisningen i miljöfrågor bedrivs och vilka målsättningarna är. Miljöfrågorna lämpar sig utmärkt för samarbete mellan olika skolämnen, ett praktiskt och undersökande arbetssätt, ett globalt synsätt och en utbildning som syftar till att aktivt påverka utvecklingen i samhället.
Riksdagen har nyligen beslutat att i skollagen skriva in att ''Var och en som verkar inom skolan skall främja aktning för varje människas egenvärde och respekt för vår gemensamma miljö''.
I det läroplansarbete som nu startar är målsättningen att skapa en gemensam läroplan för barnomsorg, grundskola, gymnasieskola och vuxenutbildning. Av direktiven framgår att miljöfrågor skall ha en central roll i läroplaner och kursplaner. Detta är helt i linje med vänsterpartiets strävanden.
Vi avvaktar det arbete som nu pågår med att ta fram en ny läroplan och nya kursplaner. Det står dock klart att det kommer att krävas stora insatser för fortbildning av lärare för att förverkliga en bra miljöundervisning. Det kan även komma att krävas fortsatta stimulansåtgärder från statens sida av den typ som länsskolnämndernas resurser för inköp av tjänster från miljöorganisationer och stöd till utvecklingsprojekt inom miljöundervisningen hittills utgjort. Även statligt stöd för uppbyggande av resurscentra för miljöundervisning inom de olika skolformerna kan bli aktuellt.
Individuella program
Individuella program kan fylla ett behov hos de ungdomar som av olika skäl inte är motiverade att påbörja något av de nationella programmen. Individuella program bör kunna ge ungdomar inom ungdomsuppföljningen och på ungdomsplatser möjlighet till utbildning och till en viss trygghet i och med deras rättighet att fullfölja ett påbörjat individuellt program.
Det är bra att påfallande smala utbildningar som t.ex. yrkesdansarutbildningen i Stockholm kan få plats inom ramen för individuella program. När det gäller speciellt studiemotiverade elever vill vi betona att det enligt vänsterpartiets mening inte bör skapas någon ''gräddfil'' genom gymnasieskolan. Individuella program bör inte användas för att skapa ''elitlinjer'' i gymnasieskolan. De individuella programmens utformning bör uppmärksammas via uppföljning och utvärdering.
Elevernas rätt till utbildningsval
En elev som har påbörjat sin utbildning på ett nationellt program skall ha rätt att fullfölja sin utbildning på programmet och den som har börjat ett individuellt program skall ha rätt att fullfölja det enligt den plan som fanns när utbildningen inleddes. Detta föreslås i propositionen och ger eleverna viss trygghet i sin utbildning.
Vi föreslår att eleverna dessutom skall ha rätt att göra ett studieuppehåll och sedan fortsätta på det program som de tidigare påbörjat. Denna rätt bör självfallet svara mot en skyldighet för kommunerna och gälla t.o.m. det första kalenderhalvåret eleven fyller 20 år. Vi föreslår att regeringen återkommer till riksdagen med förslag om sådan lagändring.
Dessutom bör det finnas vissa centrala riktlinjer som anger det minsta antal elever som krävs för att en gren/ett tillval skall anordnas. Detta krävs för att eleverna på förhand skall veta hur många de måste vara inom en gren/ett tillval för att kommunen skall vara skyldig att anordna sådan undervisning. Självfallet står det sedan kommunen fritt att anordna undervisning med färre deltagande elever. Sådana centrala riktlinjer gör det möjligt för eleverna att själva påverka kommunens gren/tillvals- utbud genom att gå samman och göra gemensamma tillval/grenval.
Betygen
Betygsfrågan har under en lång tid haft en central roll i skoldebatten. Vänsterpartiet har länge kritiserat betygen och förordat en betygsfri skola. Det finns flera skäl för detta. Ett av de viktigaste argumenten är att betygen förhindrar den kunskapssyn och de arbetssätt som vi anser bör prägla undervisningen.
Det var just betygens effekter på undervisningen som var utgångspunkten för den expertgrupp som senast utrett betygen. Gruppen lämnade sitt betänkande hösten 1990 och förordade som ett alternativ ett samlat kompetensbevis efter grundskolan som inte skulle vara uppdelat i olika ämnen. Ett sådant alternativ ligger mycket nära det intyg på genomgången utbildning som vänsterpartiet föreslagit.
Nu har en parlamentarisk beredning tillsatts för att under våren bereda betygsfrågan. I beredningens direktiv framgår det att de relativa betygen skall avskaffas och ersättas av någon form av målrelaterade betyg.
Eftersom något riksdagsbeslut i betygsfrågan knappast är att vänta innan beredningen har slutfört sitt arbete så avstår vi från att nu lägga några förslag i frågan om betygsfri skola eller olika betygssystem.
Betygsfri intagning
Vänsterpartiet anser dock att tiden nu är mogen för att ta ställning i den principiella frågan om betygen skall användas som urvalsinstrument till och inom gymnasieskolan.
Behovet av urval vid intagningen till gymnasieskolan har under senare år minskat avsevärt genom utökningen av antalet intagningsplatser. Kommunerna blir nu skyldiga att erbjuda alla sina ungdomar gymnasieutbildning och planeringen av antalet platser inom de olika nationella programmen blir väsentligt smidigare och flexiblare. Detta bör, tillsammans med de bredare ingångar i gymnasieskolan som föreslås i propositionen, leda till att behovet av urval ytterligare kommer att minska.
Trots detta kan det även i framtiden komma att finnas ett behov av urval till vissa program i gymnasieskolan liksom behovet kan uppstå inom vissa program när det gäller grenvalet.
Vi föreslår att betygen inte skall användas som urvalsinstrument varken när det gäller urvalet bland flera sökande till ett speciellt program eller när det gäller urvalet till en viss gren inom ett nationellt program. Detta bör gälla oavsett om riksdagen senare beslutar om att betygen skall finnas kvar i någon form även i grundskolan.
Den betygsberedning som är tillsatt har som en uppgift att föreslå urvalskriterier för en betygsfri intagning. Beredningens arbete bör avvaktas innan beslut tas om vilka urvalskriterier som skall användas istället för betyg.
Vuxenutbildning
Vänsterpartiet arbetar för återkommande utbildning och ett livslångt lärande. I det perspektivet är vuxenutbildningen central.
Arbetslivet och samhället i stort förändras och utvecklas allt snabbare. Den utbildning som ges i ungdomsskolan kan inte motsvara de krav som kan komma att ställas lång tid efteråt. Om man enbart satsar på en sammanhängande ungdomsutbildning skapar det därför en ständig utbildningsklyfta.
Goda kunskaper i allmänna ämnen blir nödvändiga för att klara ett framtida arbetsliv. Dessa ämnen utgör även en nödvändig grund för fort- och vidareutbildning. För att kunna utvecklas i arbetet och delta i ett förändringsarbete som syftar till att eliminera monotona och fysiskt utslitande arbetsuppgifter krävs breda kunskaper.
Enligt vänsterpartiets mening är vuxenutbildningen ämnad att överbrygga och utjämna utbildningsklyftor inom och mellan generationerna. Vuxenutbildningen spelar därmed en avgörande roll i en politik för rättvisa och jämlikhet.
Grundläggande vuxenutbildning
Regeringen föreslår en ny grundläggande vuxenutbildning. Alla vuxna som saknar sådana kunskaper och färdigheter som normalt uppnås i grundskolan skall ha rätt att delta i utbildningen. Kommunerna skall vara skyldiga att betala för utbildningen oavsett om studierna sker i den egna kommunen eller om någon önskar studera i en annan kommun. Kommunerna skall även vara skyldiga att aktivt verka för att de som har behov av grundläggande vuxenutbildning rekryteras till utbildningen.
Förslaget innebär en höjd ambitionsnivå jämfört med dagens system. Det tycker vi är bra. Men utbildningskraven och behoven har ökat än snabbare. Ett uttryck för de ökade utbildningsbehoven är regeringens förslag om att ett antal kärnämnen skall finnas inom samtliga program i gymnasieskolan.
Vi föreslår därför att alla vuxna som saknar sådana kunskaper och färdigheter som normalt uppnås inom gymnasieskolans kärnämnen skall ha rätt att delta i gymnasial vuxenutbildning i dessa ämnen på motsvarande sätt som föreslås gälla för grundvux. Förslaget innebär att alla har rätt att få den utbildning som krävs för allmän behörighet till högskolan och den utbildning som samtliga ungdomar har rätt att få i den nya gymnasieskolan.
Regeringen bör återkomma till riksdagen med förslag om att vuxenutbildning motsvarande gymnasieskolans kärnämnen skall omfattas av samma rättigheter för medborgarna och samma skyldigheter för kommunerna som när det gäller den föreslagna grundläggande vuxenutbildningen. Regeringen bör även återkomma med förslag om en höjning av sektorsbidraget till kommunerna motsvarande detta åtagande.
Vuxenutbildningens särdrag
Vi menar att det självklart är önskvärt med ett närmare samarbete mellan gymnasieskolan och vuxenutbildningen. Men vuxenstuderandes situation skiljer sig från gymnasieungdomarnas. De har familj, arbete och andra förpliktelser i samhället, som gör att utbildningens organisation måste anpassas till de vuxnas livsvillkor för att de skall ha möjlighet och intresse att satsa på studier. Även pedagogiken skiljer sig från den som används inom ungdomsskolan.
Det är därför viktigt att vuxenutbildningens särdrag uppmärksammas i det kontinuerliga utvärderings- och uppföljningsarbetet så att de vuxenstuderandes speciella behov inte riskerar att dränkas i det naturligt stora intresset för den nya gymnasieskolan.
Uppdrag åt andra att anordna komvux
I ansvarspropositionen (1990/91:18) anförs att ''då lärares betygssättning normalt innefattar myndighetsutövning så måste utrymmet för ickekommunalt anställda lärare inom de kommunala delarna av det offentliga skolväsendet bedömas vara synnerligen begränsat''.
Vi delar den uppfattningen och förutsätter att regeringens föreskrifter med anledning av den föreslagna lydelsen i 11 kap. 6 § har detta som utgångspunkt. Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen tillkänna.
Statens skolor för vuxna
I Norrköping startade statens skola för vuxna 1956 och i Härnösand 1962. Skolornas utbildning har under åren förändrats och nu bedrivs distansundervisning vid skolorna. Efterfrågan på utbildning vid SSV har ökat markant de senaste åren.
Distansundervisningen är internationellt sett på stark frammarsch. I Sverige är den utbildningsformen dock ännu inte särskilt utvecklad eller utbredd. Korrespondensundervisning har en lång tradition men nu ger den moderna tekniken helt nya möjligheter att utveckla distansundervisningen.
Regeringen anser nu att tiden är mogen för att göra en större och mer samlad satsning på att utveckla metoder och media för distansundervisning och mediebaserad undervisning inom det offentliga skolväsendet. En särskild utredning skall tillsättas för att belysa hur en utveckling av distansutbildning skall kunna komma till stånd framför allt inom komvux.
Skolöverstyrelsen har framhållit att SSV har gjort utmärkta insatser i utvecklingsprojekt av skilda slag. SÖ föreslår att SSV utvecklas till resurscenter för distansutbildning.
Distansutbildningen har stora utvecklingsmöjligheter och det är bra att en utredning nu skall tillsättas. Med distansutbildning kan vuxenutbildningen göras tillgänglig för människor som annars inte skulle ha möjlighet att delta. SSV-skolorna fyller i sin nuvarande funktion stora behov hos grupper som av olika skäl (geografiska, fysiska, psykiska) inte har möjlighet att studera inom komvux. Det är enligt vår uppfattning mycket angeläget att nuvarande utbildningsmöjligheter för dessa grupper inte försämras innan en förnyad distansutbildning hunnit etableras.
Vi anser att det är mycket olyckligt att regeringen nu föreslår att SSV skall läggas ned, i propositionen föreslås att skolorna skall börja avvecklas redan 1 juli 1991. Då uppstår den orimliga situationen att under tiden som en utveckling av distansutbildningen utreds så försvinner en stor del av den kompetens som idag finns inom SSV.
Regeringens förslag om att lägga ned SSV bör i dagens läge avslås. Frågan om SSVs framtid bör istället prövas när den aviserade utredningen om distansutbildningen avslutat sitt arbete.
Vi föreslår att riksdagen avvisar regeringens förslag om nedläggning av SSV samt att riksdagen för budgetåret 1991/92 anvisar 10 miljoner kronor utöver regeringens förslag för detta ändamål.
Finansiering och genomförande
Vänsterpartiet har åtskilliga invändningar mot det sätt som regeringen föreslår att reformen skall finansieras.
Regeringen föreslår att den garanterade lärarledda undervisningen skall minskas i förhållande till dagens timplaner. Detta sägs innebära besparingar om 330 miljoner kronor. Vänsterpartiet avvisar denna besparing och föreslår istället ett utökat antal garanterade timmar i förhållande till regeringens förslag.
Regeringen föreslår att ett resultatkrav bör formuleras på skolsektorn som ett rationaliseringskrav på ca 0,5 % per år beräknat på det totala sektorsbidraget under en fyraårsperiod. Det sägs innebära att ca 617 miljoner kr kan frigöras för reformeringen av gymnasieskolan.
De är en smula cyniskt att ålägga kommunerna ett rationaliseringskrav på det sätt som regeringen föreslår. Dels står det, enligt vår uppfattning, i strid med de allmänna målsättningarna för det nya statsbidragssystemet, dels syns det oss som ett synnerligen olämpligt sätt att finansiera av staten föreslagna och beslutade reformer. Kommunernas ekonomiska läge är redan nu hårt ansträngt och skolsektorn har under en följd av år fått vidkännas avsevärda nedskärningar.
Det s.k. rationaliseringskravet avvisas av vänsterpartiet som finansieringskälla för gymnasiereformen.
Vänsterpartiet föreslår att riksdagen istället anslår 947 miljoner kronor utöver regeringens förslag fr.o.m. det budgetår då reformen börjar genomföras.
Vänsterpartiet lägger i denna motion dessutom förslag som ytterligare ökar behovet av statsbidrag till skolsektorn. Det gäller t.ex. praktik inom samtliga program och en utvidgning av den grundläggande vuxenutbildningen.
Fortbildning
Lärarna inom gymnasieskolan och komvux har en nyckelroll i genomförandet av en reformerad gymnasie- och vuxenutbildning. De måste ges möjlighet till relevant fortbildning i den omfattning som krävs. Vi föreslår att ytterligare 50 miljoner kronor anslås under genomförandeperioden utöver regeringens förslag.
Utrustning
ÖGY-utvärderingen har visat att utrustningsbehovet är mycket stort inom gymnasieskolan. En stor del av detta behov härrör från uppskjutna investeringsbehov. Men trots detta ter sig regeringens förslag om ett extra stimulansbidrag till kommunerna för inköp av utrustning om 100 miljoner kronor som tilltaget i underkant. Vänsterpartiet föreslår att detta bidrag ökas med 50 miljoner kronor utöver regeringens förslag.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en sektorsindelad gymnasieskola,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om pedagogiskt nytänkande och demokratisering av arbetsformer i gymnasieskolan,
3. att riksdagen hos regeringen begär förslag om praktik inom samtliga program i enlighet med vad i motionen anförts,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om den garanterade lärarhandledda tiden för det estetiska programmet, naturvetenskaps- och samhällsvetenskapsprogrammen,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om verksamheter utöver de garanterade timplanerna,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ''elitlinjer'',
7. att riksdagen hos regeringen begär förslag om sådan lagändring att elevens rätt att fortsätta påbörjad utbildning efter studieuppehåll garanteras i enlighet med vad i motionen anförts,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om det minsta antalet elever som krävs för att gren/tillval skall anordnas,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om urvalsinstrument vid intagning till och inom gymnasieskolan,
10. att riksdagen hos regeringen begär förslag om sådan utökning av den grundläggande vuxenutbildningen att gymnasieskolans kärnämnen inkluderas i enlighet med vad i motionen anförts,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppdrag åt andra att anordna komvux,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens skolor för vuxna,
13. att riksdagen för budgetåret 1991/92 till anslaget B
14. Statens skolor för vuxna anvisar 10 000 000 kr. utöver regeringens förslag,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om finansieringen av gymnasiereformen,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökade medel för fortbildning,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utökade medel till stimulansbidrag för inköp av utrustning.
Stockholm den 14 mars 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Maggi Mikaelsson (v) Bertil Måbrink (v) Jan-Olof Ragnarsson (v) Annika Åhnberg (v) Ylva Johansson (v) Björn Samuelson (v)