I Sverige, liksom överallt inom den västerländska civilisationen, har kristen etik och humanism utgjort bas och förutsättning för samhällsliv, utbildning och t.ex. rättsväsende.
Demokrati och estetik från antikens Aten, Tio Guds Bud och kristendomens kärleksbudskap från antikens Jerusalem och det lagbundna samhället, och senare humanismen från Rom utgör dessa grundstenar.
Genom århundradena präglades undervisningen av den kristna etiken och fick sin utformning av humanismen.
Dessa båda strömningar har mer än något annat präglat vårt samhälle, vår kunskap och våra attityder till varandra.
Allehanda ideologier har försökt ersätta kristen etik och humanism och omstrukturerat samhälle och undervisning för att passa sina syften. Tydligast och mest avskräckande kan detta avläsas i de socialistiska staterna där diktatur ersatt demokrati, ateism ersatt kristendom och ett materialistiskt synsätt ersatt ett humanistiskt.
När samhällena i t.ex. Östeuropa nu faller sönder tar man kraftfullt avstånd från dessa tre ideologiska indoktrineringar och går åter i riktning mot kristen etik, humanism och demokrati.
Där socialistiska värderingar -- som i Sverige -- präglat samhället och kombinerats med demokrati har värdeord som gemenskap, solidaritet, jämlikhet och ekonomisk utjämning ställts som de klassiska begreppens motsats.
Sverige har sekulariserats och humanismens bildnings- och kunskapsideal har ifrågasatts och ersatts av en kring sociala värderingar uppbyggd undervisning, samtidigt som kravlöshet och brist på etisk undervisning har gjort livssituationen ytterst besvärlig för många.
Den här utvecklingen går att avläsa på många områden och med allt mer oacceptabla konsekvenser.
Tydligast blir den dock i skolan.
Barn och ungdom möter inga tydliga livsråd. Undervisningen i religionskunskap har, där den förekommer, ofta allmänbildningskaraktär och handlar mer om olika religioners särarter än om deras religiösa budskap.
De självklara plattformar för etisk fostran som finns: Tio Guds Bud, det kristna kärleksbudskapet (evangelierna) och humanismens människosyn ges nu ytterst begränsat utrymme men bör framöver utgöra den självklara basen i en undervisning om etik inom ramen för religionsämnet.
Helt följdriktigt skriver inte den socialdemokratiske utbildningsministern överhuvudtaget något om etik och moral och etiska livsförutsättningar i den proposition om gymnasieskolan som nu föreläggs riksdagen.
Som vi ser det är det absolut nödvändigt att i en strukturerad undervisning på gymnasiet ge alla sektorer och linjer en kontinuerlig undervisning i ämnesområdet etik.
Rimligen är denna undervisning så viktig, så angelägen och så väl lämpad för undervisning och konstruktiv debatt mellan lärare och elever, att den bör omfatta två lärotimmar i veckan i alla gymnasiets stadier och sektorer.
Bristerna i propositionen -- bland annat av ovan angivet slag -- är så allvarliga att den inte kan läggas till grund för något beslut i riksdagen. Propositionen bör därför avvisas för en genomgripande omarbetning.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag till reformering av gymnasieskolan,
2. att riksdagen hos regeringen begär nytt förslag, inkluderande etikundervisningens utformning inom ramen för religionsämnet i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 14 mars 1991 Göran Åstrand (m) Sten Svensson (m) Bertil Danielsson (m) Filip Fridolfsson (m)