I propositionen står det bl.a. att läsa: Kunskaper och utbildning är ett av samhällets främsta medel för att främja välstånd och välfärd. Kunskapstillväxten hör till en av de viktigaste samhällsomdanande krafterna i vår tid, stimulerad av väldiga investeringar i utbildning, forskning och utveckling. Det har blivit allt vanligare att beskriva det framtida samhället som ett kunskapssamhälle. Kunskapsexplosionen, förändringarna i arbetslivet, internationaliseringen och det globala ansvaret för vår gemensamma framtid kommer att resa nya och växande anspråk på utbildningen i vårt samhälle.
Mycket av detta resonemang kan vi instämma i. Emellertid verkar det bara vara en ''läpparnas bekännelse'' från regeringens sida eftersom man inte alls motsvarar förväntningarna när det gäller möjligheten att ge tillräckliga kunskaper i gymnasieskolans studieförberedande klasser. Man talar om nödvändigheten av kunskaper i propositionen, men minskar drastiskt på antalet timmar till bl.a. språken i förslaget.
Nästan alla ungdomar väljer i dag att fortsätta sin utbildning i gymnasieskolan. Att satsa på utbildning är en stor investering, både för den enskilde och för samhället. Men det är bara en utbildning med hög kvalitet som bidrar till en positiv utveckling både för den enskilde individen och för vårt land. I stället för att lägga ett förslag om en gymnasieutbildning som innebär förstärkningar av bland annat de moderna språken, något som vi moderater anser nödvändigt, lägger den socialdemokratiska regeringen ett förslag som är helt unikt i modern tid. Förslaget innebär den största planmässiga nedrustningen av den studieförberedande skolan någonsin i Sverige. Språkundervisningen minskas med mellan 18 och 45 procent, jämfört med dagens gymnasieskola. Detta anser vi vara helt oacceptabelt.
Vår värld blir alltmer internationaliserad. För att kunna kommunicera med varandra över gränserna, för att kunna förstå olika livsvillkor och olika kulturmönster och för att kunna bedriva framgångsrik handel med andra länder krävs det att vi har goda kunskaper i moderna språk.
Många språklärare varnade för en negativ utveckling när man tog bort indelningen i allmän och särskild kurs i moderna språk på grundskolans högstadium. Det visar sig nu att de hade rätt i sina farhågor. Eleverna blev de stora förlorarna. Särskilt hårt har det drabbat de s.k. svagpresterande eleverna, som nu ofta står utan möjlighet att läsa B-språk. De språkbegåvade eleverna har fått allt svårare att få den kunskapsfördjupning och stimulans som de har rätt att få. Detta har nu slagit igenom även på gymnasieskolan, där man fått allt svårare att fullfölja kursplanerna. Denna utveckling tillåter regeringen samtidigt som vi vet att vår värld blir alltmer internationaliserad.
Utbildningen har, enligt vår mening, en nyckelroll vad gäller återupprättandet av Sveriges ekonomiska styrka och framtid. Den svenska skolan måste återinta en tätposition i världen -- det kan den aldrig göra om propositionen vinner riksdagens gehör. På många områden minskas den lärarledda undervisningen radikalt i viktiga basämnen. Vi är förvånade över att socialdemokraterna på detta sätt ytterligare försvårar högre studier för elever från hem med dålig studiesocial bakgrund. Det är illa om ett litet land inte tar tillvara alla begåvningar på bästa sätt.
Den skola som vi moderater verkar för skall ge var och en tillfälle att få utvecklas maximalt efter sina förutsättningar. All utbildning måste präglas av respekt för goda kunskaper. Vi vet att framtiden kommer att kräva allt gedignare kunskaper och att fortbildning i olika former kommer att bli nödvändig för morgondagens människor. Det ökade internationella samarbetet kommer dessutom att kräva mycket goda språkkunskaper. Därför skall vi inte nedrusta gymnasieskolan på detta viktiga område som nu regeringen föreslår.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om förstärkning av de moderna språkens ställning i gymnasieskolan.
Stockholm den 14 mars 1991 Birgit Henriksson (m) Ulf Melin (m)