Idrottsämnets ställning inom den nya gymnasieskolan har under senare tid föranlett en minst sagt livlig debatt. Att idrottsämnet har en nyckelfunktion när det gäller förebyggande hälsoarbete torde numera vara allom bekant. Idrott är det enda ämne i skolsystemet som är direkt hälsoinriktat och ett ämne som påtagligt arbetar med kroppen, dess funktion och behov.
Det är klart dokumenterat att regelbunden fysisk träning förbättrar hälsan på många sätt. Genom idrottsundervisningen stärks hjärta/kärlfunktionen. Musklernas styrka, förmåga och rörlighet ökar och viktökning motverkas. Dessutom stärks skelettet samtidigt som hållning, rörelsestil och självkänsla förbättras. Fysisk aktivitet ökar även elevernas mentala förmåga, inlärningsprestationer och lust att lära. Genom idrottsundervisningen skapas hos många elever ett livslångt intresse för fysisk aktivitet, vilket också bidrar till att ge fritiden ett rikare innehåll.
När det blev känt att regeringen planerade att göra idrottsämnet frivilligt på gymnasienivån, utbröt en proteststorm som var tillräckligt kraftfull för att blåsa förslaget i papperskorgen.
Det faktaunderlag som sakkunniga inom folkhälsoarbetet, läkare, idrottsrörelse, arbetsmiljöinstitutet m.fl. presenterat, visar klart värdet av en regelbunden idrottsundervisning på alla stadier i skolan. Cirka hälften av gymnasieeleverna utövar ingen träning på fritiden, utan idrottslektionerna är deras enda tillfällen till fysisk aktivitet. Samtliga gymnasielinjer borde bl.a. av hälsoskäl ha minst 120 minuter idrott per vecka.
Idrottsämnet i gymnasieskolan har från läsåret 89/90 en ny läroplan. Huvudmomenten är ergonomi och hälsa, träningslära, idrottsaktiviteter, rörelse, dans och rytmik samt friluftsliv. Under gymnasietiden ställs ökade krav på ämnesinnehållet, dels för att fördjupa de teoretiska kunskaperna om kroppens anatomi och fysiologi, dels för att öka förståelsen för ergonomiska samband.
Mot bakgrund av detta är det förvånande och anmärkningsvärt att idrottsämnet i förslaget till ny gymnasieskola har utsatts för en mycket kraftig reducering av timantalet på samtliga utbildningslinjer. Förslag om minskad tid för idrott läggs trots medvetenhet om hälsoaspekten.
Oberoende om beräkningen utgår från att läsåret har 40 veckor eller om beräkningarna utgår från 35 effektiva studieveckor är minskningen av tiden till idrott hög, åtminstone 30 procent jämfört med i dag, på teknisk linje långt mera. Hur man än räknar minskas tiden till idrott till oacceptabelt låg nivå.
För de yrkesinriktade linjerna är minskningen av idrottens timantal ännu kraftigare. Vid jämförelse med nuvarande timantal, två 40-minuterslektioner per vecka, innebär regeringens förslag, om man utgår från 35 läsårsveckor, en minskning från 93 klocktimmar till 53 klocktimmar. Detta är en minskning med 57 procent!
Samtidigt föreligger larmrapporter att just gruppen yrkesarbetare har det sämsta hälsoläget när det gäller syreupptagningsförmåga, hjärtsjukdomar, belastningsskador, rökning m.m.
Det är i detta sammanhang fullständigt obegripligt att regeringen föreslår en kraftig minskning av idrottsämnets timantal på yrkeslinjerna, vars elever har speciella behov av fördjupade kunskaper om ergonomi och förståelse för värdet av skadeförebyggande träning.
Den kraftiga minskning av idrottämnets timantal som drabbar eleverna i gymnasieskolan, enligt regeringens förslag, innebär på sikt ett hot mot folkhälsan. Förslaget kan därför, enligt min uppfattning, inte utgöra underlag för ett beslut om en framtida gymnasieskola. Regeringen måste i stället återkomma med ett nytt förslag till förändring av gymnasieskolan där idrottsämnets betydelse ur hälsosynpunkt beaktas vid timfördelningen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen avslår regeringens proposition om gymnasieskolan och hos regeringen begär ett nytt förslag.
Stockholm den 14 mars 1991 Karin Falkmer (m)