I rubricerad proposition föreslås bland annat att landstingskommunerna i fortsättningen skall ges företräde framför primärkommunerna, när det gäller anordnande av gymnasieutbildning på områden som omvårdnad och naturbruk. Vidare föreslås, att landstingskommunerna inte bör ha rätt att anordna utbildning på andra program än de nämnda.
Detta leder bland annat till att landsting som i dag är huvudman för utbildning utanför omvårdnad och naturbruk kan tvingas överlåta detta huvudmannaskap till en primärkommun. Ett exempel på detta är Rikspappersskolan i Markaryd. Enligt beslut i riksdagen (UbU 1971:15, rskr 1971:173) och skrivelse från regeringen (1971-07-08) har Kronobergs läns landstings gymnasieskola fått tillstånd att förlägga en tvåårig processteknisk linje till Rikspappersskolan i Markaryd.
Regeringen har också i särskilda beslut givit Kronobergs läns landsting rätt att vara huvudman för denna skola och förordnat att en särskild styrelse skall inrättas för skolan. I styrelsen skall representanter för landstinget, Markaryds kommun och Sveriges Skogsindustriförbund ingå.
Detta arrangemang har fungerat utomordentligt väl. Skolan har vuxit och omfattar nu förutom treårig processteknisk linje (försöksverksamhet) ett antal specialkurser och påbyggnadskurser inom det tekniskt- industriella området med sammanlagt 184 levplatser. Det är ingen överdrift att påstå, att skolan har fått ett mycket gott anseende hos såväl elever och föräldrar som hos skogsindustrierna i hela landet.
Mot denna bakgrund vore det ytterligt beklagligt om Rikspappersskolan som en följd av förslagen i propositionen skulle tvingas ändra sitt huvudmannaskap och sammansättningen av sin styrelse. Vi föreslår därför, att riksdagen beslutar göra ett tillägg till skollagens 5 kap., 6 § av innebörd att landstingskommunala skolor som i dag bedriver undervisning som inte kan hänföras till naturbruk eller omvårdnad får fortsätta att bedriva sådan undervisning. Det torde ankomma på vederbörande utskott att utarbeta erforderlig lagtext.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen beslutar om ändrad lydelse av 5 kap. 6 § skollagen i enlighet med vad som anförts i motionen.
Stockholm den 14 mars 1991 Lars Hedfors (s) Kjell Nilsson (s) Ulla Johansson (s)