Regeringen behandlar i proposition 1990/91:85 ''Växa med kunskaper -- om gymnasieskolan och vuxenutbildningen'' bl.a. distansundervisningen. Inriktningen är att distansundervisningen är viktig och att den behöver utvecklas i Sverige.
Den förordade distansutbildningen skall enligt propositionen ha sin bas i den kommunala vuxenutbildningen. Samtidigt förordas en större och samlad satsning på metoderna i den framtida distansutbildningen. Här betonas statens ansvar och behovet av att tillskapa ett distansinstitut som förläggs till Härnösand.
Det råder bred överensstämmelse om att distansundervisningen behöver utvecklas i Sverige. Propositionen säger detsamma, vilket vi tycker är positivt. Målinriktningen är viktig.
Den kommande satsningen på distansundervisningen kan hämta sin bas i ett ökat behov och intresse hos befolkningen. Vidare ökar intresset hos småföretag, organisationer och myndigheter. Detta behov kan belysas genom den mångfald i undervisningen som byggts upp vid SSVH i Härnösand. Följande utbildning bedrivs: småföretagarutbildningspråkutbildningar för bl.a. biståndsarbetare i frivilligorganisationerutbildning för vuxna hörselhandikappadeteckenspråksundervisning för hörande (för sin tjänsteutövning)
Tillsammans med televerket utvecklar SSVH projekt för multimediateknik
I propositionen sägs att om kommande utredning bedömer att det finns behov av ett institut skall det förläggas till Härnösand. Eftersom pengar samtidigt avsätts för institutet är det enligt vår mening angeläget att riksdagen här klarare uttrycker behovet av ett nytt distansinstitut och att det i enlighet med propositionen förläggs till Härnösand.
I propositionen sägs också att de statliga skolorna i Härnösand och Norrköping skall läggas ned med början den 1 juli 1991.
Det är viktigt att skapa klarhet om hur det ska bli med distansundervisningen och dess koppling till det föreslagna institutet. Nedläggning av distansundervisningen skulle leda till förlust i kompetens och verksamhet om nuvarande distansundervisning upphör utan kännedom om den framtida verksamheten vid skolan i Härnösand.
Vi förordar att distansundervisningen blir kvar i Härnösand och att den kommande utredningen får utreda dels innehållet i det föreslagna distansinstitutet, dels omfattningen av distansundervisningen då institutets verksamhet etableras.
Med denna beslutsordning kan elevernas undervisning tryggas, kompetensen på skolan behållas och de bästa förutsättningar skapas för kommande institut och undervisning vid SSVH i Härnösand.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om distansinstitut och distansundervisning vid SSVH i Härnösand.
Stockholm den 14 mars 1991 Bo Holmberg (s) Rune Jonsson (s) Bo Forslund (s) Martin Segerstedt (s) Sven Lundberg (s) Britta Sundin (s)