Den nya gymnasieskolan skall enligt regeringens förslag byggas på tre hörnstenar, utförligt redovisade i propostionens inledning och sammanfattade på s.
99. Elevernas verksamhet ska präglas av miljöfrågorna : ''befolkningsexplosion, förslösning av naturresurser, skador i ekosystemen''inflytande och ansvarinternationalisering: ''Förståelsen för andra kulturer behöver öka. Kunskapen om den egna kulturen skall befästas.''
Utgångspunkterna är väl valda som grund för utvecklingen av den framtida gymnasieskolan. De representerar värden som har stark förankring i dagens ungdomsgeneration och kan på ett betydelsefullt sätt medverka till att förbättra samhället inför framtiden. Det finns således all anledning att ge de goda intentionerna bästa tänkbara förutsättningar till förverkligande. I det avseendet lider propositionen emellertid av anmärkningsvärda brister.
Till dessa brister hör den fullständiga negligeringen av ämnet geografi. Ämnet har under en period saknats på gymnasiets schema. Det bör nu åter föras in och beredas plats bland föreslagna kärnämnen med förslagsvis 40 timmar.
Det är högst märkligt att geografiämnet inte på något sätt uppmärksammas eller ens nämns någonstans i propositionen. Ämnet är etablerat sedan gammalt och knappast obekant. Det har en etablerad lärarkår och en organisation för lärarutbildning, som utgör en både lämplig och tillgänglig resursbas för uppbyggnad av den gymnasieskola som propositionen föreslår.
Särskilt anmärkningsvärt är att utbildningsministern så totalt kunnat undgå att lägga märke till geografiämnets innehåll. Inte mindre än två av de tre hörnstenarna för hela propositionen har alltid stått i fokus för ämnet: människan och hennes sätt att utnyttja jordens resurser -- med åtföljande miljöpåverkan -- samt det internationella perspektivet. Till den tredje utgångspunkten har ämnet bidragit genom sitt arbetssätt.
Det som gör geografi så unikt och omistligt med särskild tanke på miljövårdsfrågorna är att ämnet i sig förenar de natur- och samhällsvetenskapliga synsätten på naturresursoch miljöproblemen.
1960-talets gymnasiereform tog på ett olyckligt sätt bort geografi från schemat. Ämnets integrerade innehåll skars i två bitar och portionerades ut på samhällskunskap respektive naturkunskap. Något ämne som kunnat fylla ut tomrummet i gränssnittet mellan de båda har därefter inte funnits. Det blev t.o.m. så illa att naturkunskap inte förekom på naturvetenskaplig linje. Där bjöds eleverna inte ens möjligheten att läsa om vare sig berg, jord, markytans former, vindar, nederbörd eller vattnets cirkulation -- annat än som renodlat kemiska eller fysikaliska företeelser.
Lärare tvingades utbilda sig antingen i naturvetenskapliga ämnen eller samhällsvetenskapliga. Elever på alla linjer tvingades studera sin omvärld i samma tvådelade antingen-eller-perspektiv. Vådorna av en sådan enögdhet uppenbarar sig nu bl.a. i synen på dagens miljöfrågor.
Gymnasieeleverna bör i skolan få möta lärare som kan förmedla en överbryggande kunskap från såväl naturvetenskapliga som samhällsvetenskapliga discipliner, lärare som kan förmedla idéer och synsätt från dem båda. En formulerad delning av omvärlden i två halvor leder till en enfald som föga gynnar samhällets utveckling.
Risken är överhängande att den integration mellan olika synsätt och ämnen (s 159) som propositionen efterlyser i praktiken får svårt att komma till stånd eller kanske rent av helt uteblir. Skolans organisatoriska uppbyggnad och funktion, lärarnas ämnesdelade utbildning, läromedlens därtill anpassade och splittrade stoff m.m. talar också för det. Under alla omständigheter framstår ett integrerat tvärvetenskapligt och sektorsövergripande geografiämne som ett verksamt redskap för att förverkliga propositionens mål.
Geografiämnets kärna framgår av de tvåläroplaner som gällde på grundskolan och i gymnasiet under första hälften av 1960-talet. Man ska observera att detta var innan ett allmänt miljömedvetande vaknat i samhället och någon naturvårdslag och miljöskyddslag existerade. Delar av läroplanerna kan i sammanhanget förtjäna att citeras.
1. Läroplanen för Grundskolan 1962 (s. 263):
Ledmotivet för studierna (i geografi) bör vara att påvisa hur människorna utformar sina levnadsförhållanden under skiftande betingelser samt utnyttjar och utvecklar jordens resurser för ekonomiska, sociala och kulturella behov. Undervisningen skall bedrivas så, att den bidrar till att skapa en på faktisk kunskap grundad förståelse för andra folk, underlättar kontakten med dem och åskådliggör hur det praktiska samarbetet mellan olika länder fungerar.
Kan den första och tredje utgångspunkten för den nu aktuella propositionen uttryckas bättre än i detta trettio år gamla citat?
2. Kursplaner och metodiska anvisningar för gymnasiet 1964 (s. 111 f):
Kursen inleds lämpligen med en sammanfattande översikt av jordens befolkningsförhållanden ... Mänsklighetens aktuella försörjningsproblem uppmärksammas ... Huvuddelen av kursen utgörs av den ekonomiska geografin, som dock alltid skall erhålla fast anknytning till den tidigare genomgångna fysiska geografin ... lära lärjungarna näringslivets sammanhang såväl med de naturgeografiska förhållandena .. som med allmänna ekonomiska företeelser ... och näringsgrenarnas inbördes beroende av varandra ... Vid genomgången av det moderna världshushållet behandlas först energitillgångar ... Därefter kan stoffet grupperas med betonande av sammanhanget råvaruproduktion-förädling-konsumtion ... Självförsörjningsmöjligheterna för olika områden vid ''avstängning'' (av ett lands utrikeshandel) beaktas ...
Även här kunde dagens utbildningsminister ha hämtat viktiga delar av innehållet till sin proposition.
Mot bakgrund av vunna erfarenheter förefaller beslutet att avskaffa geografi på gymnasiet i mitten av l960-talet upprörande kortsynt. Idag syns det närmast som en självklarhet, just med de utgångspunkter propositionen lägger fast, att ämnet återinförs som ett kärnämne.
Redan gymnasieutredningen, SOU 1981:96, föreslog att geografi skulle återinföras på gymnasiet. Utredningen framhöll (s 189): ''Det viktigaste skälet till att geografin nu föreslås återkomma som självständigt ämne är dess utveckling på senare tid, som ger ämnet en central roll för att belysa de för framtiden så viktiga frågorna om människan på jorden, hennes livsvillkor, överlevnadsproblemen, resurs- och miljöfrågorna.''
Kungl. Vetenskapsakademien yttrade sig om geografi i SÖ:s förslag till nytt gymnasieum på följande sätt: ''Avskaffandet av ämnet geografi inom gymnasieskolan måste betecknas som ett av de olyckligaste besluten under reformperioden och det har fått allvarliga konsekvenser för svensk geovetenskaplig forskning liksom för medborgarnas omvärldsorientering.''
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om geografi som kärnämne om 40 timmar i gymnasieskolan.
Stockholm den 14 mars l991 Karl-Göran Biörsmark (fp) Birger Hagård (m)