Intresset för humaniora var under 1980-talet i ständigt växande. Näringslivet rekryterade i ökad utsträckning humanister. Behovet av medarbetare med fördjupade insikter i andra länders språk och kulturer växte sig allt starkare med den ökande internationaliseringen av den svenska industrin. Både samhälle och företag kände också ett behov av att få en bredare belysning av konsekvenserna av den teknik som utvecklades -- en analys som kräver såväl samhällsvetenskapliga som humanistiska kunskaper.
Mot den bakgrunden har regeringen uttryckt sitt stöd för de humanistiska vetenskaperna i de två senaste forskningspropositionerna. I 1987 års forskningsproposition understryks kulturvetenskapernas betydelsefulla roll och vikten av att bevara och hålla levande det historiska perspektivet. De förslag som lades innebar betydande förstärkningar av resurserna vid de kulturvetenskapliga institutionerna. Även i 1990 års proposition framhålls vikten av humanistisk forskning. Kunskaper och insikt om den egna historien, sägs det där, bidrar också till en bättre förståelse för andra människor och deras kulturer. Humaniora ger oss redskapen att kommunicera med och förstå omvärlden och kunskaper som är av grundläggande betydelse både för bedömningen av förhållandena i vårt eget land och för kvalitén i vår kontakt med andra länder. I utvecklingen av den svenska forskningen under 1990-talet anser regeringen det angeläget att också de humanistiska vetenskaperna stärks.
De argument som regeringen i de nämnda propositionerna framför har under det senaste året vuxit sig ännu starkare. Genom utvecklingen av Sveriges kontakter med den europeiska kontinenten, och särskilt det växande samarbetet på utbildningens och forskningens områden, har kunskapen om det europeiska kulturarvet vuxit ytterligare i betydelse. Det är ingen tvekan om att latinet och grekiskan vad gäller både språk och kultur är grundläggande i detta arv. Det gäller såväl Väst- som Östeuropa.
Latinet har mycket starkt påverkat andra språk. De romanska språken är direkta avkomlingar av latinet, och en ständig ström av latinska lånord har under tidernas lopp trängt in också i de andra europeiska språken. Engelskans ordförråd, exempelvis, härstammar till 60 % från latinet. Många vardagsord i svenskan är egentligen latin eller grekiska, t.ex. centrum, summa, penna, krona, öre, drama, schema, skola. Ännu fler latinska och grekiska ord möter vi i dagstidningar och facktexter. Vetenskapliga termer nyskapas ständigt på latinskt och grekiskt ordmaterial. Vitamin, dataterminal, astronaut, digitalur är exempel på sådana lånord. Ord, som tidigare förefallit främmande och svårbegripliga, kommer med kunskaper i latin eller grekiska i en ny dager och man kan sätta in dem i ett vidare sammanhang.
Kunskaper i de klassiska språken är också en av nycklarna till den gemensamma europeiska historien. Det finns idag en stor önskan, inte minst bland unga människor, att få ta del av ett historiskt arv. Den som följer med i den nya svenska litteraturen kan t.ex. notera hur klassiska myter och texter har fått en renässans.
Mot bakgrund av de uttalanden som regeringen har gjort i forskningspropositionerna om värdet av humaniora i vårt samhälle, och med hänsyn till de förstärkningar av de humanistiska vetenskaperna som faktiskt har skett under de senaste åren, ter det sig mycket egendomligt att regeringen med förslagen i 1991 års gymnasieproposition undergräver denna förstärkning genom en allvarlig försvagning av den humanistiska grunden i gymnasieskolans undervisning.
I propositionen kallas de förutvarande gymnasielinjerna för program. Samhällsvetenskapsprogrammet -- och då i detta sammanhang dess humanistiska gren -- och Naturvetenskapsprogrammet är i regeringens förslag inte likvärdiga till sin omfattning. Samhällsvetenskapsprogrammets sammanlagda garanterade undervisningstid är 1650 timmar, medan samma tid för Naturvetenskapsprogrammet är 1750. En skillnad i omfattning mellan dessa program skulle vara motiverad om Naturvetenskapsprogrammet innehöll tid för praktik i skolverkstad. Sådan verksamhet har emellertid lyfts ur Naturvetenskapsprogrammet.
Mot den bakgrunden finns det anledning att söka finna vägar för att låta de båda programmen närma sig varandra i omfattning. Den humanistiska grenens specialisering språk, såväl moderna som klassiska, behöver få ett ökat utrymme genom en utökning av grenens garantitid med 50--100 timmar eller någon annan form av åtgärd. Varför skall inte företrädare för humaniora få den tid som behövs för att utveckla en första början till specialistkompetens? Undervisningen i språk är mycket billig jämfört med undervisning i naturvetenskapliga, tekniska och yrkesinriktade ämnen, och de olika kurserna i språk anordnas ändå inom skolans organisation. Grekiska kan studeras på humanistisk gren inom ramen för i första hand det som kallas Humaniorafördjupning.
Det finns anledning att slå vakt om att det i det svenska samhället även framdeles finns de som har kunskaper i latin och grekiska. Det är ett nationellt intresse. Riksdagen bör därför uttala att som hittills grupp om minst fem elever bör vara riktmärke för start av undervisning i dessa ämnen.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utrymmet för språk inom samhällsvetenskapsprogrammets humanistiska gren,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om anordnande av undervisning i latin och grekiska.
Stockholm den 14 mars 1991 Jan-Erik Wikström (fp) Bo Hammar (v) Kaj Nilsson (mp) Ingrid Sundberg (m) Karin Söder (c)