Inledning
Den svenska gymnasieskolan behöver bli bättre på flera sätt. I den internationella konkurrenssituation vi ser framför oss på 90-talet måste ambitionsnivån höjas, defintivt inte sänkas. Folkpartiet liberalerna presenterar i denna motion ett kvalitetsprogram för gymnasieskolan med bl.a. följande punkter:Bättre läromedel, upprustade ämnesinstitutioner, bättre skolbibliotek, åtgärdsprogram för att garantera eleverna de lektioner som läroplanen förutsätter, fler lektorer, återinförande av geografi på schemat etc,Större valfrihet för eleverna,Satsning på språk, bl.a. genom större tillvalsmöjligheter,Förbättring av yrkesutbildningen, bl.a. genom att flera av dem förlängs till tre år, modulindelad kursplan som medger etappavgångar, förbättring av möjligheterna till återkommande utbildning samt ett större utrymme för lärlingsutbildningar.
Regeringens nu föreliggande proposition motsvarar inte de förväntningar vi haft på en gymnasiereform. Det ter sig heller inte realistiskt att utbildningsutskottet under riksdagsbehandlingen kan rätta till de allvarliga brister som finns i förslaget.
Propositionen bör därför i de delar som avser gymnasieskolan avslås och återförvisas till regeringen med sikte på ett riksdagsbeslut om gymnasieskolan -- med annorlunda utformning och bättre förankring -- våren 1992.
Vår kritik mot propositionen gäller främst följande punkter:Den sänker kvaliteten på såväl studieförberedande som yrkesförberedande linjer genom att kommunerna åläggs att låta 40 000 ungdomar gå ett år längre i skolan utan ett resurstillskott som tillnärmelsevis motsvarar de ökade kostnaderna.Den överskattar -- med andra ord -- de rationaliseringsmöjligheter som föreligger i gymnasieskolan och bortser dessutom från de andra behov av kvalitetssatsningar som finns, vid sidan av förlängningen av yrkeslinjerna.Den innehåller inte relevant beslutsunderlag. Vi anser det nödvändigt att innan riksdagen tar ställning till strukturen i en ny gymnasieskola regeringen redovisar mer information eller förslag på följande punkter:Utvärdering av ÖGY-försöket Utformningen av gymnasieskolans läroplanBeslut om vilket betygssystem som ska tillämpasRemissynpunkter från berörda instanser, som inte har haft tillfälle att yttra sig i denna omgång, eftersom förslagen i propositionen till stor del är helt nya.Den innebär en kraftig kostnadsövervältring på kommunerna, trots att regeringen lovat ett oförändrat statsbidrag.Den medför inte den valfrihet den påstår, ty de snävare ekonomiska ramarna kan i praktiken stoppa många grupper i tillvalsämnen.Den ger inga bra alternativ för de 15-åringar som föredrar att välja en kortare utbildning. Utslagningen från gymnasieskolan kommer sannolikt att öka. Elever som inte vill eller orkar fullfölja en treårig utbildning riskerar att få en stämpel som misslyckade på sig. Vi kan inte förstå varför en frivillig skolform, där valfriheten betonas, inte också skall kunna innehålla regelrätta linjer som är kortare än sex terminer.Den hotar det existerande systemet med lärlingsutbildning, som för många visat sig vara en mycket bra utbildningsform.Den innebär en nedläggning av Statens skolor för vuxna i Norrköping och Härnösand, trots att behovet av dessa skolor skall utredas -- det naturliga måste vara att avvakta utredningen innan ett nedläggningsbeslut fattas.
1. Gymnasieskolans och vuxenutbildningens roll
I en rad analyser av Sveriges konkurrenskraft nu och i framtiden framhålls kunskapens betydelse. Vår relativt höga och jämna utbildningsstandard har varit en fördel för Sverige. Inför framtiden är läget sannolikt annorlunda. Flera av våra viktigaste konkurrentländer satsar kraftigt på utbildning. Det är en naturlig slutsats att också vi bör söka höja kvaliteten i vårt eget utbildningsväsende. Det kräver åtgärder i alla delar av systemet, från förskola till högskola.
Men inte minst företrädare för våra universitet och högskolor brukar framhålla betydelsen av insatser på gymnasienivån. De framhåller att goda förkunskaper, liksom naturligtvis viss vana av studier som ställer större krav än grundskolan, är en förutsättning för framgångsrika högskolestudier. Från många håll i arbetslivet, inte minst industrin, har också länge hörts krav på förbättringar av gymnasiets yrkeslinjer.
Ett paradoxalt inslag i reformförslaget är att yrkeslinjerna, trots förlängningen, blir mindre yrkesspecifika. Det beror på att antalet linjer minskar, även om man tar hänsyn till programmens grendelningar. Utbildningarna blir med andra ord mer allmänna. Detta är i sin tur en del av reformens finansiering, då det gör att en del små undervisningsgrupper kan undvikas. De flesta remissinstanser som yttrat sig över ÖGY-utredningen och SÖ:s gymnasieförslag har varit beredda att godta en utveckling i denna riktning. Det är också vi. Men vi är inte beredda att binda oss för exakt den lösning som regeringen stannat för. Det har förekommit kritik mot en del av förslagen -- t.ex. slopandet av konsumtionslinjen -- och det hade varit önskvärt om olika branschorgan liksom andra berörda haft längre tid på sig att analysera det slutliga förslaget. Det uppskjutande av beslutet vi förordar ger sådana möjligheter. Vilken slutlig avvägning man gör mellan yrkesspecifik och allmän utbildning på yrkeslinjerna påverkar också reformens kostnad.
I Sverige fortsätter nästan alla ungdomar på gymnasieskolan direkt efter grundskolan. Det är en stor framgång för en frivillig skolform.
I propositionen föreslår regeringen, att den reformerade gymnasieskolan skall erbjuda plats åt alla ungdomar mellan 16 och 20 års ålder. Vi anser att det är en riktig ambition. Vi har under åtskilliga år motionerat om, och flera gånger också fått igenom, en vidgad dimensionering av gymnasieskolan. Det är mycket olyckligt om ungdomar som vill läsa på gymnasieskola avvisas, och i största möjliga utsträckning bör systemet vara så flexibelt att det kan anpassas till elevernas skiftande utbildningsönskemål. Det går naturligtvis aldrig att garantera att alla kan få läsa exakt på de linjer eller program de önskar men ambitionen måste vara att nästan alla skall få sina förstahandsval tillgodosedda. Det underlättas självfallet i ett system med färre och bredare linjer.
Om gymnasieskolan skall ha denna roll måste dess studievägar motsvara förväntningar och behov hos både studerande och avnämare. Branschföreträdare önskar i gymnasieskolan finna sådan utbildning, som förbereder för yrkesverksamhet och fortsatt yrkesutbildning.
Regeringen föreslår också att alla studievägar i gymnasieskolan skall ge allmän behörighet för högskolestudier. I en viss mening ansluter sig regeringen därmed till en åsikt som vi har förfäktat i många år, nämligen att treårig gymnasieskola skall vara ett krav för allmän behörighet till de flesta högskolelinjer. Men eftersom vi inte anser att alla utbildningsvägar i gymnasieskolan måste vara treåriga anser vi heller inte att det är något stort problem att alla inte blir behöriga att läsa på högskola. Vår inställning kan sammanfattas i följande punkter:Eleverna skall ha valfrihet.De skall erbjudas både två- och treåriga linjer, i undantagsfall också utbildningar av annan längd.Ur samhällets synvinkel är det önskvärt att en stor andel väljer treåriga utbildningar. Det är vår bedömning -- bl.a. med ledning av det vi vet om ÖGY-försöket -- att fler och fler under 90-talet kommer att välja treåriga utbildningar.Utbyggnaden av de treåriga linjerna skall ske i sådan takt att efterfrågan i allt väsentligt kan tillgodoses.För den som valt en utbildning som visar sig för lång skall det finnas etappavgångar som gör att tiden på gymnasiet inte behöver uppfattas som ett misslyckande.Alla skall ha rätt att komplettera sin utbildning, antingen i gymnasieskolan eller, om personen fyllt 20 år, på komvux.
Regeringen aviserar att man har för avsikt att uppdra till UHÄ att se över dagens regler för allmän och särskild behörighet för högskolestudier. Eftersom vi begär att regeringen skall återkomma till riksdagen med ett nytt förslag beträffande den framtida gymnasieskolan bör det, om det yrkandet vinner riksdagens bifall, vara möjligt att i ett nytt förslag också inkludera en redovisning av UHÄ:s förslag om behörighetsregler för högskolestudier.
När det gäller regeringens förslag på vuxenutbildningsområdet instämmer vi i allt väsentligt i dem.
En av vuxenutbildningens viktigaste syften är att överbrygga och utjämna utbildningsklyftor genom att erbjuda utbildning motsvarande den som ges i grundskola och gymnasieskola. Den kompetensinriktade vuxenutbildningen skall också ge möjligheter för nya studiesatsningar av dem, som i vuxen ålder vill komplettera sin ungdomsutbildning. Vi delar regeringens åsikter när det gäller mer av samverkan gymnasieskola--komvux i kombination med en tydligare ansvarsfördelning dem emellan samt när det gäller komvux huvuduppgifter.
2. Ett kvalitetsprogram för gymnasieskolan
Avregleringen av skolan ger, inte minst, gymnasieskolorna stora möjligheter att utveckla sin verksamhet. De närmaste åren kommer säkert att ge exempel på spännande pedagogisk och verksamhetsmässig förnyelse. Risken är att innehållet i regeringens proposition -- med förslaget att rymma en ny, omfattande verksamhet i gymnasieskolan utan finansiering -- kommer att minska förutsättningarna för och dämpa entusiasmen inför det förändringsarbetet.
Vi delar följaktligen regeringens uppfattning att det nya statsbidragssystemet skapar förutsättningar för nya lösningar, som ibland också kan frigöra resurser. Vi är dock inte lika optimistiska om volymen på de resurserna. Rationaliseringar som sänker kvaliteten bör självfallet inte genomföras.
I vårt kvalitetsprogram för gymnasieskolan ingår en förlängning av flera tvååriga yrkeslinjer. Men det är inte det enda inslaget.
Kvalitetsinsatser i undervisningen
Läromedelsstandarden behöver förbättras. Aktuell statistik tyder på att läromedelsinköpen återigen minskat, efter en viss uppgång för några år sedan, då problemet var kraftigt uppmärksammat. Det är mycket viktigt att eleverna får aktuella läroböcker, helst som gåva. Bra skolbibliotek är viktiga.
Ämnesinstitutionerna förfaller på många gymnasieskolor till följd av det olyckliga beslutet att avskaffa de särskilda tjänstetilläggen för institutionsföreståndare. Det är mycket viktigt att ämnesinstitutionerna bibehålles och håller en hög kvalitet.
Elever går idag alltför ofta miste om lektioner. De får alltså inte det antal lektioner som förutsätts i läroplanen. Problemets storlek varierar avsevärt mellan olika skolor, vilket visar att det är möjligt att åtgärda. Ett system med fasta vikarier minskar antalet lektioner som faller bort på grund av sjukdom hos läraren. Praxis när det gäller ledighet för elever behöver ses över på många håll. Vissa aktiviteter som syo, studiebesök, politisk information m m bör planeras så att de stör den ordinarie verksamheten så litet som möjligt.
Undervisningens forskningsanknytning är viktig. Det är ett allvarligt problem att så många lektorat i gymnasiet är obesatta. Staten och kommunerna har ett gemensamt ansvar att lösa det.
Ämnet geografi bör återinföras på skolschemat. Regeringen har i detta förslag och i den nyligen framlagda miljöpropositionen poängterat behovet av att gymnasiet skall erbjuda eleverna en bra undervisning i miljökunskap. Vi menar att en förutsättning för detta är att ämnet geografi återkommer inom gymnasieskolan. Geografi förenar universitetsämnena natur- och kulturgeografi och har ambitionen att utreda samspelet mellan natur och samhälle och bör alltså införas på timplanen i de program där det ter sig mest naturligt. Den frågan bör, liksom flera andra vi tar upp, beröras i den översyn som möjliggörs om vårt förslag om återförvisning av propositionen till regeringen vinner bifall.
Större valfrihet för eleverna
Den nuvarande gymnasieskolan har kritiserats för att den i för liten grad ger eleverna möjlighet att själva välja ämnen. Föreliggande proposition har presenterats som om den ger en stor valfrihet. En närmare analys ger anledning att sätta frågetecken för den beskrivningen. Möjligheterna till det propositionen kallar individuella tillval är inte särskilt stor i de flesta program. Till det kommer att ett sätt att spara pengar, som nämns i propositionen, är att grupper under ett visst minimiantal inte får starta. Detta kommer att leda till att många som väljer ett tillvalsämne får beskedet att kursen inte kan arrangeras, på grund av att för få har valt den.
Satsning på språk
Folkpartiet liberalerna har i en partimotion till innevarande riksmöte framfört en rad förslag på hur språkens ställning kan stärkas. Flera av dem berör gymnasieskolan. I likhet med bl.a. LMS, Riksföreningen för Lärare i moderna språk, anser vi att propositionen inte innebär en förstärkning av språkens ställning. Antalet undervisningstimmar i B- och C-språk minskar, vilket vi anser felaktigt. Dessutom vore det värdefullt om den nya gymnasieskolan gav ökade möjligheter för eleverna att läsa flera olika främmande språk än i dag.
Förbättrad yrkesutbildning
De erfarenheter som hittills kommit fram från det s.k. ÖGY-försöket är över lag goda, även om kostnaderna förefaller bli väsentligt högre än vad som ursprungligen kalkylerades. Det är, bl.a. av de konkurrensskäl som vi tidigare anfört som skäl för utbildningssatsningar, viktigt att yrkesutbildningen i Sverige förbättras. I många andra länder är huvuddelen av yrkesutbildningen treårig. Också i Sverige bör flera yrkeslinjer förlängas så snart som möjligt.
Det är viktigt att de yrkesförberedande linjerna är så utformade att de verkligen lockar ungdomar med intresse åt den yrkesinriktningen. En stor brist med det föreliggande förslaget är att det inledande året på alla yrkesprogram är ogrenat och därmed sannolikt kommer att domineras av allmänna ämnen. Risken är stor att många praktiskt lagda ungdomar, särskilt om de är lite skoltrötta efter nio år i grundskolan, är obenägna att ge sig in på en treårig utbildning. Den tveksamheten förstärks säkert om det första året i mycket liten grad ger dem möjlighet att syssla med just deras specialintresse, utan mest ter sig som en fortsättning på grundskolan.
Vi vill, som tidigare berörts, förorda att yrkeslinjerna utformas ungefär efter den modell som ÖGY-utredningen var inne på, alltså med moduler och etappavgångar.
Skolstart vid sex års ålder och tioårig grundskola
En viktig kvalitetsfråga för gymnasieskolan är elevernas förkunskaper. Enligt vår uppfattning bör grundskolan i samband med ett beslut om skolstart vid sex års ålder göras tioårig. Vi förespråkar alltså ett beslut om skolplikt från sex års ålder. En sådan skolpliktsålder kan emellertid införas först om några år, då grundskolan fått möjligheter att ta emot en hel årskull på ett bra sätt. Det kommer att innebära att 15--16-åringarna någon gång i början på 2000-talet kommer att ha en mera gedigen grundutbildning än dagens ungdomar i samma ålder. Hade socialdemokraterna givit upp sitt motstånd mot skolstart vid sex års ålder tidigare och dessutom accepterat förslaget om tioårig skolplikt hade vi stått i ett bättre läge idag. Då hade behovet av allmänna ämnen i yrkesutbildningen varit mindre än det är idag. Vi förnekar inte att det i dagens läge bör finnas ett icke obetydligt inslag av allmänna ämnen, som matematik, engelska och svenska, på yrkeslinjerna, men vi vill bestämt varna för det uttunnade förstaår som propositionen föreslår.
När sexårsstarten blivit det vanliga och ett eventuellt beslut om förlängning av skolplikten har fattats, finns givetvis anledning att på nytt analysera utformningen av de gymnasiala utbildningarna.
Bättre studievägledning
En skola med större valfrihet för eleven kräver en väl fungerande studieorientering för att eleven skall kunna göra så välgrundade val som möjligt. Även om valmöjigheterna successivt bör öka under terminerna på gymnasiet bör man redan vid det första valtillfället, i nian, få en både korrekt och lockande presentation av vad möjliga tillvalsämnen innehåller.
3. Finansiering av fp:s kvalitetsprogram
Finansieringen av detta program är av flera skäl svår att nu överblicka.
För det första vet vi inte hur stor andel av kullarna i gymnasieåldern som kommer att vilja läsa treåriga yrkeslinjer om det finns bra alternativ.
För det andra är det med tillgängligt beslutsunderlag svårt att bedöma hur stor del av den rationalisering regeringen förutsätter, som kan komma till stånd utan negativa effekter på kvaliteten.
För det tredje är vi för vår del inte redo för ett slutligt ställningstagande till antalet linjer (program) och grenar. Beslutet i den frågan påverkar som nämnts kostnaden.
För det fjärde har vi ännu knappast någon erfarenhet av hur kommunerna kommer att behandla skolan i sina budgetprioriteringar när de har det fulla driftansvaret för skolan.
För det femte, slutligen, finns det tecken som tyder på att företagens intresse av en förbättrad yrkesutbildning är så stort att dessa skulle kunna acceptera en större andel av finansieringen än vad som ligger i den nu aktuella propositionen.
Vår grundsyn är att det kvalitetsprogram som vi här presenterat, inklusive förbättringen av yrkesutbildningen, har en sådan betydelse för Sveriges konkurrenskraft att dess genomförande måste ha mycket hög prioritet under 90- talet. Det kan också komma att kräva att ytterligare statliga resurser tillförs. Om, och i så fall i vilken utsträckning, detta blir nödvändigt kan svårligen bedömas nu. För folkpartiet liberalernas del är vi alltså i så fall beredda att inom ramen för en anvarsfull finanspolitik avsätta sådana resurser.
4. Propositionens förslag dåligt förankrade
En relativt genomgripande reformering av gymnasieskolan är alltså behövlig. Även om en mängd delreformer utvecklat gymnasieskolan har den i huvudsak varit oförändrad sedan 1970. Det är alltså dags för en förnyelse av vissa av de statliga riktlinjerna.
Propositionen är enligt skolministern resultatet av ett 16- årigt utrednings- och reformarbete inom gymnasieskolans ram. Trots detta påstående har propositionen snarare mötts med förvåning och bestörtning än med igenkännande bland dem, som följer gymnasieskolans verksamhet. Stora delar av propositionens förslag saknar förespråkare bland sakkunniga i svenskt utbildningsväsende.
Om regeringen önskar genomdriva en total förändring av gymnasieskolan utan att de grupper, som skall genomföra förändringen, känner sig informerade och delaktiga, kan resultatet knappast bli gott. Tyvärr tycks det vara läget för den nu framlagda gymnasiereformen.
5. Propositionens finansieringsförslag
Den nya gymnasieskolan, som beräknas kosta 1,8 miljarder kronor i tillkommande statliga och kommunala kostnader, föreslås finansieras gemensamt av stat, kommuner och arbetsliv. Verkligheten är enligt vår uppfattning att reformen är väsentligt underfinansierad.
De kommunala kostnaderna kommer att bli betydande. Dessa består dels av den del av gymnasieskolans finansiering som kommunen hittills stått för, knappt hälften, och dels av kostnader som staten genom beslutet övervältrar på kommunerna, bl.a. kommer på sikt det särskilda statliga bidraget till gymnasieskolans investeringar att försvinna. Kommunernas ''traditionella'' del av gymnasieskolans finansiering (lokaler, skolmåltider, skolskjutsar, läromedel) beräknas till 400 milj.kr. för de nya årselevplatserna.
Det är notabelt att regeringen väljer att redovisa reformens finansiering ett år -- 1997/98 -- då kullarna är ovanligt små. Strax efter det året börjar kullarna öka igen och kostnaden blir följaktligen betydligt högre.
Vi delar uppfattningen att alla offentliga verksamheter måste underkastas rationaliseringskrav. Som vi nämnt menar vi att skolans avregleringar just nu ger särskilda möjligheter att finna möjligheter att effektivisera verksamheten.
Däremot menar vi att regeringen överskattar den rationaliseringspotential det är realistiskt att räkna med. Faktum är att de 100 milj.kr. som regeringen kan spara genom bantad statlig skolbyråkrati är de enda s.k. ''friska pengar'' som tillförs reformen, om man i detta sammanhang undantar finansiering av den arbetsplatsförlagda utbildningen.
Att det är finansiering ''inom ramen'' det handlar om erkänner skolminister Göran Persson när han i en artikel skriver: ''Det är således en bättre användning av våra skattemedel som ger oss möjlighet att bygga ut och förstärka den gymnasiala utbildningen i landet.'' (SvD 4/3)
40 000 gymnasieelever kostar, även om man tar hänsyn till att de är vissa veckor på arbetsplatser, i storleksordningen en miljard kronor per år.
Vi har kommit till vår slutsats -- att reformen i skolministerns tappning kommer att leda till oacceptabla kvalitetssänkningar -- genom att försöka bedöma konsekvenserna av de sparförslag som kan utläsas ur propositionen. De är bland andra:Färre lektioner med lärareStörre klasserNej till små grupper, t.ex. i tillvalsämnen (därmed faller mycket av det vackra, som statsrådet skriver om större valfrihet)Ingen eller kraftigt inskränkt lärarmedverkan vid studieresor, prov etc.
Det säger sig självt att dessa åtgärder åtminstone delvis innebär kvalitetssänkningar.
Skolministern är en mästare i att klä sina besparingsförslag i förledande ord. I avsnittet om reformens finansiering talas det först om ''statens bidrag''. Det visar sig (förutom de nämnda miljonerna som blir över när SÖ läggs ned) bestå i ''en timplanekonstruktion som leder till minskade anspråk på kommunerna''. I klartext innebär det alltså att staten sänker elevernas rätt till lärarledd undervisning och därför drar ner statsbidraget med 330 milj.kr.
Sedan talas om ''det kommunala bidraget''. Det ska bestå i en förbättrad produktivitet i skolan. Och slutresultatet blir detsamma som på den första punkten, nämligen att statsbidraget kan minska, här med 617 milj.kr.
För att understryka hur lätt det bör vara att spara 617 milj.kr., påpekar skolministern att det bara är 2 % av det totala statsbidraget till skolan. För att komma till den låga andelen räknar han alltså in också statsbidraget till grundskola och komvux. Men regeringen har ju lovat att klasserna i grundskolan ska bli mindre, inte större. Inte ska väl grundskolan -- med dess dåliga läromedel och lokalproblem -- behöva bidra till gymnasieskolans utbyggnad? Regeringen har ju för övrigt redan lagt beslag på en procent av skolanslaget genom hemspråksbesparingen och dessutom krävt att kommunerna ska ta emot de sexåringar som vill börja skolan. Det är fullständigt orealistiskt att tro att grundskolan de närmaste åren med bibehållen kvalitet kan klara ett större sparbeting än så.
Sannolikt har utbildningsdepartementet under arbets gång fått snävare ekonomiska ramar för reformen, men ändå beslutat fullfölja förlängningen av yrkeslinjerna. Men att till nästan varje pris sätta en förlängning av samtliga yrkeslinjer framför en bibehållen eller höjd kvalitet i det hittillsvarande utbudet -- det teoretiska såväl som det praktiska -- är en minst sagt tveksam prioritering. Kan vi inte hitta nya resurser att satsa -- utöver de som realistiskt kan frigöras inom systemet, bl.a. genom att antalet linjer minskar -- är det en klokare reformstrategi att börja med att bygga ut de yrkeslinjer där behovet av mer tid är störst (eller att ytterligare utvidga det pågående s.k. ÖGY-försöket) och samtidigt lägga ner stor omsorg på kvaliteten på de utbildningar som redan finns.
6. De nationella programmen
Alla program i den nya gymnasieskolan skall enligt propositionen ha en gemensam kärna av angivna nio ämnen, som tillsammans utgör 30--42 % av den garanterade minsta lärar/handledarledda undervisningen. De ämnena skall utgöra grund för den allmänna behörighet för högskolestudier, som genomgången gymnasieutbildning föreslås ge. Denna ämneskärna är huvudorsaken till att de yrkesinriktade programmen föreslås bli treåriga.
Regeringens ambition att göra gymnasieskolans program så likvärdiga som möjligt har knappast någon förankring hos de studerande. De som väljer en yrkesinriktad linje har också i många fall medvetet valt bort den ämneskärna, som regeringen nu vill tvinga på alla gymnasister.
Vi anser att alternativ till regeringens uppläggning bör prövas.
Ett är att bibehålla ÖGY-modellen med fyra ämnen i kärnan. I höst vet vi hur elever och lärare som genomfört en treårig ÖGY-utbildning uppfattar den, vilken andel som går vidare till högskola, hur ÖGY-eleverna har klarat högskoleprovet etc.
Ett annat alternativ är att större delen av den teoretiska ämneskärnan erbjuds eleverna på de yrkesinriktade programmen som ett frivilligt tillval under ett avslutande tredje år. Ett sådant avslutningsår kan också innehålla yrkesmässig fördjupning, som motiverar det extra året även från relativt snäv yrkesutbildningssynpunkt.
Om kärnan skall vara så stor som statsrådet föreslår delar vi uppfattningen att ämnet Idrott och hälsa bör ingå i den. Det är positivt att ryktet om ämnets slopande inte talade sant eller att statsrådet tagit intryck av den starka opinion som kommit till uttryck. Idrottsämnet har stor betydelse för befolkningens hälsa och livskvalitet. Om gymnasieskolan kan medverka till goda kost- och motionsvanor hos befolkningen är det sannolikt positivt för produktiviteten i både skola och förvärvsarbete. Samtidigt kommer förslitningsskador och sjukvårdskostnader att minska.
Vi vill här också ta upp frågan om religionsämnets ställning i gymnasieskolan.
Ämnet religionskunskap har i regeringens förslag en mycket liten plats i gymnasieskolan. Det förekommer endast i två program och där med en liten garanterad timtid. Vi har i vår partimotion om skola från allmänna motionstiden uttryckt oro för religionsämnets ställning. Vi befarar att de kvalitetsbrister som kommit fram i utvärderingen av grundskolan också gäller den religionsundervisning som förekommer i gymnasieskolan. Den särskilda kvalitetssatsning vi uttalat oss för där, bl.a. för att säkra tillgången på behöriga lärare, bör avse också gymnasieskolan. Sverige blir mer och mer ett mångkulturellt samhälle. Svenska ungdomar har behov av kunskap, såväl om kristendomen, som är en viktig del av kulturarvet för alla svenskar oavsett vilken livsåskådning man bekänner sig till, som andra religioner. Religionsämnet är också viktigt därför att man inom dess ram har särskilt goda möjligheter att föra diskussioner kring etiska frågor.
Vi tror att religionskunskapen på ett naturligt sätt skulle gå att föra in i flera gymnasielinjer. Särskilt på vårdlinjen finns ett stort behov av diskussioner kring etiska frågor. Det som här anförts om en särskild kvalitetssatsning avseende religionsämnet samt om religionsämnets införande på fler linjer, särskilt vårdlinjen, bör ges regeringen till känna.
7. Elevernas rätt till utbildning
Vi anser, att den princip, som propositionen föreslår för tillträde till gymnasieskolans utbildning, kan gälla oavsett vilken utformning gymnasieskolan kommer att få. Den, som i sin hemkommun skall erbjudas utbildning på de nationella programmen, skall enligt propositionens förslag vara behörig att söka sådan utbildning var som helst i landet.
Vi har i vad gäller den obligatoriska skolan under lång tid förordat ett eleven måste ha rätt att välja skola. Detta gäller naturligtvis också för gymnasieskolan. Självfallet måste kommunerna i största möjliga utsträckning inte bara söka tillgodse ungdomarnas linjeval utan också deras val av skola.
8. Kommunernas skyldigheter 8.1. Nationella program
Varje kommun skall enligt propositionens förslag vara skyldig att erbjuda utbildning på nationella program för samliga sina ungdomar upp till 20 års ålder, om de har slutfört sista årskursen i grundskolan eller motsvarande. Erbjudandet kan avse utbildning inom den egna kommunen eller i annan kommun/landstingskommun enligt samverkansavtal.
Vi förordade i samband med riksdagens beslut från i höstas om ansvaret för skolan att nuvarande gymnasieregioner skulle avskaffas. Vi kan nu konstatera att regeringen på denna punkt har gått oss till mötes. Man föreslår istället att kommunerna via samarbetsavtal med närbelägna kommuner skall kunna erbjuda sina ungdomar gymnasieutbildning. Något förbud mot att bygga gymnasieskolor utan samfällt godkännande av de andra kommunerna i gymnasieregionen behövs inte. Inte heller bör landstingen ha något annat försteg framför kommunerna när det gäller att anordna gymnasieutbildningar än det som ligger i deras långa erfarenhet på vissa utbildningsområden.
När detta är sagt vill vi dock starkt framhålla det värde som ligger i att gjorda investeringar utnyttjas, att anställd personal kan behållas etc. Detta talar för att kommuner som hittills sänt sina ungdomar till gymnasieskolor i andra kommuner och till landstingets skolor bör fortsätta med det. Det kommunalekonomiska läget talar starkt för att primär- och sekundärkommuner samråder om utbildningsfrågor och att inga nya utbildningar tillkommer av ''lokalpatriotiska'' skäl. Vi stöder alltså regeringens förslag på denna punkt för att vi tilltror kommunalpolitikerna förmågan att hantera dessa frågor med omdöme.
Varje gymnasieskola kan satsa på en egen profilering och därmed utgöra en välkommen resurs även för grannkommunernas gymnasieelever. Genom profilering och konkurrenskraftiga interkommunala ersättningar kan en regions gymnasieutbildning vitaliseras och elevernas möjlighet att relativt fritt välja gymnasieskola öka.
8.2 Individuella program
Propositionen föreslår, att varje kommun skall vara skyldig att erbjuda ett individuellt program till de ungdomar i kommunen som har slutat grundskolan men inte sökt eller fått plats på något nationellt program.
De ungdomar, som nu är i motsvarande situation, erbjuds viss undervisning och praktik i kommunernas s.k. uppföljning. Denna verksamhet har mycket stor betydelse för ungdomar som av olika skäl misslyckats med skolan eller med att skapa en trygg och meningsfull tillvaro.
Ett genomförande av regeringens förslag om en obligatorisk treårig studiegång för alla i den frivilliga gymnasieskolan, får troligen till följd att antalet ungdomar som avstår från gymnasieskolans nationella program ökar. De s.k. individuella programmen kommer därför med all sannolikhet att få en roll, som liknar de nuvarande två-åriga gymnasielinjernas.
I regeringens proposition 1990/91:82 Folkbildning anges, att gymnasieskolans individuella program också kan genomföras i samarbete med folkhögskola. Sådant samarbete kan få stort värde -- både av ekonomiska och studiesociala skäl.
8.3 Studie- och yrkesorientering
Studie- och yrkesorienteringen (SYO) har en synnerligen viktig roll vid elevernas val av studievägar. Det är angeläget, att kommunerna ger både grundskolan och gymnasieskolan sådana SYO-resurser, att eleverna kan känna trygghet i valsituationen.
Vi anser, att det bör finnas en ''stationär'' SYO- funktionär på varje högstadium i grundskolan och på varje gymnasieskola. Om själva SYO-insatserna inte fyller en hel tjänst, bör SYO-tjänst kombineras med lärartjänst eller annan tjänst på samma skola. SYO-funktionärens tillgänglighet i skolan är så betydelsefull, att elevernas möjlighet till kontakt även på andra tider än reguljära expeditionstider bör underlättas.
8.4 Lärlingsutbildning
Regeringen föreslår att den nuvarande gymnasiala lärlingsutbildningen i princip skall avskaffas. Istället föreslås att det inom ramen för de individella programmen skall finnas möjlighet till utbildning som påminner om lärlingsutbildningen.
Vi menar att detta är en felaktig inställning till lärlingsutbildningen. Vi anser att utrymmet för lärlingsutbildning snarare bör öka. Denna utbildning bör ses som ett komplement till regeringens stora statsning på arbetsmarknadsutbildning i företagen.
Skolöverstyrelsens utvärdering av den försöksverksamhet som tidigare bedrevs med lärlingsutbildning visar att den varit en av de mest framgångsrika metoderna att förmedla yrkesutbildning.
Genom att kringgärda inrättandet av lärlingsplatser med en mängd bestämmelser och förbehåll har regeringen redan tidigare medverkat till att antalet lärlingsplatser minskat. Detta har därefter använts som ett argument mot lärlingsutbildningen. Det aktuella förslaget innebär ett ännu hårdare angrepp på lärlingsutbildningen. Enligt vår mening visar detta stor brist på förmåga och vilja att angripa allvarliga strukturella problem som arbetslöshet bland ungdom.
På orter där elevtillgången eller strukturen på ortens näringsliv inte medger att vissa yrkesinriktade studievägar inrättas bör lärlingsutbildningen kunna vara ett alternativ till gymnasieutbildning. Statsbidrag bör utgå med 75 % första utbildningsåret, 50 % andra året och 25 % tredje året. Vidare bör gränsen för lärlingsplatser undanröjas. Anställningsformen upplevs i dag som ett av de största hindren mot att anställa lärlingar. Vi föreslår därför att möjlighet att provanställa lärlingar skall införas. Det som här anförts om lärlingsutbildning bör riksdagen ge regeringen till känna.
9. Arbetsplatsförlagd utbildning
Propositionen förutsätter att näringslivet känner stort ansvar för att delta med praktikplatser och handledare i gymnasieutbildningen.
Vi räknar med att varje bransch är angelägen om att medverka till en god rekrytering för branschen. Det är kommunens ansvar att eleverna erhåller den utbildning, som ingår i respektive program. Det är också kommunens ansvar att initiera och utveckla samarbete med det lokala näringslivet. Det är synnerligen angeläget att representanter för de arbetsplatser där elevernas praktik genomförs ges möjlighet att delta i planeringen av den arbetsplatsförlagda utbildningen. Om gymnasieskolorna tar hänsyn till näringslivets regler om säkerhet, arbetstider mm, kan samarbetet säkert fungera bra.
10. Statens skolor för vuxna
Regeringen föreslår att Statens skolor för vuxna i Norrköping och Härnösand avvecklas. Samtidigt planeras en utredning av hur dessa skolors distans- och korrespondensundervisning skall organiseras i framtiden.
Distansundervisningen som Statens skolor för vuxna har kunnat erbjuda har haft en mycket stor betydelse framför allt för glesbygden, där avstånden är stora och många har svårt att anpasssa sig till den vanliga kommunala vuxenutbildningens arbetsformer.
Vi förutsätter att distansundervisning även i framtiden kommer att kunna erbjudas inom ramen för vuxenutbildningen. Om någon av eller båda enheterna i Norrköping och Härnösand då behövs får prövas i utredningen.
I det fall utredaren kommer fram till att en av eller båda skolorna behövs bör ett huvudalternativ vara att de existerar utan statsanslag och finansieras av de kommuner vars elever utnyttjar skolan/skolorna. Eventuellt kan staten, åtminstone under en övergångstid, vara huvudman för verksamheten, men den ska alltså bedrivas i form av uppdragsutbildning.
I avvaktan på utredningens resultat anser vi att Statens skolor för vuxna bör bedrivas i samma form som idag. Anslaget till statens skolor för vuxna bör därför vara 33 milj.kr. budgetåret 1990/91.
Inom ramen för den aviserade utredningen bör också belysas hur verksamheten skall organiseras för de skolor, både i Sverige och i utlandet, som i dag driver sin undervisning genom brevkurser.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag vad gäller gymnasieskolan och hos regeringen begär förslag om en ny gymnasieskola i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen beslutar att Statens skolor för vuxna skall bedriva sin verksamhet som i dag i avvaktan på den aviserade utredningen,
3. att riksdagen till Statens skolor för vuxna för budgetåret 1991/92 anslår 33
000
000 kr.,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om religionsämnets ställning,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om lärlingsutbildning.
Stockholm den 14 mars 1991 Bengt Westerberg (fp) Birgit Friggebo (fp) Kerstin Ekman (fp) Jan-Erik Wikström (fp) Karl-Göran Biörsmark (fp) Charlotte Branting (fp) Christer Eirefelt (fp) Sigge Godin (fp) Elver Jonsson (fp) Lars Leijonborg (fp) Ingela Mårtensson (fp) Daniel Tarschys (fp) Anne Wibble (fp) Carl-Johan Wilson (fp)