Innehåll sid.
1.
Sammanfattande inledning6 2.
Regeringens förslag6 2.1
Nettotid7 2.2
Finansiering8 3.
Våra förslag9 3.1
Den studieförberedande utbildningen10 3.2
Den yrkesinriktade utbildningen10 3.3
Erfarenheterna av försöksverksamheten med treårig yrkesinriktad utbildning11 3.4
En modern lärlingsutbildning12 3.5
Annan yrkesutbildning13 3.6
Valfrihet och mångfald för ökad kompetens13 3.7
Betyg och principer för urval14 3.8
Vuxenutbildningen14 4.
Landstingskommunal utbildning m.m.15 5.
Statens skolor för vuxna15
Hemställan16
1. Sammanfattande inledning
Utbildningen har en nyckelroll i återupprättandet av Sveriges ekonomiska styrka. Kraven på våra unga måste vara tydliga. Den svenska skolan måste åter inta en tätposition i världen.
Nästan alla ungdomar väljer i dag att fortsätta sin utbildning i gymnasieskolan. Att satsa på utbildning är en investering för såväl den enskilde som samhället. En utbildning med hög kvalitet bidrar till utveckling för den enskilda människan och för vårt land.
Mot den bakgrunden kunde man ha förväntat sig att regeringens förslag till ny gymnasieutbildning skulle innebära förstärkningar. Så är emellertid inte fallet. Regeringens förslag är den största planmässiga nedrustning av skolan som någonsin presenterats i Sverige.
Tiden för ämnen som svenska, engelska, samhällskunskap och historia föreslås t.ex. minska med 40-- 60 procent på samtliga grenar inom den studieförberedande gymnasieutbildningen. Trots detta skulle de offentliga utgifterna öka kraftigt, främst till följd av förslaget om att all yrkesutbildning skall bli treårig, oavsett om detta svarar mot yrkesområdets krav eller ej, samt ge allmän behörighet för högre studier.
Socialdemokraternas försök att nedrusta och likrikta skolan måste stoppas. Svensk kompetens och utbildning måste kunna mäta sig med andra länders. För detta krävs en ny skolpolitik och en ny regering. Regeringens förslag avvisas i dess helhet.
Gymnasieskolan får, enligt vår mening, inte bli en förlängd grundskola. De olika utbildningsvägarna skall redan från början ha en tydlig inriktning. Undervisningen skall ske inom ramen för tydligt definierade ämnen.
Yrkesutbildningen skall ha en omfattande anknytning till arbetslivet. Detta skall ske genom två olika former av yrkesutbildning: en ny och modern lärlingsutbildning samt en skolförlagd utbildning med betydande inslag på arbetsplatser.
Våra grundläggande krav på gymnasieskolan är:
Den studieförberedande utbildningen skall ha innehåll, kvalitet och omfattning som ger de nödvändiga förkunskaperna för att fortsätta i högre utbildning.
Den yrkesinriktade utbildningen skall halängd och innehåll som anpassas till yrkets krav,en omfattande anknytning till arbetslivet.
Genom kompletterande studier skall studerande som saknar behörighet för högskolestudier kunna skaffa sig sådan.
Ett nytt förslag till förändring av gymnasieskolan måste, enligt vår mening, ta sin utgångspunkt i dessa krav. Mer detaljerade förslag om bl.a. språkundervisning, idrottsämnets ställning m.m. redovisas också i motionen.
2. Regeringens förslag
Förslaget innebär att all gymnasieutbildning skall bli treårig. Alla elever, oavsett studieinriktning, skall få en gemensam kärna bestående av ca 600 timmars undervisning. Därtill kommer undervisning i s.k. karaktärsämnen. Med förslaget ges alla formell behörighet till högre studier.
Moderata samlingspartiet avvisar förslaget. Utbildningstidens längd och studieinriktning skall självfallet avpassas efter de skiftande krav som fortsatta studier eller yrkesarbete ställer. Den av regeringen föreslagna likriktningen av all gymnasieutbildning står i strid med detta mål.
I den studieförberedande delen av gymnasieskolan innebär regeringens förslag dramatiska nedskärningar av undervisningen. Elevernas undervisning minskas till en nivå som ligger långt under vad som är acceptabelt.
Moderata samlingspartiet avvisar förslaget.
Regeringen redovisar i propositionen utgångspunkterna för det förestående arbetet med att förnya läroplaner och kursplaner. Regeringen vill därmed åter inleda ett reformarbete utan att alla förutsättningar för detta arbete föreligger. Mål och innehåll underordnas organisation och arbetsformer.
Moderata samlingspartiet kan inte acceptera ett sådant tillvägagångssätt.
Den allmänna behörigheten för högre studier är för regeringen viktigare än de förkunskaper eleverna har innan de påbörjar högre studier. Formell behörighet är för socialdemokraterna viktigare än reella kunskaper.
Moderata samlingspartiet avvisar regeringens förslag att all gymnasieutbildning, oavsett innehåll, skall ge allmän behörighet för högre utbildning.
2.1 Nettotid
Vid konstruktionen av timplanerna för det framtida gymnasiet väljer regeringen att övergå till att precisera omfattningen av undervisningen i form av en minsta tillåten tidsram.
I dag anges undervisningsvolymen i form av antalet lektioner per vecka. Läsåret förutsätts ha en given längd, men någon garanti för att det föreskrivna antalet lektioner verkligen genomförs finns inte. I dag inställs undervisning av en lång rad skäl -- icke minst har riksdagen medverkat till detta genom att förorda att olika aktiviteter skall ske inom ramen för skolarbetstiden. Vi har länge varnat för att fylla skolan med sådant som tar tid från den ordinarie undervisningen. Det är, enligt vår mening, möjligt att organisera skolarbetet så att bortfallet av lektioner minimeras.
När, som regeringen nu föreslår, tiden i timplanerna skall ange en garanterad undervisningstid borde detta innebära att antalet lektioner ökar och återförs till den nivå som ryms inom ett läsår på 40 veckor. I stället väljer regeringen att utgå från att läsåret endast innehåller tid som motsvarar de lektioner som ryms under 30 effektiva arbetsveckor.
Vi kan för vår del inte acceptera ett bortfall som motsvarar en fjärdedel av arbetstiden. I enskilda ämnen får regeringens förslag rent förödande konsekvenser. Inom samtliga grenar i den studieförberedande gymnasieutbildningen minskar tiden med 40--60 procent för ämnen som svenska, engelska, samhällskunskap och historia om man jämför propositionens förslag med vad som gäller i dag vid en effektiv studietid som omfattar 40 veckor.
Vi har värderat regeringens förslag genom att göra olika antaganden om hur många effektiva studieveckor läsåret rymmer. I samtliga fall blir resultaten att regeringens förslag ger eleverna färre lektioner, såvida inte en effektiv studietid som understiger 30 veckor accepteras. Detta exemplifieras i nedanstående tabell.
Tabell Humanistisk gren
Prop Förändring procent
Ämne Tim 40 v 35 v 30 v
Svenska 140 --45 --37 --26 Engelska 140 --42 --33 --22 Språk 310 --39 --30 --18 Historia 140 --45 --37 --26 Samhällskunskap 80 --74 --70 --65 Religionskunskap 30 --62 --57 --50 Matematik 140 + 5 +21 +40
Summa (alla ämnen) 1.815 --31 --21 -- 8
Utrymmet för individuella val ökar. Emellertid är det inte möjligt att genom tillval kompensera bortfallet, eftersom undervisningstiden, med regeringens förslag, totalt minskar jämfört med vad som gäller i dag.
2.2 Finansiering
Reformen beräknas öka de offentliga utgifterna med 1.800 miljoner kronor. Finansieringen föreslås ske på följande sätt:
1. Kommunerna åläggs ett årligt rationaliseringskrav på 0,5 procent under en fyraårsperiod beräknat på det nya sektorsbidraget för utbildning. Detta ger 617 miljoner kronor. Kommunerna får behålla pengarna som ''reformmedel''.
2. 330 miljoner kronor erhålls genom en generell besparing på samtliga program, varefter dessa medel återförs till den yrkesinriktade utbildningen.
3. 753 miljoner kronor erhålls genom att ianspråkta 0,12 procentenheter av arbetsmarknadsavgiften. Dessa medel skall täcka kostnaderna för den arbetsplatsförlagda delen av utbildningen.
4. 100 miljoner kronor erhålls genom en minskning av den statliga skoladministrationen.
Sammanfattningsvis finansierar regeringen sitt förslag till gymnasiereform genom omfördelning samt genom att ålägga kommunerna en rationalisering som återförs till kommunerna som ''reformmedel''. De enda ''nya'' medel som ställs till förfogande är de 100 miljoner kronor som sparas in på den statliga skoladministrationen.
Till detta kommer att kommunerna har merkostnader i form av lokaler, utrustning, skolmåltider etc. utöver de redovisade 1,8 miljarder kronorna. En försiktig beräkning ger vid handen att dessa kostnader kan uppgå till minst samma belopp.
I samband med beslutet om kommunalisering av lärartjänster m.m. (1989/90:UbU9) angavs ''att någon kostnadsövervältring från staten på kommunerna ej kommer att ske''. Vidare anfördes: ''Vid konstruktionen av det nya statsbidraget måste man därför utgå från minst samma bidragsnivå som vid tidpunkten för det fulla kommunala huvudmannaskapets ikraftträdande.''
Genom kravet på rationalisering med 0,5 procent per år på sektorsbidraget frångår regeringen i praktiken nu riksdagsbeslutet. Sektorsbidraget blir en väg att spara precis som många befarat. Regeringen sviker ett löfte och ett beslut redan innan det trätt i kraft.
Beträffande arbetsmarknadsavgiften föreslår regeringen att en del av de medel som kommer in på detta sätt skall användas för ett nytt ändamål. Avsikten med avgiften är att finansiera statens bidrag till arbetslöshetskassor, kontant arbetsmarknadsstöd (KAS), samt vissa utbildningsbidrag och arbetsmarknadspolitiska åtgärder.
Mot bakgrund av den vikande konjunkturen och den ökande arbetslösheten är det inte rimligt att använda pengarna för andra ändamål. Om fonderna töms till följd av stora utbetalningar blir konsekvensen att arbetsmarknadsavgiften måste höjas ytterligare.
Moderata samlingspartiet anser för sin del att enbart den av regeringen föreslagna finansieringen av förslaget i sig motiverar att riksdagen avvisar hela propositionen.
3. Våra förslag
I kommittémotionen En gymnasieutbildning för framtiden (1990/91:Ub203) redovisas utgångspunkter för hur en bra gymnasieutbildning bör organiseras. Vi återger nedan huvuddragen i dessa förslag.
Den frivilliga gymnasieutbildningen skall antingen förbereda eleverna för högre studier eller ge en grundläggande yrkesutbildning som är i takt med utvecklingen i arbetslivet.
Tydligt inriktade utbildningvägar gör att eleverna blir motiverade av att se ett direkt samband mellan utbildningen och det mål den syftar till. Att lära sig något område riktigt grundligt är en bättre bas för kommande fort- och vidareutbildning än ytliga kunskaper från flera områden. Det är därför varken möjligt eller önskvärt att i en och samma utbildning nå alla mål.
Svenska och minst ett främmande språk bör förekomma på samtliga utbildningsvägar. Behovet att kunna kommunicera korrekt i tal och skrift gäller alla. Samtliga elever i gymnasieskolan bör också få ett stöd för att utveckla goda vanor vad gäller motion, ergonomi etc. Ämnet idrott bör även i fortsättningen vara obligatoriskt i gymnasiet.
För en korrekt behandling som grundas på fakta måste undervisningen utgå från en kompetens som finns inom de mot ämnena motsvarande vetenskapliga disciplinerna. Utan ett sådant samband kan inte heller kvalificerade lärare utbildas eller rekryteras. Enligt vår mening bör indelningen i ämnesblock slopas.
Regeringen föreslår att miljökunskap skall vara ett centralt kunskapsområde. Det är, enligt vår mening, värdefullt att miljöfrågor behandlas i undervisningen, men utan fast teori- och kunskapsbas riskerar verksamheten att övergå i ett löst tyckande.
Som exempel kan anföras elevernas kunskaper i geografi, som sedan geografi avskaffades som eget ämne betydligt försvagats. Mot bakgrund av den ökade internationaliseringen är kunskaper i geografi helt nödvändiga för den som skall kunna följa med i nyhetsflöde och debatt. Det är nu angeläget att med hjälp av kvarvarande lärare i ämnet rädda och återskapa den kompetens som annars riskerar att gå förlorad för skolan.
Det är, enligt vår mening, inte rimligt att i en frivillig skolform försöka att skapa för alla elever gemensamma ämnen så som sker i grundskolan. Kraven på grundskolan måste vara att den skall ge den för alla gemensamma kunskapsbasen. Utan en principfast hållning härvidlag kommer gymnasieskolan att få karaktären av en förlängd grundskola som fylls av allehanda verksamheter, som var för sig är angelägna, men som raderar ut gymnasieutbildningens profil.
3.1 Den studieförberedande utbildningen
Gymnasieskolan bör utformas så att eleverna ges största möjliga valfrihet. En sådan skola ansluter till de förutsättningar som det framtida arbetslivet kommer att ge. I ett sådant kursutformat gymnasium bör eleven erbjudas att själv välja kurser utöver en liten kärna av obligatoriska ämnen. Basen för reformeringen skall vara dagens organisation, som i huvudsak fungerar tillfredsställande.
Vissa kombinationer bör vara givna för att ge en profilering mot humanistisk respektive naturvetenskaplig/teknisk inriktning av studierna. Det bör dock vara möjligt för en naturvetare att som tillval förkovra sig i humanistiska ämnen och vice versa.
Utbildningen i språk måste förstärkas. Så gott som alla kommer att behöva kunna tolka instruktioner på främmande språk. Den ökande internationaliseringen och rörligheten kräver att alla väl behärskar minst ett av världsspråken. I praktiken blir detta i flertalet fall engelska. Många kommer emellertid att möta utländsk facklitteratur som ställer krav på goda kunskaper även i andra språk. I den studieförberedande utbildningen bör därför, under alla tre åren, ingå minst ytterligare ett främmande språk för samtliga elever.
De utbytesprogram som svenska studerande skall vara delaktiga i förutsätter att vi i Sverige tar emot elever från andra länder. Gymnasieutbildning bör därför i vissa fall kunna genomföras med väsentliga inslag på något främmande språk.
3.2 Den yrkesinriktade utbildningen
All yrkesutbildning skall ha en effektiv och omfattande anknytning till arbetslivet. Eleverna måste få erfarenheter av aktuell teknik, samtidigt som de får en realistisk bild av de krav som ställs i yrkeslivet. Detta sker bäst genom att den som genomgår utbildning bereds tillfälle att aktivt delta i produktionen.
Även om yrkesutbildningen har det allmänna som huvudman måste arbetslivet ta ett omfattande ansvar för att utbildningen får en bra utformning. Om så ej sker drabbas arbetsgivare av de kostnader som krävs för att i efterhand komplettera den gymnasiala yrkesutbildningen.
Företag som erbjuder utbildningsplatser måste ha möjlighet att väl klara sina åtaganden. En handledarutbildning skall erbjudas de personer inom företagen som engageras i dessa uppgifter.
Undervisningen skall bestå av för yrket specifika ämnen, allmänna ämnen, fackteori och arbetsteknik. Stor hänsyn skall tas till de speciella krav och behov som gäller för respektive yrke och bransch vid utformningen av kurs- och timplaner.
Utbildningen skall kunna variera i längd beroende på inriktning. Vissa utbildningar behöver vara treåriga, men såväl längre som kortare utbildningstider kommer att vara rimliga lösningar för att nå den eftersträvade kompetensen inom olika områden.
Huvuddelen av yrkesutbildningen bör, där så är möjligt, förläggas till arbetsplatser. För utbildningar med stor volym och där arbetets art är sådant att det svårligen går att bedriva utbildning på arbetsplatsen är det mest rationellt att verksamheten är skolförlagd. Strävan bör dock vara att förlägga så mycket som möjligt till arbetsplatserna. Varierande lösningar måste kunna väljas så att företagens möjligheter att medverka utnyttjas så effektivt som möjligt.
Många arbeten förändras av en fortgående automatisering och datorisering. Allt fler arbetsprocesser styrs av några få personer som hanterar stora värden. Investeringarnas storlek gör att det inte är möjligt att göra sådana avbrott i produktionen som utbildningen kräver. Detta talar för att delar av yrkesutbildningen måste ske i skolan.
Inom många branscher och yrken ställer man nu så stora krav på allmänna ämnen och kvalificerad fackteori att en betydande del av utbildningen i vissa fall måste vara skolförlagd. I sådana fall kan branschens intresse av att medverka lösas på olika sätt.
3.3 Erfarenheterna av försöksverksamheten med treårig yrkesinriktad utbildning
Försöken med treårig yrkesinriktad gymnasieutbildning är nu inne på sitt tredje år. De första eleverna med denna nya utbildning lämnar skolan våren 1991.
Regeringen forcerar nu fram ett förslag till reformering av gymnasieskolan trots att några samlade erfarenheter av fullt genomförd försöksverksamhet ännu inte finns.
Trots att man i flertalet fall skridit till verket med stor entusiasm har försöksutbildningen i många fall brottats med stora svårigheter. Till en del kan detta bero på det forcerade tempot och dåliga förberedelser. Vi erinrar om att eleverna inför försöken ofta tvingades göra om sina linjeval samt att kursplanerna för utbildningen inte var klara när verksamheten inleddes.
Svårigheter har uppstått vid rekrytering av handledare. Alla handledare har inte heller fått utbildning för uppgiften.
Enligt den valda modellen skall utbildningen i företagen bygga vidare på den skolförlagda delen av verksamheten. Skolan ställer således preciserade krav på vilka moment som företagen skall lära ut. Det har visat sig svårt att få denna koppling mellan vad som sker i skolan och på arbetsplatserna.
Inte oväntat har på senare tid framkommit att elever som nu går sista terminen av sin treåriga utbildning finner att tempot i många fall varit lågt och att innehållet utan svårighet hade kunnat inrymmas på kortare tid. Elevernas uppfattning är att den enda skillnaden bestått i att de nu får behörighet för högskolestudier.
Sammantaget innebär de av oss redovisade utgångspunkterna och erfarenheterna av den nu bedrivna försöksverksamheten inte att denna utan omfattande förändringar kan ligga till grund för en förändring av gymnasieskolans yrkesutbildning.
3.4 En modern lärlingsutbildning
Den ''gamla'' lärlingsutbildningen är, enligt vår mening, en väl fungerande form av utbildning inom vissa yrkessektorer eller då få elever skall lära ett yrke.
Yrken som rör bygg- och anläggningsverksamhet och hantverksyrken lämpar sig väl för ett lärlingssystem. Även inom handel och kontor kan lärlingsutbildning vara en bra utbildningsform. Av den lärlingsutbildning som hittills bedrivits finns goda erfarenheter.
Att denna form av utbildning inte i dag får större genomslag förklaras av att linjetänkandet -- som är det förhärskande -- är inriktat på att organisera utbildningen för stora grupper. Detta synsätt är så djupt rotat att möjligheter till en mer individanpassad utbildning inte ges ens i fall där lärlingsutbildning borde kunna vara en given lösning.
Inte heller studievägledningen fungerar så att information om den hittillsvarande lärlingsutbildningen presenterats så att den blivit känd eller setts som ett reellt alternativ. Vidare har nu gällande avtal och bestämmelser om anställning medverkat till en restriktiv hållning från arbetsgivarnas sida.
Vi vill förbättra yrkesutbildningen i gymnasieskolan genom att skapa en ny och modern lärlingsutbildning.
Vi avser med lärlingsutbildning en verksamhet där huvuddelen av utbildningen förläggs till en eller flera arbetsplatser, där ''eleven'' erhåller ersättning för sitt bidrag till produktionen och där inslaget av allmänna ämnen har samma omfattning som i övrig yrkesutbildning. Det kommer i många fall att vara naturligt att förlägga undervisningen i dessa ämnen till skolans lokaler.
En sådan utbildning blir i hög grad verklighetsanknuten. Innehållet kommer att präglas av aktuell teknik. Motivationen från såväl arbetsgivare som arbetstagare att ge verksamheten ett bra innehåll kommer att vara stor.
Ersättning skall ges för produktiva insatser och den kommer således att stiga mot slutet av utbildningen. Förslaget förutsätter att ersättningsnivåerna fastställs så att cirkulationen upprätthålls så att nya lärlingar kan antas. Det är ett för alla parter gemensamt intresse att finna ersättningsnivåer som inte är högre än att arbetsgivare ser det som rimligt att engagera sig i utbildningsuppgiften. Genom en sådan uppläggning kan en väsentlig del av den gymnasiala yrkesutbildningen ges i form av denna nya och moderna lärlingsutbildning.
3.5 Annan yrkesutbildning
Även om ambitionen skall vara att så mycket som möjligt av yrkesutbildningen sker på arbetsplatser måste, som ovan framhållits, en betydande del av denna utbildning ske i skolan.
Den mer skolförlagda yrkesutbildningen kan ses som en beställning av utbildning för arbetslivet. Det innebär att arbetslivets krav även i denna måste få stort genomslag.
Erfarenheterna av försöksutbildningen talar starkt för att den modell som nu används måste omprövas. En utgångspunkt är att utbildningen måste utformas efter yrkets krav. Det innebär att utbildningen skall ha en längd som leder till att eleverna får den kompetens som krävs för att självständigt kunna utöva yrket i fråga.
De allmänna ämnena skall väljas så att de blir ett stöd för den valda yrkesinriktningen och ger en god grund för fortsatt framtida utbildning.
Lärarna måste få möjlighet att kontinuerligt delta i en fortbildning som gör att deras kunskaper är väl i nivå med den aktuella utvecklingen i arbetslivet.
Frågorna om rekrytering av utbildningsplatser i arbetslivet och utbildning av handledare måste lösas utan att det byggs upp en omfattande byråkrati.
Den mer skolförlagda yrkesutbildningen kräver stora investeringar i såväl lokaler som utrustning. Med de allt kortare avskrivningstider som gäller för utrustningen kommer här att krävas mycket stora belopp. Det är således viktigt att samarbete etableras för att utnyttja resurserna effektivt.
Undersökningar visar att beläggningen i undervisningslokaler ofta är låg. Lokal- och maskinanvändningen kan bli bättre med en mindre konventionell planering av verksamheten. En annan väg att nå ökad effektivitet är att sambruka resurser för gymnasieskola, vuxenutbildning och arbetsmarknadsutbildning.
Med det bidragssystem som riksdagen nyligen beslutat om kan utbildning upphandlas på ett nytt sätt. Det ligger, enligt vår mening, inget egenvärde i att bedriva yrkesutbildning i egen regi. Utbildningen kan upphandlas så att den på ett kostnadseffektivt sätt når de avsedda resultaten.
3.6 Valfrihet och mångfald för ökad kompetens
Vi anser att varje elev tillsammans med sina föräldrar skall kunna påverka valet av skola. I en frivillig skolform borde detta vara självklart. Statsbidragssystemet bör vara så utformat att bidraget följer eleven till den skola som valts. Denna rätt till statliga bidrag bör omfatta även fristående skolor som bedriver yrkesutbildning. Den framtida konkurrensen om arbetskraft kan komma att öka intresset för företag eller branscher att starta egna skolor.
Även på gymnasial nivå skulle det vara en stimulans om det fanns ett utbud av fristående skolor med speciell inriktning. Mångfalden och valfriheten skulle öka. Samtidigt skulle konkurrens mellan olika skolor kunna bidra till en positiv förändring av utbildningen.
3.7 Betyg och principer för urval
Sambandet mellan goda kunskaper och betyg är väl dokumenterad. Vi har konsekvent hävdat och vidhåller att betyg stimulerar till goda prestationer och att de bättre än andra metoder ger en begriplig information om resultaten.
Betygen skall, enligt vår mening, ges i tolv steg och redovisa inhämtade kunskaper och färdigheter. Betyg skall ges i såväl allmänna ämnen som yrkesämnen.
I ett system med tydligt inriktade utbildningar måste kraven på förkunskaper vara tydligt angivna för att eleverna skall ha möjlighet att göra val som utan omvägar gör det möjligt att bli antagen till en eftersträvad utbildning. Detta gäller för såväl gymnasieskolan som den högre utbildningen. Taktiska val, som inte primärt syftar till ökade kunskaper, skall elimineras. För den som gjort ett felaktigt val eller som behöver höja sin kompetens skall finnas möjlighet att bedriva kompletterande studier.
I propositionen anges att alla som gått ut sista årskursen i grundskolan skall vara behöriga att söka till de nationella programmen i gymnasiet. Härmed demonstrerar regeringen ånyo sin kunskapsfientliga inställning och sin nonchalans för de elever som kan lockas att söka utbildningsvägar för vilka de saknar nödvändiga kunskaper.
Betygens syfte är inte i första hand att gradera eleverna i urvalssituationer och kan i vissa fall vara alltför trubbiga instrument för urval. Det finns skäl att för ett antal utbildningar både på gymnasial och postgymnasial nivå införa kompletterande eller alternativa urvalsinstrument.
Av vår ovan redovisade ståndpunkt följer att det inte är rimligt att för en yrkesinriktad utbildning också ha som mål att den skall ge generell behörighet för högskolestudier. I stället skall de allmänna ämnen som ingår i yrkesutbildningen väljas så att de blir till nytta i det framtida yrkeslivet.
3.8 Vuxenutbildningen
Inom vuxenutbildningen ges möjligheter till ytterligare utbildning som komplettering till tidigare studier eller korrigering för den som valt fel inriktning. Den kan också avse kompetenshöjning.
Cirka 40 procent av dem som i dag är yrkesverksamma har en utbildning som är kortare än den som nästan alla ungdomar får i dag, d.v.s. kortare än grundskola kompletterad med två års gymnasial utbildning. Även om andelen som lämnar gymnasieskolan med treårig utbildning ökar måste efterfrågan på personer med god och aktuell utbildning tillgodoses genom fort- och vidareutbildning.
Propositionen innebär att kommunerna blir skyldiga att medverka till att även vuxnas önskemål om utbildning tillgodoses. Detta måste, enligt vår uppfattning, leda till en långt gående samordning mellan ungdomsutbildning och vuxenutbildning i alla deras former. Ett formellt ansvar för att så sker bör åvila kommunen.
Det nya bidragssystemet innebär att det långt ifrån är självklart att all utbildning skall bedrivas i det allmännas regi. Det kan i många fall vara förmånligare att utbildning tillhandahålls av en fristående arrangör.
Vi har i anslutning till regeringens proposition Ansvaret för skolan (prop. 1990/91:18) rörande det nya statsbidragssystemet kritiserat de omfördelningseffekter som följer av förslaget. Vi hävdade att kommunernas ambitionsnivå också skall tillmätas betydelse vid framräkning av bidragen.
Det nu införda systemet kan komma att gynna kommuner med låg aktivitet inom vuxenutbildningen på bekostnad av dem som har högre ambitioner. Riksdagens beslut med anledning härav är att övergångsregler skall gälla under en fyraårsperiod. Vi anser fortfarande att kriteriet aktivitetsgrad skall vägas in vid framräkning av den del av sektorsbidragen som avser vuxenutbildning.
Enligt regeringens förslag skall kommunerna vara skyldiga att ''erbjuda kommunens innevånare möjligheter till vuxenutbildning''. Vidare anges att kommunerna bör sträva efter att erbjuda utbildning i den utsträckning som motiveras av behov och efterfrågan.
Vi vill framhålla att möjligheter att delta i kommunal vuxenutbildning bör föreligga även för andra än den egna kommunens innevånare. På grund av t.ex. arbete i annan kommun är det för många endast möjligt att delta i studier som ligger nära arbetsplatsen.
Av lagtexten framgår att kommunerna förutsätts få ett reellt monopol att bedriva vuxenutbildning med statligt stöd. Enligt 11 kap. 6 § får kommuner uppdra åt andra att anordna komvux, men regeringen skall meddela föreskrifter om vem som får ges ett sådant uppdrag och vilka villkor som skall vara förenade därmed.
Moderata samlingspartiet anser att kommunerna själva skall vara fria att avgöra på vilket sätt den kommunala vuxenutbildningen organiseras.
Studier i komvux ger formell kompetens. I konsekvens härmed bör betyg motsvarande dem i ungdomsskolan också ges i vuxenutbildningen.
4. Landstingskommunal utbildning m.m.
De nationella program som avser naturbruk och omvårdnad skall enligt regeringens förslag ha landstingen som huvudmän.
Vi har i annat sammanhang föreslagit att landstingens uppgifter skall renodlas till att gälla frågor rörande vård.
I konsekvens härmed bör gymnasieutbildning inte ske i landstingens regi utan överföras till primärkommuner eller andra huvudmän.
Detta framstår som än mer angeläget då vissa former av utbildning med likartat innehåll och likartade krav på investeringar annars kan komma att bedrivas av både primärkommuner och landstingskommuner.
Det gäller bl.a. utbildningar inom naturbruksprogrammet där ansvaret för påbyggnadsutbildningar överförs från gymnasieskolans lilla ram till komvux. Detta leder till att t.ex. utbildning av förare av skogsbruksmaskiner skulle vara en angelägenhet för landstingen medan påbyggnadsutbildningen anordnas av komvux.
5. Statens skolor för vuxna
Regeringen föreslår nedläggning av Statens skola för vuxna i Norrköping och Härnösand. Detta är en väl fungerande form för utbildning som är ett bra -- och i vissa fall det enda -- alternativet för en del studerande. Många har t.ex. arbetstider som gör att de inte kan delta i utbildning på regelbundna tider.
Bland motiven för nedläggning hävdar regeringen t.o.m. att åtgärden kan leda till att den kommunala vuxenutbildningen förbättras. Argumentet är utomordentligt cyniskt eftersom regeringen samtidigt föreslår att en utredning skall studera hur den framtida distansundervisningen skall utformas. Det hade varit rimligt att först utreda och därefter lägga fram förslagen.
Vi har tidigare föreslagit att en sådan utredning tillsätts. Det finns skäl att redan nu framhålla att lokaliseringen inte av regionalpolitiska skäl bör förläggas till en viss plats. Det avgörande för distansundervisningens kvalitet är att den som arrangerar utbildningen har hög kompetens i de ämnen som skall studeras.
Vi avvisar mot denna bakgrund regeringens förslag om att statens skolor för vuxna skall läggas ned.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen avslår regeringens förslag till reformering av gymnasieskolan,
2. att riksdagen hos regeringen begär ett nytt förslag till reformering av gymnasieskolans studieförberedande och yrkesförberedande utbildningar i enlighet med vad som i motionen anförts,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om utgångspunkterna för gymnasieutbildningen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ämnet geografi,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten att delta i kommunal vuxenutbildning,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om betyg i den kommunala vuxenutbildningen,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om samordning av vuxenutbildningen,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om huvudmannaskapet för programmen rörande naturbruk och omvårdnad,
9. att riksdagen avslår regeringens förslag att lägga ner statens skolor för vuxna.
Stockholm den 14 mars 1991 Carl Bildt (m) Lars Tobisson (m) Ingegerd Troedsson (m) Anders Björck (m) Görel Bohlin (m) Rolf Clarkson (m) Rolf Dahlberg (m) Ann-Cathrine Haglund (m) Gunnar Hökmark (m) Gullan Lindblad (m) Bo Lundgren (m) Arne Andersson (m) i Ljung Sonja Rembo (m)