Propositionen utgår från att utbildningen i gymnasieskolan och vuxenutbildningen skall läggas upp i ett perspektiv av livslångt lärande. Samtidigt förutsätts att samverkansmöjligheterna mellan olika utbildningsanordnare och utbildningsformer underlättas. I propositionen understryks också att en ökad efterfrågan på utbildning måste mötas med bättre samverkan såväl mellan kommuner som mellan företrädare för olika utbildningsformer och utbildningsanordnare.
Enligt min mening bör perspektivet livslångt lärande och förbättrade samverkansmöjligheter gälla även på individplanet. Här kommer frågan om den framtida distansutbildningen in i bilden. Jag delar den i propositionen framförda uppfattningen, att tiden är mogen att göra en större och mer samlad satsning på att utveckla metoder och media för distansutbildning och mediabaserad undervisning.
En sådan satsning är viktig inte minst med tanke på glesbygdens behov och är nödvändig för individuell kompetensutveckling både inom offentlig och privat arbetslivssektor. Mediabaserad undervisning kan också vara ett nödvändigt komplement till lärarledd. Distansöverbryggande teknik kommer med största sannolikhet att vara av stor betydelse i samtliga dessa sammanhang.
Som framhållits i min motion, med anledning av regeringens prop. 1990/91:82, kan samma synsätt tillämpas på folkbildningsområdet.
En samlad översyn av distansutbildningen bör också innefatta samverkansmöjligheter med folkbildningsorganisationer och folkhögskolor.
Principiellt har problemen med distansundervisning varit att få fram lämpliga hjälpmedel för såväl lärare som elever. All utbildning bör ju kännetecknas av att inlärningstillfällen skapas för den studerande. Det är nödvändigt att såväl lärare som elever ges möjlighet att meddela sig med varandra. Den studerande skall också ha möjlighet att kommunicera med sina kurskamrater. Detta är möjligt på distans med den teknik som finns i dag.
En översyn av användningen av distansundervisning och anpassning av distansöverbryggande teknik till utbildning bör innefatta frågan om hur en utvecklingsmiljö för distansöverbryggande teknik skapas och hur den bör utformas. Till den i propositionen aviserade utredningen om ökad användning av distansutbildning bör därför fogas uppdrag att igångsätta ett projekt avseende att skapa en sådan utvecklingsmiljö.
Uppdraget föreslås i konkretiserad form innefatta följande:
1. Bestämning av bas eller verksamhetsidé för kompetenscenter med uppgift att samla och förmedla kunskap samt att fungera som rådgivande organ och konsult i frågor som avser distansöverbryggande teknik i utbildning och annan kompetensutvecklande verksamhet.
2. Bestämning av verksamhetsområde: förslagsvis Jämtlands län och omgivande delar av Västernorrlands och Gävleborgs län.
3. Bestämning av verksamhetsmässig omfattning: förslagsvis högskolan i Östersund, försvarets förvaltningshögskola, gymnasieskolor, komvux, AMU, företag med internutbildning m.fl. Biblioteken förutsätts medverka.
4. Bestämning av bemanning: förslagsvis med informationsteknologisk och pedagogisk kompetens, samordnare samt med ämnesmässig kompetens efter särskild prövning.
5. Till de konkreta uppgifterna under projektets första år bör höra bestämning av uppgifter för samverkande parter i utvecklingsmiljön, exempelvis utveckling av högskolekurser för distans, kurser på gymnasienivå etc.
6. Projekttiden bör bestämmas till tre år, varefter avrapportering sker.
7. Projektet lokaliseras förslagsvis nära eller i multimediamiljö i Östersund, exempelvis högskolan i Östersund.
Sammanfattningsvis bör genom projektet skapas en miljö där kunnande kring distansöverbryggande teknik med speciell inriktning på utbildning och kommunikation kan samlas. Förutom att man som resultat av projektet förväntas finna tillämpningar av nya tekniska möjligheter, öppnas en samordning mellan flera brukare och vägar att mera effektivt utnyttja utrustning som ingen enskild brukare själv skulle ekonomiskt kunna försvara.
Det nu föreslagna projektet -- utveckling av ett kompetenscenter för distansutbildning och distansöverbryggande teknik -- skulle kraftfullt bidra till att uppfylla regional- och utbildningspolitiska mål samt bli en viktig länk i det nätverk för utveckling/anpassning av distansöverbryggande teknik, som i dag växer fram i Sverige och som redan finns i Norge och Danmark.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om distansutbildning och uppbyggnad i projektform av kompetenscenter för distansöverbryggande teknik på utbildningsområdet.
Stockholm den 14 mars 1991 Nils-Olof Gustafsson (s)