I propositionen betonas det utbildningspolitiska målet att så långt möjligt tillförsäkra alla medborgare likvärdig tillgång till utbildning oberoende av bl.a. bostadsort. För att nå detta mål skall distansutbildningen användas i större omfattning än nu. Vidare betonas att distansutbildningen har en mycket stor omfattning i många länder och är på stark frammarsch internationellt.
Det är då mycket förvånande att den enda skola, statens skola för vuxna i Härnösand (SSVH), som idag erbjuder distansutbildning på grundskole- och gymnasienivå föreslås läggas ned. Den kommunala vuxenutbildningen skall i stället tillägna sig distansmetodik och utveckla denna utbildningsform i varje kommun.
Statens skola för vuxna i Härnösand utbildar 4 000--5 000 elever per år. Eleverna kommer främst från små kommuner där möjligheter saknas att anordna t.ex. utbildningar som etapp 2-kurser inom den kommunala vuxenutbildningen. Vidare utbildas hörselhandikappade elever samt ges fortbildningskurser för lärare som undervisar elever med hörselhandikapp. Det bedrivs också en omfattande språkundervisning för biståndsarbetare från främst frivilligorganisationerna. Skolan har även samarbete med drygt femtio företag och kommuner som genom distansutbildning kan ge sin personal fort- och vidareutbildning.
Vid skolan pågår ständigt ett kvalificerat utvecklingsarbete av den speciella metodik och pedagogik som distansmetoden kräver. Även de nya tekniska hjälpmedel som allt mer kommer till användning ställer nya krav på lärare och läromedel. Här har skolans personal verkligen visat att den befinner sig i frontlinjen.
Utbildningsdepartementet utreder en lokalisering av ett distansundervisningsinstitut till Härnösand. Med hänsyn till den stora kompetens som finns vid SSVH så är det ett bra förslag. Det är dock mycket svårt att bedriva utvecklingsarbete och ha en god framförhållning om man inte har kontakt med eleverna--mottagarna av produkten-- utbildningen. Det är minst lika viktigt som att ha ett gott lagarbete med andra lärare och specialister av olika slag för att föra metodik och pedagogik framåt. Vuxna elever är i allmänhet mycket måna om att utnyttja sin tid så effektivt som möjligt och att få så mycken kunskap som möjligt. Deras erfarenheter och upplevelser av utbildningen är mycket väsentliga för ett framgångsrikt utvecklingsarbete.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet för tusentals personer att via distansutbildning kunna få en utbildning eller kunna fort- och/eller vidareutbilda sig,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att statens skola för vuxna i Härnösand kan fortsätta och utveckla sin verksamhet.
Stockholm den 14 mars 1991 Eva Björne (m) Hans Dau (m) Ingrid Hemmingsson (m) Birgit Henriksson (m) Gullan Lindblad (m)