Ämnet religionskunskap
Vi delar den i den folkpartiet liberalernas partimotion framförda uppfattningen att proposition 1990/91:85 om gymnasieskolan bör avslås eftersom den inte uppfyller de förväntningar som kan ställas på en gymnasiereform.
I den händelse detta yrkande avslås vill vi fästa uppmärksamheten på det angelägna i att ämnet religionskunskap får finnas kvar i den obligatoriska kärnan i gymnasieskolan.
Det är enligt vår uppfattning oundgängligen nödvändigt att de ämnen som ger eleverna kännedom om den kultur och de värderingar som präglar vårt samhälle inte utesluts från skolschemat. Religionskunskap är ett av dessa ämnen.
Ämnet har fått ett mycket minimalt utrymme i förslaget till ny gymnasieskola.
Sveriges kristna historia har präglat vårt samhälles uppbyggnad. Om skolan i fortsättningen inte skall känna ansvar för att bibehålla kunskapen om dessa värderingar hos befolkningen, kommer många att sakna en betydelsefull grund för de normer som präglar vårt samhälle. Alla behöver en stabil grund för sitt liv och ämnet religionskunskap är en mycket betydelsefull länk i det sammanhanget.
Ämnet religionskunskap ger inte endast kunskap om kristna värderingar. Religionernas betydelse i världspolitiken synes öka allt mer. I vårt land bor en ökande andel av människor med annan trosuppfattning. Livsåskådningsfrågorna blir allt mer angelägna för många.
Sett i detta perspektiv går propositionens förslag tvärt emot de strömningar med aktiv diskussion i livsåskådningsfrågor som nu präglar stora delar av världssamfundet. Propositionen präglas i stor utsträckning av rationella och materiella frågeställningar. Behandlingen av ämnet religionskunskap är ett exempel på detta.
Enligt vår uppfattning bör, som också framhålles i folkpartiet liberalernas partimotion, ämnet religionskunskap finnas med i den obligatoriska kärnan av ämnen för gymnasieskolan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att ämnet religionskunskap skall ingå i den obligatoriska kärnan av ämnen för gymnasieskolan.
Stockholm den 13 mars 1991 Lars Ernestam (fp) Elver Jonsson (fp) Ulla Orring (fp) Erling Bager (fp) Ingrid Ronne-Björkqvist (fp) Sigge Godin (fp) Bengt Rosén (fp) Isa Halvarsson (fp) Gudrun Norberg (fp) Carl-Johan Wilson (fp)