I regeringens proposition 1990/91:85, sid 120, föreslås att grundläggande undervisning i svenska för invandrare integreras i det svenska skolväsendet fr o m den 1 juli 1992. Denna utbildning, som i fortsättningen skall benämnas ''svenska för invandrare -- sfi'' är, liksom hittills, avsedd för nyanlända invandrare.
I propositionens förslag till ändrad skollag föreslås ett nytt kapitel om sfi. Vidare föreslås att lagen även i fortsättningen skall innebära en skyldighet för kommunerna att erbjuda sfi inom två år efter kyrkobokföring i Sverige samt att kommunernas skyldighet, om särskilda skäl föreligger, kan utsträckas ytterligare ett år.
Inte minst mot bakgrund av permanentandet av denna tidsfrist är det angeläget att undanröja hinder för redan anställda nya invandrare att genomgå sfi. Vidare måste de hinder för nya invandrare som slutfört grund-sfi att få anställning också undanröjas. Vi vill i detta sammanhang erinra om att riksdagen 1990 beslöt att införa en kraftigt ökad flexibilitet i syfte att underlätta varvning av sfi och arbete.
Det var för att undanröja dessa hinder som riksdagen, när invandrarpropositionen antogs i maj 1990, uppdrog åt regeringen att göra en ''översyn'' av reglerna dels om ledighet för grund-sfi och om semesterlön under sådan ledighet, dels -- om semesterlönen avskaffades -- om reglerna för den timersättning som utges av staten. Enligt de beräkningar som föranledde riksdagsbeslutet uppgår semesterlön jämte sociala kostnader till 12 000 kronor för den ledighet som erfordras för 700 timmars grund-sfi. Man kan förstå att en sådan extra kostnad kan försvåra för invandrare att få arbete.
Den av riksdagen begärda översynen har ännu inte kommit till stånd trots att bestämmelsen om utbyggnad av grund-sfi till 700 timmar trädde i kraft den l januari 1991. Regeringen har dock i dagarna tillsatt en utredning som bl.a. skall behandla frågan om semesterlön under grund-sfi.
Om resultatet av den sistnämnda utredningen först avvaktas kan ett slopande av semesterlönen tidigast träda i kraft den l januari 1992. Detta i sin tur skulle innebära att den försämrade situationen för invandrarna skulle kvarstå under en oacceptabelt lång tid. Vi anser emellertid att en utredning inte oundgängligen är nödvändig för att riksdagen skall besluta att slopa bestämmelsen om semesterlön under ledighet för grund-sfi. I stället kan staten höja timersättningen. Statsbidragen till flyktingförläggningar bör samtidigt minskas i motsvarande mån.
Till detta skall läggas att den utlovade översynen av ledighetsreglerna har ersatts av en kartläggning av nuvarande tillämpning av ledighetslagen. Riksdagen bör därför uppmana regeringen att snarast möjligt genomföra även denna översyn.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen beslutar att semesterlagen ändras fr.o.m. den 1 juli 1991 så att rätt till semesterlön under grund-sfi slopas,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om höjning av de statliga timersättningarna,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om översyn av lagen om ledighet för grund-sfi.
Stockholm den 14 mars 1991 Sten Svensson (m) Kenth Skårvik (fp) Kjell Johansson (fp) Marianne Andersson (c) Filip Fridolfsson (m) i Vårgårda