Regeringens proposition ger en god grund för samhällets investeringar i kunnande och kompetens på den gymnasiala, kommunala och allmänna folkbildningens områden. För att nå målen förutsätts en höjd kompetensnivå för personalen.
Enligt propositionen skall nu ämnet ''svenska för invandrare'' inordnas i det offentliga skolväsendet och kommunerna skall i fortsättningen svara för fortbildningen av SFI-lärarna, som är anställda av kommunen. Tidigare har lågutbildade invandrare/flyktingar fått sin SFI (svenska för invandrare) inom grundvux ram. Lärare med lågstadie-, mellanstadie- eller speciallärarkompetens har räknats som behöriga att meddela undervisning där.
Normal- eller högutbildade invandrare/flyktingar har fått sin svenskutbildning i s.k. SFI-grupp. För sådan undervisning krävs omfattande kompetens.
Grundvuxlärare, som arbetat minst fem år med SFI och som har goda referenser och minst 20 poäng i svenska som andra språk, kan kompetensförklaras av skolöverstyrelsen för SFI-undervisning.
I och med reformeringen av SFI 1991-01-01 krävs nu full behörighet eller kompetens för alla lärare i SFI, således även för grundvuxlärare. Det betyder att erfarna grundvuxlärare, som arbetat många år med invandrare/flyktingar, inte längre anses kompetenta.Det råder i dag stor brist på dessa kompetenta lärare.
Vid riksdagens behandling av regeringens förslag bör hänsyn tas till gruppen grundvuxlärare med mycket lång erfarenhet och att de med övergångsvisa dispensbestämmelser kompetensförklaras.
Särskilda statliga resurser bör avsättas så att kommunerna kan genomföra fortbildningen av personal enligt propositionens målsättningar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av att grundvuxlärare med lång erfarenhet ges möjlighet att förklaras kompetenta som lärare i ''svenska för invandrare''.
Stockholm den 7 mars 1991 Arne Andersson (s) i Gamleby