Hemkunskap intar i dag en viktig plats i grundskolan. Ämnet är obligatoriskt med fyra stadietimmar på högstadiet och en stadietimme på mellanstadiet.
En fråga som man osökt ställer sig inför framtiden är om denna utbildning räcker som grund för dagens och morgondagens konsumenter och vårdnadstagare.
I dagens samhälle finns det all anledning att uppmärksamma kostens stora betydelse för människans välbefinnande i hemmet och på arbetsplatsen. Därtill kommer behovet av undervisning i konsumentekonomi, samlevnadsfrågor, miljökunskap, kulturansvar samt förståelse för de globala problemen och perspektiven.
Hemkunskapsämnet bör inte minst med hänsyn till vikten av dessa kunskaper ges en naturlig plats även i den undervisning som lämnas inom den framtida gymnasieskolans ram.
Mot bakgrund av att hemkunskap inte särskilt uppmärksammats i de nationella programmen för gymnasieskolan som regeringen nu föreslår finns det anledning att betona vikten av att ämnet föres in i samtliga program. I vilket fall bör ämnet finnas med som ett naturligt inslag i barn- och fritidsprogrammet, omvårdnadsprogrammet, naturbruksprogrammet samt det individuella programmet.
Hemkunskapsämnet får dock inte reduceras till att endast omfatta teoretiska kunskaper, utan så mycket tid måste avsättas för ämnet i de nationella programmen att tillfälle ges till bland annat praktiska inslag som tillagningsmetoder.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ämnet hemkunskap i gymnasieskolan.
Stockholm den 6 mars 1991 Maja Bäckström (s) Johnny Ahlqvist (s)