1. Inledning
Den bildningsverksamhet som växte fram ur folkrörelserna innebar ett omfattande ideellt arbete. Studier blev tillgängliga för alla på ett nytt sätt. Viljan till förkovran krävde omfattande personliga insatser.
I dag är det självklart att alla skall nås av en utbildning som förbereder för arbetslivet och som medverkar till en personlig utveckling.
Behovet av vuxenutbildning tillgodoses på många sätt: genom det offentliga utbildningssystemet, i personalutbildning och i den form som erbjuds av folkbildningen. Folkbildningen har professionaliserats och har i dag betydande resurser till sitt förfogande.
Folkbildningen utgör ett värdefullt alternativ för dem som i dag söker utbildning i annan form än den kursplanebundna utbildning som ges i det allmänna skolväsendet. Vidare bedrivs inom ramen för folkbildningen en omfattande kulturverksamhet.
Folkhögskolornas kvalitet måste värnas så att korta utbildningar inte tränger ut de allmänna kurserna som åter måste bli huvuddelen i verksamheten.
2. Regeringens förslag
I propositionen föreslås att folkbildningens anordnare själva skall lägga fast målen för verksamheten, medan regering och riksdag lägger fast målen för bidragsgivningen. De regler som i dag gäller för statsbidrag till studieförbund och folkhögskolor föreslås upphöra i och med utgången av budgetåret 1990/91. Vidare föreslås att folkbildningen själv genom ett folkbildningsråd skall ta ansvar för fördelning av statsbidrag, administration, organisation och uppföljning av verksamheten.
Riksdag och regering skall fastställa övergripande mål och motiv som skall ligga till grund för att bevilja statsbidrag för den samlade folkbildningen. Varje studieförbund förutsätts ge uttryck för en egen profil, som är präglad av huvudmannens ideologiska eller politiska värderingar. Den utbildning som bedrivs inom folkbildningen förutsätts till form och arbetssätt tydligt skilja sig från utbildning inom det offentliga skolväsendet och högskolan.
Motivet för statliga bidrag till folkbildningen är enligt regeringen att verksamheten bidrar till en demokratisk grundsyn och utveckling av samhället. Regeringen anför vidare att det tydligare än hittills bör markeras att de resurser det allmänna ställer till förfogande för studieförbundens och folkhögskolornas verksamhet främst skall användas för att nå ut till och aktivera grupper som av olika skäl har begränsade möjligheter att delta i studier och kulturverksamhet.
3. Bakgrund
Folkbildningens särart ligger i att den är ''fri och frivillig''. Verksamheten skall vara skild från samhällets läroplansstyrda utbildning och personalutbildning. Deltagarna förutsätts själva välja ämne och arbetsformer. Egna erfarenheter och behov skall styra studierna.
För studieförbundens del innebär detta att det vuxit fram ett mycket varierat utbud av studiecirklar och kulturgrupper. Verksamheten är inte formellt kompetensgivande men ger givetvis kunskaper. Den anges vara ''icke kommersiell'' men ger utkomst åt ett stort antal anställda. Deltagarna erlägger vanligen en avgift. Studieförbund och folkhögskolor förvaltar betydande värden i form av fastigheter, kursgårdar, och andra fasta tillgångar. Inslagen av uppdragsutbildning är betydande genom den omfattande fackliga utbildningen. Verksamheten är decentraliserad, och möjligheterna att delta i studier och kulturaktiviteter är goda i hela landet.
Den kommunala vuxenutbildningen är givetvis också fri och frivillig, dock i en annan bemärkelse. Det är frivilligt att delta, och detta är inte förenat med några kostnader för den enskilde. Den kommunala vuxenutbildningen utgör en del av det allmänna skolväsendet. Innehållet ansluter till grundskolans och gymnasieskolans kursplaner, och utbildningen ger formell kompetens. Inslagen av uppdragsutbildning inom den kommunala vuxenutbildningen ökar.
Folkbildningen har således sin särart i att den kan ge tillfälle till deltagarstyrda studier med traditionell ämnesinriktning. Den kan därutöver erbjuda möjligheter att i organiserad form ge kunskaper och färdigheter i snart sagt varje annat ämne.
Folkbildningen har givetvis starka kommersiella inslag i och med att den skall ge utkomst, och helst också resurser för fortsatt utveckling, för organisation och anställda.
4. Våra förslag
Moderat politik har som mål att skapa förutsättningar för den tillväxt som är nödvändig om Sverige skall kunna behålla sin position bland de utvecklade länderna. Detta förutsätter en stram ekonomisk politik men också en politik som långsiktigt stöder kunskapsspridning och kunskapsutveckling.
4.1 Studieförbunden
Moderata samlingspartiet anser att det är en viktig princip att olika utbildningsanordnare får tillfälle att verka under lika villkor. Så är inte fallet i dag.
Den kompetensgivande utbildningen får inte bedrivas av studieförbunden, vilket leder till att dessa söker sig till en rad andra verksamheter. Många av dessa ger kunskaper och färdigheter som är av stort värde för den enskilde och för samhället.
Oavsett var en viss kurs lästs in är det möjligt att genomgå särskild prövning och därigenom erhålla betyg för utbildning på alla nivåer. Det är den väg som i dag står öppen för den som deltagit i studiecirklar och som vill ha betyg.
Vuxna bör på likvärdiga villkor ha möjlighet att välja mellan offentliga och enskilda anordnare av utbildning. Däremot måste prövningen av de studerandes kompetens förbehållas dem som står under direkt statlig tillsyn, d.v.s det offentliga skolväsendet eller högskolan.
4.1.1 Mål
Det kan framstå som motsägelsefullt att folkbildningens organisationer, enligt regeringen själva skall ange målen för sin verksamhet, samtidigt som staten beslutar om motiv för bidragsgivningen. Det är däremot rimligt att folkbildningen i sin ambition att utan restriktioner bedriva en fri och frivillig verksamhet strävar efter att verka inom så fria ramar som möjligt.
Det kan emellertid ifrågasättas om en sådan frihet leder till en önskvärd utveckling. Studieförbunden har hittills i sin strävan att behålla marknadsandelar och helst även expandera verksamheten valt att söka sig till områden som knappast kan anses behöva stöd i form av statliga eller kommunala bidrag.
Som exempel kan anföras att studieförbunden i sina program erbjuder sig att skapa bidragsberättigade studiecirklar av allehanda verksamheter. Följande formulering finns med små variationer i många studieförbunds program: ''Är Ni minst fem personer (vänner, personal, föreningsaktiva) som skall göra en resa eller ett studiebesök tillsammans eller vill lära er något speciellt. Starta en studiecirkel...''
De mål som på ett övergripande plan gällt för folkbildningen och som syftar till kunskapssökande, vilja att påverka, främjande av demokratiska värderingar och fortsatt utveckling av vår kultur bör rimligen gälla även i fortsättningen.
Vi finner heller ingen motsättning mellan de mål som beslutas av riksdagen och de mål som folkbildningsorganisationerna själva antar. De motsvaras av de centralt antagna mål som gäller för skolan, vilka samtidigt förutsätter att det sker en lokal profilering av verksamheten.
4.1.2 Motiv för bidrag
Centralt fastlagda mål utgör i realiteten också motiv för den statliga bidragsgivningen. Så länge huvudmännen för folkbildningen inte tillåts bedriva formellt kompetensgivande utbildning består nuvarande ordning. Därigenom begränsas också motiven för statligt stöd till verksamheten.
Människor väljer att på sin fritid ägna sig åt en mängd verksamheter, ofta enskilt eller tillsammans med sina närmaste, men också i organiserad form i föreningslivet. Allt, från att samla på något, läsa en bok, lyssna på musik eller utöva en idrott ger ett personligt utbyte och leder till personlig utveckling. Mycket av detta sker utan något som helst stöd från det allmännas sida.
Detta är också, från moderata utgångspunkter, sunt och riktigt; det är den enskilda människan som skall välja vad hon eller han vill engagera sig i. Det offentliga skall avstå från att genom styrande bidrag ingripa i människors val av fritidsaktiviteter.
Hela den moderata politiken syftar till att återge människor rätten och möjligheten att själva välja och styra över sina liv. Staten skall framför allt svara för sådant som staten oundgängligen måste ta ett ansvar för: Grundläggande trygghet, rättsfrågor etc.
Studieförbunden står inför ett vägval. Antingen väljer man att verka för att även bedriva kompetensgivande utbildning eller också sätts andra mål i centrum. Motiven för offentligt stöd till verksamheten måste då analyseras och debatteras. Det är därvid svårt att undvika att göra en gradering av olika verksamheter: Om det ligger ett offentligt intresse i att stödja dem, eller om det i första hand är en fråga för den enskilde och som kan bedrivas utan stöd från det allmänna.
Det är, enligt vår mening, möjligt att bättre utnyttja och utveckla studieförbundens potential för att dessa med sitt finmaskiga nät skall kunna bidra till en kvalificerad utbildnings- och bildningsverksamhet. För detta krävs emellertid att studieförbunden själva tar ställning till vilka uppgifter som skall prioriteras.
Dessa frågor har inte belysts tillräckligt i den debatt som föregått regeringens proposition.
4.1.3 Utvärdering
Folkbildningsrådet skall enligt förslaget årligen utvärdera verksamheten. Därutöver skall regeringen vart tredje år svara för en fördjupad utvärdering.
Det är naturligt att fortlöpande utvärdera all verksamhet i syfte att finna vägar att åstadkomma förbättringar. Detta ligger i de ansvarigas eget intresse. Till detta kommer behovet att se hur verksamheten stämmer överens med de övergripande målen. Det är därvid angeläget att utvärderingen inte begränsas till lätt mätbara data, utan att den även inriktas på kvalitetsfrågor.
I propositionen anges att produktivitetskrav skall ställas på folkbildningen från och med budgetåret 1992/93. Regeringen säger sig avse att återkomma till riksdagen i denna fråga.
Vi hävdar i andra sammanhang att myndighetsutövning och utvärdering bör vara klart åtskilda. Vi har därför föreslagit att en organisation för en fristående utvärdering skapas för såväl skola som lärarutbildning.
På motsvarande sätt anser vi att det för den verksamhet som bedrivs inom folkbildningen bör skapas en liten fristående enhet för uppföljning och kontroll.
4.2 Folkhögskolan
Basen i folkhögskolan skall enligt vår uppfattning bestå av allmänna kurser. I dag utgör eleverna i de långa kurserna mindre än 10 procent av antalet deltagare. Regeringen anger att de allmänna kurserna skall uppgå till minst 15 procent av verksamheten. Enligt vår uppfattning kan en så låg ambitionsnivå inte accepteras.
Om så sker kommer folkhögskolorna att inom kort förvandlas från olönsamma bildningsinstitutioner till vinstgivande kursgårdar som administrerar en mängd korta kurser, företrädesvis i form av facklig utbildning.
Den allmänna kursen bör, enligt vår mening, preciseras till att gälla en utbildning omfattande minst 30 veckor och 20 deltagare. Samtliga folkhögskolor bör uppfylla detta krav senast läsåret 1992/93. Utan att ange preciserade krav på den allmänna kursens omfattning kan även kortare utbildningar komma att rubriceras som allmänna kurser.
Beträffande de korta kurserna och de s.k samverkanskurserna utgör dessa nu huvuddelen av verksamheten när man ser till antalet deltagare. Antalet elevveckor är enligt vår mening inte ett bra mått för att beskriva verksamheten. De korta kurserna är i de flesta fall med avseende på innehåll och deltagare närmast att anse som en form av uppdragsutbildning som genom organisationsformen ger grund för utbetalning av bidrag.
Vi anser att en omprövning bör ske av verksamheten så att den i de delar som i realiteten är en form av uppdragsutbildning finansieras via folkrörelsernas egna bidrag eller andra medel.
Regeringen avser att återkomma med förslag rörande påbyggnadsutbildning för personer med fritidsledarutbildning, fritidspedagogutbildning eller motsvarande utbildningar. Även sådan utbildning är enligt vår mening närmast att anse som uppdragsutbildning.
Beträffande fortbildningen av folkhögskolans lärare framhåller regeringen att detta är huvudmännens ansvar. Vi delar denna uppfattning, men vill framhålla att lärare vid folkhögskolor på samma sätt som övriga lärarkategorier måste ges möjligheter till fördjupade studier i sina ämnen.
Enligt regeringens förslag skall till allmän kurs kunna antas den som fyllt 18 år. Vidare föreslås att det skall vara möjligt att anta en elev som genomgår ett individuellt program i gymnasieskolan eller som skall delta i en kurs som inte har sin motsvarighet i det offentliga skolväsendet.
Utbildning vid folkhögskola kan vara en bra lösning för den som söker en alternativ utbildning eller den speciella arbetsform som folkhögskolan kan erbjuda. Vi anser att folkhögskolan skall ses som ett fullvärdigt alternativ som skall stå öppet för alla som fyllt 16
år.
Moderata samlingspartiet anser att landstingens huvuduppgift bör renodlas till att gälla frågor rörande vård. Övriga uppgifter bör avvecklas. I konsekvens härmed bör strävan vara att överföra de landstingsägda folkhögskolorna till annan huvudman. Av samma anledning bör varje skola ha sin egen styrelse.
4.2.1 Studieomdöme -- normering
Elever som genomgår folkhögskola får i dag ett studieomdöme. Vid ansökan till högre utbildning utgör elever från folkhögskola en egen kvotgrupp. För att skapa möjligheter till jämförelser finns det så kallade folkhögskoleprovet.
Allt fler folkhögskolor avstår från att använda detta prov. Någon normering av provet har inte heller ägt rum under senare tid. Regeringen hävdar att provet kan utgå, eftersom allt fler väljer att söka in på högskolan med högskoleprov som grund. Utvecklingen leder till att studieomdömena får allt mindre betydelse.
Vi kan inte acceptera en sådan utveckling. För elever som vill studera vidare är det av största vikt att få sina kunskaper bedömda i relation till de krav som ställs inom det allmänna skolväsendet.
Indelningen i kvotgrupper vid urval till högre utbildning kan leda till att personer utan tillräckliga förkunskaper antas till utbildning. Med nuvarande bestämmelser kan man förutse att allt fler kommer att antas till högre utbildning på grundval av utförda högskoleprov.
Det viktigaste är emellertid att den som antas till en viss utbildning har tillräckliga förkunskaper för att med framgång klara av utbildningen i fråga och därmed förhindra senare utslagning.
5. Folkbildningsrådet
Vi finner tanken att låta folkbildningen vara självstyrande riktig. Att de berörda själva bildar de samarbetsorgan som behövs förhindrar framväxten av onödig byråkrati.
Samtidigt kan den föreslagna ordningen innebära problem för minoritetsintressen och försvåra nyetablering.
Förslaget om ett folkbildningsråd innebär emellertid att regeringen skapar ytterligare en central organisation för folkbildningen. Folkbildningsförbundet är väl etablerat och kan med små förändringar vara det forum som får förtroendet att handlägga de föreslagna uppgifterna.
6. Länsbildningsförbunden
Enligt förslaget skall länsbildningsförbunden få sina resurser via statens kulturråd. Länsbildningsförbunden samarbetar nära med den övriga folkbildningen och fungerar som ett slags regionala serviceorgan. De är också representerade i Folkbildningsförbundet.
Länsbildningsförbunden bör, enligt vår mening, också organisatoriskt sammanföras med den övriga folkbildningen och få sina anslag via samma kanaler. Därigenom undviks ett ''dubbelt huvudmannaskap'' inom folkbildningen.
De av regeringen föreslagna medlen, 5 704 000 kronor, bör således inte anvisas över Statens kulturråd utan ingå i det samlade bidrag som fördelas via Folkbildningsförbundet.
7. Forskning
Forskningens frihet måste värnas. Inomvetenskapliga kriterier skall i största möjliga utsträckning styra forskningen. Införandet av en rad sektorsorgan hotar friheten. Forskarnas intresse riskeras att styras mer av penningströmmar än av de problem som behöver studeras. Forskningens samhällskritiska funktion hotas.
Vi har därför föreslagit att en väsentlig del av de medel som avser sektorsforskning i stället skall anvisas direkt till universiteten över fakultetsanslagen eller via forskningsråden för fördelning.
I konsekvens härmed avvisar vi förslaget att folkbildningen skall erhålla egna medel för forskning. Det aktuella beloppet -- ca 1,7 miljoner kronor -- bör i stället anvisas det humanistisk-samhällsvetenskapliga forskningsrådet.
8. Anslagsfrågor
Sveriges ekonomiska läge kräver stor återhållsamhet med utgifter. Därför nödgas vi göra omprioriteringar även vad gäller bidragen till folkbildningen. Samtidigt erinrar vi om att de besparingar vi föreslår skall användas till skattesänkningar. Med mer pengar kvar efter skatt kan den enskilde själv bestämma om en del av den privata konsumtionen skall läggas inom det breda utbud av aktiviteter som erbjuds inom folkbildningen.
Vi har i vår motion 1990/91:Ub824, redovisat principerna för hur vi anser att de samlade bidragen till studieförbundens verksamhet kan beräknas. Metoden syftar till att ge en besparing utan att styra bidragen till viss verksamhet eller vissa studieförbund. Besparingen blir med nu föreliggande uppgifter 242 miljoner kronor.
Några tilläggsbidrag bör inte utgå utan studieförbunden skall vara fria att själva besluta om hur de vill disponera sina bidragsmedel.
Våra förslag innebär sammantaget att anslaget Bidrag till folkbildningen skall ökas med 5 704 000 kronor avseende länsbildningsförbundens verksamhet. Vidare minskas anslaget med 242 miljoner kronor enligt ovan samt med de 1,7 miljoner kronor som anvisas det humanistisk--samhällsvetenskapliga forskningsrådet. Det totala medelsbehovet uppgår därmed enligt vårt förslag till 1 910 648 000 kronor.
Regeringen föreslår att 70 000 000 kronor av vuxenutbildningsavgiften skall användas för att delvis finansiera anslaget Folkbildning. Vi vidhåller vårt tidigare förslag att ytterligare 255 000 000 kronor av dessa medel skall användas för detta ändamål. Dessa medel bör tas från anslaget Vuxenstudiestöd m.m.
Från anslaget Bidrag till viss central kursverksamhet, m.m. finansieras löntagarorganisationernas centrala kursverksamhet. Regeringen föreslår att 43 352 000 kronor anvisas till denna kursverksamhet. Medlen finansieras via vuxenutbildningsavgiften. Vi anser att organisationerna själva bör svara för sina kostnader. Anslaget bör därför avvecklas.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om motiven för statliga bidrag till folkbildningen,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om möjligheterna att inom folkbildningen bedriva utbildning som leder till formell kompetens,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om en fristående utvärdering av folkbildningen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om omfattningen av folkhögskolans allmänna kurser,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om folkhögskolornas korta kurser,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rätten att antas som elev vid folkhögskola,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om överföring av de landstingsägda folkhögskolorna till annan huvudman,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att varje folkhögskola bör ha sin egen styrelse,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om jämförbar bedömning av kunskaper i folkhögskolan,
10. att riksdagen beslutar att avslå regeringens förslag om att bilda ett folkbildningsråd,
[att riksdagen beslutar att länsbildningsförbunden skall vara en del av folkbildningen och erhålla medel på samma sätt som övriga folkbildningsorganisationer,1]
11. att riksdagen beslutar att forskning rörande folkbildning kanaliseras via humanistisk- samhällsvetenskapliga forskningsrådet,
12. att riksdagen beslutar att anslaget till länsbildningsförbunden i stället anvisas över anslaget Bidrag till folkbildningen,1]
13. att riksdagen för budgetåret 1991/92 till Folkbildning anvisar ett förslagsanslag av 1
910
648
000 kr.,
14. att riksdagen godkänner att 325
000
000 kr. av de medel som tillfaller statsverket genom vuxenutbildningsavgiften för budgetåret 1991/92 används för att delvis finansiera anslaget Bidrag till folkbildningen,
15. att riksdagen avslår regeringens förslag att till Bidrag till viss central kursverksamhet för budgetåret 1991/92 anvisa 43
352
000 kr.
Stockholm den 14 mars 1991 Ann-Cathrine Haglund (m) Birgitta Rydle (m) Birger Hagård (m) Ulf Melin (m) Hans Dau (m) Birgit Henriksson (m) Rune Rydén (m) Göran Allmér (m) Elisabeth Fleetwood (m)
1 1990/91:Kr19