Inledning
Folkbildningens grundläggande uppgifter att ge människorna ett rikare liv genom insikter och delaktighet i samhälls- och kulturlivet, att förändra samhället och fördjupa demokratin kvarstår även i framtiden. Den folkbildning som skapades vid det historiska epokskiftet för 100
år sedan blev en mäktig drivkraft när Sverige utvecklades till en demokratisk välfärdsstat. Den här gången handlar det inte bara om att utveckla ett bättre samhälle utan också om att överleva. Författaren H
G
Wells ord om att den moderna historien är ''en kapplöpning mellan utbildning och katastrof'' håller bokstavligen på att besannas. För att bli den räddare i nöden, som Wells avser, måste utbildningen grundas på demokratiska, humanistiska och ekologiska värderingar.
Folkbildningen skall ge människorna redskapen för förnyelse, utveckling och personlig växt men också spela en roll i den praktiska utformningen av framtidssamhället. Det innebär bl a att folkbildningen måste vara ifrågasättande. För många grupper och bygder ligger nyckeln till framtiden i att bryta invanda mönster och tankar, lita till sin egen förmåga och våga pröva nya lösningar. Då är det viktigt att inte vara alltför bunden till etablerade intressen och myndigheter. Folkbildningen måste vara aktionsinriktad, vara utgångspunkt för planering och handling i viktiga frågor.
För att kunna fungera på detta sätt måste studieförbunden söka upp människorna i bostadsområden, på arbetsplatser och i skolor och lägga deras önskemål och behov till grund för verksamheten som sedan kan kanaliseras in i partier och organisationer.
Med en sådan inriktning kan folkbildningen bidra till ett livskraftigt folkstyre där fler än idag får möjlighet att göra sig gällande och ta ansvar. Då minskar också behovet av utomparlamentariska aktioner och enfrågerörelser.
Kultur
Aldrig har så många människor deltagit i aktivt kulturutövande som idag. Det är en utveckling som rymmer ett starkt ideellt engagemang. Till skillnad från institutionskulturen och den kommersiella kulturen är folkbildningsarbetet demokratiskt och folkrörelseförankrat. Det omfattar den kultur som skapas i föreningsarbete, studiecirklar och amatörgrupper. Innehåll och arbetsformer bestäms av deltagarna själva, samverkan med kulturinstitutioner och kulturarbetare styrs av deltagarnas intressen och behov. Här finns den mångfald och rikedom som skall känneteckna ett demokratiskt kulturliv.
Folkbildningen lägger tyngdpunkten på deltagarnas eget skapande arbete och på uppsökande verksamhet i stället för distribution, där kulturen blir en konsumtionsvara. Samarbetet mellan bibliotek, kulturföreningar och studieförbund är underutvecklat. Fler kulturarrangemang kan förläggas till biblioteken. Bibliotekariernas sakkunskap är en tillgång för folkbildningsorganisationernas litteraturstudier. Omvänt borde bokintresserade folkbildare vara en tillgång för biblioteken.
Samhälle
Folkbildningen kan bidra till en bättre framförhållning i samhällsutvecklingen. Behovet av att diskutera och förankra viktiga frågor hos medborgarna ökar med samhällets tilltagande komplexitet. Det är viktigt att de stora problemen tas upp till en bred diskussion redan när de blir kända och inte först när de blir akuta. Därtill kommer att det politiska systemet kan få svårt att hantera viktiga frågor utan att vara förankrat hos medborgarna.
En framgångsrik folkbildning måste inkludera praktisk verksamhet. Såväl samhälle som folkbildning och folkrörelser behöver utrymme för praktiska experiment för att utvecklas. Att lära genom att göra är särskilt viktigt när det gäller att engagera ungdomen.
Under 1990-talet kommer byråkrati och regelstyrning att ersättas av självförvaltning och målstyrning. Processen förutsätter dels decentralisering med lokal demokrati i föreningar och nätverk, dels en ingående ideologisk debatt och medlemsskolning inom föreningslivet. Ideologier behöver omprövas, mötes- och arbetsfrågor förnyas, rekrytering och utbildning ses över. Det blir studieförbundens uppgifter att stimulera debatten inom medlemsorganisationerna. Deras ideal, värderingar, mål och medel måste fortlöpande granskas och analyseras för att anpassas till det kommande kunskapssamhället.
Principiella utgångspunkter
Det är med den ovan skisserade bildningssynen som grund lätt att instämma i propositionens principiella utgångspunkter. Det övergripande skälet att stödja folkbildningen anges vara att den bidrar till en demokratisk grundsyn och utveckling i samhället bl a genom att den bygger på ett fritt och frivilligt kunskapssökande, stärker människornas möjligheter att påverka sina livsvillkor och tillsammans med andra förändra förhållandena enligt egna värderingar och ideer samt medverkar till att utveckla en folklig kultur.
I propositionen konstateras i anslutning till maktutredningen att folkrörelser och föreningsliv uppvisar krissymptom samtidigt som utrymmet för medborgarinflytandet i samhället inte motsvarar väljarkårens förväntningar och kompetensnivå. Situationen pekar mot en demokratisk förnyelse och innebär en utmaning för de etablerade partierna och folkrörelserna. Det fria bildningsarbetet kan och bör bli en kraftkälla i denna utveckling på samma sätt som vid övergången från jordbruks- till industrisamhälle för 100
år sedan. Det är inte minst i det perspektivet viktigt att propositionen slår fast folkbildningens frihet att själv fastställa mål och inriktning liksom att de offentliga bidragen återspeglar ett grundläggande förtroende för folkbildningens organisationer. Slutsatsen att detaljregleringen av folkbildningen bör upphöra är följaktligen både följdriktig och motiverad liksom förslaget att folkbildningen själv bör administrera bidragsgivningen.
Studieförbunden
Propositionen markerar klart att studieförbunden också i framtiden bör prioritera cirkelverksamheten. I andra hand betonas vikten av kulturverksamheten. Denna rangordning kan ifrågasättas. Studieförbundens kulturverksamhet visar över tiden en klar ökning och dess betydelse kan väntas växa framöver. Bl a talar den tilltagande internationaliseringen och invandringen för detta.
Centern anser därför att riksdagen, till skillnad från propositionens förslag, skall jämställa kulturfrågorna med cirkelverksamheten när det gäller att motivera det statliga stödet till folkbildningen. På så sätt får folkbildningen en stabilare plattform för framtiden och en säkrare grund för relationerna med exempelvis kommuner och landsting.
Folkhögskolan
Folkhögskolan skall enligt propositionen vara ett alternativ till gymnasieskolan. Såväl pedagogik som ämnesval bör emellertid skilja sig från det offentliga skolväsendet. Uppfyllandet av en så hög ambitionsnivå förutsätter bl a en kvalificerad fortbildning, vilket också understryks i propositionen som även framhåller vikten av att samordna lärartjänstgöring på folkhögskolan och inom folkbildningen. Folkbildningens fortbildningsfrågor inkluderar även folkhögskolornas lärare och studieförbundens cirkelledare. Frågans betydelse för folkbildningens framtid är av den digniteten att en särskild utredning är motiverad.
Centern anser att en utredning bör tillsättas för att utreda och lägga fram förslag om hur en förbättrad fortbildning av de anställda inom folkbildningens olika delar kan utformas.
Folkbildningsrådet
Propositionen föreslår att folkbildningen själv skall organisera och administrera sin verksamhet och förordar för detta ändamål bildandet av ett folkbildningsråd. Rådet föreslås få som huvuduppgift att fördela statsbidragen till studieförbund och folkhögskolor, att följa upp och utvärdera användningen av bidragen och att årligen lämna en redovisning och anslagsframställning till regeringen. Kostnaderna för rådets verksamhet skall bestridas ur statsanslaget till folkbildningen. Dess förvaltning skall underkastas kontroll av riksrevisionsverket.
Det kan ifrågasättas om folkbildningen redan från början skall bära hela det ekonomiska ansvaret för folkbildningsrådet. Eftersom det rör sig om att överta statliga uppgifter och att utforma nya regler och rutiner kan kostnaderna särskilt i det inledande skedet förutsättas bli relativt höga. Det förefaller därför rimligt att staten tillskjuter särskilda medel för folkbildningsrådets verksamhet.
Centern föreslår därför att det för budgetåret 1991/91 till Folkbildningsrådets egen verksamhet anvisas 5 milj. kr.
Uppföljning och utvärdering
En grundläggande fråga gäller de principer som skall ligga till grund för utvärderingen. De ganska renodlat kamerala kriterier som finns i propositionen måste kompletteras för att inte hela omläggningen skall reduceras till en förlängning av det tidigare systemet. Regeringenen erkänner bristen på adekvata utvärderingsinstrument i bl a utbildningssammanhang och uppmanar folkbildningen att försöka finna lämpliga former för utvärderingsarbetet.
Detta är knappast tillfredsställande. Utvärderingsförfarandet är själva grundbulten i det nya systemet och måste fokuseras på ett helt annat sätt än som görs i propositionen. Utformningen av ett adekvat utvärderingssystem måste vidare vara en gemensam uppgift för staten och folkbildningen och ges högsta prioritet under den första treårsperioden. Osäkerhet om bedömningskriterierna öppnar för godtycke från bidragsgivarens sida och bromsar nya idéer och initiativ inom folkbildningsverksamheten.
Enligt centerns mening är det följaktligen viktigt att riksdagen, starkare än i regeringen, dels markerar att volymförändringar i fortsättningen inte automatiskt bör påverka statsbidragets storlek dels att utformningen av ett utvärderingssystem inkluderande kvalitetskriterier blir ett högprioriterat utvecklingsprojekt och att särskilda resurser avsätts för detta. Resultat från detta projekt skall föreligga i god tid innan den första fördjupade utvärderingen kommer till stånd.
Anslagsperiodens längd
En annan central fråga som inte lösts på ett tillfredsställande sätt i propositionen gäller anslagsperiodens längd. Propositionen förutsätter att folkbildningsrådet årligen skall inge anslagsframställningar till regeringen, grundade på egna redovisningar och uppvärderingar.
I en samhällssituation som den nuvarande och med hänsyn till den genomgripande förändringen från regelstyrning till målstyrning inom folkbildningen är detta budgetperspektiv definitivt för kort. Därtill kommer att förfarandet inte överensstämmer med de budgeteringsprinciper som allmänt börjar tillämpas inom statsförvaltningen. Det finns självfallet inte rimliga skäl att ge folkbildningen andra budgetvillkor och annan planeringshorisont än andra statsfinansierade verksamheter.
Centern anser därför att regeringens förslag om ettåriga anslagsperioder för folkbildningen avslås av riksdagen. Vi föreslår istället att folkbildningens anslagsperioder skall omfatta tre år med automatiska priskompensationer under mellanåren.
Forsknings- och utvecklingsarbete
I propositionen understryks vikten av ett fortlöpande pedagogiskt utvecklingsarbete. Ett sådant är särskilt angeläget i en övergångssituation mellan två historiska epoker med nya tillämpningsområden och arbetsformer i perspektivet. Därför är det ett närmast oavvisligt krav att insatser på detta område betraktas som ett tungt meriterande kvalitetskriterium i utvärderingsarbetet. Enligt centerns mening kan det också finnas anledning att utarbeta gemensamma utvecklingsprogram inom folkbildningen.
Internationella insatser
Internationaliseringen hör framtiden till. Ett viktigt skäl till ett ökat internationellt engagemang från folkbildningens sida är att många av de mest angelägna frågorna framöver inte känner några gränser. Freds- och miljöfrågorna är ett par exempel. Både i EG-sammanhang och när det gäller öststaterna och u-länderna finns det anledning att konkret ta sig an frågan om hur svensk folkbildning och dess erfarenheter kan överföras till miljöer med andra traditioner och förutsättningar. Det är även lika viktigt att svensk folkbildning gör sig bekant med utländska förhållanden och tillgodogör sig erfarenheter och verksamheter därifrån för eget bruk.
Östeuropas uppbyggnad förutsätter sannolikt en omfattande överföring av kunskaper och erfarenheter från organisationer i väst. Det kan gälla exempelvis självförvaltning, föreningskunskap och folkbildning men även kulturverksamheter. Återuppbyggnaden av Östeuropa är till väsentliga delar en folkbildningsuppgift. Sverige och de övriga nordiska länderna har här mycket att bidra med.
Mot denna bakgrund är det anmärkningsvärt att propositionen uttryckligen kräver att studieförbundens verksamhet skall begränsas till Sverige. Det hade i nuvarande läge varit naturligare att öppna möjligheterna till utbildningsinsatser utomlands och då särskilt i de baltiska länderna.
Centern anser att regeringens förslag om att studieförbundens verksamhet skall begränsas till enbart Sverige avslås av riksdagen. Vi föreslår istället att studiförbunden ges möjlighet att bedriva folkbildningsverksamhet utomlands.
Fortbildning av folkrörelsernas personal
I propositionen markeras att bidragsgivaren behöver veta att resurserna till folkbildning används till det de är avsedda för. Som exempel på verksamhet som inte skall finansieras med statliga bidrag anges studier som ingår i personalutbildning. Givetvis måste staten veta att dess bidrag går till sådan verksamhet som den är avsedd för. Det vi ställer oss frågande till är det anförda exemplet på icke bidragsberättigad verksamhet. Självklart skall staten inte finansiera personalutbildning i allmänhet. Däremot är det för de folkrörelser och organisationer som ingår i ''folkbildningsfamiljen'' både naturligt och självklart att deras personalfortbildning bedrivs i samverkan med den eller de folkhögskolor som står dem nära.
Centern anser därför att folkhögskolorna även i fortsättningen skall ha rätt att bedriva fortbildning av personal från de folkrörelser och studieförbund som står dem nära och att statsbidrag får användas till denna verksamhet.
Ekonomiskt stöd
Folkbildningen har en viktig roll för att utjämna utbildningsskillnader hos befolkningen, vilket helt riktigt också påpekas i propositionen. Särskilt korttidsutbildade måste ges reella möjligheter att delta i studier som har detta syfte.
Centern vill understryka att om korttidsutbildade skall kunna rekryteras till folkhögskolan måste också vuxenstuderande ges rimliga ekonomiska möjligheter att studera. Särskilt bör möjligheterna till att erhålla vuxenstudiestöd underlättas.
Bidrag från kommuner och landsting
En viktig ekonomisk förutsättning för att bedriva folkbildningsarbete är de bidrag som kommuner och landsting idag står för. Vi vill därför understryka och förtydliga det som i propositionen nämns om detta. Bland annat förutsätter föredraganden att den definition som kommuner och landsting gör av folkbildningen som helhet inte i väsentliga delar kommer att skilja sig från den som föreslås i propositionen. Han utgår också från att bidragen från dessa minst skall motsvara den omfattning de har idag.
Enligt centerns uppfattning måste kommuner och landsting även i fortsättningen ta sin del i ansvaret för att en väl fungerande folkbildning skall kunna bedrivas i hela landet. Centern anser det också viktigt att markera de politiska partiernas ansvar för att lokalt verka för att kommuner och landsting även i fortsättningen tar detta ekonomiska ansvar.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:82 i denna del beslutar att kulturverksamheten skall jämställas med cirkelverksamheten när det gäller att motivera det statliga stödet till studieförbunden i enlighet med vad i motionen anförts,
2. att riksdagen hos regeringen begär att en utredning tillsätts med uppdrag att utreda och föreslå hur en förbättrad fortbildning av folkbildningens personal skall utformas i enlighet med vad i motionen anförts,
3. att riksdagen till Folkbildningsrådet för budgetåret 1991/92 anvisar 5
000
000 kr. i enlighet med vad i motionen anförts,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om uppföljning och utvärdering,
5. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:82 i denna del beslutar att folkbildningens anslagsperioder skall omfatta tre år i enlighet med vad i motionen anförts,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om forsknings- och utvecklingsarbete,
7. att riksdagen med avslag på proposition 1990/91:82 i denna del beslutar att studieförbunden skall tillåtas bedriva folkbildningsarbete även utomlands i enlighet med vad i motionen anförts,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om fortbildning av folkrörelsernas personal,
9. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ekonomiskt stöd till vuxenstuderande,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om bidrag från kommuner och landsting och om de politiska partiernas ansvar för den lokala folkbildningen.
Stockholm den 14 mars 1991 Larz Johansson (c) Jan Hyttring (c) Marianne Jönsson (c) Marianne Andersson (c) i Vårgårda Stina Eliasson (c)