1. Inledning
I proposition 1990/91:82 om folkbildningen föreslår regeringen att folkbildningen själv tar ansvar för fördelning av statsbidrag till bl.a. folkhögskolor och studieförbund samt uppföljning och utvärdering av verksamheten. Uppgifterna skall fullgöras av ett folkbildningsråd bestående av företrädare för Folkbildningsförbundet, Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation och Landstingsförbundet.
I huvudsak stöder vi propositionens förslag.
2. Folkbildningen 2.1 Studieförbunden
Det fria och frivilliga folkbildningsarbetet -- folkbildningen -- växte fram ur behov som tidigt gjorde sig gällande inom folkrörelserna. Folkbildningens förankring i folkrörelserna och i deras idéer är en värdefull tillgång också för framtiden. Ett av folkbildningens huvudmål bör vara att utveckla och förverkliga idéer och värderingar som studieförbunden och deras medlemsorganisationer står för och att tillgodose studie- och utbildningsbehov som fortlöpande uppstår inom dessa organisationer. En av de viktigaste uppgifterna för studieförbunden är därvid att utbilda förtroendevalda, funktionärer och medlemmar inte bara för uppgifter inom organisationerna utan också i mera allmänna frågor som rör samhälle och kulturliv.
Medlemsorganisationernas verksamhet utgår från skilda politiska, religiösa och humanistiska värdesystem. Detta leder naturligtvis ytterst till att målen för och uppfattningarna om samhällets framtida utformning uppvisar skillnader mellan studieförbunden. Den mångfald, som därigenom utmärker folkbildningen är en tillgång. Härav följer att rätten till profilering -- ideologiskt och på annat sätt -- i enlighet med medlemsorganisationernas grundläggande värderingar är en förutsättning för att studieförbunden skall kunna fullgöra sina uppgifter. Det folkrörelseförankrade folkbildningsarbetet är en viktig utvecklingskraft i vårt samhälle.
Folkbildningen har också en annan och vidare uppgift än att betjäna organisationer av olika slag -- uppgiften att åt en bred allmänhet erbjuda studier av den speciella karaktär som är kännetecknande för det fria och frivilliga folkbildningsarbetet.
Viktiga mål är därvid att ge korttidsutbildade möjligheter till överbryggande utbildning, att medverka till spridning av väsentlig information om och utbildning i aktuella samhällsfrågor samt att främja medborgarnas delaktighet i kulturlivet liksom deras eget kulturella skapande.
Folkbildningen är liksom all utbildning en del av det, som skall underlätta ett livslångt lärande för medborgarna. Studiecirkeln är av gammalt ett viktigt instrument för ett studiearbete som tar sikte på att utvidga och förnya kunskaper och färdigheter utan att vara inriktad på yrkesutbildning. Studiecirkelns syfte är att deltagarna utifrån egna livserfarenheter och behov skall möta andra människors motsvarande upplevelser. I gruppstudier får individen möjlighet att tillsammans med andra känna trygghet och uppleva gemenskap. Därigenom kan den enskildes egenskaper utvecklas. Deltagarna kan tillsammans med likasinnade tillvarata sina intressen och arbeta för gemensamma idéer och värderingar. Folkbildningen kan verksamt bidra till att bryta människors isolering, minska fördomar och ändra attityder och på så sätt främja framväxten av ett mänskligare samhälle. En viktig uppgift på kulturområdet är att skapa och erbjuda alternativ till ytliga och kommersialiserade sysselsättningar.
Folkbildningen skall ge människorna redskapen för förnyelse, utveckling och personlig växt men också spela en roll i den praktiska utformningen av framtidssamhället genom att vara aktionsinriktad för planering och handling.
Propositionen konstaterar i anslutning till den nyligen genomförda maktutredningen att folkrörelser och föreningsliv uppvisar krissymptom samtidigt som utrymmet för medborgarinflytande i samhället inte motsvarar medborgarnas förväntningar.
Maktutredningen redovisar behov av en demokratisk förnyelse. Det är en utmaning för de etablerade partierna och folkrörelserna. Det fria bildningsarbetet kan och bör bli en kraftkälla i denna utveckling på samma sätt som vid övergången från jordbruks- till industrisamhälle för hundra år sedan.
Propositionen markerar att studieförbunden också i framtiden bör prioritera cirkelverksamheten som bas i den statsbidragsberättigade verksamheten medan vikten av kulturverksamheten tonas ned i propositionen.
Studieförbundens kulturverksamhet visar en klar ökning. På många håll i landet är det studieförbunden, som organiserar en dominerande del av kulturutbudet. Det gäller särskilt i glesbygder. Det är angeläget, att studieförbunden stimuleras att värna om denna verksamhet.
Vi anser, att studiecirkelverksamhet och kulturverksamhet skall jämställas, när det gäller att motivera det statliga stödet till folkbildningen. Det bör riksdagen ge regeringen till känna.
2.2 Folkhögskolan
Folkhögskolan har ständigt funnit nya uppgifter i svenskt utbildningsväsende. Även sedan grundskolan och gymnasieskolan utvecklats har behovet av folkhögskolan funnits kvar. Ständigt nya grupper har funnit att just folkhögskolan kan anpassa sitt utbud till både samhällets och individens aktuella utbildningsbehov.
Folkhögskolan har också lyckats behålla sitt särdrag. Trots att folkhögskolornas lokaler byggts ut och moderniserats har folkhögskoleatmosfären bevarats med stor respekt för människovärdet och tilltro till varje människas egen förmåga.
Folkhögskolekommittén, som lämnade sitt betänkande i augusti 1990, konstaterar, att utvecklingen under de senaste årtiondena har inneburit att folkhögskolorna i ökande utsträckning har profilerat sin verksamhet. I framtiden, när uppgiften att ge grundutbildning -- i stort sett likadan landet över -- blir mindre dominerande och folkbildningsinsatsen mer framträdande, är det naturligt och nödvändigt med ökad variation mellan folkhögskolorna. Den av folkhögskolekommittén föreslagna ökade friheten för folkhögskolornas huvudmän, styrelse och personal att utforma folkhögskolans verksamhet är väl tillgodosedd i propositionen.
Vi stöder de villkor, som propositionen anger som grund för statsbidrag:att all undervisning vid folkhögskolan skall vara avgiftsfri,att allmänna kurser skall utgöra basen i folkhögskolornas verksamhet och årligen utgöra minst 15 procent av verksamheten vid skolan,att till allmän kurs får antas den som fyller minst 18
år det år då kursen börjar.
Propositionen föreslår, att folhögskolan även i fortsättningen skall kunna anordna grundutbildning för fritidsledare. Vi delar den uppfattningen.
Hittills har genomgången fritidsledarutbildning vid folkhögskola värderats till 80 poäng vid vidareutbildning. Vi föreslår, att den regeln skall gälla även i fortsättningen. Det bör riksdagen ge regeringen till känna.
3. Målsättning och motiv
Folkbildningen skall vara fri och frivillig och styra sig själv. Det är en tes, som följt folkbildningen från dess begynnelse. Den tesen hävdas också i regeringens proposition. Vi delar den uppfattningen.
Propositionen stadfäster folkbildningens frihet att själv fastställa mål och inriktning liksom att de offentliga bidragen återspeglar ett grundläggande förtroende för folkbildningens organisationer. Slutsatsen att detaljregleringen av folkbildningen bör upphöra är följaktligen både riktig och motiverad liksom förslaget att folkbildningen själv bör administrera bidragsgivningen.
De grundläggande skälen att stödja folkbildningen redovisas i propositionen: Den fria och frivilliga folkbildningen:främjar demokrati, jämlikhet, jämställdhet samt internationell och kulturell förståelse och utveckling,bygger på människors fria och frivilliga kunskapssökande,präglas av demokratiska värderingar och samarbete,syftar till att stärka människors möjligheter att påverka sina livsvillkor och tillsammans med andra förändra förhållandena enligt egna värderingar och idéer,medverkar till att utveckla en folklig kultur,ger stöd och stimulans till ett idéburet studiearbete i folkrörelser och föreningar,medverkar till att ge alla, och i synnerhet dem med kortare utbildningserfarenheter, goda grundkunskaper och stimulerar intresset för nya kunskapsområden.
När bl.a. ovannämnda motiv omfattas av folkbildningens organisationer, är det tillräcklig grund för offentliga bidrag utan att staten dessutom skall ange specificerade mål för statsbidrag till folkbildningen. Om riksdagen ger folkbildningen frihet att själv formulera sina mål, bör några mål därutöver ej angivas. Den utvärdering, som verksamheten givetvis måste underkasta sig, får visa, om motiven för bidrag kvarstår.
Propositionen anger mål för statsbidrag till folkbildningen, men ger de principiella utgångspunkterna endast en andraplansroll i formuleringen av dessa mål. Propositionen innehåller också en motsägelse. Den anger krav på prioritering av utbildningsmässigt missgynnade grupper -- t.o.m ämnesmässigt preciserat till svenska, engelska, matematik och samhällskunskap. Samtidigt kräver propositionen att folkbildningen skall bedriva en verksamhet, som helt skall skilja sig från det offentliga skolväsendet.
Vi menar, att folkbildningen har en viktig uppgift att genom allmän medborgerlig bildning värna om kultur och yttrandefrihet samt att ge människor en jämlik och rättvis tillgång till kunskap för att påverka och förändra både sin egen personliga situation och samhället i stort. Formuleringen av en mer preciserad målbeskrivning skall överlåtas på folkbildningen själv.
Bidrag till viss central kursverksamhet, m.m.
Propositionen förslår att bidrag lämnas till ett antal intresseorganisationer med kursverksamhet i egen regi.
Vi anser att denna typ av kursverksamhet kan finansieras utan särskilda statsbidrag. Anslaget -- 43 352 000 kr. -- bör därför utgå ur budgeten.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om statens motiv för statsbidrag till folkbildningen,
2. att riksdagen beslutar att målen för folkbildningen skall fastställas av folkbildningen i enlighet med vad i motionen anförts,
3. att riksdagen beslutar att studiecirkel- och kulturverksamhet skall jämställas i motiven för statligt stöd till folkbildningen,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att fritidsledarutbildning vid folkhögskola skall värderas till 80
poäng vid vidareutbildning,
5. att riksdagen under anslaget ''Bidrag till viss central kursverksamhet'' anslår 43
352
000 kr. mindre än vad regeringen har föreslagit och därmed avskaffar detta anslag.
Stockholm den 14 mars 1991 Lars Leijonborg (fp) Carl-Johan Wilson (fp) Margitta Edgren (fp) Barbro Westerholm (fp)