Bidrag till östländernas återuppbyggnad -- utbildning i vattenreningsteknik
Polen, Tjeckoslovakien, Baltikum m.fl. -- alla östländerna -- behöver få hjälp med sina miljöproblem, det är i dag självklart. Lika självklart är det att rening av ländernas miljö bidrar till att även förbättra Sveriges miljö och minska framtidens problem. Det är också viktigt att den hjälpen i så ringa grad som möjligt binder fast länderna i stora utlandslån och växande skulder. De behöver främst hjälp till självhjälp och sådan hjälp som förbättrar deras ohälsosamma miljö.
Vi föreslår därför att i första hand ett för samtliga östländer gemensamt kursprogram upprättas, omfattande följande:
Deltagarna erbjuds vistelse vid Stensunds folkhögskola, där de kan lära sig bygga det vattenreningsverk, som utvecklats vid skolan; dessutom får de där de ekologiska kunskaper som behövs för att förstå bakgrunden till verkets goda reningsförmåga.
Verket fungerar kort beskrivet sålunda: I de olika bassängerna som vattnet passerar odlas sättfisk, kräftor, grönsaker... Verket klarar av att skilja ut tungmetallerna. Efter reningsproceduren återstår biomassa, som kan användas till bränsle eller djurfoder. Återstående slammassa är mycket liten.
Ett reningsverk kan ta hand om och rena avloppsvatten från ca 1000 personer, dvs från en större by. Kostnaden uppgår i Sverige till ca 5 milj.kr., men kan minskas med ett förenklat utförande och billigare arbetskraft.
När kursprogrammet utarbetats inbjuds tekniker- biologer från östländerna att utan kostnad för dem delta i en kurs enligt ovanstående.
Med hänvisning till det anförda hemställs
att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att ett kursprogram utarbetas och utbildningen förverkligas enligt vad som i motionen anförts.
Stockholm den 8 mars 1991 Anna Horn af Rantzien (mp) Lars Norberg (mp) Krister Skånberg (mp)