Enligt Der Spiegel veckan före krigsutbrottet i Persiska viken skall Iraks president Sadam Hussein ha sagt till en delegation PLO-ledare: ''Jag kan tåla 3, ja 6 miljoner döda! Men hur många kan USA stå ut med? Är amerikanarna beredda att förlora 10 000 döda i ett krig för att rädda en dekadent oljeschejk?'' Det är bara ett av många tecken på att Sadams Husseins regim är en krigsdiktatur. Den har överlevt enbart genom att hålla landet i schack genom stigande mobilisering. Givetvis är den irakiska regimens karaktär och agerande en huvudorsak till katastrofen vid Persiska viken.
Men en bidragande orsak är också åratal av massivt ekonomiskt och militärt stöd till Sadam Husseins förtryckarregim från en lång rad i-länder, i första hand Sovjetunionen, Frankrike och USA. Särskilt upprörande är den massiva exporten av vapen, kemikalier och annan krigsmateriel till Irak från många av de länder som nu ingår FN-koalitionen. En företrädare för den irakiska exiloppositionen har yttrat att Sadam Hussein inte borde jämföras med Hitler, utan med Frankensteins monster: ''Han skapades av dem som nu slåss mot honom. Sedan var det något som gick snett, så nu försöker de kontrollera honom. Resultatet är att Sadams främsta offer (det irakiska folket) nu bestraffas av Sadams f d uppbackare!'' (Financial Times 21/1 1991)
Någon tvekan råder således inte för miljöpartiets del om att huvudorsaken till den nu akuta konflikten och kriget är Sadam Husseins invasion i Kuwait. Invasionen utgör ett flagrant brott mot FNs stadga och internationell rätt.
Det hindrar inte att också den akuta konfliktens bidragande orsaker och djupare problem i regionen måste undanröjas om en stabil fred ska kunna uppnås. Det måste också ifrågasättas om ett massivt militärt krig under USA:s ledning är ett adekvat sätt att etablera en världsordning som skall syfta till världsfred.
Miljöpartiet de gröna ser som sin uppgift att företräda såväl miljö- som fredsrörelsernas perspektiv i riksdagen. Ur båda dessa synvinklar framstår FN-kriget som ett allvarligt felsteg.
Oljeberoendet bidragande konfliktorsak
En felinriktad amerikansk energipolitik har skapat ett ''behov'' av ingripande för att skydda oljekällorna. Ett rimligare sätt att bemästra världens oljeberoende vore att minska efterfrågan, istället för att gå i krig för att garantera tillgången. Men Bush-administrationen har i praktiken saboterat ansträngningarna att spara energi och införa lämpliga alternativ till olja.
I stället har Bush-administrationen hållit fast vid just den politik som nu har bidragit till att kasta in världen i krig. Detta lämnar vägen öppen för de stora olje- och energibolagen att exploatera Gulf-kriget genom att driva fram miljöfarliga ''energi-lösningar'' såsom kärnkraft och exploatering av skyddade vildmarksområden. Utan en genomgripande förändring av energipolitiken kommer liknande situationer som den nuvarande i Persiska gulfen att uppstå gång på gång.
Kriget leder till miljökatastrof
Erfarenheterna från Vietnam, Centralamerika, Afghanistan och Iran--Irak-krigen pekar på att det blir allvarliga ekologiska följder av militär mobilisering och krig. Därför måste, vid sidan av det mänskliga lidandet och de ekonomiska följderna, krigets miljökonsekvenser uppmärksammas.
Vi är djupt oroade inför både de omedelbara och de långsiktiga konsekvenserna, såväl ur ekologisk som mänsklig synvinkel, av att kemiska vapen, biologiska vapen och kärnvapen kan komma att användas i kriget. Vi är också oroade av den potentiella sociala och miljömässiga katastrof som kan bli följden av bombningar av anläggningar för kemiska vapen, oljeplattformar och oljeraffinaderier och kärnkraftdrivna fartyg med kärnvapen. Den amerikanska militärledningen har rapporterat att två irakiska kärnkraftsanläggningar har förstörts, ''men att ingen radioaktivitet läckt ut''. Hur en sådan garanti har kunnat ges framgår dock inte av rapporten.
Det kommer att få omfattande direkta konsekvenser för befolkningen på landsbygden i området, och för den ekologiska stabiliteten, att man nu riktar in sig på att förstöra vattenresurser, vare sig det rör sig om dammar, brunnar, bevattningsanläggningar eller sumpmarker. Förödelsen av landområden och den påföljande strömmen av miljontals flyktingar är de oundvikliga följderna av ett omfattande krig i området.
Miljöförstöringen i regionen inleddes redan med den massiva uppladdningen. Den amerikanska militären producerar redan hemma i USA mer giftigt avfall än de fem största civila kemiföretagen tillsammans! Kriget i Persiska viken kommer utan tvivel att generera enorma mängder giftigt avfall.
Alla gröna: Iraks invasion -- brott mot FN-stadgan
Inte bara miljöpartiet de gröna, utan hela den internationella gröna rörelsen har reservationslöst fördömt Iraks annektering av Kuwait.
I ett uttalande vid Europan Greens möte i Bonn 1990 slog företrädare för ett trettiotal gröna partier, varav ett tjugotal med parlamentsrepresentation, från Georgien i öst till Irland i väst, från Sverige i norr till Grekland i syd, fast att annekteringen är en aggressionshandling som strider mot folkrätten och välkomnar de snabba och omfattande FN-besluten om sanktioner mot Irak.
Samtidigt uppmanar European Greens de europeiska regeringarna att dra tillbaka alla trupper från Persiska viken och Saudiarabien och avvisar förslaget att skapa en europeisk interventionsstyrka. European Greens anklagar alla de länder (främst Tyskland, Frankrike och Sovjetunionen) som -- trots kunskap om den irakiska regimens brott mot mänskliga rättigheter -- försett den med vapen, för medskyldighet till den uppkomna situationen och slår fast: Gulfkonflikten måste lösas med fredliga medel, inte genom militär intervention. Det heter också i European Greens uttalande:
Europa måste upphöra med sin sekellånga kolonialistiska och utsugande tradition gentemot den så kallade tredje världen. Det är ett märkligt sammanträffande att 1992 inte bara EGs inre marknad planeras bli färdig utan att 1992 också är 500-årsminnet av den europeiska koloniseringen av Amerika. För närvarande leder kampen om oljan till att industriländerna dammar av sina interventionsstrategier mot den tredje världen. Europas utrikespolitik gentemot tredje världen måste radikalt förändras. Europa måste sluta att leva på bekostnad av de fattiga i Syd.
Krisen måste lösas fredligt
Det är mot bakgrund av denna grundsyn Sveriges agerande måste betraktas. Gulf-krisen är det första testet på om Sveriges oberoende neutralitetspolitik är något värd när det kalla kriget tagit slut och Berlin-muren fallit. Skall Sverige fortfarande eftersträva att kunna spela en överbryggande och fredsmedlande roll? Eller avser Sverige nu att inordna sig i den nordliga i-världens framväxande block?
Miljöpartiet de gröna anser att konflikten i Gulfen måste lösas med fredliga medel, däribland sanktioner och förhandlingar. Sveriges roll i detta skede bör vara den aktiva fredsmedlarens.
FN -- fredsmedlare, inte krigsdeltagare
Iraks invasion av Kuwait är ett brott mot FN-stadgan, folkrätt och mänskliga rättigheter, vilket inte minst visas av Amnestys senaste rapport om våld och övergrepp av de irakiska ockupationsstyrkorna. Men världen har sett otaliga brott mot folkrätt och mänskliga rättigheter efter andra världskriget utan att FN har legaliserat militärt ingripande.
Förenta Nationerna bildades bland annat för att kunna ta itu med internationella brott med fredliga och civila medel. FN:s huvuduppgift är att bevara freden. Därför bör FN inte sanktionera eller medverka till att starta storkrig. Såväl lagligheten, som lämpligheten i det FN-beslut som ligger till grund för den militära aktionen från USA:s och dess allierades styrkor mot Irak har på senare tid ifrågasatts.
FN-stadgan ger visserligen utrymme för att FN som ett yttersta utväg kan tillgripa militärt våld. Detta kan dock bara ske om samtliga permanenta medlemmar av säkerhetsrådet är överens. Det har inneburit att FN icke kunnat agera med kraft och än mindre med militärt våld när någon av de fem stormakterna direkt eller indirekt är iblandad. Detta skapar i stora delar av världen en känsla av att bara visst förtryck kan räkna på FN-reaktion, medan annat förtryck negligeras. Denna situation är knappast hållbar i längden. Det finns därför anledning att mot bakgrund av FNs 46-åriga erfarenhet förutsättningslöst pröva vilka medel som i framtiden skall stå till FNs förfogande för polisiär verksamhet i syfte att upprätthålla respekten för FN-stadgan och vilka beslutsformer som skall gälla för att dessa medel skall få användas.
FNs resolution 678 som i princip ger USA och dess allierade klartecken att gå till militär aktion mot Irak, har fått förbehållslöst stöd av Sverige. Emellertid har den också kritiserats av personer som är kända för en ansvarsfull syn på utrikespolitiska förhållanden ( bl.a. SIDA-chefen Carl Tham och f d riksdagsledamoten Gunnel Jonäng, m.fl.). Det har hävdats att resolutionen ger stormakter möjlighet att missbruka FN för egna maktpolitiska ambitioner och riskerar att göra FN till ett redskap för syften som motverkar FNs huvudmål: att skapa och vidmakthålla fred.
FN:s medverkan i kriget i Persiska viken leder till en rad konsekvenser som inte tillräckligt hade övervägts före resolution 678:FN blir krigförande part och förlorar sin moraliska oskuld inför stora delar av världen.FN förlorar sin praktiska förmåga att stoppa eller förkorta kriget. USA kan ju aldrig tillåta det innan man har ''vunnit''.FN kan dras med i en politisk ''förlust'' för USA och förlorar därmed också för lång framtid förmågan att utvecklas till en upprätthållare av folkrätten och straffare av envåldshärskare.
Därför bör resolution 678 omprövas.
Sanktioner behöver tid för att verka
Fredsforskaren Håkan Wiberg visade i en analys i en dansk tidskrift strax före krigsutbrottet att ''sanktionerna mot Irak kan förväntas bli långt mer täckande än ekonomiska sanktioner normalt är''. Men han spådde samtidigt att ''först ett gott stycke in på 1991 eller till och med 1992, blir de ekonomiska sanktionerna verkligt allvarliga för livsmedelsförsörjningen''. (Vandkunsten 91 jan)
Sveriges ambassadör i Bagdad förmodade i Aktuellt 21/1 att det inte skulle handla om veckor eller månader innan sanktioner skulle ha effekt på Iraks politik, utan snarare om år.
Också andra erfarenheter visar att fredliga internationella insatser mot kriminella regimer dess värre kan ta lång tid, som t.ex. i fallet Sydafrika.
Slutsatsen av detta resonemang är att sanktioner som är seriöst menade som ett alternativ till krig måste planeras för att verka under åratal, inte bara under månader. Sker inte detta kan sanktionerna inte tas på allvar, utan måste betraktas som politiskt förspel till kriget istället för ett alternativ till det.
Vi delar alltså inte tron på att en begränsad förlängning av fristen skulle ha haft någon större effekt på Sadam Husseins agerande. Men vi avvisar tanken att detta förhållande motiverar ett militärt angrepp.
De omfattande skador som vållats Kuwait repareras inte av ett militärt angrepp. Risken är istället uppenbar att de återstående resterna av Kuwait utplånas under det krig som är avsett att trygga landets befrielse.
Vår uppfattning är att det dessvärre inte finns någon snabb genväg för att befria ockuperade länder eller störta tyranner, inte ens om FN legitimerar våldet, ifall målet är en värld i fred. Om en internationell rättsordning skall bli en fredsordning och inte en oändlig serie krig måste rätt skapas via icke-våldsmetoder, inte via krig. Vi har i andra motioner krävt svenskt erkännande av de baltiska staterna och ökat stöd för Palestinas självbestämmande. Vi har i en rad motioner krävt solidaritet med allehanda folk som kämpar för sin frihet -- från folket i Eritrea till folket på Östra Timor. I inget av dessa fall rekommenderar vi militärt stöd, vare sig från Sverige eller FN. Tvärtom: vi vill att all svensk vapenexport skall avvecklas.
Freden är inte ett passivt stillastående, utan en medveten strategi. Därför måste också de obehagligaste stater i första hand bekämpas med genomtänkta icke- våldsstrategier. Om våld skall användas får den saken avgöras och verkställas av de direkt förtryckta. Vi har inte kritiserat militära försvarsåtgärder av kuweitier i exil och i Iraks grannländer (inbegripet Israel). Vad diskussionen handlar om är det massiva internationella militärinsatsen.
Man bör notera att de företrädare för den irakiska oppositionen som hittills yttrat sig alla är motståndare till FN-kriget. (Se DN 25/1, Financial Times 21/1) De förordar istället att den ekonomiska blockaden skulle ha skärpts, bl a genom en total politisk bojkott, där Irak skulle isoleras också från allt internationellt samarbete.
Nej till svensk militär och krigsmateriel i Persiska viken
Den svenska regeringen har agerat motsägelsefullt beträffande Kuwaitkrisen. Formuleringarna i Ingvar Carlssons berömda brev under gisslankrisen till Sadam Hussein har inte följts upp av praktisk politik. Regeringen har istället valt att stödja de brittiska enheterna med ett militärsjukhus istället för att kanalisera humanitärt stöd via Röda korset. Utrikesministern har i riksdagen deklarerat att ''Sverige är inte neutralt''. Utrikeshandelsministern har förklarat att Sverige måste sälja vapen till alliansens medlemmar trots att de är i krig -- vilket strider mot svenska vapenexportregler.
I oktober yttrade dessutom utrikesministern enligt massmedia att Sverige skulle kunna delta i ett ''anfallskrig'' mot Irak. Sedan kriget har brutit ut ökar vissa länder sin insats. I Danmark har utrikesministern krävt att danska trupper skall medverka direkt i stridande uppgifter.
Därför är det angeläget att riksdagen fastslår att Sverige under inga omständigheter kan tänka sig att skicka militär som har till syfte att medverka i krigsuppdrag till något område utanför Sveriges gränser. För Sveriges del kan givetvis bara fredsbevarande militäruppdrag av traditionellt slag komma ifråga.
FN-stadgans paragraf 43 innebär inget ovillkorligt krav på medlemsstater att medverka i av säkerhetsrådet beslutade militära aktiviteter med stridande trupp. Paragrafens lydelse innehåller ett flertal inskränkningar i medlemsstaternas förpliktelser:Medverkan i eventuella militära FN-aktiviteter skall ske ''i enlighet med en speciell överenskommelse'' mellan säkerhetsrådet och berörd regering.I en sådan speciell överenskommelse skall bl a truppernas ''antal och slag, deras beredskapsgrad och lokalisering'' fastställas.En sådan överenskommelse skall förhandlas fram mellan säkerhetsrådet och berörd medlemsstat.En sådan överenskommelse skall slutligen ratificeras i enlighet med varje lands regler för detta.
Det är således uppenbart att Sverige genom att ansluta sig till FN-stadgan icke har gjort något villkorslöst medgivande att utan vidare tillhandahålla militär trupp om säkerhetsrådet så skulle begära. Ett betydande utrymme för självständigt svenskt beslutande kvarstår även om säkerhetsrådet skulle välja att åberopa paragraf 43 för en begäran om svensk medverkan i en militär FN-aktion. Sverige kan själv besluta om truppslag, antal soldater, beväpning, övrig utrustning, lokalisering av trupperna. Detta betyder att Sverige mycket väl skulle kunna avstå från att medverka i en FN-aktion enligt paragraf 43 med krigsförband. Sverige bör sålunda, efter förhandling med säkerhetsrådet, välja andra former för stadgeenlig medverkan i en eventuell FN-aktion enligt paragraf 43.
Det bör noteras att nu föreliggande FN-beslut inte grundar sig på paragraf 43. Begäran till Sverige att bidra med sjukvård har inte kommit från FN utan från Storbritannien. Sverige kan således överhuvudtaget inte hänvisa till FN när regeringen nu valt att skicka ett militärsjukhus till den ena sidan istället för humanitär hjälp till krigsoffren via Röda korset. Effekten har blivit att Sverige deltar med militär personal i en USA-ledd militär aktion. Detta kan miljöpartiet inte stödja.
Ett minimikrav är att beslut om att skicka svensk militär personal utomlands, om det inte gäller traditionell fredsbevarande FN-verksamhet, enbart skall kunna fattas av riksdagen.
Fredskonferens för hela Mellanöstern
Vissa anhängare till FN-kriget vill ''asfaltera Irak''. I Israel höjs åter röster för att man ska utnyttja tillfället för att driva ut alla palestinier från Israel-ockuperat område. Ändå finns det anhängare till kriget som tror att det ska bereda vägen för en stabil och rättvis lösning på alla problem i Mellanöstern. Vi har svårt att dela den optimismen, men ser gärna att vår bedömning är felaktig. Det vore bra om t ex den brittiske utrikesministern Douglas Hurd lyckas övertyga sina allianspartner om vad han skrev på krigets andra dag i The Times (18/1). Han konstaterade bl a:
In 1967 Security Council Resolution 242, passed after the Six Day War, called for Israeli withdrawal from the Occupied Territories, balanced by Arab recognition of Israel's right to exist within secure borders. This resolution remains the internationally agreed basis for settlement.
I denna mening döljs en intressant sensation, formuleringen ''the'' Occupied Territories. I den officiella engelskspråkiga FN-texten saknas den bestämda artikeln ''the'', vilket utgjort grundval för israeliska krav på att slippa lämna mer än vissa delar av de ockuperade områdena. Detta har palestinierna inte kunnat godta, utan kräver hela Västbanken och Ghaza-remsan för sin palestinska stat. När nu den brittiske utrikesministern på engelska väljer att referera den franska versionen av FN- texten saknar det inte politisk betydelse. Hurd talar också om en internationell konferens för alla parter ''inbegripet palestinierna'' om en Mellanösternfred och om en Mellanösternupplaga av Europas (någorlunda) framgångsrika ESK. Givetvis är det denna sorts förslag som måste förverkligas med kraft sedan stridsmullret tystnat.
''Marshall-hjälp'' till Mellanöstern
Vissa beräkningar anger att Gulfkriget kostar den rika välden 100 miljarder dollar, ungefär lika mycket som hela den svenska statsbudgeten. Det är dubbelt så mycket som hela i-världens bistånd till u-länderna! Kan man plötsligt satsa sådana enorma summor på att skydda sina oljeintressen (och en liten stats frihet) borde det inte vara omöjligt att satsa liknande summor på att förbygga framtida behov av liknande insatser. Sverige bör ta initiativ till en efterkrigskonferens för återuppbyggnad så snart det blir möjligt och därvid erbjuda sig att medverka med en proportionell del av 100 miljarder kronor.
Internationell kontroll av handeln med krigsmateriel
Större delen av industrivärlden har bidragit till upprustningen av Irak, också Sverige. Gulfkriget tänder nytt hopp hos producenter av förstörelsemedel och dödsmaskiner. Sverige har vid en internationell jämförelse antagit restriktiva regler för vapenexport. Samtidigt är det uppenbart att de inte varit tillräckliga för att förhindra att svensk krigsmateriel hamnar hos de flesta krigförande länder. Vi anser att Sverige måste avveckla all vapenexport om Sverige trovärdigt ska kunna verka för allmän begränsning av vapenhandeln. De planer som finns inom EG på att etablera en gemensam vapenmarknad där vapen betraktas som vilken vara som helst är alarmerande.
Miljöpartiet anser att FN måste etablera strängare regler mot handel med krigsmateriel och substanser och komponenter som kan komma till användning i ABC- stridsmedel. Sverige bör ta förnyade initiativ till detta.
Omedelbar vapenvila
Kriget har när detta skrivs pågått en dryg vecka. De materiella skadorna är redan enorma. De mänskliga är det också med säkerhet, även om informationen är bristfällig. Också miljöskadorna blir allt tydligare. Redan har oljekällor satts i brand.
Trots detta tycks avsikten vara att fortsätta kriget i veckor och månader. De allvarliga skador som redan inträffat skall mångdubblas! Vid liknande situationer brukar FNs säkerhetsråd sitta i permanent sammanträde. Men nu sker praktiskt taget ingenting i FN.
I detta läge bör Sverige försöka samla stöd bland FNs medlemsstater för ett snabbt stopp på kriget, en vapenvila i syfte att möjliggöra förhandlingar och förnyade icke- våldsstrategier.
Med hänvisning till ovanstående hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige på alla sätt bör främja en fredlig lösning av krisen i Persiska viken,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige aktivt bör motsätta sig att trupper under FNs överinseende eller med FNs sanktion uppträder som stridande part i en konflikt,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige bör hävda att militära FN-insatser skall ske i formen av fredsbevarande trupper som sätts in mellan stridande parter,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige i FN bör ta initiativ till en omprövning av resolution 678,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige i FN bör ta initiativ till en förutsättningslös prövning av stadgar och beslutsformer beträffande FNs rätt att använda eller legitimera militärt våld för att upprätthålla respekten för FN-stadgan,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige bör ta initiativ till en helhetslösning av krissituationen i Mellanöstern så att alla ockupationer, däribland den irakiska av Kuwait och den israeliska av Palestina, bringas att upphöra,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige icke ens om FN skulle hänvisa till paragraf 43 skall sända krigsförband utanför Sveriges gränser,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att svenskt deltagande i FN-aktioner uteslutande får ske i fredsbevarande syfte,
9. att riksdagen hos regeringen begär förslag till lag som stadgar att det är riksdagens uteslutande ensamrätt att fatta beslut om medverkan av svensk militär personal utanför landets gränser, såvida det inte rör sig om traditionell fredsbevarande tjänst i FN-regi,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sveriges konkreta insats i den nu aktuella krissituationen icke får ske genom militär insats -- inbegripet militär sjukvård -- på endera sidan, utan enbart i form av humanitär hjälp genom Röda korset som kan komma alla parters krigsoffer till del,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige omedelbart måste ta initiativ till en vapenvila och en förnyelse av de ekonomiska och andra icke-militära sanktionerna mot landet tills de irakiska trupperna har lämnat Kuwait,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige omgående skall stoppa all utförsel av krigsmateriel till de krigförande parterna,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige skall ta förnyade initiativ till bindande regler under FN-kontroll som förbjuder eller begränsar handeln med krigsmateriel och substanser och komponenter som kan användas för tillverkning av ABC-stridsmedel,
14. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige bör ta initiativ till att en s.k. Marshallhjälp på sammanlagt 100 miljarder dollar för återuppbyggnad till Mellanöstern från industri- och oljeländer verkställs så snart kriget är slut,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna att Sverige vid en sådan Marshallhjälp bör delta i proportion till sin ekonomiska förmåga.
Stockholm den 25 januari 1991 Inger Schörling (mp) Claes Roxbergh (mp) Per Gahrton (mp)