Sammanfattning
Centern föreslår att ett FN-universitet för mänskliga fri- och rättigheter inrättas. Universitets syfte ska vara att sprida kunskap om hur fria val kan genomföras, hur ett demokratiskt styrelseskick kan byggas upp och hur de mänskliga fri- och rättigheterna kan stärkas.
En FN-konferens om tortyr bör anordnas för att förmå fler länder att underteckna tortyr-konventionen.
Konventionen om barns rättigheter måste snarast följas upp över hela världen. I Sverige bör en barnombudsman inrättas. Alla möjligheter för att verka för dödsstraffets avskaffande måste prövas. Sverige bör ta initiativ till en FN- studie som utvärderar de preventiva effekterna av dödsstraff.
Kravallvapen som plast- och splitterkulor bör förbjudas.
Inledning
Under det gångna året fängslades, torterades och dödades tusentals människor under regeringars försök att kontrollera etniska och nationella motsättningar i sina respektive länder. I många fall tjänade förtrycket till att befästa bittra konflikter, försämra möjligheterna till dialog och vålla ännu flera människor lidande och död.
I många länder grep myndigheterna godtyckligt stora skaror människor som protesterat med fredliga medel. Många hölls fängslade i månader utan rättslig prövning. I otaliga fall var statens tortyr det pris medborgarna fick betala för att de var anhängare till etniska eller nationella rörelser.
Runt om i världen, främst där motsättningarna ledde till våldshandlingar, föll tiotusentals människor offer för ''försvinnanden'' och regeringsstödda mord när polis och militär gick till aktion.
Konflikterna var av många slag -- från lokala tvister om folkgruppers kulturella rättigheter till regelrätta konfrontationer kring krav på självstyre eller frigörelse från en stat. Kraven drevs många gånger enbart genom fredligt opinionsarbete med påtryckningar och protester, men i många fall präglades konflikterna av attentat och väpnat uppror.
Varje regering är förpliktad att respektera fundamentala mänskliga rättigheter. Förpliktelsen kan inte åsidosättas för att det råder social oro eller för att regeringarna önskar bemästra oron. I stället är de förpliktade att se till att inre splittring, oavsett upphovet, inte leder till situationer där mänskliga rättigheter kränks. Det är fastslaget i FNs konventioner om de mänskliga fri- och rättigheterna.
I motionen beskriver vi några av de områden och länder som vi anser att Sverige särskilt bör rikta sina insatser mot. Arbetet för de mänskliga rättigheterna måste bedrivas med olika metoder för att vi ska kunna åstadkomma en förbättring för våra förtryckta medmänniskor i världen.
Demokratisk utveckling
Främjadet av en demokratisk utveckling ska vara ett av de grundläggande målen för svenskt biståndssamarbete. När det gäller demokratins utveckling i biståndsländerna är det därför angeläget att pröva i vilken utsträckning det svenska biståndet medverkar till en demokratisk utveckling i mottagarländerna. Få u-länder är demokratier. I flera av de svenska biståndsländerna undertrycks också de grundläggande mänskliga rättigheterna. De svenska biståndsinsatserna måste i högre utsträckning främja mänskliga rättigheter inklusive en demokratisk utveckling. Sverige bör aktualisera skyddet av de mänskliga fri- och rättigheterna i multilaterala fora och i kontakter med de länder som är mottagare av svenskt bistånd.
FN:s arbete för att stärka de mänskliga rättigheterna
Centerpartiet anser att Sverige i samarbete med de övriga nordiska länderna bör ta initiativ till ett FN- universitet för demokrati och mänskliga rättigheter. Universitetets syfte skall vara att samla och sprida kunskap om hur fria val kan genomföras, hur ett demokratiskt styrelseskick kan byggas upp och hur skydd för de mänskliga fri- och rättigheterna kan stärkas. Ett FN- universitet skulle kunna vara en viktig informationsförmedlare mellan olika länder och folk när det gäller demokratifrågor, fria och rättvisa val och frågor som rör mänskliga rättigheter i vid mening.
Vi anser att Sverige bör ta initiativ till inrättande av en särskild kommissarie för mänskliga rättigheter. Utrikesutskottet har vid behandlingen av tidigare förslag om detta uttalat sitt stöd för detta men hänvisat till det bristande stödet i FN:s generalförsamling. Detta får dock inte hindra oss att driva frågan vidare. Ett antal u-länder och öststater har motsatt sig förslaget med motiveringen att en FN:kommissarie för de mänskliga rättigheterna kan komma att öka riskerna för otillbörlig inblandning i länders inre angelägenheter.
Barnens situation
Den mänskliga rättighetskonventionen gav inte barnen tillräckligt starkt skydd. En särskild konvention om Barnets rättigheter för barn och unga upp till 18 års ålder har därför utarbetats. 1990 blev konventionen internationell lag. Vi anser att det är ett stort framsteg som skett. Nu finns instrument för att med kraft hävda alla barns lika värde och rättigheter.
Vid barntoppmötet i september 1990 i New York förband sig 71 regerings- och statschefer i en särskild barndeklaration att före år 2000 åstadkomma genomgripande förbättringar, framför allt för de minsta barnen.
Vi anser att för dem som signerade deklarationen vid Barntoppmötet borde det vara självklart att också ratificera konventionen. Sverige måste i såväl bilaterala som multilaterala kontakter försöka påverka länderna så att samtliga stater erkänner sin respekt för konventionens mål och innehåll. Staterna måste också fås att förverkliga konventionens mål och intentioner.
Barnkonventionen måste noggrannt följas upp också i Sverige. Vi är förvånade att regeringen ännu inte har lagt fram förslag om detta. Den borde t ex följas upp med utbildningsinsatser för vuxna som arbetar med barn eller handlägger frågor som rör barn. Flyktingbarn som kommer till vårt land måste mötas med respekt och behandlas som individer. När en familj söker asyl måste barnets välfärd ges högsta prioritet.
Uppdraget att skydda barnen måste gälla alla barn, i det egna landet och i andra länder. Biståndspolitiken måste inrymma barns rättighetsfrågor. Miljöpolitiken måste ta fasta på hur barnen drabbas av miljöföroreningar osv.
Vi anser att en oberoende barnombudsman måste inrättas. Riksdagen har uppmärksammat behovet av en sådan. Vi anser att uppföljningen av konventionen och deklarationen bör vara en viktig uppgift för denne.
Handikappade
I tredje världen är de handikappade en särskilt utsatt grupp. I vissa länder räcker inte knappa resurser, i andra gömmer man eller glömmer man de handikappade, som i Rumänien.
Sverige måste verka för att FN:s strategi för handikappade ges en hög prioritet. Vi anser att Sverige bör ta initiativ till en uppföljningskonferens 1995 med alla traktat-länder för att se hur man bäst förverkligar strategin.
Dödsstraff
Dödsstraffet är fruktansvärt i sin slutgiltighetoch drabbar främst de mest sårbara människorna i samhället -- som t ex människor av särskild ras eller minoritet. Dödsstraff för mord utdöms i t ex USA oftare då offret varit en vit människa, än då han eller hon varit svart. USA är det enda västland som utdömer dödstraff till minderåriga. I dödscellerna finns 35 fångar som var under 18 år när de begick brotten. USA har en nyckelroll genom sin ställning som demokrati med ledande position. Sverige måste i sina bilaterala kontakter ta upp det omoraliska i att utdöma dödsstraff. Under 1990 avskaffade ytterligae 7 länder dödsstraffet. USA måste fås att bli en av dem som i en snar framtid också gör det.
Alla möjligheter att verka för att avskaffa dödsstraffet måste prövas. Vi anser att Sverige bör ta initiativ till en FN- studie som utvärderar de preventiva effekterna av dödsstraff.
Tortyr
År 1984 antogs FN:s konvention mot tortyr och annan grym omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning. Endast ett fyrtiotal stater har anslutit sig. Vi föreslår att Sverige tar initiativ till en särskild FN-konferens för uppföljning av tortyr-konventionen, i syfte att få flera länder att ansluta sig.
Tillsammans med de övriga nordiska länderna tog Sverige initiativ till bildandet av FN:s fond till hjälp för tortyroffer. Fondens verksamhet, som finansieras enbart med frivilliga bidrag, inriktas på att stödja särskilda projekt och organisationer som arbetar i länder där det förekommer tortyr. Fondens arbete är värdefullt. Det är viktigt att Sverige även framgent ger fonden ett omfattande stöd.
Även i Europa förekommer tortyr eller annan omänsklig behandling av människor. Varje människa som fängslas misstänkt för politiska brott i Turkiet lider risk att torteras. Detta sker trots att Turkiet 1988 undertecknade såväl FN- konventionen som den europeiska konventionen mot tortyr och trots att landet är medlem i Europarådet. Vi anser i likhet med vad utrikesutskottet uttalade i betänkandet om Europarådet, 1990/91:UU10, att Sverige bör överväga att anmäla Turkiet till FN:s kommission för de mänskliga fri- och rättigheterna. Riksdagen bör noga följa resultatet från den övervakningskommission som granskar Turkiets brott mot tortyrkonventionen. Frågan om uteslutning av Turkiet ur Europarådet kan därefter behöva aktualiseras.
Förbud mot splitterkulor
Kravallvapen av typen plast- och splitterkulor används bl.a. i Israel och på Nordirland. Dessa kan ge svåra skador och i vissa fall vara direkt dödshotande. Vi anser att Sverige måste verka för ett folkrättsligt förbud mot dessa vapen. Sverige bör därför ta initiativ till en förstärkning av 1980 års vapenkonvention.
Förtryck i olika länder
Stärkandet av skyddet för de mänskliga rättigheterna ingår som en central del i svensk utrikes- och biståndspolitik. Vi tar här upp områden och folkgrupper som vi anser Sverige ytterligare måste uppmärksamma.
Europa
Öst- och Centraleuropa
Trots den instabilitet som idag råder i Central- och Östeuropa har de nya regimerna gett folken avsevärt vidgade rättigheter. Dit hör rätten att bilda politiska partier. Censuren har avskaffats, religionsfriheten och yttrandefriheten är införd i flertalet stater. Samtidigt har etniska och nationella motsättningar kommit upp till ytan som kan leda till en ny typ av övergrepp mot mänskliga rättigheter.
I Sovjetunionen har en positiv utveckling brutits med nya brott mot de mänskliga fri-och rättigheterna med våldsdåd mot frihetssträvanden i Baltikum och i flera andra republiker. Centern har i andra motioner krävt att dessa övergrepp måste tas upp i ESK och i de bilaterala kontakterna med Sovjetunionen. Sverige måste med kraft hävda de demokratiska rättigheterna. Sverige bör ta initiativ till en internationell konferens om Baltikum. Centerpartiet har i motioner om Baltikum och respektive Europa föreslagit detta och andra insatser för att underlätta en demokratisk utveckling i Central- och Östeuropa.
Afrika
Västsahara
Marocko ockuperar sedan 15 år tillbaka Västsahara, i strid med internationell rätt. 200 000 saharier har tvingats fly till flyktingläger i södra Algeriet. 800 namngivna civila saharier har försvunnit sedan krigets början.
Det finns starka skäl för Sverige att agera. I FNs fredsplan för Västsahara föreslås att befolkningen i en folkomröstning ska avgöra Västsaharas framtida status. Frågan har dock inte kommit närmare sin lösning. En nordisk aktion för att få till stånd en folkomröstning i Västsahara kan därför komma att bli motiverad.
Etiopien
I Etiopien har de senaste trettio åren i många områden bedrivits väpnad opposition av grupper som kämpar för territoriellt oberoende eller mot centralregeringen med utgångspunkt från sin regionala eller etniska identitet. Många människor från dessa områden, särskilt Eritrea, Tigray, Wollega och Hararghe, har fängslats och åtskilliga har torterats för att de misstänkts för kontakter med befrielsefronter.
Det var genom FN-insatser som den ursprungliga unionen mellan Etiopien och Eritrea bildades. Etiopiens annektering av Eritrea överensstämmer inte med FNs intentioner. FN har ett särskilt ansvar för landets öde. Utrikesutskottet konstaterade i betänkandet om Eritrea 1990/91:UU3 ''En varaktig lösning på konflikten måste bygga på det eritreanska folkets rätt till självbestämmande.'' --
--
-- ''en internationellt övervakad folkomröstning är ett logiskt led i konfliktlösningen''. Utskottet pekade också på behovet av att inrätta en särskild rapportör om de mänskliga rättigheterna. Vi vill understryka vikten av att den svenska regeringen i sitt arbete följer upp riksdagens tillkännagivande i sitt agerande.
Sydafrika
Utvecklingen i Sydafrika har gått snabbt i positiv riktning de senaste åren. Trots de positiva steg som tagits finns dock rasåtskillnaden kvar. Apartheidpolitiken är en oerhörd kränkning av de mänskliga fri-och rättigheterna. Så länge rasförtrycket existerar kan vårt land inte upphöra med sanktionerna. Sverige måste vara lyhörd för hur apartheidmotståndarna bedömer behovet av åtgärder.
Vi får inte glömma att frigörelsen bara är i början. Även om apartheidlagarna försvinner kommer det att ta decennier innan spåren efter apartheid är utraderade och man får ett rättvist Sydafrika. Sverige måste ha en framförhållning och planera för vad vårt land kan bidra med i uppbyggnadsarbetet efter apartheid-systemets fall. Stöd till utbildningsinsatser kan ske snarast.
Vi anser att regeringen bör utvärdera sanktionspolitikens effektivitet för att få lärdomar för framtiden.
Afghanistan
Fortfarande lider civilbefolkningen svårt av krigets verkningar. Stora områden i landet är sönderbombade. Vissa delar är minerade. 20--25 miljoner minor beräknas vara spridda över landet. Sovjetiska myndigheter har inte varit behjälpliga i arbetet. Med dagens takt i minröjningarbetet tar det ca 50 år innan det är avslutat. Sverige bör i sina kontakter med Sovjetunionen påtala vikten av att Sovjet aktivt deltar och överlämnar de minkartor som finns. Vi anser att Sverige måste bidra med minröjningsutrustning för att påskynda arbetet.
Vi anser att Sovjetunionen bör erlägga skadestånd för de skador de förorsakat det afghanska folket. Hur detta ''krigsskadestånd'' slutligt skall regleras bör avgöras när landet fått fred och en folkligt förankrad regering. FN har deklarerat en beredskap för att bistå landet med massiva hjälpinsatser.
En del flyktingar har återvänt till Afghanistan. Fortfarande kommer dock nya från stridsområden. I Pakistan finns fortfarande 3,6 milj människor i de 325 lägren. Det är alarmerande att UNHCR minskar anslagen till flyktingverksamheten. Vi anser att Sverige måste uppmärksamma detta i FN. Vi har i en motion om tredje världen föreslagit ökade svenska biståndsinsatser till UNHCR.
I framtiden bör FN:s insats kunna bidra till att skapa fredliga förhållanden i landet. Möjligheterna att under FN:s överinseende planera för en folkomröstning i Afghanistan måste prövas.
Östtimor
Femton år har gått sedan invasionen av Östtimor. Det har varit en av de blodigaste och mest utdragna konflikterna i vår tid. Av en befolkning på 600 000 personer år 1974 har en tredjedel försvunnit genom terror mot civilbefolkningen och hungersnöd. Under 1989 ''öppnades'' ön under stor publicitet för turism och handel. Trots detta har det kommit nya rapporter om bristfälliga rättegångar, tortyr i polis- och militärhäkte, politiska mord och ''försvinnanden''. När EG-länderna kraftfullt har agerat i olika internationella sammanhang, har Sverige varit passivt. Vi anser att den svenska regeringen måste redovisa vilka insatser man vidtagit och avser att vidta inom ramen för IGGI och andra internationella organ för att förmå Indonesien att lämna Östtimor.
Iran
Avrättningarna i Iran utgör en dominerande del av de verkställda dödsstraffen i världen förra året. Samtidigt har rättegångsförfarandet förändrats. Rättegångarna utförs i omedelbar anslutning till att den brottsmisstänkte grips. Det gör att den misstänkte i många fall förlorar möjligheterna till ett verkligt försvar. Domen ska verkställas omgående. Principen är att endast några dagar ska passera mellan brottstillfället och avrättningen.
Kränkningarna av de grundläggande friheterna som yttrandefrihet, religionsfrihet och demonstrationsfrihet är omfattande. Sverige måste påtala de omfattande brotten mot de mänskliga fri- och rättigheterna i multilaterala instanser och vid bilaterala kontakter. FNs rapportör har kritiserats för brist på objektivitet i rapporten. Det är viktigt att FNs granskning av de mänskliga fri- och rättigheterna fortsätter och effektiviseras.
Irak
Irak bröt på ett flagrant sätt mot folkrättsliga regler genom ockupationen av Kuwait och övergreppen mot civilbefolkningen där. De mänskliga fri- och rättigheterna har under lång tid inte respekterats i Irak. I strid mot de internationella konventioner som Irak ratificerat avrättas även ungdomar under 18 år. Det förekommer även att lagar som föreskriver dödstraff tillämpas retroaktivt. Många politiska fångar avrättas utan någon rättegång alls. Tortyr av fångar är vanligt. Utgången av kriget i Irak kommer självfallet att påverka möjligheterna att agera för de mänskliga fri- och rättigheterna. Sverige bör undersöka möjligheterna att utse en särskild rapportör för granskning av anmälda brott mot de mänskliga fri- och rättigheterna.
Kina
En positiva utveckling avbröts brutalt den 3 juni 1989 då den kinesiska armén gick till angrepp mot studenter som demonstrerade på Himmelska Fridens torg. Ett tusental människor dödades. I hela Kina fängslades 120 000 personer. Ett stort antal har sedermera dömts till döden i summariska rättegångar och avrättats för statsfientlig verksamhet. Rättegångarna fortsätter. Avrättningarna har varit såväl offentliga som hemliga. Ett stort antal fängslade hålls ''inkommunikado'' och vägras kontakter med anhöriga. Rapporter om tortyr och misshandel av de fängslade har förekommit.
Efter massakern har Kina delvis tagits till nåder igen av framförallt stormakterna. Vi anser att kravet på respekten för mänskliga rättigheter inte får variera med de världspolitiska konjunkturerna och kriserna. Sverige måste uttrycka sin avsky för behandlingen av oliktänkande i Kina och söka väcka opinion i internationella fora mot Kinas förtryck.
Tibet
Samma brutalitet som demonstranterna på Himmelska Fridens torg i Peking utsattes för drabbar tibetanerna. Enligt rapporter från Amnesty International har tiotals tibetanska demonstranter skjutits ihjäl vid våldsamma konfrontationer. Tvångssterilisering och tvångsaborter förekommer också för att hålla nera den tibetanska befolkningsmängden. Vi anser att Sverige bör verka för att en undersökningsdelegation sänds till Tibet.
Tibet har en historisk tradition som präglas av fred. Motståndet mot den kinesiska annekteringen har därför förts med icke-våldsmetoder. Sverige bör verka för ett stärkt skydd för de mänskliga rättigheterna samt en ökad självständighet för Tibets folk. En lösning med utgångspunkt i Dalai Lamas fredsplan bör eftersträvas.
Kambodja
Under de röda khmerernas välde utsattes Kambodjas befolkning för terror utan motstycke. Också åren av inbördeskrig har inneburit många brott mot de mänskliga rättigheterna. Risken är dock stor att en återkomst till makten för de röda khmererna skulle kunna innebära en ny terrorvåg. Världssamfundet har ett ansvar för att Kambodja får en utveckling mot demokrati och respekt för de mänskliga rättigheterna. FN måste också ha en beredskap att åtgärda följderna av det långa kriget bl.a. i form av stöd till minröjning.
Förtryckta folkgrupper
Palestinierna
På många håll i världen har etniska minoriteter och nationella grupper i varierande grad utsatts för kränkningar av mänskliga rättigheter.
Befolkningar som lever under ockupation av främmande makt löper särskilt stor risk att utsättas för övergrepp. Förutom de internationella människorättsnormerna finns det inom folkrätten särskilda avsnitt som reglerar ockupationsmakters uppträdande. Men som det visat sig i de av Israel ockuperade landområdena, respekterar regeringar inte alla gånger dessa normer och lagar. Under 1990 skedde bl.a. massakern på Tempelberget i Jerusalem. Centern har i en motion om nedrustning föreslagit att Sverige ska verka för en fredskonferens om Mellanöstern. En sådan konferens bör enligt ESK-modell behandla olika problemområden, däribland de mänskliga fri- och rättigheterna.
Kurderna
Kurderna har utsatts för extrema och omfattande övergrepp. Efter det ottomanska väldets upplösning på 1920-talet förmenade de europeiska kolonialmakterna kurderna en egen stat. Det territorium där den kurdiska befolkningen är koncentrerad är nu uppdelat mellan Irak, Iran, Turkiet, Syrien och Sovjetunionen.
I Irak har kurderna utsatts för systematiska övergrepp. 1988 anfölls kurdiska städer och byar från luften med kemiska stridsmedel och bomber; stora skaror invånare föstes ihop och sköts ihjäl. Tiotusentals kurder flydde ur landet. Över 3000 kurdiska byar har raserats under de senaste åren.
I Iran har hundratals kurder ur oppositionsgrupper som kämpat för kurdiskt självstyre funnits med bland de tusentals politiska fångar som utsatts för bristfälliga rättegångar, tortyr och avrättning sedan revolutionen 1979. I en våg av hemliga avrättningar som inleddes i augusti 1988 och fortsatte fram till januari 1989 fick över 2 000 politiska fångar sätta livet till. De som flydde undan de kemiska bombningarna i Irak lever fortfarande i flyktingläger i Iran under svåra förhållanden och hotas av svält.
I Turkiet har regeringens politik varit att förneka kurdernas existens som minoritet. De har också förvägrats rätten att utöva sin egen kultur. Flera tusen medlemmar av kurdiska organisationer har fängslats; många av dem har varit samvetsfångar. En samvetsfånge dömdes 1988 till sju års fängelse för att han talat kurdiska då han försvarade sig inför rätta. Kurder har också varit ofta förekommande i rapporterna om tortyr på polisstationer och i fängelser, i redogörelser för bristfälliga rättegångar och på listor av dödsdömda fångar.
Kurderna måste i likhet med andra folk få rätt till självbestämmande över sina egna kulturella och sociala förhållanden inom folkrättens ram.
''Särskilda situationer som förefaller uppvisa ett sammanhängande mönster av grova och tillförlitligt styrkta kränkningar av mänskliga rättigheter'' kan behandlas av FN:s kommission för de mänskliga rättigheterna efter granskning enligt resolution 1503. Iran, Irak och Turkiets behandling av kurderna bör bli föremål för granskning. Vi anser att kränkningarna av kurdernas rättigheter nu är så omfattande att de bör prövas av kommissionen. Frågorna om kurdernas framtid bör ingå i den Mellan- Östernkonferens som vi tidigare föreslagit.
Andra länder som särkilt kräver Världssamfundets särskilda uppmärksamhet är bl.a. Burma, Sri Lanka, Guatemala, Colombia, El Salvador och Haiti.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om åtgärder för att främja demokrati i biståndsländer,
2. att riksdagen hos regeringen begär initiativ till inrättande av ett FN-universitet för demokratifrågor och mänskliga fri- och rättigheter,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om inititiativ till inrättande av en FN-kommissarie för de mänskliga rättigheterna,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om konventionen och deklarationen om barnens rätt,
5. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om genomförande av FNs strategiplan för handikappade,
6. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att aktualisera avskaffandet av dödstraffet,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenska insatser mot tortyr,
8. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om stöd till FN-fonden för tortyrens offer,
9. att riksdagen hos regeringen begär inititiativ för ett internationellt förbud mot s.k. splitter- och plastkulor,
10. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Västsahara,
11. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Sydafrika,
12. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om insatser för Afghanistan,
13. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kambodja,
14. att riksdagen hos regeringen begär en redovisning av vilka åtgärder man vidtagit och avser vidta inom ramen för IGGI för att förbättra de mänskliga fri- och rättigheterna på Östtimor,
15. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om rapportör för mänskliga fri- och rättigheter i Irak,
16. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om brotten mot mänskliga rättigheter i Iran,
17. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om Kina och Tibet,
18. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om svenskt inititaiv om granskning av MR-brotten mot kurderna i FNs kommission för de mänskliga rättigheterna.
Stockholm den 25 januari 1991 Pär Granstedt (c) Birgitta Hambraeus (c) Gunhild Bolander (c) Ingbritt Irhammar (c) Karin Söder (c) Lennart Brunander (c) Sven-Olof Petersson (c) Anders Svärd (c) Gunnar Björk (c) Ingvar Karlsson (c) i Bengtsfors