Inledning
Överallt i världen kränks dagligen de mänskliga rättigheterna. I flera stater som kallas demokratiska sker allvarliga brott mot mänskliga rättigheter. Att stater skrivit under olika FN-konventioner för mänsklig rätt är inte heller någon garanti för att de följs.
I svensk utrikes- och biståndspolitik har skyddet av de mänskliga rättigheterna sedan länge ingått som en central del. Det är viktigt att Sverige fortsätter att utveckla den linjen. Sverige måste alltid vara konsekvent i försvaret av de mänskliga rättigheterna. Ekonomiska och politiska intressen från svensk sida får inte innebära att vår röst låter sig tystas i kritik mot olika länder där det sker brott mot de mänskliga rättigheterna.
FNs MR-kommission
Sverige är från 1989 till och med 1991 medlem i FNs kommission för de mänskliga rättigheterna (MR- kommissionen). Detta sista år som medlem i kommissionen måste fortsatt användas aktivt. Kommissionen behandlar varje år sådana klagomål från enskilda personer eller organisationer mot stater som ''förefaller att utgöra ett sammanhängande mönster av grova och tillförlitligt styrkta kränkningar av mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.''
MR-kommissionen har också utvecklat ett system av särskilda rapportörer eller arbetsgrupper (lands- eller temavisa) med uppgift att övervaka regeringars respekt för mänskliga rättigheter.
Sverige bör lyfta fram det växande problemet med stater som formellt kallas demokratier (eftersom de har flerpartisystem och yttrande- och tryckfrihet) men som bakom den vackra ytan döljer en terror som i vissa fall är långt mer brutal än i flera diktaturer.
Exemplet Peru
Ett exempel är Peru som har flerpartisystem, men där brutalt våld från såväl den nationella armén och dödsskvadroner som från den terroristiska Sendero Luminosogerillan gör varje tal om demokrati innehållslöst.
I en tredjedel av landet, där hälften av befolkningen lever, råder undantagstillstånd och medborgarna saknar där sina grundlagsfästa rättigheter.
Sedan 1980 har 18 000 människor dödats i politiska mord och mer än 4 000 människor är försvunna. De som framför allt drabbas är personer som är aktiva i folkliga rörelser och vänsterpartier. De utgör måltavla för både militären/dödsskvadronernas och Sendero Luminosos terror.
Det senaste året har situationen ytterligare försämrats p.g.a. det ekonomiska åtstramningsprogram som president Fujimori lagt fram. Det leder till socialt våld vilket i sin tur ökar det politiska våldet.
Det senaste året har de mänskliga rättighetsorganisationerna utsatts för attentat. I februari 1990 sprängdes bomber utanför lokaler tillhörande Amnesty, Röda korset och internationella juristkommissionen. Mänskliga rättighetsaktivister och advokater finns bland de försvunna och mördade.
1987, 1988 och 1989 var Peru det land från vilket man kunde rapportera flest försvunna.
Trots dessa kusliga siffror och fakta har det varit problematiskt att resa Perufrågan i FNs MR-kommission. Det beror på att det latinamerikanska ''blocket'' ofta skyddar varandra. Det är därför nödvändigt att hitta nya vägar för att bättre bevaka Peru från MR-kommissionens sida.
Exemplet Filippinerna
Ett annat exempel är Filippinerna som internationellt fortfarande har ett relativt gott rykte under president Aquino. Många har uppfattningen att situationen idag några år efter Marcosdiktaturens fall har förbättrats vad gäller mänskliga rättigheter.
I verkligheten förhåller det sig tvärtom. Vad gäller försvinnanden, politiska arresteringar, tortyr och mord så redovisar mänskliga rättighetsorganisationerna i Filippinerna idag fler offer än vad som var fallet under Marcosdiktaturen.
Under 20 år av Marcosdikatur fanns 20 000 politiska fångar. Under tre år av Aquinos demokrati är siffran 12 000 politiska fångar.
Under åren 1987 till 1990 har sju MR-advokater mördats, vilket lett till att ytterligt få advokater idag törs ta sig an fall som berör MR-frågor.
I juli 1990 beslöt Filippinernas högsta domstol att vem som helst kan gripas utan arresteringsorder. Det innebär de facto ett undantagstillstånd, även om ett sådant inte officiellt har utlysts.
De som drabbas av repressionen är framför allt människor som tillhör den lagliga vänstern och folkliga rörelser som inte förespråkar väpnad kamp i Filippinerna. Men också MR-aktivister och människor inom kyrkan hör till de fängslade, torterade och mördade.
LIC-strategin
I både exemplet Peru och Filippinerna är det en särskild terrorstrategi som är grunden för det våld som gömmer sig bakom den formellt demokratiska ytan. Det är en strategi som framarbetats i Pentagon och kallas ''Low intensity Conflict'' (Lågintensiv konflikt), LIC.
Den går i korthet ut på att just skapa en formell demokratisk yta med flerpartisystem och yttrande- och tryckfrihet som kan visas upp mot omvärlden. Under denna yta byggs speciella dödsskvadroner upp, som är icke- officiellt kopplade till armén. Dessa skvadroner används sedan för att eliminera ledare och aktivister från den lagliga vänstern och folkliga rörelser.
Mänskliga rättighetsorganisationer i länder där LIC- strategin används menar att situationen på sätt och vis är värre än under en uttalad diktatur. Det beror på att omvärlden bedras av statens demokratiska yttre, samtidigt som den direkta repressionen i flertalet fall är värre än under tidigare diktatur.
Sverige bör i MR-kommissionen lyfta fram denna fråga och se till att den får en reell behandling och leder till förslag om åtgärder.
Barnens rättigheter
Den 20 november 1989 antog FNs generalförsamling en konvention om barnens rätt i samhället. Den antogs utan omröstning, d.v.s. ingen stat motsatte sig antagandet.
När konventionen öppnades för undertecknande den 26 januari 1990 skrevs den under samma dag av 62 stater. Ingen tidigare konvention om de mänskliga rättigheterna har fått en motsvarande uppslutning så snart efter antagandet. För att bindas av konventionen krävs dock även att avtalet ratificeras.
Konventionen har ett mycket stort värde och kan spela en stor roll i arbetet att försvara barnens rättigheter internationellt.
Konventionen stadgar bl.a. barns rätt till liv, hälsa och utveckling, rätt till religionsfrihet och att fritt få uttrycka sina åsikter, rätten till utbildning, social trygghet, lek och vila, handikappade barns och flyktingbarns rättigheter.
Det slås också fast att exploatering av barn förbjuds, t.ex. i form av arbete, prostitution och pornografi.
Efterlevnad av konventionen
Men det räcker inte med vackra deklarationer. Det avgörande nu är hur konventionen efterlevs. Enligt förslaget ska detta kontrolleras av en övervakningskommitté bestående av tio experter som nomineras av signatärstaterna men de agerar i egen kapacitet. Unicef får en särställning som en av de organisationer som ska bistå kommittén.
FNs MR-kommission har också beslutat att ta upp frågan om barnkonventionens efterlevnad på dagordningen för 1991 års möte.
Sveriges naturliga skyldighet är att leva upp till konventionens stadgar. Barn som är särskilt utsatta i vårt land är framför allt flyktingbarnen. Här finns också många exempel på myndighetsövergrepp. Särskild uppmärksamhet måste därför riktas på flyktingbarnens rättigheter i vårt land.
Sverige måste också vara ett land som aktivt arbetar för att bevaka barnens rättigheter i andra länder. Svenska Rädda Barnen, Röda korset, Amnesty International och flera andra organisationer kan här bidra med faktainformation som kan ligga till grund för ett svenskt agerande i övervakningskommittén och i MR- kommissionen.
Aktuella rapporter om övergrepp mot barn som bör ligga till grund för ett svenskt agerande i år i MR- kommissionen är Svenska Rädda Barnens rapport om den israeliska statens terror mot barnen i ''intifadan'' och Amnesty Internationals larmrapport om dödsskvadroners mördande av gatubarn i Brasilien. Likaså bör de mycket uppmärksammade rumänska barnhemsbarnens situation tas upp.
De homosexuella och MR-frågan
En stor grupp människor som ofta glöms i arbetet för mänskliga rättigheter är de homosexuella. I mängder av länder är de utsatta för grym förföljelse. Grunden för förföljelse kan vara reaktionära tolkningar av olika religioner, konsekvenser av machokulturers synsätt eller de styrandes egna homofobier.
Sverige är jämfört med många andra länder ett tolerant samhälle i denna fråga, även om de homosexuella också här utsätts för olika typer av diskriminering och förföljelse.
Men Sverige har förutsättningar att gå i spetsen för att lyfta fram de homosexuellas situation som en del i arbetet för mänskliga rättigheter. Det bör bl.a. ske i FNs kommission för mänskliga rättigheter.
Starkare institution
FN har beslutat att göra 1990--99 till FNs folkrättsdecennium. Alla ansträngningar måste göras -- både av regeringar och organisationer -- för att öka respekten för folkrätten och efterlevnaden av internationella konventioner.
Regeringars försök att stoppa kritik med icke- inblandnings argument måste bemötas effektivt med fredliga medel. För att det ska fungera krävs att FNs och den internationella rättens organ ges resurser och starkare institutioner.
I linje med detta bör Sverige i FN driva frågan om inrättandet av en särskild kommissarie för övervakning av de mänskliga rättigheterna.
Internationella domstolen i Haag måste få reella möjligheter att beivra folkmordsbrott och andra brott mot mänskligheten. Det måste bli möjligt att ställa statsledare -- sittande eller störtade -- till svars. En fällande dom mot en folkmördare skulle bli en varning till andra och verka förebyggande.
På svenska UD borde också MR-frågorna ges en större roll bl.a. genom att en särskild MR-avdelning inrättas. Den skulle dels kunna ansvara för en svensk skärpt bevakning av efterlevnaden av MR-konventionerna i olika stater, dels ansvara för utbildning i MR-frågor av UDs ambassadpersonal.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i FNs MR- kommission skall resa frågan om brott mot mänskliga rättigheter i en rad formellt demokratiska stater där den s.k. LIC-strategin används,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om nödvändigheten att vidta åtgärder för att garantera att flyktingbarn i alla lägen behandlas humant,
3. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i FNs MR- kommission i samband med behandlingen av efterlevnaden av barnkonventionen skall lyfta fram brott mot konventionens stadgar av Israel mot palestinska barn på de ockuperade områdena, av Brasilien mot landets gatubarn, av Rumänien mot landets barnhemsbarn,
4. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om att Sverige i FNs MR- kommission skall lyfta fram frågan om förtrycket av de homosexuella i en mängd stater,
5. att riksdagen begär att regeringen i FN tar initiativ för inrättande av en särskild kommissarie för övervakning av de mänskliga rättigheterna,
6. att riksdagen begär att regeringen tar initiativ för att förstärka internationella Haagdomstolens effektivitet i enlighet med vad i motionen anförts,
7. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om behovet av en MR-avdelning på UD.
Stockholm den 20 januari 1991 Lars Werner (v) Berith Eriksson (v) Lars-Ove Hagberg (v) Bo Hammar (v) Margó Ingvardsson (v) Ylva Johansson (v) Bertil Måbrink (v) Bengt Hurtig (v)