Kriget i Eritrea går nu snart in på sitt trettionde år. Redan 1980 uttalade sig den eritreanska befrielserörelsen EPLF för en lösning av konflikten, där det eritreanska folket i val under internationell kontroll skulle få bestämma självt över sin framtid. Alternativen skulle vara fullständigt oberoende, någon form av federation med Etiopien eller fullständig integration med Etiopien. Detta har förkastats av Etiopien.
De sista åren har utvecklingen gått snabbt. Våren 1988 erövrade EPLF flera strategiskt viktiga städer från den etiopiska armén som tycktes fly hals över huvud i ren panik. Ca en tredjedel av den etiopiska armén i Eritrea oskadliggjordes. Etiopiens ledare Mengistu lät som en följd av utvecklingen våren 1988 förklara att alla utländska hjälpaktiviteter i området skulle upphöra.
I maj 1989 inleddes ett omfattande militärt kuppförsök mot Mengistu i Addis Abeba, som emellertid slogs ned. Kuppförsöket hade dock omfattande stöd i etiopiska militära kretsar i Eritrea. Det visar på en fortsatt mycket stor krigströtthet och bristande lojalitet hos ledande officerare i aktiv krigstjänst i Eritrea. Ett stort antal generaler och högre officerare har därefter avrättats för misstänkt delaktighet i kuppförsöket.
Sedan hösten l989 har också motståndsrörelsen TPLF i Eritreas grannprovins Tigray haft stora militära framgångar. Tillsammans med motståndsrörelserna i Wollo och Gondar har TPLF trängt tillbaka de etiopiska styrkorna mycket långt. Enligt vissa uppgifter skulle motståndsrörelserna hösten l990 ha nått bara 10--15 mil från Addis Abeba.
Mengistu har i det längsta helt vägrat förhandla med någon som har anspråk på förändringar. Militärt är situationen i det närmaste ohållbar. Förlorar Mengistu slaget om Eritrea militärt, är risken stor att han faller. Motståndet mot den nuvarande regimen i Addis Abeba ökar överallt i Etiopien. Krigströttheten är nu så stor i Etiopien att många tror att man skulle kunna acceptera en väsentligt ökad självständighet för Eritrea.
Sommaren 1989 togs kontakter genom förre USA- presidenten Jimmy Carter för att om möjligt få till stånd direkta förhandlingar mellan regimen i Addis Abeba och EPLF. De första samtalen ägde rum i Atalanta och Nairobi. Man nådde fram till att hålla en fredskonferens i början av 1990 under ordförandeskap av Jimmy Carter och Julius Nyerere. Genom olika mycket olyckliga turer från FN, som förväntades delta som obsevatör, stannade processen upp.
Under våren 1990 intensifierades striderna. EPLF intog den strategiska hamnstaden Massawa. Etiopiskt flyg har därefter bombat de stora livsmedelslagren i Massawa, som annars hade kunnat användas av EPLF till de svältdrabbade människorna i de befriade områdena i Eritrea. EPLF attackerade under sommaren 1990 flygbasen utanför Asmara, Eritreas huvudstad, som fortfarande hålls av den etiopiska armén. Det etiopiska parlamentet utlyste i början av juli allmän mobilisering ''till försvar för nationens sammanhållning''.
Utvecklingen i östblocket har förstärkt regimens utsatta läge. Moskva har velat se en fredlig uppgörelse om Eritrea och har successivt dragit sig tillbaka från Etiopien. Det omfattande stödet från Cuba och DDR har upphört. I ett desperat försök att åter vinna västs stöd har Mengistu låtit proklamera en rad kursändringar. Det gäller att på gammalt beprövat sätt vinna tid och förnyat ekonomiskt stöd till en ny offensiv mot ''separatisterna''. Det marxist-leninistiska enhetspartiet skall omvandlas. Opposition skall tillåtas. Marknadsekonomi skall återinföras. Meritlistan från de gångna 15 åren har dock knappast övertygat USA eller andra väststater om uppriktigheten i ''omvändelsen under galgen''.
Den enda spektakulära framgången under första delen av 1990 var att Israel återupptog de diplomatiska förbindelserna och inledde ett visst stöd till regimen. Israels skäl tycks främst vara att säkra utvandring för de drygt 15 000 etiopiska judarna ''falachas'' och rädslan för att ett självständigt Eritrea med muslimskt stöd skulle göra Röda Havets södra infart helt arabkontrollerat. Det är emellertid ytterst angeläget att inga utomstående krafter agerar på ett sådant sätt att det kan upplevas som en uppmuntran av en starkt trängd regim i Addis Abeba.
Iraks invasion av Kuwait i augusti 1990 har haft direkta följder för konflikten i Eritrea. Den eritreanska befrielserörelsen har haft ett starkt stöd från flera av de i konflikten indragna arabstaterna. Etiopien har i kraft av sitt nuvarande medlemskap i FN:s säkerhetsråd skickligt utnyttjat situationen för att framstå som en pålitlig bundsförvant till västmakterna. Mycket talar för att konflikten i Eritrea fortgår och en fredlig lösning därmed skjuts framåt åtskilligt i tiden.
I folkpartiets riksdagsmotion våren l990 hälsades de då pågående samtalsförsöken på Jimmy Carters initiativ med stor tillfredsställelse. I motionen framhölls att Sverige uttryckligen bör erkänna det eritreanska folkets rätt till självbestämmande. Konflikten kan endast få en bestående lösning i fred och samarbete mellan de berörda folken, om det eritreanska folkets rätt till självbestämmande erkänns. Folket i Eritrea måste garanteras möjligheten att genom folkomröstning ta ställning till formerna för sin framtid. Riksdagen konstaterade också mycket glädjande i november 1990 att principen om självbestämmande för Eritrea under alla omständigheter är politiskt och folkrättsligt välgrundad och att en varaktig lösning av konflikten bör bygga på det eritreanska folkets rätt till självbestämmande.
Avvecklingen av federationen 1962 skedde i strid med det eritreanska folkets önskan och i strid med andan i 1950 års FN-beslut och folkrätten. Utvecklingen från 1952 med urgröpningen av federationen, från 1962 med införlivande och begynnande befrielsekamp, från 1977 med en allt våldsammare terrorkrigföring från den etiopiska armén, har gjort den folkliga uppslutningen bakom befrielsekampen närmast total.
Sverige bör, som riksdagen också fastslagit, ha en fortsatt beredskap för att åter resa Eritrea-frågan i FN om fredssamtalen visar sig bli resultatlösa. Initiativ bör i så fall tas till ett samlat nordiskt agerande i frågan. Då måste också klargöras att konflikten om Eritrea inte är en i raden av gamla koloniala konflikter som Afrika ärvt. Tvärtom är det FN:s beslut 1950 och dess brist på handling när federationen 1902 bröts, som är orsaken. Vi har alltså som FN-stat, då och nu, en skyldighet att ta ställning, om inte parterna själva kan uppnå en fredlig lösning av frågan.
Det här är också en konflikt, som FN självt bidragit till. Genom FN:s medverkan vid lösandet av konflikterna i Afghanistan, Iran-Irak, Västra Sahara och senast i Namibia har FN:s roll som medverkande till fredliga lösningar av konflikter åter aktiverats. Om nu inledda fredssamtal misslyckas är det mer än naturligt att FN åter tar initiativet för att nå ett slut på en av vår tids längsta militära konflikter.
Alla parter måste garantera internationella hjälpsändningar till den svältande befolkningen i alla områden. Sverige måste på alla sätt aktivt medverka till att de resurser som behövs för att möta den svältkatastrof som står för dörren ställs till förfogande. Behoven är utomordentligt stora och insatser måste göras omgående. Skrämmande rapporter i slutet av 1990 tyder på stora risker för en omfattande svältkatastrof i regionen. Det krigshärjade Eritrea kan höra till de områden som drabbas allra hårdast. Då får inga hinder mot effektiva hjälpsändningar stå i vägen. FN:s livsmedelsprogram (WFP) lär också i dagarna ha fått möjlighet att obehindrat transportera in hjälp till befolkningen i områden behärskade av båda sidor.
Fri lejd för internationella hjälpsändingar måste garanteras var helst människor svälter i Etiopien. Sverige har en skyldighet som stor och långvarig samarbetspartner med regimen i Addis Abeba att för den på alla sätt göra alldeles klart att vi förväntar oss att alla hinder för de internationella hjälpsändningarna omedelbart och utan villkor undanröjs. Svälten får inte utnyttjas som vapen eller för förtäckta militära aktiviteter. Varje attack på internationella hjälpsändningar är oacceptabel. Det är mycket svårt att förutsäga utvecklingen ens på kort sikt. Sverige måst ha en hög beredskap att ta initiativ i enlighet med vad riksdagen redan uttalat som följd av follkpartiet liberalernas tidigare motioner i frågan.
Med hänvisning till det anförda hemställs
1. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om ett samlat nordiskt agerande för att åter resa frågan om Eritrea i FN,
2. att riksdagen som sin mening ger regeringen till känna vad i motionen anförts om skyddet för internationella hjälpsändningar.
Stockholm den 24 januari 1991 Charlotte Branting (fp) Barbro Westerholm (fp)